Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Csak azt furcsállom, hogy Te pl a kínai technikát soha nem hasonlítod az amerikaihoz. Amit írsz, abban tökéletesen igazad van, ma már az elérhető infók alapján a kínai hadtech több területen az orosz előtt jár. Ez miben segít Kínának? Nem az oroszokkal verseng a első helyért, hanem Amerikával. A komoly ellenfelei (mint pl Japán, Dél-Korea) nem orosz fegyverzetet használ, hanem amerikait, vagy ahhoz köthető technikát. Bocsi, de Kínai konkrétan kitörölheti azzal, hogy a rombolói, vadászgépei, fegyverei mennyivel jobbak, mint az orosz párjai, amíg a komolyabb ellenlábasai amerikai, vagy amerikai eredetű fegyvereket használnak. A kérdésem marad, miért nem hasonlítod soha pl az amerikai fegyverekhez, rendszerekhez a kínaiakat?

Nincsenek létező infók a kínai technikáról...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
OFF a rácsodálkozásom és nem is vagyok eléggé olvasott, de ez most komoly, hogy erős túlzással a "vagy beindul, vagy nem" szintjén vették számításba tervezéskor aktuális légiharc-rakétáik indítási megbízhatóságát a jenkik?
Totál félreérted. A repülésben mindent a maximális megbízhatóság szavatolásáig tesztelnek, de a tervezési filozófia a maximális megbízhatóságon túl kell, hogy mutasson.
A biztonság, különösen a repbiztonság, azon belül is a katonai repülés világában a maximális megbízhatóságra törekvést csak egy módon tudod tovább überelni, ha azt is számításba veszed, mikor egyátalán nem működik a dolog.

Vagyis, egy fegyvertér ajtóra szerelt rakétát és annak indítósínét is úgy tervezik meg, hogy az lehetőleg biztosan működjön. De a repülésben, az iparban és úgy a fizikai való életben nincs olyan, hogy 100%. Ezt minden tervezőnek szem előtt kell tartani.
Vagyis, igenis számolni kell azzal, hogy az a rakéta valamiért, valamikor, valahol nem fog elindulni.
Nos erre az esetre nem az a megoldás, hogy egy bizonyos ésszerű határon túl törekszünk az amúgy is lehetetlen elérésére, hanem beépítünk egy alternatív megoldást. Ilyen az, hogy ha már van rá sansz, hogy a rakéta nem indul el, hát legyen, de akkor legalább ne legyen más fegyver útjában.

Olyan ez, mint a hidraulikus futómű működtetés sűrített levegős vészrendszere. Nem arról van szó, hogy a tervezők nem törekednek arra, hogy az a fránya futó lehetőleg mindig kinyíljon, de van rá esély, hogy elromolhat, mivel minden elromolhat egyszer. Ezért kell egy sűrített levegős vészrendszer, ami más munkaközeg, más vezetékezés. És ha ez se jön be, akkor ott van a jó öreg g erővel kirántás nagy túlterhelésű manőverezéssel.

Egy tervezőnek így kell gondolkodnia.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
A Raptor tíz éves. ha nem több. Ne már az legyen ma a mérce.
A Szu-57-es nem egy velejéig lecsupaszított hadszintérre és üzelti környezetbe érkezik, ahol csak a tegnap délutánlegyártott F-35-ösök vannak.
A Raptor amúgy idén lesz 23 éves és 14 éve állt hadrendbe. De akkor is a legújabb és legpotensebb rendszerek egyike. Sajnálom, de katonai repülés világában egy húszéves technika még vadonat új csirke. Ez már nem a hatvanas-hetvenes évek, ahol egy tíz éves repülőgép már ősöregnek számított. Lelassult minden.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A Szu-57-es nem egy velejéig lecsupaszított hadszintérre és üzelti környezetbe érkezik, ahol csak a tegnap délutánlegyártott F-35-ösök vannak.
A Raptor amúgy idén lesz 23 éves és 14 éve állt hadrendbe. De akkor is a legújabb és legpotensebb rendszerek egyike. Sajnálom, de katonai repülés világában egy húszéves technika még vadonat új csirke. Ez már nem a hatvanas-hetvenes évek, ahol egy tíz éves repülőgép már ősöregnek számított. Lelassult minden.
Ja..
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A kínaiak nem állítanak semmit ők inkább "tesznek " ;)


Talán a hajókat (amiről az oroszok csak álmodhatnak ) fából építették ? o_OOlyan rakéta rendszert exportálnak amit még az oroszok ki sem fejlesztettek és nem is lesz náluk még nagyon sokáig (HJ-12 , pl-15)
Kínai hajók type052D /55 légvédelmét milyen rakéták adják?
Majd szóljatok ha a szu-57-sen lesz R-77M ;)
Mig-21 klónokon olyan eszköz van ami mai napig nincs egy orosz gépen sem .
Az új drónok exportsikere wing loong 2 ,ch-5 , Mavic 2 amit sok ország katonái használnak .
A Szmercs rakéta vető ami kínai drónt használ és segített Kína a fejlesztésben http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2018-06-05&ttitle=9k58 Szmercs sorozatvető drón pilóta nélküli repülőgép 20180605
Amig a kínai helik egy tüzelj és „tüzelj és felejtsd el” rendszerű rakétát (HJ-10) használnak addig addig az orosznál lézeres van amire panaszkodtak is .
Ezt egy orosz szaki mondta nem én .
"most kiszivárgott orosz vélemények szerint - köszönő viszonyban sincs a nyugati avionikai rendszerek színvonalával"

A fent leírt dolgok tettek és kézzelfoghatók nem nagyotmondások ami oroszokra jellemző



Arra gondolsz aki egyszerre harcolt 3 ország ellen? ;)
Háát, ezek a kínai cuccok addig jók, amig meg nem próbálják használni őket.
Ki is az, aki vett egy csomó kínai drónt, azt most küldené vissza őket? Egy se használható. Gyanítom, az orosz állami teszteken nem is mentek volna át.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem fogok szájkaratézni veled , de tisztelem a hitedet a Kínaiakban (azért nem kívánnék magamnak egy Kínai főnököt se ) és a Kínai technikában .

Azért majd (sose kerüljön rá sor mert akkor régen rossz ) ha bizonyítanak is azok technikák akkor majd valószínűleg én is másképpen fogok rájuk nézni !

Semmi sem történik oktalanul ! Pontosan leírta már Boki és minden józan eszű ember is tudja , hogy a "nagyföldön" az elmúlt 20-30 évben olyan változások voltak amik alapjaiban változtatták meg az Orosz terveket és terminológiát ! Se az Orosz embereknek se a gazdaságnak NEM hiányzik ez a mostani fegyverkezési verseny ! De mit csináljanak ha az ő országukra pontosabban az ásványkincseikre fáj minden közeli ország és nagyhatalom foga , Kínától az EU-ig + USA (akinek mindenre a világon ) . Mit tehetnek ? Követik a régi elveket " ha el akarod kerülni a háborút hát készülj rá" és fegyverkeznek , úgy ahogyan tudnak és amit a pénztárcájuk megenged !
Lehet nem képviselik egy egy területen a csúcsot de mégis alkotnak olyat ami elgondolkodtatja az ellent !

Katonai költségvetésekről meg felesleges vitázni mert akinek több pénze van az többet költhet ! Az már más , hogy miből . Végül egy példa : hiába csinálok én egy 1 mrd Ft-os bevételt ha a költségeim 1.1 mrd Ft-ra rúgnak és itt az USA-ra gondolok először ahol hihetetlen összegeket költenek de egy hihetetlen sokba kerülő giga rendszerre amit addig tudnak fent tartani amíg a dollár annyit ér mint ma legalább és korlátlanul tudják előállítani !

Én nem vagyok se Orosz párti se ruszofób csak próbálok objektív maradni ! Ezt javaslom neked is !
Nna, pontosan. Az oroszok nem tehetnek mást. Tíz körömmel kapaszkodnak.
Viszont közben qúúrwa sokat hibáznak. Zsákutcák és tévutak között tévelyegnek, és úgy lopnak és sikkasztanak, mintha lenne miből.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Hát ha F-35ből indulnk kis akkor protobol egy full integrált DAS az 10-15+év... kb az F-35 durva elcsúszásának fő oka a full integrált szenzor rendszer.
A másik módszer az Eurofighter. 15 éve van szolgáltban, és mostanra éri el a tervezett képességet. -- Bár már a MiG-21est is a Bisszel kellett volna kezdeni.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Csak azt furcsállom, hogy Te pl a kínai technikát soha nem hasonlítod az amerikaihoz. Amit írsz, abban tökéletesen igazad van, ma már az elérhető infók alapján a kínai hadtech több területen az orosz előtt jár. Ez miben segít Kínának? Nem az oroszokkal verseng a első helyért, hanem Amerikával. A komoly ellenfelei (mint pl Japán, Dél-Korea) nem orosz fegyverzetet használ, hanem amerikait, vagy ahhoz köthető technikát. Bocsi, de Kínai konkrétan kitörölheti azzal, hogy a rombolói, vadászgépei, fegyverei mennyivel jobbak, mint az orosz párjai, amíg a komolyabb ellenlábasai amerikai, vagy amerikai eredetű fegyvereket használnak. A kérdésem marad, miért nem hasonlítod soha pl az amerikai fegyverekhez, rendszerekhez a kínaiakat?
Szerintem meg semmijük se jobb, csak több van nekik. Ráadásul az oroszoknak 5 tengeren kellene helyt állniuk.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
Na. Ennyi előnyük van az oroszoknak.
Keresd elő a 15 évvel ezelőtti telefonodat.
A telefon és a vadászgép nem ugyanaz a tészta. Az egyiknél modellciklusok vannak, melyeket a marketing hajt. A másiknál meg lassú bürokráciával, komplex engedélyeztetési folyamatokkal megterhelt katonai szabvány célhardverek, melyeknél a legelső szempont nem a képesség, mert az egy dolog, azt a sorozatgyártás előtt vagy másfél évtizeddel determinálják. Hanem a gyárthatóség, a szervízelhetőség, a rendelkezésre állás. Egy akármilyen ultrakorszerűnek joggal hívott katonai célhardver technológiai színvonala pusztán processzor vagy garfikai megjelenítés szintjén kábé húsz éves színvonal a konzumer technikához képest. Húsz éve még Nokia 3310-es telefonok voltak, meg polifónikus csengőhang és az első színes kijelzők.
De egy telefon az megáll a műanyag eldobható váznál, a valamekkora, de annál szédítőbb megjelenítésű kijelzőnél és a ultraminiatűrizált és szakmányban gyártott tömegprocessszoroknál és grafikus csipek szintjénél. És ha pár év használat után eléri a tervezett élettartamát, akkor egy laza mozdulattal be lehet hajítani a kukába.

Egy vadászgép avionikai csomagjában meg vannak valahol processzorok meg memóriák is, meg olyan kijelző, aminek a felbontása már húsz éve se volt világbajnok, de iszonyatosan szélsőséges körülmények között is tudja azt, amit kell.
De nem ezek adják a lényeget, hanem a különleges építés, a speciális zavarvédelem, a szokásosnál jóval erősebb kivitel és a sok-sok különbejáratú garancia, hogy ezeket csak a megrendelő védelmi szektor számára fejlesztik, gyártják és szervízelik. Akár negyven éven át is biztosított alkatrészbázissal.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 460
113
Az már más kérdés , hogy azok mennyire megbízhatóak és hitelesek !
Kb a nyugati haditechnikáról sem tudunk sokkal többet, mint amit a fotókon látunk. Esetleg tudun olyan adatokat, hogy dinamikus hatótáv stb. stb. Hát ennyit a kínaiakról is lehet tudni. Ezen kívül egyre többet exportálnak és az üzemeltető országokból is jön infó.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
A telefon és a vadászgép nem ugyanaz a tészta. Az egyiknél modellciklusok vannak, melyeket a marketing hajt. A másiknál meg lassú bürokráciával, komplex engedélyeztetési folyamatokkal megterhelt katonai szabvány célhardverek, melyeknél a legelső szempont nem a képesség, mert az egy dolog, azt a sorozatgyártás előtt vagy másfél évtizeddel determinálják. Hanem a gyárthatóség, a szervízelhetőség, a rendelkezésre állás. Egy akármilyen ultrakorszerűnek joggal hívott katonai célhardver technológiai színvonala pusztán processzor vagy garfikai megjelenítés szintjén kábé húsz éves színvonal a konzumer technikához képest. Húsz éve még Nokia 3310-es telefonok voltak, meg polifónikus csengőhang és az első színes kijelzők.
De egy telefon az megáll a műanyag eldobható váznál, a valamekkora, de annál szédítőbb megjelenítésű kijelzőnél és a ultraminiatűrizált és szakmányban gyártott tömegprocessszoroknál és grafikus csipek szintjénél. És ha pár év használat után eléri a tervezett élettartamát, akkor egy laza mozdulattal be lehet hajítani a kukába.

Egy vadászgép avionikai csomagjában meg vannak valahol processzorok meg memóriák is, meg olyan kijelző, aminek a felbontása már húsz éve se volt világbajnok, de iszonyatosan szélsőséges körülmények között is tudja azt, amit kell.
De nem ezek adják a lényeget, hanem a különleges építés, a speciális zavarvédelem, a szokásosnál jóval erősebb kivitel és a sok-sok különbejáratú garancia, hogy ezeket csak a megrendelő védelmi szektor számára fejlesztik, gyártják és szervízelik. Akár negyven éven át is biztosított alkatrészbázissal.

Mondjuk hamár DAStól indultunk elvileg már folyik a tesztelése, integrálása az új DAS HWnek. Új gépek már HWsen lehet avval is jönnek, 3év múlva majd megkapják az SW updatet.
Ahogy a procit is upgradelik. Lábkompatibilis, architektúra uaz elvileg kihuzzák a régit berakják az újat. Persze azt is évekig tesztelni kell.
Ilyesmik miatt írtam anno, hogy Lengyeleknek ezért jó a 2024es szállítási időpont.

Ami még beugrott, hogy anno Su-27et? Oroszok X86-486al gyártották. Nem mert hude gyorsabb volt mint a saját fejlesztésük hanem mert jobban bírta a 9Gt, sokkal olcsob volt mint a sajátjuk és nem tétel berendelni a következő 40évre a szükséges cseremennyiséget.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
Ami még beugrott, hogy anno Su-27et? Oroszok X86-486al gyártották. Nem mert hude gyorsabb volt mint a saját fejlesztésük hanem mert jobban bírta a 9Gt, sokkal olcsob volt mint a sajátjuk és nem tétel berendelni a következő 40évre a szükséges cseremennyiséget.
Ebben nem vagyok biztos. Szerintem az is ugyanazokkal a félszovjet C100 processzorokkal készült, mint a MiG-29-esek.

http://web.mit.edu/slava/space/argon-family.htm

Persze ettől még lehet, hogy neked van igazad:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Soviet_microprocessors
 
  • Tetszik
Reactions: sidewinder12

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Kb a nyugati haditechnikáról sem tudunk sokkal többet, mint amit a fotókon látunk. Esetleg tudun olyan adatokat, hogy dinamikus hatótáv stb. stb. Hát ennyit a kínaiakról is lehet tudni. Ezen kívül egyre többet exportálnak és az üzemeltető országokból is jön infó.
Na ne má! A fejlett demokráciák egyfolytában háborúznak. Élesben láthatjuk, mit tudnak. Pl kettesével eszik a Páncírokat és gond nélkül kilövik a kínai mindent látó csodaradart.
Azt is látjuk, amikor leszerepelnek. A Jemennél száz éves rakétával kilőtt alamínium csodahajót, ami úgy égett, mint a zsír.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU