A járvány előtt 400 milliárd tartalékot halmozott fel a költségvetés,igaz ezt elvitte a Covid,de gondolom amint lesz lehetőség rá újra megteszik.Vannak olyan területek ahol a nagy beruházások nagy része már lezajlott (pl sportlétesítmények),egy darabig nem lesz vadászkiállítás sem,sorolhatnám még.Ne hogy már az a kevés laktanya amit használunk ne férjen bele.Egyszerűen nem értem néhány ember siránkozását,amikor veszünk valami élvonalbeli csúcstechnikát akkor jön a jaj miért ezt vettük ez nagyon drága,miért nem azt abból kétszer annyit lehetett volna.Semmi nem jó egyeseknek.Szerinted az eddigi beszerzésekre az árvíz károsultaktól vettük el a pénzt?Nekem ez egy kicsit demagóg.Persze ahogy Kriss is írta,az elmúlt húsz évet nem lehet egyszerre bepótolni,főleg ekkora minőségi ugrással,de még a 2%-ot sem értük el és a GDP is növekedni fog.
Pont erről beszélek.
A Covid elvitte a 400 milliárd tartalékot. Az nem magától fog visszahízni.
Meg 15% GDP arányos államadósságot. (Ez a későbbiekben 7-8 év honvédelmi költségvetését fogja jelenteni.) Borzasztóan demagógnak érzem az olyan szokásos érveket, hogy csökkentsük a politikusok fizetését és azt adjuk oda az éhező afrikai árváknak, ne az ifjúsági sportra költsünk, hanem az egészségügyre meg az oktatásra. (Amúgy az ifjúsági sport szükséges lenne a hadseregnek, mert borzasztó a mai fiatalok kondija. Ahogy egyébként az enyém is.)
Lehet vitatkozni egyes ágazatok szakpolitikáján,
de az messze túlfeszíti a magyar vadászrepülők topicját. Nem tartanám szerencsésnek, ha Varga Misi úgy írná a költségvetést, hogy 1000 milliárd a Magyar Honvédségre, meg berakunk laktanyafelújítást a vadászati kiállításra, meg légzőkészülékek és orvosi maszk vásárlást hadgyakorlatokhoz, mert remélem nem vonod kétségbe, hogy ezekre égető szükség volt, és értse meg mindenki, hogy én bármit bárhova be tudok írni.
1,
Ha a pénzt a hadseregre szeretnénk szánni, azt a katonai költségvetésbe írjuk.
2, Ez a keret az, ami jövőre nőni fog, ahogy az elmúlt 5 évben mindig több jutott. És ez egy kiszámítható fejlődést alapoz meg.
3, Nem drukkolok annak, hogy orvosképzés rovására Gripen pilóták képzését fizessünk, mert az egy évet jelent, amikor megbaszunk egy fontos területet és oda adjuk a pénzét a másiknak. A pilóták óraszáma, amitől az egész vita indult,
pont olyan terület, amit a MH költségvetésében szeretnék látni és ez ad bizalmat, hogy jövőre is lesz rá pénz.
4, Feleslegesnek tartom a vitát, hogy 1% költésről miért nem ugrottunk azonnal 2-re. Rohadt könnyű mondani, hogy én nem sajnálom ezt a pénzt a katonáktól, de meg volt az oka annak, hogy ez nem így történt. Molinak igaza van abban, hogy ha kétszer többet tartod a levegőben a gépeket, akkor kétszer gyorsabban kell őket lecserélned. A kétszeres óraszámmal lényegében minden duplázódna. Azt a tervezést szeretném, ha elfelejtenéd, hogy 1000 milliárd forintból 300-at odaadunk a légierőnek, mehet 200 a repórákra, és még így is marad 100milliárd minden másra.
Ahogy Moli írta, ha duplázod a repórát, duplázol minden költséget. Ha két századdal számolunk, akkor négyszerezel. A GDP meg nő mondjuk 5%-kal.
5, Nézd meg, kérlek, hogy mit jelent a COVID a cseh hadsereg modernizációjára! Mert sok országban ez várható. (Nem szoktam szentimentális lenni, tényként közölném, hogy inkább hálásak lehetünk, hogy nálunk nem a honvédek rovására kezelik a gazdasági válságot, mert volt már ilyenre is példa.)