A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Szervezeti rendszer.Koncepció kidolgozása.A gyalogság az alap.
Itt ennek sokkal inkább helye van, mint ahol elkezdődött.
Szóval! Miért gondolod, hogy át fogják alakítani a szervezeti rendszert?
Milyen szervezeti rendszert akarsz átalakítani?
Térjünk vissza az ezredekre?
Vagy mire gondoltál? Szervezzünk hadosztályokat?
A GDP 2%-ából? Illetve a Z2026 program elindulásakor csak 1% alatti volt a pénzmag.
Mivel is kezdődött a Z2026? Hát emlékeim szerint a CZ fegyverekkel. Annál alapabb, mint az alap lőfegyver lecserélése, és egy kaliberváltás mivel lehetett volna még elindítani?
Emellett - bár nincs még kész - de a lövész 2020 a másik elég korán bejelentett projekt volt.
Ha a híreknek, és a terveknek lehet hinni, akkor idén elég sok személyi felszerelés kerül beszerzésre (február van!).
Hogy az azt követő lépések nem az alap lövészjármű lecserélése volt, annak megintcsak pénzügyi okai voltak. 3-4Mrd dollárnyi összeget megintcsak az 1%-ból elég nehéz kigazdálkodni.
Amennyiben a helikopterek, a harckocsizók, tüzérek kezét viszont elengedjük, akkor ezektől az emberektől ( és velük a fegyvernemektől) nagyjából el is búcsúzhattunk volna.
Sokkal fontosabbak voltak azok a beszerzések, mint a lövészpáncélosok beszerzése. Mivel a legelejétől deklarálták, hogy folyamatosan emelik a HM költségvetését, így logikus volt ( a fentiek figyelembe vételével) a lövészjárművek későbbre halasztása.
/Mondom mindezt úgy, hogy magam is lövészként szolgáltam/
És itt visszatérnék a szervezeti rendszer átalakítására. Ha a lövész alegységek szervezeti rendszerének átalakítására gondoltál...
Hogyan akarsz úgy szervezeti rendszert átalakítani, hogy nem tudod, hogy milyen, és mekkora járműben kell milyen lövészalegységnek belekerülnie?
A DMR fegyver és a géppuska lecserélése összefügg, és szorosan kapcsolódik a raj és a szakasz felépítéséhez. Az RPG cseréje nem!
És mit ád Isten: a CG4 már be lett jelentve.
Szóval szerintem teljesen logikus és felépített az eszközök cseréje.
Szóval, attól, hogy veled mint a civil Celebra/Negan-nel nem közöltek koncepciót, vagy esetleg neked valami nem tetszik, attól még nem biztos, hogy nincsenek felépített tervek.
De most komolyan: azt várod, hogy a haderő átalakításának teljes koncepcióját közkinccsé tegyék, hogy a jót vagy rosszat akaró "hozzáértőknek" (10M dandártábornok országa vagyunk, különben ez a fórum sem lenne, meg Vadai úrhölgynek is felkopna az álla;))
muníciót adjanak? Miközben az is titkos hogy mi a titkos. Vagy amivel máshol dicsekednek! :p:Do_O
Nekem van rá elméletem, hogy miért titkos minden, de ezt magam következtettem ki. Próbáljon meg mindenki maga rájönni. :cool::)
Értem, hogy te 60-70.000-es Honvédséget akarsz, csak szerintem a jelenlegi társadalom nincs rá felkészülve, hogy a GDP 7-8x-osát kelljen kicsengetnie, egy alapvetően "haszontalan" szervezetre. A jelenlegi cél valahol 30+20 ezer körül van, állandó + tartalékos állományból. Ugye látod, hogy ebből nincs értelme hadosztályt szervezni?
Vagy hajlandó lennél minden havi fizetésedből 10-20-30 ezer forintot bedobni a közösbe egy 2x ekkora haderő kedvéért? Amivel ráadásul tovább növelnéd a munkaerőhiányt.
Tudom! Stadionból kellett volna haderőt fejleszteni. Amiben valamennyire igazad is lenne, csakhogy a Honvédségre egy nagyságrenddel nagyobb összeget kellene költeni. o_O És folyamatosan...:hadonaszos:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 196
141 591
113
A GDP 2%-ából? Illetve a Z2026 program elindulásakor csak 1% alatti volt a pénzmag.
Mivel is kezdődött a Z2026? Hát emlékeim szerint a CZ fegyverekkel. Annál alapabb, mint az alap lőfegyver lecserélése, és egy kaliberváltás mivel lehetett volna még elindítani?
Emellett - bár nincs még kész - de a lövész 2020 a másik elég korán bejelentett projekt volt.
Ha a híreknek, és a terveknek lehet hinni, akkor idén elég sok személyi felszerelés kerül beszerzésre (február van!).
Hogy az azt követő lépések nem az alap lövészjármű lecserélése volt, annak megintcsak pénzügyi okai voltak. 3-4Mrd dollárnyi összeget megintcsak az 1%-ból elég nehéz kigazdálkodni.
Amennyiben a helikopterek, a harckocsizók, tüzérek kezét viszont elengedjük, akkor ezektől az emberektől ( és velük a fegyvernemektől) nagyjából el is búcsúzhattunk volna.
Sokkal fontosabbak voltak azok a beszerzések, mint a lövészpáncélosok beszerzése. Mivel a legelejétől deklarálták, hogy folyamatosan emelik a HM költségvetését, így logikus volt ( a fentiek figyelembe vételével) a lövészjárművek későbbre halasztása.
És itt visszatérnék a szervezeti rendszer átalakítására. Ha a lövész alegységek szervezeti rendszerének átalakítására gondoltál...
Hogyan akarsz úgy szervezeti rendszert átalakítani, hogy nem tudod, hogy milyen, és mekkora járműben kell milyen lövészalegységnek belekerülnie?
A DMR fegyver és a géppuska lecserélése összefügg, és szorosan kapcsolódik a raj és a szakasz felépítéséhez. Az RPG cseréje nem!
Szóval, attól, hogy veled mint a civil Celebra/Negan-nel nem közöltek koncepciót, vagy esetleg neked valami nem tetszik, attól még nem biztos, hogy nincsenek felépített tervek.
De most komolyan: azt várod, hogy a haderő átalakításának teljes koncepcióját közkinccsé tegyék, hogy a jót vagy rosszat akaró "hozzáértőknek" (10M dandártábornok országa vagyunk, különben ez a fórum sem lenne, meg Vadai úrhölgynek is felkopna az álla;))
muníciót adjanak? Miközben az is titkos hogy mi a titkos. Vagy amivel máshol dicsekednek! :p:Do_O
Nekem van rá elméletem, hogy miért titkos minden, de ezt magam következtettem ki. Próbáljon meg mindenki maga rájönni. :cool::)
Értem, hogy te 60-70.000-es Honvédséget akarsz, csak szerintem a jelenlegi társadalom nincs rá felkészülve, hogy a GDP 7-8x-osát kelljen kicsengetnie, egy alapvetően "haszontalan" szervezetre. A jelenlegi cél valahol 30+20 ezer körül van, állandó + tartalékos állományból. Ugye látod, hogy ebből nincs értelme hadosztályt szervezni?
Vagy hajlandó lennél minden havi fizetésedből 10-20-30 ezer forintot bedobni a közösbe egy 2x ekkora haderő kedvéért? Amivel ráadásul tovább növelnéd a munkaerőhiányt.
Tudom! Stadionból kellett volna haderőt fejleszteni. Amiben valamennyire igazad is lenne, csakhogy a Honvédségre egy nagyságrenddel nagyobb összeget kellene költeni. o_O És folyamatosan...:hadonaszos:
A személyi felszerelés beszerzését sajnos cáfolnom kell idénre.. Hacsak nem fognak forrást átirányítani rá.

T

Törölt tag

Guest
A személyi felszerelés beszerzését sajnos cáfolnom kell idénre.. Hacsak nem fognak forrást átirányítani rá.
A 2020-as költségvetés 14. oldala:
Haderőfejlesztési Program (haditechnikai eszközök, felszerelések beszerzése, a kor színvonalának megfelelő katonai képességek kialakítása) =a haderő képességfejlesztése kiterjed a légierő (Gripen harcászati repülőgépek képességbővítése, továbbá a forgószárnyas képesség fejlesztése), a szárazföldi képességek (harckocsizó-, tüzér-, többcélú páncéltörő képességek fejlesztése) és a katona egyéni harcászati felszerelésének, fegyverzetének fejlesztése területeire egyaránt; =a vezetési és irányítási képességek és rendszerek fejlesztése; =a NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP program) realizálásával folytatódnak a megkezdett, meghatározóan NATO által finanszírozott képesség fejlesztések; =az állomány munkakörülményeinek fejlesztését célzó beruházások a Laktanya Fejlesztési Koncepció keretei között.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 901
36 519
113
ŐŐŐőőő...Nem.
A szervezeti rendszeren magának a seregnek a szervezeti felépitését értem.Letisztázni a parancsnoki láncot,ki hova tartozik,mi a feladata,és miért felelős és kinek.
Koncepció az,hogy tulajdonképpen mire akarjuk felkésziteni a sereg(ek)et,és hogyn gondoljuk a cél elérését.
Amit Te szervezeti rendszernek irtál,az a hadrend.Szerintem 3,régi,karcsúsitás elötti szervezetű dd-ra van szükség 1nehéz és 2,lehetőleg minden elemében(de minimum alapjármű úszóképes) közepes dd-ra.1 különleges dd/ezred,amiböl 1zl legyen légimozgékonysárú,ATV könnyűgépjárműves szervezésű.2 működő repülőbázis,egyenkémt 1vegyes ezreddel.Honi lévédelem.1helikopteres ezred.1müszaki ezred.Logisztikai rendszer.Háttérintézmények.Ez attol függően,hogy milyen a csapatok hadrendje alegységszinten,kb 40000fő.
Külön haderőnemként szervezném meg svájci mintára a területvédelmi Nemzetörséget.
A felhasználási koncepcióm roppant régi.Belinkeltem annó a"stratégia és taktika a kárpát-medencei római erődépitészetben" tanulmányt,és az tökéletesen leirja.Ahogy az a cikk is a végén,amit senki nem olvasott végig.Amelyik a koraújkori németalföldi és magyarországi hadviselést vetette össze.A lényegük,hogy minden olyan haderő a történelem folyamán,amelyik ált. pénzhiány miatt képtelen volt a védelemhez szükséges méretű manővererőt(mezei sereget) fenntartani,rendre a 2szintű hadszervezetben találta meg a megoldást.
Ez alighanem a GDP 2%ábol kiépithető és fent is tartható.Persze súlyozni kell hozzá.Pl nekem nem kell Boxer a közepes dd-ba,mert drága és nehéz dög.Jó lesz nekem a Patria/Rozsomák is.De ha még az is drága,akkor még tovább engedek,mondjuk a VAB3ra.(ezek csak példák,a konkrét tipusokat alapos próbák és gondos számolgatás,megfontolás után szabad kivállasztani).Viszont végig ragaszkodnák a lehető legjobb tüzérséghez.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 873
21 213
113

Na de valamennyi személyi felszerelés csak érkezik a csapatokhoz ? Gondolom, ha kis mennyiségben is, valami minden évben feltűnik. Persze, egyszerre kellene az egész Honvédséget felszerelni, mert nem nagy méretű szervezet. Illetve, folyamatosan biztosítani a felszerelések pótlását, a tartalék készletek mellett.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 196
141 591
113
Na de valamennyi személyi felszerelés csak érkezik a csapatokhoz ? Gondolom, ha kis mennyiségben is, valami minden évben feltűnik. Persze, egyszerre kellene az egész Honvédséget felszerelni, mert nem nagy méretű szervezet. Illetve, folyamatosan biztosítani a felszerelések pótlását, a tartalék készletek mellett.
Minimális, hogy a frissen felszerelőknek tudjanak adni valamit. De attól, hogy legyen mindenkinek váltás ruhája egyéb cuccokról nem is beszélve messze vagyunk.

• Tetszik
Reactions: Loken and honved