Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Mert az mennyivel jobb, hogy a sok "tanácsadó" címen futó idióta pókerezi el a tőzsdén? Vagy csak simán kamu alapra és piramisjátékba teszi a pénzét?

Természetesen mint minden szakmában, ott is vannak hozzá nem értők. (Pár éve engem is nagyon be akartak hülyíteni, hogy vegyek olajat, mert, hogy olcsó, csak 60 dollár és hamarosan ismét 120 dollár lesz. Persze nem voltam hülye, azóta csak lejjebb ment az ára, mennyi is most 20 akárhány dollár?)
De ez természetes, részeges kőművesek is vannak, mégis kőművest hívsz, ha házat építesz.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Blitzkrieg: Mivel az ápolókat, orvosokat, tanârokat stb rosszul fizetik, ez annak a jele, hogy nincs râjuk szükség, kereslet?
Ezt most, a korona jârvâny alatt, pontosan lehet lâtni, hogy nem igaz.
A tulzottan jó fizetés egyes "parazita" foglalkozâsoknâl, nem a szükségesség, ,hasznossâg jele, hanem piaci ( és târsadalmi) anomâlia .Szerintem.
Jó, a baristát visszavonom, rossz pèlda volt.

Nem a legjobb példa, hisz az ápolók, orvosok, tanárok állami alkalmazottak. Őket sajnos általában minden országban alulfizetik.
A magánrendelőben dolgozó orvos jóval többet keres, pont azért, mert nagy rá a kereslet.

Egyébként ez szerintem változni fog. A járvány miatt rájönnek a politikusok, hogy az egészségügyet sokkal jobban meg kell fizetni.
A migránsválság idején a katonákra szorult rá nagyon a kormány, lett is náluk szép fizuemelés. Most is ez lesz. Az 500000 forintos fizetéskiegészítés még csak a kezdet.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and aquarell

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Van ahol meg a pennynél biztonsági őr van és nem engedi be azt, aki nem a megfelelő időben megy. Ezek szerint ez nem mindenhol van? :O Meg más boltba se engedik be a rossz időben menőt. Én azt látom, hogy elég sokan bevették a kanyart, értetlenek és mindent jobban tudók, meg mindig lesznek.
Felénk működik a dolog. Óbudán.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Akkor most már tényleg nem értem a problémát.
Leírtam neked, hogy a legtöbb országban a mellkason semmiféle jelzést nem használnak az "anyaország" feltüntetésére, kizárólag egy kisebb/nagyobb zászló utal a felkaron erre. Betűvel nincs is sehol felírva, hacsak nem ebbe a felkari felvarróban. Ott pedig szontén általában angol nyelven.
Most a keresgélésem során kizárólag az amerikai katonákon találtam olyat hogy fel volt tüntetve bármi is a melkason. Mondjuk ott meg nem elsősorban az ország, hanem maga a fegyvernem, amelyikben szolgálnak. (Pl. US ARMY)
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy szerinted mi lenne a helyes kivitelezés. Az, hogy ki legyen írva, hogy Magyarország, szerintem értelmetlen. Mert azt misszióba le kellene cserélni, itthonra meg felesleges kiírni.
Ha követjük az országok zömét, - és mi is helikopterek leszünk - és elhagyjuk a mellkasról az ország felvarrót, akkor praktikusan a felkarra a pajzs felé/alá ki kellene írni legalább misszióba. Ha ott is zavar az angol, akkor 2 külön felvarró kell, vagy egymástól külön váltogatható.
A másik alternatíva, hogy a mellkasra kiírjuk, hogy Magyar Honvédség. Így magyarul.
De ugye ez kinek jelent plusz információt? Mert idehaza senki nem fog összekeverni egy katonai egyenruhát egy rendőrrel. /Az amerikaiaknál kocsit nagyobb a választási lehetőség camo-s rendszeresített egyenruhából/
Tehát szerinted melyik lenne a helyes megoldás?

Melyik legtöbb NATO országban nincs semmi a mellkason az orszag jelzésére?
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Iszonyat, én ahol felnőttem ott a kertes ház azt jelentette, hogy van KERT és van HÁZ. Nem pedig házak egy kis gyeppel körülvéve... Gyreknek homokozó? nem lehet, nem fér el a SUV!

Bírom, mikor lenézően pillantanak rám, hogy egy 66-ban épült Kádár kockában lakunk. Mondjuk nekem nem tört fel a második télen a garázsfeljáróm, meg nem szakadtak le a széldeszkák az első nagyobb szélben, mint az új építésű lakóparkos kollégáknak. Cserében viszont van a kertben 10 gyümölcsfa, málna, fekete szeder bokor, szőlőlugas alatta hintaágy meg asztal, ahol nyáron nagyon jókat lehet vacsorázni, bográcsozó, garázs szerelőaknával, nagy virágoskert, konyhakert, meg olyan terület is, ahol a két kutya kedvére kaparhat.
Negatívum, hogy az ablakcsere, szigetelés, rengeteg növény miatt erősen párásodik a lakás télen és a gyakori szellőztetés miatt nem igazán lett kevesebb a gázszámlánk, a belső elrendezés nem a legideálisabb, kettőnknek bőven élhető, de egy gyerekkel nem vettük volna meg. Az egyik szobába csak a másikon keresztül lehet bemenni, a belső szoba másik oldalán a WC, fürdő van, ha onnan nyitottunk volna bejáratot az is érdekes, gyakorlatilag teljesen át kellett volna alakítani a házat, arra meg nem volt se pénzünk se energiánk. Itt-ott felfedezhető az is, hogy azért a mesterek nem voltak szomjasak építés közben. Mikor vakoltunk, sok helyen láttuk, hogy a téglák 0,5-1 centire kiállnak a fal síkjából. A szobák 5x5 méteresek, de fent az az öt méter már pár centivel kevesebb.

Most egyébként az a trend felénk, hogy az ilyen régi kertvárosi (öregemék által már így is csak félteleknek nevezett) 800 négyzetméter körüli telkekre is felhúznak két házat. Mivel a telkek jellemzően keskenyek, de hosszúak így egymás mögé kerül a két ház, a hátsót hosszú beállón lehet elérni. Kerítés jellemzően koppra rakott deszka, vagy várfal. Haver szomszédjában is kihaltak az öregek, dózer, építkezés. Most a keleti kerítése egy 2 méter magas vakolatlan salaktégla fal. Fasza kis gettó jellege lett a kertjének.
Pár házra tőlünk a szép kovácsoltvas kerítést szedték le, hogy az oszlopok közötti részt téglával kirakják. Minden ház előtt volt kialakítva egy 1,5 méter széles füves terület a járda és az út között, most ezeket szokták térkővel lerakni, hogy legyen helye a második-harmadik autónak is. Terjed a murvával telenyomott kert, egy-két díszgazzal. Mondjuk azt nem értem, hogy akinek nincs ideje lenyírni azon a nevetséges 40 négyzetméteren a füvet, az mi a picsának akar kertes házat.
A mi két szomszédunk is 70+ szóval ha nem durran ki az ingatlan lufi, akkor hamarosan minket is körbe zárnak a házak. Azt beszéltük a bébivel, hogy akkor jó lenne tiplizni.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Mi laktunk iylen hosszú telekre felhúzott sorházban, nahh soha többé. Egymáson átjárás stb.
Inkább nyírom a füvet a nagy telken mint még egy ilyen.
Mi is kockaházat vettünk, és hasonló dolgok buktak ki itt is, mondjuk mi alakítottunk rajt, és még fogunk is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 443
113
Nem a legjobb példa, hisz az ápolók, orvosok, tanárok állami alkalmazottak. Őket sajnos általában minden országban alulfizetik.
A magánrendelőben dolgozó orvos jóval többet keres, pont azért, mert nagy rá a kereslet.

Egyébként ez szerintem változni fog. A járvány miatt rájönnek a politikusok, hogy az egészségügyet sokkal jobban meg kell fizetni.
A migránsválság idején a katonákra szorult rá nagyon a kormány, lett is náluk szép fizuemelés. Most is ez lesz. Az 500000 forintos fizetéskiegészítés még csak a kezdet.
Egyetèrtek. Csak az elméleted fonâksâgâra akartam felhivni a figyelmet.
 
M

molnibalage

Guest
Na, ez a járvány és ipar átállítás elég csattanós válasz arra az városi legendára, hogy konzervgyárakból lőszergyárakat lehet varázsolni csak úgy.
A szájmaszk finoman szólva nem a világ legbonyásabb és veszélyesebb dolga és ennyire sikerült átállítani rá a gazdaságot...
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Na, ez a járvány és ipar átállítás elég csattanós válasz arra az városi legendára, hogy konzervgyárakból lőszergyárakat lehet varázsolni csak úgy.
A szájmaszk finoman szólva nem a világ legbonyásabb és veszélyesebb dolga és ennyire sikerült átállítani rá a gazdaságot...
Ezt a legendát én is ismerem, soha nem tudtam dönteni benne.
Ami engem megdöbbent az a kínaiak által a világban szétszórt szájmaszkok minősége, ajándékba szar.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Na, ez a járvány és ipar átállítás elég csattanós válasz arra az városi legendára, hogy konzervgyárakból lőszergyárakat lehet varázsolni csak úgy.
A szájmaszk finoman szólva nem a világ legbonyásabb és veszélyesebb dolga és ennyire sikerült átállítani rá a gazdaságot...
Sokan azt hirdették, hogy pikkpakk lehet gyártósort rögtönözni, én ugyan szkeptikus voltam, mert láttam már mennyi munka és idő valamit nem rögtönözve összerakni, és nem hiszem, hogy annyi levágható sarok van, de legyen igazuk. És akkor most hír, hogy egész Európában hiány van kalapgumiból... A gyártósor az egyik fele, de ugye alapanyag beszállítói lánc is van. Szóval nem könnyű, még egy ilyen egyszerű iparcikknél se.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ezt a legendát én is ismerem, soha nem tudtam dönteni benne.
Ami engem megdöbbent az a kínaiak által a világban szétszórt szájmaszkok minősége, ajándékba szar.
rögtönzött gyártósoron, gyorsan gyártásba víve (minőségbiztosítás nélkül) ez lesz. Az itthon is pár hét alatt átállított gyártósor hasonlót fog csinálni, ha nagyiparban tolja, mert egy rendes gyártósoron ezek a hangolások viszik el a beüzemelés idejének a felét.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
A nyavaja essen már ebbe a nyamvadt anglomán világba.Már a Haditechnikában is angolul jelenik meg cikk.Lemondom az előfizetésem
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 443
113
rögtönzött gyártósoron, gyorsan gyártásba víve (minőségbiztosítás nélkül) ez lesz. Az itthon is pár hét alatt átállított gyártósor hasonlót fog csinálni, ha nagyiparban tolja, mert egy rendes gyártósoron ezek a hangolások viszik el a beüzemelés idejének a felét.
A selejtet szerintem nem ugy kell elképzelni, jogy pl csak egy füle van a maszkoknak, hanem, hogy a felhasznâlt anyag nem hozza az elvárt vèdelmet. Persze ettöl lehetnek fül nélküliek is... Tèvedek?
A slejt onnan is származik, hogy a nagy kapkodâsban a vevök nem nèzik meg, kitöl vesznek cuccokat.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A selejtet szerintem nem ugy kell elképzelni, jogy pl csak egy füle van a maszkoknak, hanem, hogy a felhasznâlt anyag nem hozza az elvárt vèdelmet. Persze ettöl lehetnek fül nélküliek is... Tèvedek?
A slejt onnan is származik, hogy a nagy kapkodâsban a vevök nem nèzik meg, kitöl vesznek cuccokat.
Felfeslik a varrás: két füle van, de egyszer csak leesik mondjuk fél óra használat után... Anyaghiba is lehet, vagy pl. pontatlan varrás, ilyesmik.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
https://index.hu/belfold/2020/04/09...elugyminiszterium_nemzeti_bank_klimavaltozas/

Ez tök jó, csak az economics of scale alapvető hatásait sem ismerik fel? Pontosan azért él úgy az emberiség olyan jól, ahogy hogy nem ilyen kis léptékkel szórakozik.
Meg azt sem érzik, hogy a fajlagos lábnyoma mennyire nagy ez a tömegeshez képest.
Pontosan azért jönnek olyanokkal, hogy biciklizz munkába, mert melegszik a bolygó, mert Nyíregyháza melletti faluból mire a nyíregyházi ALDI polcára kerül egy alma, addig megjárja Biatorbágyot oda-vissza.

Olyan ez, mint az újrahasznosítás, vagy nem vásárlás: a legkevesebb szemetet a meg se vett termék jelenti, nem az újrahasznosított hulladék.

Könnyű úgy economies of scallel jönni, hogy az externáliákat más fizeti (környezetszennyezés, társadalmi következmények). AZ über is könnyen challangeli a taxis cégeket, ha az amortizációt a vállalkozókra tolja, akik valójában veszteséggel taxiznak, csak nem számolnak eléggé utána, az adót kioptimalizálja. (A taxisok is kapják be, cask ezek az uber/airbn is jöttek mindig, hogy challanging the status quo, és mindig valaki más fizette ki az árelőnyük)