Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ez biztosan nem igaz. Max a beszerzési ára, de ebben sem vagyok biztos.

Ki ne találd már, hogy egy 200 lóerős traktort méred 1 db lóhoz, mert akkor almát dinnyével vetsz össze.
A hasonló vonóerejeű kistraktort nézd meg, ha egyáltalán van.

Dolgozzunk már jelzők helyett számokkal...

Ez kb. 10 ló vonóerejével bír, ameddig csak akarod. Kb. 1 ló árából.

https://www.agroinform.hu/aprohirde...enger-4x4-gyari-3-pont/h_7030902?ref=7152b1af

Akkor most is azt használná a mezőgazdaság, hogy versenyképes legyen.
Az üzemeltetése meg nevetségesen drága. Ha áll a traktor, a fogyasztása nulla. A lovat meg akkor is etetni kell, ha az év 365 napjából mondjuk 300-on nem csinál semmit. És emberi gondozót igényel Nyugati órabérben ez mi is?
Nem véletlenül van az, hogy a ló az ma LUXUS. Nem munkagép...
Ezért van az, hogy méregdrágán lehet romatikus kocsikázni velük. Egy limó olcsóbb...


Egy gyorskereséssel a jenkiknél 5-10 ezer dollár egy ló alsó hangon. Milyen gumi kerül ennyibe...? Itthon is 300k-tól felfelé a csillagos égig van egy ló.

Pont, hogy Te hasonlítgatod. Jössz, hogy 200 le-s traktorhoz 1db lovat. Holott senki nem hasonlítgatott rajtad kívül, miért is tette volna bárki?
De... jössz a példáddal, aztán ezt alá akarod támasztani egy 15 le-s kistraktorral? :D

Miért USA-ban nézed, hogy mennyibe kerül egy ló? Magyarországon élünk.

Mennyibe kerül egy ló? Egy egyszerű munkaló, nem verseny, meg divat ló ... Az olyan 3-400 ezer. Csikóként még talán valamennyivel olcsóbb. Tavaly ismerős egy haflingi jellegűt adott el elég áron alul, 60-ért adta el a jóember. Mennyibe kerül egy komplett szett abroncs traktorra?
http://traktorgumi.com/24-mezogazdasagi-abroncsok?p=3

Ha áll a traktor, akkor is fizeted pl. az adót, telik a műszaki ideje. A lóra fizetsz adót, kell műszaki? És akkor még ugyan ezt fizeted tk. a pótkocsira is, még a lovaskocsira nem. (plusz átírás, eredetiségi etc. a traktornál és a pótnál.)

Szervízköltséget -lódoktor költséget ne számoljuk, mondjuk egál.

Mennyit kell etetni egy lovat? Legyen napi egy bála (mondjuk lucerna, mert az drágább, mint a fű, igaz nem a legideálisabb). Nekem 207 ft-ba jön ki darabja, úgy, hogy behordáson kívül minden bérmunka. Értelemszerűen ha minél több folyamatot magad végzel ez az ár csökken. Abrakolni nem kell rendszeresen, főleg lucerna mellett, illetve akkor lehet/ kell, ha többet dolgozik. De számoljunk átlag napi 3 kg-ot, 5000 q-ja, házhoz hozva. De ha még a gabonát nem is, de a kukoricát akár 1-2 kertben megtermeled a lóval ingyen magadnak. (Zabból fél ha., kukoricából 1-2/10-ed ha.) Ezen kívül etethetsz kiegészítésnek/időtöltésnek kukoricaszárat, amit ingyen hozzádvágnak ha nem szaladsz el (vagy báláztatsz kukoricaföldről az mondjuk olyan 3000 ft önköltségen.) Üzemnyag mennyibe kerül? Mondjuk egy fogasolás MTZ-vel ha-onként 6 liter (ez az egyik legkönyebb munka, szántás öreg JD-nél 30-40 litereket írnak)

Ha van ló, és nem hobby, akkor van más állat is, szóval így is-úgyis meg kell oldani. Az ember 3-4 számosállatot simán ellát munkaidő előtt/után (van előnye, ha nem órákat ül a dugóban, vagy órányit megy a munkába). Lovam nincs, de más állatok igen, reggel kevesebb 1/4-ed óra, ha maceránsabb akkor lehet, hogy 20 perc, este egy kicsit több, mondjuk fél óra. A távollétet -úgyse akar elmenni szívesen az ember- meg így is-úgy is meg kell oldani; na ez a nehéz, főleg ha már hadrafogható családtag sincs -de ez nem lófüggő. De milyen gondozó, milyen órabérbe? Röhej.

Ne hobby meg versenylótartást nézzük. Ezek valóban luxus dolgok. Főleg azért mert többségében nem a jószágtartó foglalkozik velük, hanem mondjuk megveszik a túlhájpolt divatlovat kirakják valami lovardába bérbe, havi 60 ezer körülért és néha kimennek lovagolni 1-2 órát; a verseny ló világ meg egy teljesen más téma.

Nyilván bizonyos szempontokból termékenyebb minél nagyobb parcellán, minél nagyobb géppel, minél kevesebb emberrel dolgozni. (Hogy ennek összességében mi a negatív és pozitív hozadéka, már messzire vezetne) Nyilván kényelmesebb még egy kistraktoron is ülni, mint egy ló után menni, még ha pont ennél a 15-20 le-s kategóriánál van a legtöbb hasonlóság, nem véletlen alakítanak át sokszor hozzájuk régi lovas gépeket. Nyilván ha nincs állattartás, csak növénytermesztés, ami sajnos egyre gyakoribb, úgy már valóban jelentős teher egy-két ló.

Nem, nem mindenre megoldás a ló, sőt; csak lehet, hogy nem a távolsági árúszállítást, meg a 200+ -os mezőgazdasági munkagép kategóriákkal kellene együtt kezelni.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
De ettôl én még tartom, hogy fenntarthatóbb, természetközelibb és emberibb.

Rendben, esetleg valami ami alapján erre jutottál?

2018 Magyarország. 208 millió tonna közúton, 38 milliárd árutonna-kilométer, 600 000 különböző besorolású tehergépjármű, mellé még 19 ezer busz.

Igazad van. Csakhogy olyan szélső értékeket veszel alapul, ami manapság már valóban irreálisnak hat. Klasszikust idézve: almát a körtével.

Nem én sugalltam azt, hogy mennyivel jobbak a lovak mint egy elektromos jármű. Én csak rávilágítottam, hogy a mai modern világban a lónak nincs helye termelési feladatokban. Fel lehet ülni az ilyen szivárványon lovagló hippi álmokra, csak sajnos ha értelmesen levezeted az jön ki, hogy nem működne a dolog. Ma már nem 1,6 milliárd embert kéne ellátni és nem 150 évvel ezelőtti színvonalon.

Alké ATX 330e.
1,5 tonna a platóra, 2 tonna utánfutón, 4,5 tonna maximális össztömeg mellett 70 kilométeres hatótáv és tud 40 km/h-val spurizni.
electric-drive-commercial-vehicles-alke.jpg

5452984033_8bd3b15afb_b.jpg


Piaggio Porter
Max 520 kiló a platóra, 75 kilométeres hatótáv, 55 km/h.

5513076713_1d3e6ea187_b.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Pont, hogy Te hasonlítgatod. Jössz, hogy 200 le-s traktorhoz 1db lovat. Holott senki nem hasonlítgatott rajtad kívül, miért is tette volna bárki?
De... jössz a példáddal, aztán ezt alá akarod támasztani egy 15 le-s kistraktorral? :D

Miért USA-ban nézed, hogy mennyibe kerül egy ló? Magyarországon élünk.

Mennyibe kerül egy ló? Egy egyszerű munkaló, nem verseny, meg divat ló ... Az olyan 3-400 ezer. Csikóként még talán valamennyivel olcsóbb. Tavaly ismerős egy haflingi jellegűt adott el elég áron alul, 60-ért adta el a jóember. Mennyibe kerül egy komplett szett abroncs traktorra?
http://traktorgumi.com/24-mezogazdasagi-abroncsok?p=3

Ha áll a traktor, akkor is fizeted pl. az adót, telik a műszaki ideje. A lóra fizetsz adót, kell műszaki? És akkor még ugyan ezt fizeted tk. a pótkocsira is, még a lovaskocsira nem. (plusz átírás, eredetiségi etc. a traktornál és a pótnál.)

Szervízköltséget -lódoktor költséget ne számoljuk, mondjuk egál.

Mennyit kell etetni egy lovat? Legyen napi egy bála (mondjuk lucerna, mert az drágább, mint a fű, igaz nem a legideálisabb). Nekem 207 ft-ba jön ki darabja, úgy, hogy behordáson kívül minden bérmunka. Értelemszerűen ha minél több folyamatot magad végzel ez az ár csökken. Abrakolni nem kell rendszeresen, főleg lucerna mellett, illetve akkor lehet/ kell, ha többet dolgozik. De számoljunk átlag napi 3 kg-ot, 5000 q-ja, házhoz hozva. De ha még a gabonát nem is, de a kukoricát akár 1-2 kertben megtermeled a lóval ingyen magadnak. (Zabból fél ha., kukoricából 1-2/10-ed ha.) Ezen kívül etethetsz kiegészítésnek/időtöltésnek kukoricaszárat, amit ingyen hozzádvágnak ha nem szaladsz el (vagy báláztatsz kukoricaföldről az mondjuk olyan 3000 ft önköltségen.) Üzemnyag mennyibe kerül? Mondjuk egy fogasolás MTZ-vel ha-onként 6 liter (ez az egyik legkönyebb munka, szántás öreg JD-nél 30-40 litereket írnak)

Ha van ló, és nem hobby, akkor van más állat is, szóval így is-úgyis meg kell oldani. Az ember 3-4 számosállatot simán ellát munkaidő előtt/után (van előnye, ha nem órákat ül a dugóban, vagy órányit megy a munkába). Lovam nincs, de más állatok igen, reggel kevesebb 1/4-ed óra, ha maceránsabb akkor lehet, hogy 20 perc, este egy kicsit több, mondjuk fél óra. A távollétet -úgyse akar elmenni szívesen az ember- meg így is-úgy is meg kell oldani; na ez a nehéz, főleg ha már hadrafogható családtag sincs -de ez nem lófüggő. De milyen gondozó, milyen órabérbe? Röhej.

Ne hobby meg versenylótartást nézzük. Ezek valóban luxus dolgok. Főleg azért mert többségében nem a jószágtartó foglalkozik velük, hanem mondjuk megveszik a túlhájpolt divatlovat kirakják valami lovardába bérbe, havi 60 ezer körülért és néha kimennek lovagolni 1-2 órát; a verseny ló világ meg egy teljesen más téma.

Nyilván bizonyos szempontokból termékenyebb minél nagyobb parcellán, minél nagyobb géppel, minél kevesebb emberrel dolgozni. (Hogy ennek összességében mi a negatív és pozitív hozadéka, már messzire vezetne) Nyilván kényelmesebb még egy kistraktoron is ülni, mint egy ló után menni, még ha pont ennél a 15-20 le-s kategóriánál van a legtöbb hasonlóság, nem véletlen alakítanak át sokszor hozzájuk régi lovas gépeket. Nyilván ha nincs állattartás, csak növénytermesztés, ami sajnos egyre gyakoribb, úgy már valóban jelentős teher egy-két ló.

Nem, nem mindenre megoldás a ló, sőt; csak lehet, hogy nem a távolsági árúszállítást, meg a 200+ -os mezőgazdasági munkagép kategóriákkal kellene együtt kezelni.
Ne haragudj, de röhögni támadt kedvem.
  • Jössz azzal, hogy mit ne hasonlítsak mit és olyan gumikat linkelsz be, ami nem 3-8LE gépekre való, hanem bazi nagy traktorra, ami 220 LE. Cseresznyét a dinnyével...
  • Az itthoni ló árakat is megmutattam. Kb. annyi, mint egy 8 LE-s kistraktor. Az 10 db paci egész napos erejét adja le. Bármikor. Úgy, hogy semmit nem viszel magaddal. Az üzemanyagköltsége és humán faktor oldala és tárolása NULLA 10 db lóhóz képest. Az napközben is akar enni és inni.
  • Csikóként? Vicces vagy. És felnőni mikor fog, hogy dolgozzon? Azt ki fizeti ki? Ki neveli és eteti addig? Hát a 10 darabot? Ami egyenértékű egy 1 milla alatti traktor erejével?
  • Ha a ló lesántul, akkor kampó. A gépet meg megjavítod.
  • Az ingyen kukorica termelésen jót röhögtem. Nem vagyok egy közgáz zseni, de azért az alapokat még látom.
    • Minden kukorica, amit a lovad megesz a profitodat csökkenti. Tehát nincs ingyen. Főleg, hogy a ló milyen drágán műveli meg a területet.
    • Nézzed már meg, hogy 10 db paci akkor menny kukoricát zabál meg és mennyi víz kell neki, hogy akkor is önnfentartó legyen, amikor 3 hónapig szinte nem csinálnak semmit, mert ilyen a mezőgazdaság.
Ez a természetközeliség valami felvilágosodás kori baromtól származik vagy mi? Ne haragudj, de csak mosolyogni lehet azon, amit előadsz.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and blitzkrieg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Rendben, esetleg valami ami alapján erre jutottál?

2018 Magyarország. 208 millió tonna közúton, 38 milliárd árutonna-kilométer, 600 000 különböző besorolású tehergépjármű, mellé még 19 ezer busz.



Nem én sugalltam azt, hogy mennyivel jobbak a lovak mint egy elektromos jármű. Én csak rávilágítottam, hogy a mai modern világban a lónak nincs helye termelési feladatokban. Fel lehet ülni az ilyen szivárványon lovagló hippi álmokra, csak sajnos ha értelmesen levezeted az jön ki, hogy nem működne a dolog. Ma már nem 1,6 milliárd embert kéne ellátni és nem 150 évvel ezelőtti színvonalon.

Alké ATX 330e.
1,5 tonna a platóra, 2 tonna utánfutón, 4,5 tonna maximális össztömeg mellett 70 kilométeres hatótáv és tud 40 km/h-val spurizni.
electric-drive-commercial-vehicles-alke.jpg

5452984033_8bd3b15afb_b.jpg


Piaggio Porter
Max 520 kiló a platóra, 75 kilométeres hatótáv, 55 km/h.

5513076713_1d3e6ea187_b.jpg

Nem, nem kell 150 évvel ezelőtti technikát használni.
Én is tudok új lovas gépeket betenni:
http://www.modern-horse-power.org/Horse%20drawn%20equipment.html
Itt szépen kategorizálva van terület méretéhez és lovak számához.

balazas_lovakkal_800.jpg


Fiona.jpg


Prommata4.jpg


Vagy két videó ízelítőnek innen és, hogy itthonról is legyen innen.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Ne haragudj, de röhögni támadt kedvem.
  • Jössz azzal, hogy mit ne hasonlítsak mit és olyan gumikat linkelsz be, ami nem 3-8LE gépekre való, hanem bazi nagy traktorra, ami 220 LE. Cseresznyét a dinnyével...
  • Az itthoni ló árakat is megmutattam. Kb. annyi, mint egy 8 LE-s kistraktor. Az 10 db paci egész napos erejét adja le. Bármikor. Úgy, hogy semmit nem viszel magaddal. Az üzemanyagköltsége és humán faktor oldala és tárolása NULLA 10 db lóhóz képest. Az napközben is akar enni és inni.
  • Csikóként? Vicces vagy. És felnőni mikor fog, hogy dolgozzon? Azt ki fizeti ki? Ki neveli és eteti addig? Hát a 10 darabot? Ami egyenértékű egy 1 milla alatti traktor erejével?
  • Ha a ló lesántul, akkor kampó. A gépet meg megjavítod.
  • Az ingyen kukorica termelésen jót röhögtem. Nem vagyok egy közgáz zseni, de azért az alapokat még látom.
    • Minden kukorica, amit a lovad megesz a profitodat csökkenti. Tehát nincs ingyen. Főleg, hogy a ló milyen drágán műveli meg a területet.
    • Nézzed már meg, hogy 10 db paci akkor menny kukoricát zabál meg és mennyi víz kell neki, hogy akkor is önnfentartó legyen, amikor 3 hónapig szinte nem csinálnak semmit, mert ilyen a mezőgazdaság.
Ez a természetközeliség valami felvilágosodás kori baromtól származik vagy mi? Ne haragudj, de csak mosolyogni lehet azon, amit előadsz.

- Te jöttél 200 le fölötti géppel. Egyébként egy öreg MTZ átgumizása is kb. 200+áfa+szerelés.
- Mutass már 3-8 le-s traktort. És azt, hol használod? A rotakapám is 5 le-s, papíron. a 3-8 le-s traktortól még Afrika-alsón még éhenhalnak -mert ugye már felmerült, hogy nekünk kell megtermelni minden sivatagi kukacevő élelmiszerét is.
- Ekkora teljesítményben (3-8 le) egytengelyes traktorok vannak, amik után ugyan úgy battyoghatsz. Használt Yanmar 470 ezer,
- Aha, akkor áruld már el, hogy miért ugyan akkora gépeket használnak mondjuk 2 ló után, mint az általad is korábban linkelt 15, sőt a 20 le-s gépek után szoktak akasztgatni?
- Aha, ha megetetem a kukoricát, akkor az veszteség, ha meg üzemanyagot veszek a kukorica árából akkor az nem?
-Miben van felnevelni? Mondjuk mindenféle elméletgyártás, meg ilyenek helyett ki lehet menni kaszálni, az ingyen van. Ja tudom, a papírból megnézted, hogy az napi fél óra, az mennyi kiesés, helyette lehetett volna tarhonyát hámozni nyugati bérért.

"Ne haragudj, de röhögni támadt kedvem."
 
M

molnibalage

Guest
- Te jöttél 200 le fölötti géppel. Egyébként egy öreg MTZ átgumizása is kb. 200+áfa+szerelés.
- Mutass már 3-8 le-s traktort. És azt, hol használod? A rotakapám is 5 le-s, papíron. a 3-8 le-s traktortól még Afrika-alsón még éhenhalnak -mert ugye már felmerült, hogy nekünk kell megtermelni minden sivatagi kukacevő élelmiszerét is.
- Ekkora teljesítményben (3-8 le) egytengelyes traktorok vannak, amik után ugyan úgy battyoghatsz. Használt Yanmar 470 ezer,
- Aha, akkor áruld már el, hogy miért ugyan akkora gépeket használnak mondjuk 2 ló után, mint az általad is korábban linkelt 15, sőt a 20 le-s gépek után szoktak akasztgatni?
- Aha, ha megetetem a kukoricát, akkor az veszteség, ha meg üzemanyagot veszek a kukorica árából akkor az nem?
-Miben van felnevelni? Mondjuk mindenféle elméletgyártás, meg ilyenek helyett ki lehet menni kaszálni, az ingyen van. Ja tudom, a papírból megnézted, hogy az napi fél óra, az mennyi kiesés, helyette lehetett volna tarhonyát hámozni nyugati bérért.

"Ne haragudj, de röhögni támadt kedvem."
Kérlek fejtsd már ki b*meg, hogy akkor hány darab ló kéne, hogy egy néhány lóerős traktort kiváltsál? Mond, te láttál már valaha is működő gazdaságot vagy csak embert, aki élete során földet művelt? Az, amit megboldogult nagy fater traktorja tudott, ahhoz igen sok ló kellett volna.

Kb. ilyesmi volt. 15 lóerő. Ezzel lehetett emberi idő alatt szántástól kezdve n+1 feladatot csinálni, de 1 évben legfeljebb néhány tucat órát ment. Ezt akkor hogyan is váltanád le lovakkal? Hol lenne ez "természetközelibb" és "gazdaságosabb"?
https://www.agroinform.hu/aprohirde...ktor-hotoloval-elado-t4k10-tzk-tz4k/h_6900320

Komolyan mondom agyvérzést kap tőled az ember.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Kérlek fejtsd már ki b*meg, hogy akkor hány darab ló kéne, hogy egy néhány lóerős traktort kiváltsál? Mond, te láttál már valaha is működő gazdaságot vagy csak embert, aki élete során földet művelt? Az, amit megboldogult nagy fater traktorja tudott, ahhoz igen sok ló kellett volna.

Kb. ilyesmi volt. 15 lóerő. Ezzel lehetett emberi idő alatt szántástól kezdve n+1 feladatot csinálni, de 1 évben legfeljebb néhány tucat órát ment. Ezt akkor hogyan is váltanád le lovakkal? Hol lenne ez "természetközelibb" és "gazdaságosabb"?
https://www.agroinform.hu/aprohirde...ktor-hotoloval-elado-t4k10-tzk-tz4k/h_6900320

Komolyan mondom agyvérzést kap tőled az ember.

Értem. Meghunyászkodom mindent betöltő fényességed előtt. Ilyen orákulumnak a lábanyomát nem tapodhatja magamféle holmi alja paraszt. Ilyen kimagasló polihisztor százévente ha egy születik. Nagy öröm és kiváltság pont egy korszakban, egy országban élni Vele és megélni, hogy tudásából rám is száll némi fénysugara, hogy -önkritikát gyakorolva töredelmesen bevallom- minden sötétségemben mécsesként világítson.

Félve bátorkodom megjegyezni, hogy linkeltem oldalt, hogy mekkora földterülethez, milyen gép, hány ló ajánlott, nem ezer éves, új gyártású. A legtöbb munkában 15 le-s traktort kiváltja egy ló, mondjuk 20 le körül 2. De amúgy már össze vissza kavarsz, mert volt már szó 3-8 le-ről, 15 le-ről, meg 200 le-ről.
Szintén félve megjegyezném, nem mondtam soha és sehol, hogy a; mindent kivált a ló b; mindenkinek való a ló (nekem sincs, okkal, de más okkal) és még talán c; nem mindenhol egyformák a lótartás körülményei (pl. ahol van sok kaszáló, ott egyszerűbb a takarmány beszerzés, mint ahol azt is szántóföldi kultúrában lehet megtermelni).

Továbbá kellő szerénységgel -ha nem gond- megkérdezném, milyen szakmai tapasztalataid vannak? Mióta foglalkozol földműveléssel, állattartással? Már csak, hogy tudjam, hogy hány év, mennyi jószág, milyen végzettség után szabad -már ha egyáltalán szabad- véleményt nyilvánítanom mezőgazdasági témában?

Annyit nem ér az egész, hogy agyvérzést kapj, élj boldogan, értékeld át, hogy egy fórumkommentért érdemes e kitérnie az embernek lelki nyugalmából. Az agyvérzés amúgy sem egy szép dolog. Jó egészséget!
Én is nyugodtan végzem ezután is napi dolgaimat a jószágok körül, a kertekben, meg amit ad a Jóisten.
 
M

molnibalage

Guest
Értem. Meghunyászkodom mindent betöltő fényességed előtt. Ilyen orákulumnak a lábanyomát nem tapodhatja magamféle holmi alja paraszt. Ilyen kimagasló polihisztor százévente ha egy születik. Nagy öröm és kiváltság pont egy korszakban, egy országban élni Vele és megélni, hogy tudásából rám is száll némi fénysugara, hogy -önkritikát gyakorolva töredelmesen bevallom- minden sötétségemben mécsesként világítson.

Félve bátorkodom megjegyezni, hogy linkeltem oldalt, hogy mekkora földterülethez, milyen gép, hány ló ajánlott, nem ezer éves, új gyártású. A legtöbb munkában 15 le-s traktort kiváltja egy ló, mondjuk 20 le körül 2. De amúgy már össze vissza kavarsz, mert volt már szó 3-8 le-ről, 15 le-ről, meg 200 le-ről.
Szintén félve megjegyezném, nem mondtam soha és sehol, hogy a; mindent kivált a ló b; mindenkinek való a ló (nekem sincs, okkal, de más okkal) és még talán c; nem mindenhol egyformák a lótartás körülményei (pl. ahol van sok kaszáló, ott egyszerűbb a takarmány beszerzés, mint ahol azt is szántóföldi kultúrában lehet megtermelni).

Továbbá kellő szerénységgel -ha nem gond- megkérdezném, milyen szakmai tapasztalataid vannak? Mióta foglalkozol földműveléssel, állattartással? Már csak, hogy tudjam, hogy hány év, mennyi jószág, milyen végzettség után szabad -már ha egyáltalán szabad- véleményt nyilvánítanom mezőgazdasági témában?

Annyit nem ér az egész, hogy agyvérzést kapj, élj boldogan, értékeld át, hogy egy fórumkommentért érdemes e kitérnie az embernek lelki nyugalmából. Az agyvérzés amúgy sem egy szép dolog. Jó egészséget!
Én is nyugodtan végzem ezután is napi dolgaimat a jószágok körül, a kertekben, meg amit ad a Jóisten.
Személyeskedésből feketeöves, érvelésből semmi.
Nem veszed észre, hogy nem azonos teljesítményű "gépeket" hasonlítasz össze...?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Személyeskedésből feketeöves, érvelésből semmi.
Nem veszed észre, hogy nem azonos teljesítményű "gépeket" hasonlítasz össze...?

Már ne haragudj én nem hasonlítottam össze gépeket, ezeket mindig Te hoztad. Én nagyon jól tudom, hogy mi mire való, mit tud egy ember, egy ló, vagy egy gép teljesíteni.
Foglalkozom mezőgazdasággal, érdeklődöm utána, igyekszem tanulni a nálam lényegesen többet tudóktól, ami a lovas cigánytól a birkanyírón vagy a traktoroson át a Tsz vezetőig terjed, ezért is végeztem mezőgazdasági iskolát is. Szerencsémre elég sok és elég sokféle mezőgazdaságban jártas ember van körülöttem, a családom is (utóbbi generációkban csak) kisléptékben mindig foglalkozott vele és én is foglalkozom vele vagy 8 éve. Persze, lehetőségeimhez képest; sajnos nagy gazdaságot nem tudtam építeni (eddig), így megelégszem a 2-3 disznóval, a crk.20 juhval, meg az aprajával, meg ezeknek a teljes szükséglet megtermelésével. Szóval elolvasom én a felvetéseidet, kérdéseidet; igyekszem sokmindenre válaszolni, még ha ki is marad néha egy-egy dolog, de az ember halandó és hibázik; sőt aláírom, hogy van, amit nem én tudok jól, pláne nem a világon legjobban, de azért engedtessék már meg nekem, hogy olyan a magam tapasztalataimmal, gyakorlatommal, ismerőseimtől, meg holmi igazán nem nagyszám iskolapadban felszedett tudásmorzsáimmal hagy ne kelljen már mindenben egyet érteni olyannal, aki frissen kigooglizott mezőgazdasági ismeretekkel rendelkezik. Én még ott tartok a dolgokban, hogy kérdezek, felvetek; csakhogy nem Tőled. Hogy mennyire személyeskedem, az meg láthatod, hogy ahol normálisan reagálsz arra normálisan írok, amiben igazat adok, akkor nem esik nehezemre kedvelni, vagy épp tanulni, elfogani érveléseidet pl. "zöldenergiában".
Hogy miért nem érvelek már? Mert mikor megtettem, addig csűröd-csavarod, még egy gyűszűnyi kérőjeles részt, vagy egy meg nem kapott választ nem találsz, ha nem találsz tereled másfele a dolgot, ha meg az sem megy, akkor meg jössz az agyvérzéssel. Nézd, pont leszarom a stilisztikai stílusod, hogy arrogáns e vagy sem, hogy bunkó e vagy sem, megszoktam, és nem Te vagy az egyetlen ilyen a világon; ha Téged nem érdekel, engem miért érdekeljen? De ha van egy pont, ami után meddő a Veled, vagy mással való érvelés, akkor nem fogom tovább erőltetni, sem az on-, sem az offline térben, nem bántásból, nem rossz indulatból, hanem az értelmetlenség okából. Te ragaszkodsz egy nézőponthoz, meg nyilván én is ragaszkodom hozzá, ez van, el kell engedni a vitát és menni tovább. Nem múlik rajta semmi.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Nem, nem kell 150 évvel ezelőtti technikát használni.
Én is tudok új lovas gépeket betenni:

Egyébként a 150 év nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy mik voltak az átlagember igényei akkor, amikor a ló volt a "gép" és milyenek ma. Ha a populáció ma is 1,6 milliárd lenne, de mai szinten fogyasztanánk, akkor is sokkal több paci kellene az igények kielégítéséhez.

A másik dolog, hogy itt nem azon volt a hangsúly, hogy új eszközök, hanem azon, hogy a gyerekcipőben járó és a gázolajhoz képest baromi rugalmatlan elektromos megoldás is megeszi a lovat. Jó dolog ez a ház körüli móka a lóval, de sokkal könnyebben, gyorsabban és hosszú távon gazdaságosabban megoldhatja az ember kicsiben is ezeket a dolgokat.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Egyébként a 150 év nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy mik voltak az átlagember igényei akkor, amikor a ló volt a "gép" és milyenek ma. Ha a populáció ma is 1,6 milliárd lenne, de mai szinten fogyasztanánk, akkor is sokkal több paci kellene az igények kielégítéséhez.

A másik dolog, hogy itt nem azon volt a hangsúly, hogy új eszközök, hanem azon, hogy a gyerekcipőben járó és a gázolajhoz képest baromi rugalmatlan elektromos megoldás is megeszi a lovat. Jó dolog ez a ház körüli móka a lóval, de sokkal könnyebben, gyorsabban és hosszú távon gazdaságosabban megoldhatja az ember kicsiben is ezeket a dolgokat.

Ez valóban így van, nagyon fontos, hogy az embernek, embereknek mik az igényei. Szerintem a világ problémáját nem a Kárpát-medencéből kellene megoldani, elég probléma pl. az elsivatagosodás, a termőföld mennyiségi és minőségi fogyása, a biodiverzitás csökkenése. A túlszaporodott népeknek meg sajnos maguknak kell megoldani a maguk problémáját.

Nyilván van mindegyikre több lehetőség, több alternatíva, több megoldás. kinek mi. Ettől is szép az élet, hogy az egyiknek a steril környezet jön be a másiknak meg az istállószag. A fenntarthatóságán is lehet vitázni, nyilván. Mert van, aki azt mondja, hogy kisarkítva(!) pl. milyen jó megoldás a vilannymezőgazdaság, vagy a műtrágya végtelen használata, meg ilyenek; a másik meg azt mondja, hogy mi lesz ha nem jön Kínából az olcsó(bb ?) alkatrész, termék, vagy nem lesz annyi kapacitás, hogy minden villanyautótöltést lefedjen, mi lesz ha a nagy külterjes ipari termelésre nem lesz olcsó afrikai vagy k.-európai munkás? Megint csak marad a házkörülizés? Jó lesz a trágya is a műtrágya helyett/mellet? És mint látjuk egyik napról a másikra, hogy háborúk nélkül is mennyire sérülékenyek az ellátási láncok, a szabad mozgás -egyszóval mindaz, amire sokan alapoznak, ezért én nem vagyok benne biztos, hogy annyira kiszámítható és egyirányú a jövő, mint sokan gondolják. De ez már tényleg nem ide való téma.
"Virágozzék száz virág..." :D:rolleyes:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 338
113
Utcabelim és egyber jóbarátom gazdálkodó. Közgazdász és gépészmérnök diplomája van.
Van két - különböző teljesítményű - Fendt traktorja, van 4 Claas kombájnja, egy MTZ-je, egy összkerekes, billenőplatóssá átépített MAN teherautója, egy KCR darus platós IFA-ja, meg pár vontatott "apróság" (bálázó, vető, stb.).
Úgy hirtelen.

Vannak lovai is, s mit tippeltek, mi elé szokta befogni őket?
Nem, nem a vetőgép elé, hanem időnként könnyű sport/séta hintó (nem tudom a pontos megnevezését) elé.
Szerintem ezzel el is döntöttük, hogy hol a helye a mezőgazdaságban/szállításban a lovaknak.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Utcabelim és egyber jóbarátom gazdálkodó. Közgazdász és gépészmérnök diplomája van.
Van két - különböző teljesítményű - Fendt traktorja, van 4 Claas kombájnja, egy MTZ-je, egy összkerekes, billenőplatóssá átépített MAN teherautója, egy KCR darus platós IFA-ja, meg pár vontatott "apróság" (bálázó, vető, stb.).
Úgy hirtelen.

Vannak lovai is, s mit tippeltek, mi elé szokta befogni őket?
Nem, nem a vetőgép elé, hanem időnként könnyű sport/séta hintó (nem tudom a pontos megnevezését) elé.
Szerintem ezzel el is döntöttük, hogy hol a helye a mezőgazdaságban/szállításban a lovaknak.

Van ismerősöm, meg tudok emberről akiknek vannak lovaik, de egyébként szegénynek tekintik őket... ergo a lótartás olcsó dolog. :D
Egy mondat erejéig nem volt szó nagygazdaságokról.

(Szerintem jártatókocsira gondolsz, vagy esetleg versenyhintóra.)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Pont, hogy Te hasonlítgatod. Jössz, hogy 200 le-s traktorhoz 1db lovat. Holott senki nem hasonlítgatott rajtad kívül, miért is tette volna bárki?
De... jössz a példáddal, aztán ezt alá akarod támasztani egy 15 le-s kistraktorral? :D

Miért USA-ban nézed, hogy mennyibe kerül egy ló? Magyarországon élünk.

Mennyibe kerül egy ló? Egy egyszerű munkaló, nem verseny, meg divat ló ... Az olyan 3-400 ezer. Csikóként még talán valamennyivel olcsóbb. Tavaly ismerős egy haflingi jellegűt adott el elég áron alul, 60-ért adta el a jóember. Mennyibe kerül egy komplett szett abroncs traktorra?
http://traktorgumi.com/24-mezogazdasagi-abroncsok?p=3

Ha áll a traktor, akkor is fizeted pl. az adót, telik a műszaki ideje. A lóra fizetsz adót, kell műszaki? És akkor még ugyan ezt fizeted tk. a pótkocsira is, még a lovaskocsira nem. (plusz átírás, eredetiségi etc. a traktornál és a pótnál.)

Szervízköltséget -lódoktor költséget ne számoljuk, mondjuk egál.

Mennyit kell etetni egy lovat? Legyen napi egy bála (mondjuk lucerna, mert az drágább, mint a fű, igaz nem a legideálisabb). Nekem 207 ft-ba jön ki darabja, úgy, hogy behordáson kívül minden bérmunka. Értelemszerűen ha minél több folyamatot magad végzel ez az ár csökken. Abrakolni nem kell rendszeresen, főleg lucerna mellett, illetve akkor lehet/ kell, ha többet dolgozik. De számoljunk átlag napi 3 kg-ot, 5000 q-ja, házhoz hozva. De ha még a gabonát nem is, de a kukoricát akár 1-2 kertben megtermeled a lóval ingyen magadnak. (Zabból fél ha., kukoricából 1-2/10-ed ha.) Ezen kívül etethetsz kiegészítésnek/időtöltésnek kukoricaszárat, amit ingyen hozzádvágnak ha nem szaladsz el (vagy báláztatsz kukoricaföldről az mondjuk olyan 3000 ft önköltségen.) Üzemnyag mennyibe kerül? Mondjuk egy fogasolás MTZ-vel ha-onként 6 liter (ez az egyik legkönyebb munka, szántás öreg JD-nél 30-40 litereket írnak)

Ha van ló, és nem hobby, akkor van más állat is, szóval így is-úgyis meg kell oldani. Az ember 3-4 számosállatot simán ellát munkaidő előtt/után (van előnye, ha nem órákat ül a dugóban, vagy órányit megy a munkába). Lovam nincs, de más állatok igen, reggel kevesebb 1/4-ed óra, ha maceránsabb akkor lehet, hogy 20 perc, este egy kicsit több, mondjuk fél óra. A távollétet -úgyse akar elmenni szívesen az ember- meg így is-úgy is meg kell oldani; na ez a nehéz, főleg ha már hadrafogható családtag sincs -de ez nem lófüggő. De milyen gondozó, milyen órabérbe? Röhej.

Ne hobby meg versenylótartást nézzük. Ezek valóban luxus dolgok. Főleg azért mert többségében nem a jószágtartó foglalkozik velük, hanem mondjuk megveszik a túlhájpolt divatlovat kirakják valami lovardába bérbe, havi 60 ezer körülért és néha kimennek lovagolni 1-2 órát; a verseny ló világ meg egy teljesen más téma.

Nyilván bizonyos szempontokból termékenyebb minél nagyobb parcellán, minél nagyobb géppel, minél kevesebb emberrel dolgozni. (Hogy ennek összességében mi a negatív és pozitív hozadéka, már messzire vezetne) Nyilván kényelmesebb még egy kistraktoron is ülni, mint egy ló után menni, még ha pont ennél a 15-20 le-s kategóriánál van a legtöbb hasonlóság, nem véletlen alakítanak át sokszor hozzájuk régi lovas gépeket. Nyilván ha nincs állattartás, csak növénytermesztés, ami sajnos egyre gyakoribb, úgy már valóban jelentős teher egy-két ló.

Nem, nem mindenre megoldás a ló, sőt; csak lehet, hogy nem a távolsági árúszállítást, meg a 200+ -os mezőgazdasági munkagép kategóriákkal kellene együtt kezelni.

Még gyerekkoromban a szüleimnek volt lovuk és dolgoztak vele, én is sokat segítettem a földeken. Erdélyben akkoriban még brutál szegénység volt, akkoriban épültek le az elprivatizált vállalatok, óriási munkanélküliség, így nagyon sokan mezőgazdaságból próbáltak megélni 4-5 hektárnyi földből.
Nem mondom, hogy nem lehet a lóval megművelni a földet, hisz évezredeken keresztül azzal is művelték (valójában leginkább ökröt használtak a mezőgazdasági munkákra), de nagyon munkaígényes és haszon meg belőle szinte semmi.
Ma már sokkal-sokkal többet lehet keresni egy bármilyen gyári munkával, mintha lóval akarnád megművelni a földet.
Eleve a munkád nagy része arra fog elmenni, hogy megtermeld a ló kajáját. Persze ma már olcsón meg lehet venni a szénát (szomszéd bácsi pár ezer forintért szokott venni egy körbálát), nem kell hektárszámra kaszállót művelj. De ha megveszed még a kajáját is, akkor meg minek a ló? Azért, hogy magadnak termelj kaját? Dehát azt is ugyanúgy olcsóbban megveheted és sokkal többet keresel, ha elmész bárhova dolgozni.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Mondjuk mindenféle elméletgyártás, meg ilyenek helyett ki lehet menni kaszálni, az ingyen van.

Már hogy lenne ingyen? A te munkabéred is számold. Ha túlórázok egy órát a melóban, abból a pénzből annyi szénát vehetnék, amennyit több napnyi munkával vágnék, forgatnék, szednék össze.
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Már ne haragudj én nem hasonlítottam össze gépeket, ezeket mindig Te hoztad. Én nagyon jól tudom, hogy mi mire való, mit tud egy ember, egy ló, vagy egy gép teljesíteni.
Foglalkozom mezőgazdasággal, érdeklődöm utána, igyekszem tanulni a nálam lényegesen többet tudóktól, ami a lovas cigánytól a birkanyírón vagy a traktoroson át a Tsz vezetőig terjed, ezért is végeztem mezőgazdasági iskolát is. Szerencsémre elég sok és elég sokféle mezőgazdaságban jártas ember van körülöttem, a családom is (utóbbi generációkban csak) kisléptékben mindig foglalkozott vele és én is foglalkozom vele vagy 8 éve. Persze, lehetőségeimhez képest; sajnos nagy gazdaságot nem tudtam építeni (eddig), így megelégszem a 2-3 disznóval, a crk.20 juhval, meg az aprajával, meg ezeknek a teljes szükséglet megtermelésével. Szóval elolvasom én a felvetéseidet, kérdéseidet; igyekszem sokmindenre válaszolni, még ha ki is marad néha egy-egy dolog, de az ember halandó és hibázik; sőt aláírom, hogy van, amit nem én tudok jól, pláne nem a világon legjobban, de azért engedtessék már meg nekem, hogy olyan a magam tapasztalataimmal, gyakorlatommal, ismerőseimtől, meg holmi igazán nem nagyszám iskolapadban felszedett tudásmorzsáimmal hagy ne kelljen már mindenben egyet érteni olyannal, aki frissen kigooglizott mezőgazdasági ismeretekkel rendelkezik. Én még ott tartok a dolgokban, hogy kérdezek, felvetek; csakhogy nem Tőled. Hogy mennyire személyeskedem, az meg láthatod, hogy ahol normálisan reagálsz arra normálisan írok, amiben igazat adok, akkor nem esik nehezemre kedvelni, vagy épp tanulni, elfogani érveléseidet pl. "zöldenergiában".
Hogy miért nem érvelek már? Mert mikor megtettem, addig csűröd-csavarod, még egy gyűszűnyi kérőjeles részt, vagy egy meg nem kapott választ nem találsz, ha nem találsz tereled másfele a dolgot, ha meg az sem megy, akkor meg jössz az agyvérzéssel. Nézd, pont leszarom a stilisztikai stílusod, hogy arrogáns e vagy sem, hogy bunkó e vagy sem, megszoktam, és nem Te vagy az egyetlen ilyen a világon; ha Téged nem érdekel, engem miért érdekeljen? De ha van egy pont, ami után meddő a Veled, vagy mással való érvelés, akkor nem fogom tovább erőltetni, sem az on-, sem az offline térben, nem bántásból, nem rossz indulatból, hanem az értelmetlenség okából. Te ragaszkodsz egy nézőponthoz, meg nyilván én is ragaszkodom hozzá, ez van, el kell engedni a vitát és menni tovább. Nem múlik rajta semmi.

Na jó, kicsit félreértettelek.
Neked amúgy is vannak már állataid, szóval plusz egy ló az már nem sokat dob a napi teendőkön, hisz ígyis-úgyis a többi állatnak is enni-inni kell adni, ganét eltakarítani, stb. Így épp olyan sokba nem kerül, mint annak, aki egy traktort akar kiváltani vele.
Viszont én még mindig tartom, hogy már nem éri meg még így sem lovat tartani. Egy kis traktor jobb választás.
És ez tapasztalat. A szüleim is túladtak a lovon. A szülőfalumban 15 éve is még több tucat embernek voltak lovaik (általában 2 plusz a csikók), mára 2-3 öregnek ha még van. A legtöbb felhagyott a mezőgazdasággal, aki nem, az átváltott traktorra. A keresztapámnak 4 lova is volt vagy 30 évig, mára traktorja van neki is. Gondolom nem azért cserélte le, hogy veszítsen rajta.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Van ismerősöm, meg tudok emberről akiknek vannak lovaik, de egyébként szegénynek tekintik őket... ergo a lótartás olcsó dolog. :D
Egy mondat erejéig nem volt szó nagygazdaságokról.

(Szerintem jártatókocsira gondolsz, vagy esetleg versenyhintóra.)

Nem mondtam, hogy olyan drága mulatság lenne a tartása, csak a hasznához képest drága.
Nekem is van egy akkora kertem, hogy simán elég lenne egy lónak kifutónak és úgy még a lucernát sem kellene vágjam rajta, mert lelegelné/kitaposná, túl sok időbe se kerülne az etetése-itatása.
Szénát, kukoricát is olcsón meg lehet venni. Viszont hasznom csak annyi lenne belőle, hogy leeszi a füvet a kertben, de ennél már 100-szor olcsóbb a fűkasza és annak az "itatása". :)
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros