@pöcshuszár
Elösször is a létszám.Mert szerintem sem tudjuk kiállitani amit felvázoltam,de nem a létszám miatt.
Mintegy 40000.Attol függöen,tulajdonképpen milyen is a hadrend.Mert egy raj lehet 6fő,de 15 is.Egy század lehet 80,de akár 250fős is.Egy zl lehet 380,de akár 980fős is.
Különben nem számolgattam,csaltam.Fogtam egy amcsi 86A mintájú önálló ho 20000fős létszámát,és azzal számoltam.3manöver dd(mintegy 250 M1Abrams és cirka 300 M2Bradly),meg egy repülő dd(kb 150repülőeszköz,90+%ban helik,lényegében egy légimozgékony dd),és logisztikai központtol a ho kenyérsütödéig minden van benne.Még katonai közigazgatású részleg is.Ugy rakták össze,hogy ha kirakják mondjuk Burkina Fasoba,egy önálló,amerikai szemmel minhadseregként müködni tudjon.
Légierő.Jelenleg 3 légibázisunk van.Kecskemét,Szolnok és Pápa.Tulajdonképpen nem kéne új légibázist beüzemelni.A létszámot ugyan emelni kéne,de nem többszörösére.Durva becsléssel szerintem csak olyan 1,5x-re.Kerekitsük 8000re.
Számoltam 2000főt kiképző intézményekbe.Azért ilyen sokat,mert a Nemzetőrség kiképzését is meg kell valahogy oldani.Speciel Kriss,mint gyakorló kiképzőtiszt véleményére kiváncsi lennék.
10000főt hagytam a háttérintézményeknek.
És megintcsak azt mondom,hogy a szervezeti rendszer helyretételével kéne kezdeni.Nagyon jó példa a Honvéd Korház.Az már rég nem egy dedikált katonai korház,hanem egy állami csúcskorház.Akkor miért is a sereg büdzséjét/keretét terheli?Terhelje az egészségügyét,és a sereg csak a szükséges mértékig folyon bele.Vagy a Falconok.Miért a sereg keretéből vannak fizetve?Kormánygépek.Tévedés ne essék,kellenek kormánygépek.Mondjuk a külügyminisztérium,vagy a kancellária költségkeretéből fizetve,és nem a honvédeleméböl.Ettől még az üzemeltető lehet a sereg.
Szoval hatékonyabbá és célirányosabbá kéne tenni a dolgokat.
Ami miatt szerintem se tudnánk a közeli jövőben összehozni a felskiccelteket,az a technika ára,és az üzemeltetésének ára.Nagyon drágák a fegyverrendszerek,felszerelések,üzemeltetés.És a páncélsúlyon kivűl nem nagyon van min sporolni.Ugyan én a közepes dd kat.-ban eleve egy könnyebb,mozgékonyabb,úszóképes járgányt/járműcsaládot szeretnék,de a rávaló fegyverzet,harcrendszerekből viszont a lehető legjobbat.Ami marha drága.És jolképzett,gyakorlott legénységet őhajtok-sok gyakorlat,sok pénz.
És akkor még olyan apróságot még meg se emlitek,hogy pl a könnyűgépjárműves légimozgékony zl-nek rámpás heli kéne a belsőteres szállitáshoz.Bagatel dolog.
Ennyi pénzünk nincs.