könnyű sorozatvető?Talán elő kéne venni a régi tapasztalatokat.A századokat ellátni egy szakasz aknavetőlöveggel,amik ugye közvetlen irányzással is használhatók,zl szinten meg egy vegyes av+könnyű löveg+könnyű sorozatvető.Mondjuk 6+2+2 leosztásban
könnyű sorozatvető?Talán elő kéne venni a régi tapasztalatokat.A századokat ellátni egy szakasz aknavetőlöveggel,amik ugye közvetlen irányzással is használhatók,zl szinten meg egy vegyes av+könnyű löveg+könnyű sorozatvető.Mondjuk 6+2+2 leosztásban
mert aztán annyival sokkal többre mennek velük vagy mi? azt meghogy ténylegesen mit tud/tudna az MH meg megint más kérdés de utolsók nem vagyunkPl: délkeleti szomszédunk 21 lövész és 5 hk zászlóaljjal rendelkezik, 9 ofni dandarba szervezve. Ezzel szemben az MH, na ki tudja...? Igen, kb. az otodet tartjuk valamilyen allapotban... Mindegyik szomszédos orszagon meg fogsz lepődni...
Sebaj Tóbiás. Utolsokbol lesznek az elsok.....
Ha rossz irányba futottunk......
Minden tisztelettel , ha valaki feltud hozni bármit a 105 mellett az szívesen fogadnám mert szerintem akkor inkább adjunk több 120-ast zlj szintre de a 105-ösnek és sok értelmét nem látom , vagy milyen új tapasztalatokra gondolsz?Amúgy nálunk nem fogja a 105-ösöket kiváltani, mert nincs. De a legújabb tapasztalok alapján is érdemes őket vegyesen alkalmazni a közvetlen tűztámogatásban.
Nagyon nehezen találni olyan mutatót amiben nem vagyunk az utolsók, akkor is ha területre, ha lakosságszámra, vagy GDP-re próbálunk meg fajlagos mutatót kreálni.mert aztán annyival sokkal többre mennek velük vagy mi? azt meghogy ténylegesen mit tud/tudna az MH meg megint más kérdés de utolsók nem vagyunk
oké , ezzel nagyon egyet tudok érteni , mindenki szarul áll de ettől még azt nem tudni mire is képest MOST az MHA nagyobb szervezet azért jobb, mert könnyebb talpra állni..... a feltöltöttségről meg mindenki csak hazudozik, jó és rossz értelemben is, maradjunk annyiban, hogy mindenki szarul áll, de mi legalább jó picire zsugorítottuk a végrehajtókat.....
Így könnyebb torzítani a számokat.
max tippelni tud az aki nem lát bele (a fórum 95%-a kb) azért is mondtam hogy ne menjünk bele mert ugyan igazad van , a végrehajtók brutálisan alacsony szinten vannak de ettől még ténylegesen nem tudunk következtetést levonnitény , igen , igazad van , többet kell lapátolnunk de azért a vsz felszerelt "tömeghadsereget" (pl paramilitáris erők aránya) ne tévesszük össze a professzionális haderővel ha most pl a rómaiakra gondolunkSzóval innen indulunk, jó az irány, nemsokára ott leszünk, ahol a többiek, de nekünk többet kell lapátolni, mert lemaradtunk, de nagyon. Ez tény.
Kombinálva ahogy ijász fogalmazta. Egymás mellett bőven megférnének. Érdekes módon a nyugati országok se nagyon rohannak hogy vonják ki őket azonnal. Pedig csörtetve akarták őket nyugdíjazni. Másodvonalba, tartalékba küldeni. Bizonyos szerepkörből lehet hogy igen kívonták. Gondolom ők is tanulmányozták kelet ukrajnai helyzetet. Az viszont tény hogy a szakik meglepő találékonysággal és hatékonysággal használták a vontatott tűzérségüket. Lehet hogy egy modern harctéri helyzetnél sokan megcáfolnák,mert elavultnak tartanák. De egy háborúban minden eshetőség megtörténhet.Minden tisztelettel , ha valaki feltud hozni bármit a 105 mellett az szívesen fogadnám mert szerintem akkor inkább adjunk több 120-ast zlj szintre de a 105-ösnek és sok értelmét nem látom , vagy milyen új tapasztalatokra gondolsz?
oké, tény hogy igazad van , nem nagyon kapkodnak kivonni de idehaza , lenne e értelme (akkor így kérdezem) hogy 105-öst adjunk zlj szintre szerinted??Kombinálva ahogy ijász fogalmazta. Egymás mellett bőven megférnének. Érdekes módon a nyugati országok se nagyon rohannak hogy vonják ki őket azonnal. Pedig csörtetve akarták őket nyugdíjazni. Másodvonalba, tartalékba küldeni. Bizonyos szerepkörből lehet hogy igen kívonták. Gondolom ők is tanulmányozták kelet ukrajnai helyzetet. Az viszont tény hogy a szakik meglepő találékonysággal és hatékonysággal használták a vontatott tűzérségüket. Lehet hogy egy modern harctéri helyzetnél sokan megcáfolnák,mert elavultnak tartanák. De egy háborúban minden eshetőség megtörténhet.
Egyébként könnyű,közepes millicia szintű erőknél kombináltan 120 as, 81 es aknavetőkkel lehetne értelme. Nem itt nem komolyabban felszerelt ellenségre gondolok. Sokkal inkább pl egy Szíria félinggel megáldott balkáni katyvaszra.
Minden tisztelettel , ha valaki feltud hozni bármit a 105 mellett az szívesen fogadnám mert szerintem akkor inkább adjunk több 120-ast zlj szintre de a 105-ösnek és sok értelmét nem látom , vagy milyen új tapasztalatokra gondolsz?
pont emiatt kérdeztem , ha jobban belegondolok most így nekem az jut eszembe erről hogy én csak azért adnék lövész zlj csak aknavetőket mert ha "keményebb" célpontba ütköznek akkor amúgy is hívják az égi áldást vagy a tüzérséget ,legalábbis néhány helyen de ezzel nyilván nem azt akarom mondani hogy ne legyenek képesek egyedül átmenni bármin csak azért van egy logikus haárEz nem az űrméretről szól, hanem az egyik aknavető a másik tarack.
Az aknavetővel a nyíltan vagy fedezék, tereptárgy stb. mögött elhelyezkedő gyalogságot lehet támadni, nagyobb szórásképpel, tehát nagyobb biztonsági távolságra a saját csapatoktól de nagyobb repeszhatással. A tarackkal pontosabban és hatékonyabban lehet lőni keményebb pontcélokat (pl. épületek, fedezékek...), kisebb repeszhatással az élőerő ellen de nagyobb rombolóerővel és kissé messzebb.
jó kis Gvozdika régenZlj közvetlen tűztámogatásra a 155-ös eltúlzott lenne, 122-es meg nem NATO kompatibilis (bármennyire is kiváló és hatékony űrméret erre a feladatra).

A K-21 család tagjai jól jönnénekCsak igazam lesz, azoktól fogunk/akarunk főleg vásárolni akiknek a katonai attaséi/meghívott tisztjeik kint voltak tavaly az augusztus 20.-i ünnepségen.

Köszönöm! Pontosan erre az infóra voltam kíváncsi!Az aknavetővel a nyíltan vagy fedezék, tereptárgy stb. mögött elhelyezkedő gyalogságot lehet támadni, nagyobb szórásképpel, tehát nagyobb biztonsági távolságra a saját csapatoktól de nagyobb repeszhatással. A tarackkal pontosabban és hatékonyabban lehet lőni keményebb pontcélokat (pl. épületek, fedezékek...), kisebb repeszhatással az élőerő ellen de nagyobb rombolóerővel és kissé messzebb.

Erre akár alkalmas lehet mondjuk 4-6db SRAMS + mondjuk pl. ugyan annyi 105 LG1?Máshol vegyes ütegeket próbálnak létrehozni, mint az USA az afganisztáni és iraki tapasztalataik alapján.
Mi akadálya lenne. Szerintem kombinálva nyugodtan mehetne az aknavetőkkel. Pl ezt a felépítést simán el tudnám képzelni későbbiekben tarcsisoknál is.hogy 105-öst adjunk zlj szintre szerinted
Mi akadálya lenne. Szerintem kombinálva nyugodtan mehetne az aknavetőkkel. Pl ezt a felépítést simán el tudnám képzelni későbbiekben tarcsisoknál is.
Zászlóaljszinten egy 120-as aknavető üteg nem elég ? Pláne ha századszinten ott a kisebb aknavető alegység ? Mert ha jól tudom, most a lövész századnak is van aknavetője. Vagy nincs ?

dandár struktúra kérdése, láttunk már furábbat isMúltkor gondolkodtam rajta hogy jó ötlet volt-e ide betenni a 2030-as cseh koncepciót hisz az utolsó mondat a Pdf-ben tiltja a másolást, terjesztést, de a legolvasottab napilap is kb. úgy volt vele mint én: "b.szni rá"
https://www.idnes.cz/zpravy/nato/ar...p-obrana-vrtulnik.A191130_211708_zpr_nato_inc
Úgy tűnik ez lesz az ő Zrínyiük.
Egy dandárba 210 IFV-t betolni az nem fura egyébként?

Egy hagyományos 120,vagy 81/82milis av-vel kötve hiszem,hogy sűrűn fogsz pásztázot lőtávot produkálniAz aknavető is tud közvetlen irányzással lőni.
Igen,van egy halom féle.Legelterjedtebb a kinai Type63 és leszármazottjai.De pl a horvátok is gyártanak 70milis Hydra rakétával működő sorozatvetőt.könnyű sorozatvető?
Egy hagyományos 120,vagy 81/82milis av-vel kötve hiszem,hogy sűrűn fogsz pásztázot lőtávot produkálni
Igen,van egy halom féle.Legelterjedtebb a kinai Type63 és leszármazottjai.De pl a horvátok is gyártanak 70milis Hydra rakétával működő sorozatvetőt.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Van egy pár féle.
könnyű sorozatvető?
Igen én is pislogtam, amikor belefutottam ilyenekbe a yugoimport oldalán, meg a Partner2019-es kiállítás képein.Egy hagyományos 120,vagy 81/82milis av-vel kötve hiszem,hogy sűrűn fogsz pásztázot lőtávot produkálni
Igen,van egy halom féle.Legelterjedtebb a kinai Type63 és leszármazottjai.De pl a horvátok is gyártanak 70milis Hydra rakétával működő sorozatvetőt.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Van egy pár féle.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..