T
Törölt tag
Guest
Igen, én is ezt próbáltam levezetni korábban. A 90 mp-cet sem a kisujjamból szoptam. Én is nemrég olvastam egy kimondottan ezzel foglalkozó cikkben (tegnap hiába kerestem, nem találtamKicsit nézzük ezt a kergetőzést, mert valahogy a Demo videókban mindig abszolút hülye és korszerűtlen ellenséggel számolnak. A löveg megáll, lead pár lövést és mindenki happy, mert biztos egy egész osztályt megsemmisített azzal a pár lövéssel. Persze a tüzérségi radarok pont észlelik mert szerencsére a maga kis 20-30 km-es hatósugarán belül történik az ellenséges lövés (lövegekről beszélek). Persze ha nem pont a frontvonalra helyezik ezeket a radarokat, akkor az mínusz pár km. És nyilván észlelik mert az ellennek semmi rádióelektronikai harcra alkalmas alakulata nincs, ezért folyamatosan üzemelhet és felderíthet a végtelenségik. És hoppá, pont észleli az ellent, és pont van a közelben pár önjáró üteg, mely azonnal képes a tűzkiváltásra tök precízen és persze minimum 30 km-es lőtávval rendelkezik és a terep is lehetővé teszi, hogy ezt kihasználja, a tűzvezető tiszt már előre meghatározta a lőszermennyiséget és a gyújtóállásokat mely pont úgy van b"betárazva" így időveszteség nélkül mehet a tűz. Mert egy üteg megsemmisítéséhez minimum egy osztály kell.
Hoppá ... összesen lesz egy osztályunk és másnak se több. Nagyon pont ott kellene lenni.
Ha az ellen üteg is digitális tűzvezetéssel rendelkező lövegekkel rendelkezik (akár vontatott is) már széthúzhatja az üteg-arcvonalat és az osztály MAX egy szakaszt tud támadni. De azt sem ilyen gyorsan, mert a kapott adatokat fel is kell dolgozni. Van-e egyáltalán bevethető üteg azon a környéken? Lehetővé teszi-e a terep a feladat megoldását? Elég-e egyáltalán a lövegek mennyisége a feladathoz? Mennyi lőszerfelhasználással és milyen gyújtóbeállításokkal kell támadni?
Majd megkeresem azt a tanulmányt, ahol írták a hátrányait (könnyen felderíthető, sok esetben pontatlan és kiemelt célpont akár a tüzérség, akár a légierő számára). Szóval korlátozottan alkalmazható. Továbbra is a lézertávmérővel felszerelt előretolt figyelők a legfontosabb célfelderítési alegységek.
De, ha már szóba jött, látszik, hogy egy üteg/osztály ellen a tüzérségi párbajban a rövid idő alatt nagy területet megszórni képes sorozatvetők a leghasználhatóbbak. Erre a célra szerintem a legelterjedtebb 122 mm-esek a legmegfelelőbbek. De ellenük meg csak a pontcélokat is támadni tudó tábori lövegek. Szóval egy szopás az egész. Az idealizált demók világa soha sem fog működni azonos képességű ellenfelek esetén. Lásd Ukrajna...

Ennek további leszorításában segíthet a digitalizáció, valamint a hálózatos rendszer. De ezzel csak a céladatok disztribúcióját, és a szükséges lőelem számítást lehet meggyorsítani.