Akkor most lapozzunk csak fel Boki többször elsütött "poénját" a rubelben mért hadi költségvetés emelkedésről?
Tényleg? Nyomul? Meg szeretném kérdezni, hogy Magyarország csatlakozásáról a NATO-hoz ki döntötte el? Az amerikaiak vagy a
magyar nép?
Melyik ország az, amelyik háborút vív (nyomul) NATO-val szomszédos állam területén?
Ez egy elég vicces kijelentés annak tükrében, hogy mi pontosan német haditechnikát rendelünk orrba-szájba, miközben a német állam gyakorlatilag demilitarizált.
Szerintem először nézz utána, hogy
ki kinek, és mennyit ad el!
Mert a demagóg szöveg rohadt jól hangzik, de az embargó előtt - azaz 2014-ben - a teljes orosz-amerikai kereskedelem kb. 34Mrd USD-t tett ki (a maximum meg valami 43Mrd volt 2011-ben). Tavaly ez az érték USA-Olaszo. viszonylatban 77,9Mrd volt.
És igen az USA szempontjából folyamatosan masszív deficites az egyenleg, mivel az amerikai export 11,2Mrd volt a csúcsán 2013-ban. Ez az amerikai termékek szempontjából rohadtul marginális ügy.
Malájzia és Tajföld komolyabb piacot jelent Amerikának, mint az oroszok. Miattuk mégsem kell 60.000 GI-t puccban parádéban tartani.
Az orosz hadi költségvetés olyan "magas",hogy például a nagyhatalmi pozíciókkal nem vádolható szaudi és a kínai (utóbbi már nagyhatalom) is megelőzi.
Magyarország NATO csatlakozását a magyar nép döntötte el, az ellenkezőjét soha nem mondtam. Viszont maga a választási folyamat a maga 25%-os érvényességi küszöbével elég vicces volt. Teszem hozzá, hogy akkoriban már érdekelt a dolog, pedig csak 11 éves voltam, és ha szavazhattam volna, akkor én is igennel voksoltam volna,ezt nem tagadom. Mert nem láttam át, hogy miről szólt az egész. Arról szólt, hogy az igen tisztelt politikusaink nem akartak költeni a Honvédség fejlesztésére, az amerikaiaknak pedig felvonulási területre volt szüksége Közép-Európában, közel Oroszországhoz és a szerb határhoz. Így jött össze az érdekek találkozása, mert nagyjaink a "majd a NATO megvéd minket" kijelentés folytonos ismétlésével hivatkozási alapot nyertek arra, hogy lezüllesszék a magyar haderőt. Az amerikaiak pedig új támaszpontok kiépítésének lehetőségét és egy újabb "befogadó országot" nyertek. Ebbe a folyamatba lett belecsinálva amikor Trump elvárta minden NATO tagállamtól,hogy emelje fel 2%-ig a katonai költségvetést a GDP-hez viszonyítva. Na ekkor meg kellett mozdulni.
2.Nem vív egy ország sem háborút a NATO-val szomszédos ország területén. Ukrajna vív háborút a saját lakossága orosz nemzetiségű része ellen,akik pont az iparilag legfejlettebb keleti régiókban laknak. Amire gondoltál, a Krím, az nem háború volt, meg a népszavazás óta már nem is Ukrajna. Ott egyébként akkora volt az "ellenállás" az oroszokkal szemben, hogy pillanatok alatt 17000 rendőr és katona állt át Oroszországhoz. A hatalmas ellenállás másik szép példája az volt amikor a Fekete-tengeri ukrán flotta frissen kinevezett parancsnoka 24 órán belül bejelentette, hogy átigazol az orosz flottához.
3. Tisztában vagy vele, hogy amikor a szakemberek rangsorolják a világ haditechnikai exportőr államait,akkor nem csak azt veszik figyelembe,hogy Magyarország kitől vásárol?!
4. Ezeket a számokat nézve neked van igazad. Viszont a 60000 GI-t azért kell puccban parádéban tartani, hogy nehogy véletlenül a demilitarizált németek, akik Európa vezető gazdasági hatalma túlzottan összehaverkodjanak és nyugiban üzleteljenek,esetleg stratégiai partnerségre lépjenek az oroszokkal.
Ahogy egy NKE-s oktató mondta, de nem csak ő: a NATO azért van, hogy Európában a németeket LENT, az amerikaiakat BENT az oroszokat pedig KINT tartsa.
Ezért kell "rettegni" az oroszoktól amarikai nyomásra, ahelyett, hogy jóban lennénk velük. Persze az is egy út, hogy ismét megtámadjuk őket, mint legutoljára 1941-ben, csak az egy "kicsit" rögösebb...
Persze az USA-nak sokat nem oszt nem szoroz, mert megint nem az ő területén zajlana a balhé, kivéve, ha odáig fajulna a történet, hogy megatomozzák őket az oroszok.
Szimpátia, nem szimpátia kérdése nélkül, pusztán csak józan észből, én ha egy kis országot vezetnék, akkor a térség legnagyobb katonai hatalmával inkább jó viszonyra törekedném, a baszogatása helyett. Persze a baszogatásnak is tud eredménye lenni, lásd Szaakasvili kalandor akciója...
A végére viszont még lenne egy kérdésem, amire mindig nem sikerült válaszolnod: miként tudsz egy gyenge, legatyásodott országnak ami kb fizetésképtelen eladni akármilyen termékből úgy, hogy az üzlet számodra nyereséges legyen?