A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 286
113
Nem érted, mit olvasol továbbra is csak ezt tudom mondani. Nem kormányrendezvény, hanem pártrendezvény.
Ezt a képet csak erős idegzetűknek teszem be. :eek::eek::eek::eek:
7Q118g26IutYJmDls.jpeg


Sztem ezen a dilemmán lassan túlléphetünk. Hagyjuk meg a cirkuszt a politikusoknak. Itt ne kezdjünk erről parttalan vitát.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
1. Munkásőrség? Ne nevettesd ki magad, hogy komolyan veszed....
2. Pont az a lényeg, hogy nem kormányrendezvény. Ez a baki.

Nincs semmilyen baki!
Most tudatosan volt ez a forgatókönyv!
2020-at írunk!
Az egész beszéd a száz évvel ezelőtt történt országcsonkításból volt indítva!

Mi az ami nem érthető!???
Már akkor is, ha csak civilben ültek volna ott a tisztjeink és nincsenek kiemelten megszólítva, hogy "a Magyar Honvédség visszatért",
akkor nincs HÍR, és nincs HATÁS! + "..kérem Önöket, hogy gondoskodjanak róla, hogy ..a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.."
..
Szerinted Bukarestben is azt méregetik vajon, hogy a magyarok évértékelőjében volt-e baki, vagy nem volt baki?
Vagy inkább az "üzenettel" foglalkoznak és próbálják kiértékelni azt? - már, ha egyébként egyáltalán...
..
Baki akkor van, ha valaki ezt nem látja!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 087
119 278
113
"Válaszolt végül a Népszavának a Honvédelmi Minisztérium, miután a napilap arról érdeklődött, hogy kerülhettek tábornokok Orbán Viktor évértékelőjére.
Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – magyarázta a Honvédelmi Minisztérium.
Mi is megírtuk, a vasárnapi évértékelőn egy csoportban ülve díszegyenruhás tábornokok hallgatták Orbánt, miközben az 1993-as honvédelmi törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken.
A minisztérium érvelése ott sántít, hogy a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezi, oda kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. „Szó sincs tehát kormányzati vagy civil rendezvényről. A kormányzati évértékelő hagyományosan a Parlamenti ülésszak nyitányán a miniszterelnöki nyitóbeszéd lenne, ám ezt az idén Orbán – a teljes üléssel együtt – kihagyta” – írja a Népszava."
Ezt a békát nyeld le...;)
Igazából értik amit mondasz, csak baromira nem érdekel igazából senkit sem, hogy ez kissé jogi szürke zóna a népszava meg még kevésbé. Sőt az hogy a népszava írta meg a legtöbbeknek csak tovább csökkenti a hírértéket.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 617
5 332
113
Márpedig Negan-nak szetinem sok szempontból igaza van.
Mézzük meg milyen bejelentések voltak: H225, H145, Pzh, Leo, Carl Gustaf...kicsit kaotikus a sor...
Jelenleg a haderő legmodernebb része a légierő/légvédelem a Gripen-el, földi radarokkal, Mistral 3-al...
Lehet a nagy salátatál helyett, jó lett volna a meglévő képességienket kihasználni...
mondjuk megcsinálni a legújabb szoftware-s fejlesztést a Gripenhez, beszerezni a sisakcélzó/IRIS-t kmbót, SDB-t meg néhány Arexis podot...
Mindemellé meg mondjuk megvenni a Nasams-t, és Mistral-hoz meg megvenni a Licorne rendszert...

Ebből lehetett volna egy olyan integrált légvédelmi rendszert összehozni, amivel nemhogy a szomszédok nem tudnának mint kezdeni, de a jelenlegi géppark mellett az oroszoknak is fejvakarós lenne....
És nem hiszem hogy a fenti package drágább lett volna, mint a jelenlegi beszerzéseink...
Most Viszont hiába jelentettük be a pzh-t meg a leo-t, de új IFV nélkül nincs nehéz dandár...
Az is nagy kérdés, hogy milyen lőszereket veszünk a Pzh-hoz...mert mondjuk a Smart/Bonus szerű tank elleni 35 km hatótávolságú lövedékek elég hasznosnak tűnnek...vagy éppen a VLAP/Volcano család tagjai amik a GPS vagy félaktív lézeres irányítással 60-70 km-re lévő célpontok ellen tesznek lehetővé precíziós túzcsapást...

Meg hiába vettük meg a H145-öt, ha jól értem nem kértünk bele MAWS-ot, és az is nagy kérdés, hogy pntosan melyik HForce csomagot kértük (képes lesz-e tankelhárító rakátét hordozni)...lehet a H225-sök árából kijött volna a legfullosabb h145 meg megfelelő menyniségű a legkorszerűbb NLOS képességű ATGM-ből...

Illtve szerintem az is egy nagy kérdés, hogy egy ekkora GDP-jű országnak (mert itt ugye nem a PPP számít, hanem az euró, mert a gripent, meg a pzh-t meg hozzá az alkatrészt abban kell kifizetni) indokolt-e összhaderőnemi képesség fenntartása...vagy inkább bizonyos speciális képességek fejlesztésére kellene rámenni (azokat viszont ki kellene maxolni), amik szükség esetén be tudnak tagozódni más egységekbe

Milyen legújabb szoftver upgrade-et akarsz a Gripenre? A legújabb verzió a C/D-re az Ms21, és nekünk az van ;)
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 038
2 730
113
Érdekes módon az újraalakult munkásőrség nem éri el sem a sajtó, sem a demokráciáért oly lelkesen aggódók ingerküszöbét. A katona mindenkor jelen lehetett kormányrendezvényen, lásd díszőrség, zászlófelvonás, bálok, stb.

"Nem éri el a sajtó ingerküszöbét?"

https://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2020/02/05/ujjaalakult_a_munkasorseg/amp
https://www.google.com/amp/s/24.hu/belfold/2020/02/05/ujjaalakult-a-munkasorseg/amp/
https://168ora.hu/itthon/ujjaalakulas-munkasorseg-facebook-toborzas-181383
https://www.google.com/amp/s/www.bl...sorseg-cvil-szervezet-kommunizmus/q4rwgs1.amp
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 556
16 090
113
1. Munkásőrség? Ne nevettesd ki magad, hogy komolyan veszed....
2. Pont az a lényeg, hogy nem kormányrendezvény. Ez a baki.
Nem zavar, ha kinevetnek. Csak Szolzsenyicin jut eszembe; vajon ha újraalakult volna a nyilas, SS, einsatzgruppe... Akkor is megőriznéd a humorodat? Engem, mint olyan embert, aki a bolsevik rémuralom miatt egyik nagyapját meg sem ismerhette (a másiktól is mindent el éve) nem a tréfa jut eszembe, hanem az, hogy ezt hogyan engedhetik meg. Apropó, ajánlom figyelmedbe Lindler szavait... Simán szó szerint hallani lehet bármely ellenzéki szájából. Túl sok az 1919 és analógia ahhoz, hogy nagyvonalúan figyelmen kívűl hagyjuk.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Érdekes módon az újraalakult munkásőrség nem éri el sem a sajtó, sem a demokráciáért oly lelkesen aggódók ingerküszöbét. A katona mindenkor jelen lehetett kormányrendezvényen, lásd díszőrség, zászlófelvonás, bálok, stb.
70+-os vén trottyok. Nosztalgiáznak egy kicsit. Nincs társadalmi támogatottsága. Valszeg. egy osztálytalálkozó szintjén van létszámát tekintve. Ennyi. Ha több tízezrével lennének és fiatalok, akkor igazad lehetne. Így nincs.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Masztiff
S

speziale

Guest
A szűkös erőforrásokra írtam, hogy évszámok, meg költségvetési lehetőségek.
Az már most nyilvánvaló, hogy a haderőfejlesztésre folyamatos a kormányzati akarat. Mivel a honvédelmi költségvetést törvényileg a GDP-hez kötötték, továbbá minden évben kiegészítették beszerzési pénzekkel így elmondható, hogy beszerzésekre fordítható pénz összességében konstansan évről évre nő. Az a páncélozott gyalogsági harcjárműveket nem csak azért nem az elején kellett beszerezni, mert nem volt pénz, hanem mert ahogy dudi is írta ezer dologgal áll összefüggésben....

Nézd, egyrészt nyugtával a napot..egyelőre továbbra is meszse vagyunk a 2%-os határtól, és azért megnézem, hogy ha jön egy gazadsági lassulás, akkor meddig fog ez a haderő fejlesztési lelkesedés kitartani...
és csak 1 fontos kérdés: a nehézdandár felállítása elvileg jelenleg prioritás...mikorra is állhat fel "teljes pompájában"?

Hát pedig a High tech szarok (úgymint Leo2 A7+, PZH2000,) elég nagy visszhangot váltottak ki a környezetünkből, és nem biztos, hogy pozitívakat.
A Leo2, PZH pont azok a fegyverek, amik eléggé keveset tudnak, de azt nagyon. Nem olyan fegyverrendszerek, mint a Gripen, ahol pl. az AG képességek elindítása megsokszorozzák a felhasználási lehetőségeidet. Magyarul ha szükség lesz rájuk, minden képességük maximálisan ki lesz használva.

Már ne haragudj de ez nagyon nem így van...a pzh képességei terén rengeteget számít, hogy milyen lőszereket veszel hozzájuk...nagyon nem mindegy, hogy egy standard 40 km lőtávolságú gránátod van, vagy egy mozgó célpont kilövésére is alkalmas 70 km hatótávú Volcano lőszered...mekkora területet tudsz lefedni az egyik meg a másik lőszerrel? De ugyanez elmondható a H145-ről is...bármilyen modernebb manpad rendszerrel rendelkező ellenséggel szemben a CAS feladatokat el is felejtheted a helivel...annak csak NLOS kategóriás ATGM-el van esélye a túlélésre...

Az 3X elmélet pedig eddig nem igazán jellemző, de pl. pont a Gripen az, amit egyrészt simán leduplázhatnánk,

ezt arra írtam, hogy én inkább tartanék fenn egy valóban fullos nehézdandárt, L55A1-es ágyús leo-kal, Bonus/Volcano lövedékekkel a Pzh-khoz, meg mondjuk SPike ER ATGM-el a H145-höz, mint 3 szedett-vedettet, aminek a normális fenntartására valszeg nem lenne elég forrásunk...


Ebben igazad van, ugyanakkor pont emiatt ezt nagyjából bármikor meg lehet - már a nagyobb költségvetés mellett - oldani. Mert annak nincs sok értelme, hogy mondjuk az IRIS-t felteszed rájuk, a Meteort meg lespórolod. Arról nem is beszélve, hogy az Arexis-szel még folynak a tesztek, a C-kbe való AESA radar meg még nincs készen
Ha összeáll a csomag, akkor szépen elfáradunk a kasszához, és egy részletben szépen a gépek aktuális nagyjavításakor elvégzik az upgrade-et.
Egy biztos: Senki nem csokizza össze a gatyáját 14 Gripentől sem a mostani állapotától, sem akkor ha "beleteszed" a sisakcélzót, IRIS-T-t, meg az SDB-t egyszerre.
Ha viszont egyszerre - minimum - megduplázod a számukat, és egyben modernizálod őket, miközben még Meteor is felkerül rájuk?... Hát ott már begörcsölne pár vastag és vékonybél! DE szerintem ezt kizárólag egyben és a bővítéssel együtt kell bejelenteni!

Nem is kell Aesa radar a Gripenbe..elég lett volna az Mk4-es upgrade csomag, ami 2017 óta rendelkezésre áll...viszont pont kis RCS-ű célok ellen hoz óriási képesség növekedést, pl.: robotrepülők, amiknek a felbukkanására egy modenr harcmezőn ugye semmi esély sincs
Megjegyzem, hogy egy sisakcélzós+Iris-t+Meteoros Gripentől meg szerintem jobban tenné mindenki itt a régióban ha összecsokizná magát...
de azért ha a Gripen topikba korábban linkelt hírből indulunk ki, akkor bizony még az orosz Szu27 legacy gépek is összecsokizhatják magukat...

https://www.ainonline.com/aviation-...-reveals-poor-performance-joint-exercise-rtaf

Arra az eygszerű kérdésre viszont senki nem tudott válaszolni, hogy akkor mihez kezdünk a Gripen flottával jelenlegi állapotában, ha mondjuk a románok a határ túlfelére odatolnak egy patriot üteget. Vagy ha az oroszok a nyugat-ukrajnában lévő orosz kisebbséget is meg akarják védeni és utána települ egy s400-as a keletihatárunk szomszédságába? Ekkor lényegében kelet Mo nagy része no-go zóna lenne a gripenjeink számára, és semmi olyan eszközünk nem lenne, ami reális fenyegetést jelentene ezen eszközökre...az Arexis pod+sdb kombóval kicsit más lenne a leányzó fekvése...

Továbbá megjegyezném, hogy azért a Gripenek reptetése nem kevés pénzbe kerül...úgyhogy jó volna ha ehhez mérhető képesséegeket is adna

Hát ha már így rákérdeztél, akkor idén! Az A4-eket már elkezdte a Bundeswehr kitárolni. A kiképzés már elkezdődhet. És ne felejtsük, hogy a PZH is Leo2 alapú.
Az első A4-ek megérkezésével már el is lehet kezdeni az alap kiképzést, majd pedig az alegységi gyakorlást. Lényegében az alegység szibtű gyakorlat szempontjából nem igazán jelent sokat, hogy most a harckocsikkal csak BTR-ekkel mennek a lövészek, vagy PUMA-val.;)

Ez megint szép, de az A4-esek kiképzési célokra érkeztek...a Gripen pilótáink meg több mint egy évtizede repülik a típust, szóval ott már nagyon képezni sem kellene...a valódi harcértéket majd az A7-sek megérkezése jelenti majd, amik meg majd jönnek...húúú mikor is...majd pár év múlva?
a Puma meg BTR összevetése elég is elég vicces...van jelenleg olyan IFV-nk ami integrálható egy modern nehézdandár kötelékébe és van reális esélye túlélni a harcmezőn? Mert szerintem nincsen...szóval egészen addig amíg nincsen meg az új modern IFV, addig a nehézdandárod képessége is csak olyan csonka, mint jelenleg a Gripenjeinké

Nem akarlak elkeseríteni, de a nehézdandár attól még nincs kész, hogy egy halomba összehordassz 44 Leo2-t, 24 PZH-t, 120-130db PUMA-t! Kell nekik saját légvédelem radarokkal, logisztika kerekes és láncos járművekkel, század/zászlóalj tüzérség (tűztámogatók), nem ártana legalább egy felderítő század, saját járművekkel, műszakiak, saját c4 rendszer, törzs, új raj- és szakasz felépítés, meg orbitális mennyiségű gyakorlás stb.

Ha már ezt ilyen szépen levezetted akor 2 kérdésem lenne:

- akkor nem lett volna célszerűbb a H225 helyett, abból a pénzből mindezen támogató kapacitás beszerzése is? hogy viszonylag ésszerű idő belül felálljon full kapacitással a nehézdandár?
- az általad is levezetett költségvetési korlátok mellett reálisan hány dandárt tudunk hosszú-távon üzemeltetni....mármint nem úgy, hogy papíron van 3 aztán abból csak 1 harcképes...mert akkor a francnak szerzel be 3-at...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 087
119 278
113
Nézd, egyrészt nyugtával a napot..egyelőre továbbra is meszse vagyunk a 2%-os határtól, és azért megnézem, hogy ha jön egy gazadsági lassulás, akkor meddig fog ez a haderő fejlesztési lelkesedés kitartani...
és csak 1 fontos kérdés: a nehézdandár felállítása elvileg jelenleg prioritás...mikorra is állhat fel "teljes pompájában"?



Már ne haragudj de ez nagyon nem így van...a pzh képességei terén rengeteget számít, hogy milyen lőszereket veszel hozzájuk...nagyon nem mindegy, hogy egy standard 40 km lőtávolságú gránátod van, vagy egy mozgó célpont kilövésére is alkalmas 70 km hatótávú Volcano lőszered...mekkora területet tudsz lefedni az egyik meg a másik lőszerrel? De ugyanez elmondható a H145-ről is...bármilyen modernebb manpad rendszerrel rendelkező ellenséggel szemben a CAS feladatokat el is felejtheted a helivel...annak csak NLOS kategóriás ATGM-el van esélye a túlélésre...



ezt arra írtam, hogy én inkább tartanék fenn egy valóban fullos nehézdandárt, L55A1-es ágyús leo-kal, Bonus/Volcano lövedékekkel a Pzh-khoz, meg mondjuk SPike ER ATGM-el a H145-höz, mint 3 szedett-vedettet, aminek a normális fenntartására valszeg nem lenne elég forrásunk...




Nem is kell Aesa radar a Gripenbe..elég lett volna az Mk4-es upgrade csomag, ami 2017 óta rendelkezésre áll...viszont pont kis RCS-ű célok ellen hoz óriási képesség növekedést, pl.: robotrepülők, amiknek a felbukkanására egy modenr harcmezőn ugye semmi esély sincs
Megjegyzem, hogy egy sisakcélzós+Iris-t+Meteoros Gripentől meg szerintem jobban tenné mindenki itt a régióban ha összecsokizná magát...
de azért ha a Gripen topikba korábban linkelt hírből indulunk ki, akkor bizony még az orosz Szu27 legacy gépek is összecsokizhatják magukat...

https://www.ainonline.com/aviation-...-reveals-poor-performance-joint-exercise-rtaf

Arra az eygszerű kérdésre viszont senki nem tudott válaszolni, hogy akkor mihez kezdünk a Gripen flottával jelenlegi állapotában, ha mondjuk a románok a határ túlfelére odatolnak egy patriot üteget. Vagy ha az oroszok a nyugat-ukrajnában lévő orosz kisebbséget is meg akarják védeni és utána települ egy s400-as a keletihatárunk szomszédságába? Ekkor lényegében kelet Mo nagy része no-go zóna lenne a gripenjeink számára, és semmi olyan eszközünk nem lenne, ami reális fenyegetést jelentene ezen eszközökre...az Arexis pod+sdb kombóval kicsit más lenne a leányzó fekvése...

Továbbá megjegyezném, hogy azért a Gripenek reptetése nem kevés pénzbe kerül...úgyhogy jó volna ha ehhez mérhető képesséegeket is adna



Ez megint szép, de az A4-esek kiképzési célokra érkeztek...a Gripen pilótáink meg több mint egy évtizede repülik a típust, szóval ott már nagyon képezni sem kellene...a valódi harcértéket majd az A7-sek megérkezése jelenti majd, amik meg majd jönnek...húúú mikor is...majd pár év múlva?
a Puma meg BTR összevetése elég is elég vicces...van jelenleg olyan IFV-nk ami integrálható egy modern nehézdandár kötelékébe és van reális esélye túlélni a harcmezőn? Mert szerintem nincsen...szóval egészen addig amíg nincsen meg az új modern IFV, addig a nehézdandárod képessége is csak olyan csonka, mint jelenleg a Gripenjeinké



Ha már ezt ilyen szépen levezetted akor 2 kérdésem lenne:

- akkor nem lett volna célszerűbb a H225 helyett, abból a pénzből mindezen támogató kapacitás beszerzése is? hogy viszonylag ésszerű idő belül felálljon full kapacitással a nehézdandár?
- az általad is levezetett költségvetési korlátok mellett reálisan hány dandárt tudunk hosszú-távon üzemeltetni....mármint nem úgy, hogy papíron van 3 aztán abból csak 1 harcképes...mert akkor a francnak szerzel be 3-at...
Mert jelenleg nincs NATO szinten elfogadott nehézdandárunk 2028-ra kell felállnia :)
Amúgy van róla fogalmad milyen gránátot veszünk a világ egyik lemodernebb tüzérségi rendszeréhez? Azért a tüzéreink sem teljesen hülyék amit lehet ki akarnak hozni a rendszerből. De kicsit a szar se elég büdös és mostakarom!!! közé tudom helyezni a hozzáállásod a témában.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 675
6 435
113
Pali a jól informált csehszlovák kém, kommentelő. Olvasd el a cikkhez a legújabb kommenteket, ott írja. Erre utal Anti.

Menetrend:
  1. Megjelenik a jogalappal.hu-n valamilyen cikk
  2. Másnap/harmadnap ellátogatsz a cseh oldalra ahol lesz egy új komment valamelyik magyar vonatkozású cikk alatt
  3. Elolvasod az adott rosszmájú f@szságot Palitól :D
Ez ismétlődik újra és újra.
de gonoszak vagytok :D :D :D :D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 286
113
"Előadásának zárásaként Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: bár a program 2026-ig szól, a Magyar Honvédség fejlesztése az után is folytatódik. Jelenleg már körvonalazódnak a 2030-ig tervezett változtatások és újítások, az erről szóló tervezetet hamarosan a kormány elé terjesztik."
Nah ebben a 2030-as csomagban, már benne vannak a Gripenekkel kapcsolatos tervek is.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
"Előadásának zárásaként Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: bár a program 2026-ig szól, a Magyar Honvédség fejlesztése az után is folytatódik. Jelenleg már körvonalazódnak a 2030-ig tervezett változtatások és újítások, az erről szóló tervezetet hamarosan a kormány elé terjesztik."
Nah ebben a 2030-as csomagban, már benne vannak a Gripenekkel kapcsolatos tervek is.
Én arra vagyok kíváncsi hogy milyen szorosan követjük a Német irányvonalat.
Az már tisztán látszik hogy a Németeknél nincs meg a politikai akarat a 2% os GDP arányos kerethez, jó ha 1,5% összejön...
Makaróni is egyre jobban pedzegeti hogy fel kéne már oldani az Orosz szankciókat...

Elvezethet e ez az enyhülés oda hogy nálunk is alábbhagy az újrafegyverkezési lelkesedés és megáll a honvédelmi bûdzsé GDP arányos növekedése?