Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
A franciákkal közösen vétóznánk meg az európai Green New Dealt

Mindkét ország érdeke, hogy az épp készülő új európai környezetvédelmi szabályozásba az atomenergia is támogatott szektorként kerüljön be, de a jelenlegi tervezetben ez nem volt benne.

2018 márciusában az Európai Bizottság elhatározta, hogy egy átfogó környezetvédelmi tervet dolgoz ki, fő célként azt tűzték ki, hogy mielőbb el kell érni a karbonsemlegességet az Európai Unióban.

A terv vázlatosan nagyjából azt takarta akkor, hogy az EU területén kiemelt támogatásban részesítenék azokat az üzemeket és technológiákat, melyek „zöldek”, illetve esetlegesen büntetnék azokat a beruházásokat, melyek nem.

Ez akkor még csak egy elhatározás volt, de hamarosan, 2018 májusában fel is állt egy szakértői csoport, amelynek a feladata az egyes gazdasági ágazatok átvizsgálása volt, és egy jelentés készítése arról, hogy azok hogyan és mennyire terhelik a környezetet. A jelentésből tud ugyanis Bizottság, majd később a Parlament és a Tanács tovább dolgozni.

A csoport 35 különböző akadémia és szervezet segítségével át is vizsgálta 8 gazdasági szektor 67 ágazatát, és az egyéves működése lezárásaként idén júniusban benyújtotta az elkészült jelentését.

A kérdés viszont most, az új Európai Bizottság munkájának kezdetekor új fázisba lépett. Most dől el a legfontosabb kérdés, vagyis hogy

melyik technológia kap majd tiltott, tűrt, illetve támogatott besorolást?

A nukleáris energia kérdése
Jelenleg egy olyan tervezetet vizsgáltak, melyben az atomenergia nem kapott támogatott besorolást, annak ellenére, hogy pillanatnyilag ez az egyetlen olyan energia, mely hatékonyan képes felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal, ugyanakkor nem juttat üvegházhatású gázt a környezetbe.

Franciaországban jelen pillanatban hat újgenerációs atomerőmű telepítését tervezik, melyek közül négynek a tervei előrehaladott állapotban vannak, de Csehország és Finnország és atomenergia-párti (utóbbi legalábbis az volt még az előző kormány alatt).

A jelenlegi terv megvétózásához nem elegendő egyedül Franciaország, viszont Magyarországgal és Csehországgal közösen már célt érnének.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Orbán és Macron valamit közösen vétóz meg.

Természetesen a legtöbb kérdésben a két ország különböző álláspontot képvisel – például a balkáni bővítés leghangosabb ellenzője is épp Emmanuel Macron – de a konzervatívabb irányba forduló francia kormány érdeke egyre több fontos kérdésben találkozik Magyarország, illetve a V4-ek érdekével.

Ennek legjobb példája az új bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, hiszen eredetileg teljesen más jelöltek voltak esélyesek a posztra, míg nem érkezett a közös vétó.

Az ügy egyelőre nem égető, hiszen leginkább csak a Brexit-kérdés eldőlése után tudnak bármiről érdemben szavazni, és a terv kidolgozása is még csak elkezdődött. De az irányelveket most határozzák meg a Bizottságban, és nem mindegy, hogy az atomenergia melyik oldalra kerül majd.

https://888.hu/okojobb/a-franciakkal-kozosen-vetoznank-meg-az-europai-green-new-dealt-4218726/
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and fip7

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
En most hanyagolnam az atomrol irt karaktereket.
Nyelbeutott uzlet fix lefutott korok. Lessz.

Lng a horvat terminalok tulajdonjoganak egy resze megvan.

A kerdes lessz e hazankba csovezetek lng es betarolo kepesseg????

Az orosz gazt kepesek lennenk e a tervek szerint a jovoben lng siteni???

Aramlas technikai szakertonk szerintem tud errol ha tervbe van hasonlo ha nincs hat legyen :)

Komolyra forditva a szot milyen mutatokkal lehetne e teren realisan rendelkeznie kis hazanknak?

Ha lessz vennek reszvenyt benne.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 317
113
Ugye a nasamsos uzlet eggyik kerektorojel lett volna az lng terminalok. Es a komplett lng uzletagat erinto dolgok.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Jártam egy olyan magyarországi biogáz telepen is, ahol a gázmotor a helyi istállótrágyából előállított biogázzal megy, VPP-be kapcsolva, napi 22 órás rendelkezére állással.
Ezt a tulajnak a MAVIR fizeti. (Nyilván ebből a pénzből kell neki a szervízre költeni, hogy a rendelkezésre állást garantálhassa. Ha a motor nem megy, akkor a gázt el kell fáklyáznia, ami környezetszennyező)
A tulaj tehát eltüzeli az istállótrágyát, meg amit még pénzért átvesz és bekever a trágyába.
Ezen túlmenőleg van pénze a tejből és a kitejelt tehenek húsából is, amit a vágóhidaknak elad.
Igen ám, de azok a munkájuk során nem tudnak mindent hasznosítani, így marad némi nyesedék, ezt a tulaj pénzért átveszi, tehát a már eladott marhahús maradékából is pénzt csinál.
Ezt a nyesedéket is bekeveri a trágyába, amiből a biogáz előállítása után összességében amolyan salak lesz.
Ezt a salakot pedig eladja Visontára, hogy keverjék a lignithez, égés stabilizálónak.
A szarból várat építés magasiskolája.

Ez mekkora állatlétszámmal működő telep nagyságrendileg?
Érdekes, hogy nyilván van a jószágok mellett szántóterülete, és mégis elégeti a trágyát, aztán meg megveszi a műtrágyát, ami azért nem teljes értékű dolog. Üzletileg ennyire megéri?
Milyen lehet a trágyával való tüzelés hatásfoka? Mennyire teszi tönkre a kazánt? Elég nedves anyag.

Volt ilyen Magyarországon is, mikor még nem volt vezetékes gáz, de már pl. színházakban gázvilágítást használtak.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
M

molnibalage

Guest
Ez mekkora állatlétszámmal működő telep nagyságrendileg?
Érdekes, hogy nyilván van a jószágok mellett szántóterülete, és mégis elégeti a trágyát, aztán meg megveszi a műtrágyát, ami azért nem teljes értékű dolog. Üzletileg ennyire megéri?
Milyen lehet a trágyával való tüzelés hatásfoka? Mennyire teszi tönkre a kazánt? Elég nedves anyag.


Volt ilyen Magyarországon is, mikor még nem volt vezetékes gáz, de már pl. színházakban gázvilágítást használtak.
Biogáz üzem számai.
https://forum.htka.hu/threads/villamosenergia-termelés-energiagazdálkodás.631/page-377#post-573448
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros
M

molnibalage

Guest
79092584_2809622575931009_7466706854895157248_o.jpg
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 477
113
https://m.origo.hu/gazdasag/20191216-nem-halljakaz-uj-idok-szavat-az-atomellenes-zoldek.html
"Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének érdekében a tagállamok az atomenergiát is igénybe vehetik. Az atomellenes magyar zöldszervezetek és osztrák támogatóik ezt viszont mindmáig nem akarják tudomásul venni."
Azt nem értem, hogy a sógoroknak miért fáj ennyire a Paks2 építése. Eddig is volt ott atomerőmű. Nem Ausztriában épül, még csak nem is a határon. Érdekes módon sem a horvátok sem a szerbek sem a szlovénok nem pampognak pedig ők még talán közelebb is vannak.
 
M

molnibalage

Guest
Viszonylag korrekt videó, kicsit durva felső becslések vannak benne a gépek fogyasztására.
 
M

molnibalage

Guest
Viszonylag korrekt videó, kicsit durva felső becslések vannak benne a gépek fogyasztására.
Azért helyenként talán erős felső becslések vannak a a videóban, de érzékeltetésre tényleg jók.

Ha a videóban levő számokat használnám, akkor mi jönne ki? -
  • Hűtő 30 nap = 30 kWh
  • Mikró havi 1 órát, ha ment vagy annyit sem = 1kWh
  • Porszívó úgy 4 óra = 4 kWh (igen, szeretem a tisztaságot...)
  • Kávéfőzés úgy összesen = 1 kWh
  • Számítógép 150 óra alsó hangon = legyen 0.333 kW/óra, akkor az 50 kWh. Ebben legyen benne a képernyő is.
  • Főzés. Havi szinten 8-10 órát lazán megy a sütőlap, 50%-on, ami 1kW lehet, akkor legyen 10kWh.
  • Mosogató úgy 5-ször = 10 kWh
  • Mosógép úgy 10-szer = 20 kWh
  • Világítás. Mindehol LED van, ez kb. kerekítési hiba lehet.
----------------------------------------------------------------------
30+1+4+1+50+10+10+20 = kb. 126 kWh.

Csak a számítógépnél az alsó értéket vettem és képernyő nélkül. Azzal már azért elszállna 140 kWh tájára. Ennyit még légkondizva sem sikerült egyedül összehozni.... A realitás 75-85 kWh volt. Télen 85-90 kWh tája. Tavasszal kevesebb.

A mosogató és mosógép igen eltúlzott és a hűtőm is lehet, hogy jobb ennél.

Én még arányérzék szempontjából hozzátettem volna, hogy 0,1 kW teljesítmény leadás az 10 órán keresztül az 1kWh. Na ez kb. a 15 km/h-val tekerés. Csak, hogy érezze az ember, hogy az izomerőhöz képest mennyire olcsó az áram. Ezért élünk olyan világban, amilyenben...
 
  • Tetszik
Reactions: 2ndt