[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 051
113
Én is várom már azt a pillanatot amikor nem kell tőlük többé tartani és Kínára fókuszálhatunk. De mindent a maga idejében.
Szerintem az oroszokkal (nekünk) igazából nincs bajunk. A NATO-nak sem lenne, ha inkább partnerséget ajánlanának nekik, nem pedig proxy háborúkkal idegesítenék őket a hátsóudvarban. Ráadásul Putyin időnként kimond olyan igazságokat, amit magyar politikus nem nagyon tehet meg.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 233
113
Az oroszok jóváhagyták a PAK-DA bombázó projektet.
EM-PQOHXsAAUBGr.jpg:large
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 625
9 003
113
Akkor most lapozzunk csak fel Boki többször elsütött "poénját" a rubelben mért hadi költségvetés emelkedésről?

Tényleg? Nyomul? Meg szeretném kérdezni, hogy Magyarország csatlakozásáról a NATO-hoz ki döntötte el? Az amerikaiak vagy a magyar nép?
Melyik ország az, amelyik háborút vív (nyomul) NATO-val szomszédos állam területén?

Ez egy elég vicces kijelentés annak tükrében, hogy mi pontosan német haditechnikát rendelünk orrba-szájba, miközben a német állam gyakorlatilag demilitarizált. ;)

Szerintem először nézz utána, hogy ki kinek, és mennyit ad el!
Mert a demagóg szöveg rohadt jól hangzik, de az embargó előtt - azaz 2014-ben - a teljes orosz-amerikai kereskedelem kb. 34Mrd USD-t tett ki (a maximum meg valami 43Mrd volt 2011-ben). Tavaly ez az érték USA-Olaszo. viszonylatban 77,9Mrd volt.
És igen az USA szempontjából folyamatosan masszív deficites az egyenleg, mivel az amerikai export 11,2Mrd volt a csúcsán 2013-ban. Ez az amerikai termékek szempontjából rohadtul marginális ügy. Malájzia és Tajföld komolyabb piacot jelent Amerikának, mint az oroszok. Miattuk mégsem kell 60.000 GI-t puccban parádéban tartani.

Az orosz hadi költségvetés olyan "magas",hogy például a nagyhatalmi pozíciókkal nem vádolható szaudi és a kínai (utóbbi már nagyhatalom) is megelőzi.
Magyarország NATO csatlakozását a magyar nép döntötte el, az ellenkezőjét soha nem mondtam. Viszont maga a választási folyamat a maga 25%-os érvényességi küszöbével elég vicces volt. Teszem hozzá, hogy akkoriban már érdekelt a dolog, pedig csak 11 éves voltam, és ha szavazhattam volna, akkor én is igennel voksoltam volna,ezt nem tagadom. Mert nem láttam át, hogy miről szólt az egész. Arról szólt, hogy az igen tisztelt politikusaink nem akartak költeni a Honvédség fejlesztésére, az amerikaiaknak pedig felvonulási területre volt szüksége Közép-Európában, közel Oroszországhoz és a szerb határhoz. Így jött össze az érdekek találkozása, mert nagyjaink a "majd a NATO megvéd minket" kijelentés folytonos ismétlésével hivatkozási alapot nyertek arra, hogy lezüllesszék a magyar haderőt. Az amerikaiak pedig új támaszpontok kiépítésének lehetőségét és egy újabb "befogadó országot" nyertek. Ebbe a folyamatba lett belecsinálva amikor Trump elvárta minden NATO tagállamtól,hogy emelje fel 2%-ig a katonai költségvetést a GDP-hez viszonyítva. Na ekkor meg kellett mozdulni.
2.Nem vív egy ország sem háborút a NATO-val szomszédos ország területén. Ukrajna vív háborút a saját lakossága orosz nemzetiségű része ellen,akik pont az iparilag legfejlettebb keleti régiókban laknak. Amire gondoltál, a Krím, az nem háború volt, meg a népszavazás óta már nem is Ukrajna. Ott egyébként akkora volt az "ellenállás" az oroszokkal szemben, hogy pillanatok alatt 17000 rendőr és katona állt át Oroszországhoz. A hatalmas ellenállás másik szép példája az volt amikor a Fekete-tengeri ukrán flotta frissen kinevezett parancsnoka 24 órán belül bejelentette, hogy átigazol az orosz flottához.
3. Tisztában vagy vele, hogy amikor a szakemberek rangsorolják a világ haditechnikai exportőr államait,akkor nem csak azt veszik figyelembe,hogy Magyarország kitől vásárol?!
4. Ezeket a számokat nézve neked van igazad. Viszont a 60000 GI-t azért kell puccban parádéban tartani, hogy nehogy véletlenül a demilitarizált németek, akik Európa vezető gazdasági hatalma túlzottan összehaverkodjanak és nyugiban üzleteljenek,esetleg stratégiai partnerségre lépjenek az oroszokkal.
Ahogy egy NKE-s oktató mondta, de nem csak ő: a NATO azért van, hogy Európában a németeket LENT, az amerikaiakat BENT az oroszokat pedig KINT tartsa.
Ezért kell "rettegni" az oroszoktól amarikai nyomásra, ahelyett, hogy jóban lennénk velük. Persze az is egy út, hogy ismét megtámadjuk őket, mint legutoljára 1941-ben, csak az egy "kicsit" rögösebb...
Persze az USA-nak sokat nem oszt nem szoroz, mert megint nem az ő területén zajlana a balhé, kivéve, ha odáig fajulna a történet, hogy megatomozzák őket az oroszok.
Szimpátia, nem szimpátia kérdése nélkül, pusztán csak józan észből, én ha egy kis országot vezetnék, akkor a térség legnagyobb katonai hatalmával inkább jó viszonyra törekedném, a baszogatása helyett. Persze a baszogatásnak is tud eredménye lenni, lásd Szaakasvili kalandor akciója...
A végére viszont még lenne egy kérdésem, amire mindig nem sikerült válaszolnod: miként tudsz egy gyenge, legatyásodott országnak ami kb fizetésképtelen eladni akármilyen termékből úgy, hogy az üzlet számodra nyereséges legyen?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 534
46 513
113
A végére viszont még lenne egy kérdésem, amire mindig nem sikerült válaszolnod: miként tudsz egy gyenge, legatyásodott országnak ami kb fizetésképtelen eladni akármilyen termékből úgy, hogy az üzlet számodra nyereséges legyen?
Nem olyan bonyolult ám! ;)
Különösen egy olyan országnál, mint Oroszország, ahol nyersanyagból van dögivel.
Nyereséget nem csak az oda való exporton lehet realizálni, de az onnan való importon is. Ha a feldolgozott termékedet 0 haszonnal is adod el, nem gond, amennyiben a nyersanyagot meg jóval a világpiaci áron alul...
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 625
9 003
113
Nem olyan bonyolult ám! ;)
Különösen egy olyan országnál, mint Oroszország, ahol nyersanyagból van dögivel.
Nyereséget nem csak az oda való exporton lehet realizálni, de az onnan való importon is. Ha a feldolgozott termékedet 0 haszonnal is adod el, nem gond, amennyiben a nyersanyagot meg jóval a világpiaci áron alul...

A két szép szemünkért adnának világpiaci áron alul nyersanyagot? Azt csak egyes exszovjet tagállamok kapnak. Kivéve persze, ha NATO tagok akarnak lenni,mert akkor a nyugathoz való tartozásuk részeként a nyersanyagokat is a nyugati árszabás szerint kapják. Persze ilyenkor nagyon meg szoktak sértődni. Szóval valami olyan példát ami működik is.
A "gyenge Oroszország üzletet, az erős pedig háborút jelent Magyarországnak" című kijelentésed helytelen voltára egy újabb példa, egyenesen a 90-es évekből amikor szerinted "ideálisak" voltak a feltételek az üzlethez, mert Oroszország gyenge volt. Az Ikarus buszokat nagyon szerették nagyon vették a szovjet időkben. Az orosz ismerőseim is a mai napig emlegetik a Globus konzervet és az Ikarus buszokat. Aztán jött a szerinted csodás 90-es évek, ami a maffia virágzását, meg az orosz állam csődjét hozta magával. Egyszerűen nem tudtak semmit adni a buszokért cserébe, nem tudtak értük semmilyen módon fizetni. Vagyis az Ikarus bukott egy nagy,de fizetésképtelenné vált külföldi piacot. Továbbá megjelent a "gravitáció kikapcsolója",azaz Széles Gábor üzletember is. A kettő együtt már sok volt a cégnek, és csődbe ment.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 680
12 485
113
Nem olyan bonyolult ám! ;)
Különösen egy olyan országnál, mint Oroszország, ahol nyersanyagból van dögivel.
Nyereséget nem csak az oda való exporton lehet realizálni, de az onnan való importon is. Ha a feldolgozott termékedet 0 haszonnal is adod el, nem gond, amennyiben a nyersanyagot meg jóval a világpiaci áron alul...
Ennek fussál neki még egyszer. Előtte tanulmányozd a kizsákmányolás, szipolyozás, rablógazdaság fogalmakat. Esetleg kérj kölcsön valakitől egy középiskolás Makroökonómia tankönyvet, de ne fárassz minket a gyerekes hülyeségekkel.
Az ilyen fantaszták, mint te már csináltak elég hülyeséget a történelemben. Jól-rosszul képzett, magabiztos emberek felültek a Dunning-Kruger hatás hajtotta hajóágyúra, majd elszabadultak és a hiányosan vagy asszimetrikusan megszerezett tudás birtokában erőből elkezdék nyomni a hülyeséget, mert a szellemi képességeik odáig már nem értek fel, hogy minden tárgyi tudás mögött egy erkölcsi dimenzió is létezik, amelynek megértéséhez nem elég pusztán a tudomány összefüggéseit érteni.

1. lecke: Ne kívánj olyat másoknak, amit magandak nem kívánnál.

Javaslom olvass többet, vagy komolyabb könyveket, mert ez így elég gyenge.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 534
46 513
113
A két szép szemünkért adnának világpiaci áron alul nyersanyagot? Azt csak egyes exszovjet tagállamok kapnak. Kivéve persze, ha NATO tagok akarnak lenni,mert akkor a nyugathoz való tartozásuk részeként a nyersanyagokat is a nyugati árszabás szerint kapják. Persze ilyenkor nagyon meg szoktak sértődni. Szóval valami olyan példát ami működik is..
Az a baj, hogy a saját kérdésedet sem tudod értelmezni...
A kérdésed így hangzott:
A végére viszont még lenne egy kérdésem, amire mindig nem sikerült válaszolnod: miként tudsz egy gyenge, legatyásodott országnak ami kb fizetésképtelen eladni akármilyen termékből úgy, hogy az üzlet számodra nyereséges legyen?
Jelenleg Oroszország fizetésképtelen?
Én a kérdésedre adtam választ: mi lenne, ha fizetésképtelen lenne.
Tudod még ki volt fizetésképtelen mostanában? Az Iszlám Állam. És nézd csak, Törökország lapátolta is ki a területéről az olajat! Megfelelt mindkét félnek az adott helyzetben? Meg!
Tudod: kereslet/kínálat.
Szerinted Irán milyen áron adja az olajat az olyan országoknak, amik hajlandóak venni tőle az embargó ellenére?
Aztán jött a szerinted csodás 90-es évek, ami a maffia virágzását, meg az orosz állam csődjét hozta magával. Egyszerűen nem tudtak semmit adni a buszokért cserébe, nem tudtak értük semmilyen módon fizetni.
Hogyne tudtak volna kifizetni! Csak nem akartak. Szerinted minekünk az volt az álmunk, hogy Mig-29-esben meg BTR-ben fizessenek ki bennünket. Csak hát a "rendes fiúk" kőolajban nem akartak. Lett volna nekik? Hogyne lett volna! Csakhát azt másnak is el lehetett adni kemény valutáért.
Ennek fussál neki még egyszer. Előtte tanulmányozd a kizsákmányolás, szipolyozás, rablógazdaság fogalmakat.
Ezt azért elég érdekes egy SZU utódállamai topicban olvasni! o_O
Tehát a 45 évig tartó ellenkező irányú kizsákmányolás esetén: NO PROBLEM.
Majd mikor ki kellett egyenlíteni a számlát, akkor a KGST beli elszámolásokat vettük alapul, és olyan kiválló üzleteket kötöttünk (mást ugyebár nem engedtek), hogy a 1999-es árfolyamon 800M-ért kaptunk 28db Mig29-est. BRAVO!

De én ezt a témát befejeztem itt, mert erősen OFFTopic...
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 625
9 003
113
Az a baj, hogy a saját kérdésedet sem tudod értelmezni...
A kérdésed így hangzott:

Jelenleg Oroszország fizetésképtelen?
Én a kérdésedre adtam választ: mi lenne, ha fizetésképtelen lenne.
Tudod még ki volt fizetésképtelen mostanában? Az Iszlám Állam. És nézd csak, Törökország lapátolta is ki a területéről az olajat! Megfelelt mindkét félnek az adott helyzetben? Meg!
Tudod: kereslet/kínálat.
Szerinted Irán milyen áron adja az olajat az olyan országoknak, amik hajlandóak venni tőle az embargó ellenére?

Hogyne tudtak volna kifizetni! Csak nem akartak. Szerinted minekünk az volt az álmunk, hogy Mig-29-esben meg BTR-ben fizessenek ki bennünket. Csak hát a "rendes fiúk" kőolajban nem akartak. Lett volna nekik? Hogyne lett volna! Csakhát azt másnak is el lehetett adni kemény valutáért.
.

Te azt szeretnéd, hogy gyenge legyen és ezzel együtt a fizetésképtelenség szélén táncoljon, mert az "nekünk kereskedelmet jelent", de ha "erős, az meg háborút"...
Aztán felhozod példának az iszlám "államot" (érdekelne a nyugdíj és a tb rendszere az államnak,mert nem csak annyi feltétele van az állami létnek, hogy egy csapat fegyveressel elfoglalsz egy területet, akiknek mellesleg zsoldot is fizetsz, mindezt úgy hogy állítólag fizetésképtelen vagy, majd az ellened harcoló katonákat és az államod területén élő, a "csodás" körülmények miatt elégedetlenkedő civileket ezekkel a fegyveresekkel lelöveted, lefejezteted),ami adott el olajat a törököknek.
Ebből a logikából kiindulva levezeted, hogy a gyenge Oroszország is adna el nekünk,jóval a világpiaci ár alatt. Aztán önmagadnak sikeresen ellentmondva leírod, hogy a 90-es években,amikor az oroszok gyengék voltak, akkor gaz módon nem akartak nekünk olcsón nyersanyagot adni, mert azt kemény valutáért, jó pénzért cserébe el lehetett adni másoknak...
Így maradtak a BTR-ek, és a 2 éve a gyár udvarán álló 29-esek.Ok. Gratulálok. Sikerrel bizonyítottad a saját elméleted helytelen mivoltát. Ha a jövőben ne adja Isten, legyengülne Oroszország, akkor is találnának olyan vásárlót, akinek az energiahordozókat nagyobb haszonnal is el tudná adni, mintsem,hogy arra kényszerüljön, hogy Magyarországnak extra kedvezménnyel adja. Tehát továbbra is vehetnénk a normál áras ,szerinted drága orosz nyersanyagokat, vagy vehetnénk helyette 2-4-szer drágább amerikait.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Már annyira unalmas ez az Oroszo. pro és kontra téma. Ezerszer jártuk már végig. Ráadásul most már elment teljesen offtopic-ba.
Komolyan mondom, az ilyen pöcshuszár féléket hagyni kell a francba, csak röhögnek-vigyorognak, mert azt hiszik, hogy egy konfliktus Oroszo.-gal az nem vinné
az ő bőrüket is a vásárra, csak a miénket.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 625
9 003
113
:D:D
Szóval ezek az államiságot biztosító feltételek.... Pffff... Édes istenem... Dehát miért állok le veled egyáltalán? Igazság szerint én vagyok a hibás. :oops:o_O

Egy normális valódi állam esetében ezek hozzá tartoznak a dologhoz. A hibád csak annyi, hogy permanensen írogatsz olyan hülyeségeket, amiket nem csak én, de maga a valóság is megcáfolt és megcáfol.Persze mindenkinek kell valami hobbi. Nekem a vitorlázórepülés a hobbim, meg amíg a számítógépem bírta, addig a DCS: Black Shark és a Condor szimulátorok voltak a téli,repülésmentes időszakban, neked meg ez,hogy ide írogatsz hülyeségeket meg a villamosenergia topicba. Az űrkutatás topicból pedig Nők Lapja asztrológia rovatot csinálsz. Nem vagyunk egyformák :)
 

BiancoGasto

Well-Known Member
2018. november 14.
759
918
93
Reszemrol ezert fejeztem be vele azerdemi vitat. Nem szeretem ha azaz erv hogy "naci vagy"
Köztünk Oroszországal és az orosz néppel kapcsolatban nem volt érdemi vitánk,ugyanez igaz Magyarországra,és a magyar népre is. Vehemens gyűlöletet érzel népcsoportokkal szemben,szerintem minden ok nélkül. Ez nem baj,és az hogy abajgatlak miatta sem baj.