Iszonyat, én ahol felnőttem ott a kertes ház azt jelentette, hogy van KERT és van HÁZ. Nem pedig házak egy kis gyeppel körülvéve... Gyreknek homokozó? nem lehet, nem fér el a SUV!
Bírom, mikor lenézően pillantanak rám, hogy egy 66-ban épült Kádár kockában lakunk. Mondjuk nekem nem tört fel a második télen a garázsfeljáróm, meg nem szakadtak le a széldeszkák az első nagyobb szélben, mint az új építésű lakóparkos kollégáknak. Cserében viszont van a kertben 10 gyümölcsfa, málna, fekete szeder bokor, szőlőlugas alatta hintaágy meg asztal, ahol nyáron nagyon jókat lehet vacsorázni, bográcsozó, garázs szerelőaknával, nagy virágoskert, konyhakert, meg olyan terület is, ahol a két kutya kedvére kaparhat.
Negatívum, hogy az ablakcsere, szigetelés, rengeteg növény miatt erősen párásodik a lakás télen és a gyakori szellőztetés miatt nem igazán lett kevesebb a gázszámlánk, a belső elrendezés nem a legideálisabb, kettőnknek bőven élhető, de egy gyerekkel nem vettük volna meg. Az egyik szobába csak a másikon keresztül lehet bemenni, a belső szoba másik oldalán a WC, fürdő van, ha onnan nyitottunk volna bejáratot az is érdekes, gyakorlatilag teljesen át kellett volna alakítani a házat, arra meg nem volt se pénzünk se energiánk. Itt-ott felfedezhető az is, hogy azért a mesterek nem voltak szomjasak építés közben. Mikor vakoltunk, sok helyen láttuk, hogy a téglák 0,5-1 centire kiállnak a fal síkjából. A szobák 5x5 méteresek, de fent az az öt méter már pár centivel kevesebb.
Most egyébként az a trend felénk, hogy az ilyen régi kertvárosi (öregemék által már így is csak félteleknek nevezett) 800 négyzetméter körüli telkekre is felhúznak két házat. Mivel a telkek jellemzően keskenyek, de hosszúak így egymás mögé kerül a két ház, a hátsót hosszú beállón lehet elérni. Kerítés jellemzően koppra rakott deszka, vagy várfal. Haver szomszédjában is kihaltak az öregek, dózer, építkezés. Most a keleti kerítése egy 2 méter magas vakolatlan salaktégla fal. Fasza kis gettó jellege lett a kertjének.
Pár házra tőlünk a szép kovácsoltvas kerítést szedték le, hogy az oszlopok közötti részt téglával kirakják. Minden ház előtt volt kialakítva egy 1,5 méter széles füves terület a járda és az út között, most ezeket szokták térkővel lerakni, hogy legyen helye a második-harmadik autónak is. Terjed a murvával telenyomott kert, egy-két díszgazzal. Mondjuk azt nem értem, hogy akinek nincs ideje lenyírni azon a nevetséges 40 négyzetméteren a füvet, az mi a picsának akar kertes házat.
A mi két szomszédunk is 70+ szóval ha nem durran ki az ingatlan lufi, akkor hamarosan minket is körbe zárnak a házak. Azt beszéltük a bébivel, hogy akkor jó lenne tiplizni.