NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Ha már van egy amerikai fórumtársunk, használjuk ki...

Ezt hogy kell értelmezni? Erre hivatkozva szokták küldeni a levelet a kongresszusnak, hogy hagyják jóvá a lehetséges üzletet.
Hogy mennek ezek a jóváhagyások nálatok?

"USA - Arms Export Control Act.:
...(b) Unless an emergency exists which requires the immediate approval of the agreement in the national security interests of the United States, approval may not be granted until at least 15 calendar days have elapsed after receipt by the Congress of the certification required by 22 U.S.C. 2776(d)(1) involving the North Atlantic Treaty Organization, any member country of that Organization, or Australia, Israel, Japan, New Zealand, or the Republic of Korea or at least 30 calendar days have elapsed for any other country. Approvals may not be granted when the Congress has enacted a joint resolution prohibiting the export."

Roviden veszhelyzeteket kiveve van egy 15 napos turelmi ablak reakciokra pl veto, a kongresszusi ertesitestol szamitva. Ha ketparti hatarozat tiltja az exportot, akkor az engedely nem is adhato ki.
Nekem itt ugy hangzik, hogy nem feltetlenul kell kulon jovahagyniuk, eleg, ha lejar a 15 nap es nem lepnek semmit.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 905
4 744
113
Ezért írtam, hogy ez az integrált indító + lokátor egy öntökönszúrás. Már ami a NASAMS rendszert illeti.
De alapvetően nem lenne semmi baj a magyar rendszerbe integrálással.
MSHORAD/SHORAD szintre OK a NASAMS (ER, és sima AMRAAM, de lehet még AIM9x is...).
Én a győri ezredbe 2 üteget telepítenék. Ütegenként minimum 4-6 indítóval és 2 Sentinel radarral. + egy 150+km-es multifunkciós radarral. Ütegenként kapnának 4 Mistrál indítót (1-1 az FDC-nek és a fenti 3 radarnak). Jók erre a célra a jelenlegi manuális indítók is, az Unimogos MCV-k integrálhatók a NASAMS FDC-be.
VSHORAD/SHORAD szintre a jelenleg is meglévő Mistrálok tökéletesek. Még a kézi állvánnyal együtt is. Bár szerencsésebb lenne egy MPCV-kialakítás.
Ne felejtsük, hogy a legújabb Mistrallal már 12km-re lévő célokat küzdöttek le.
A győri harmadik üteg 6-9db ilyen új Mistral-os, Licorne szoftveres, MPCV, (A Licorne szintén Link 16-on tud kapcsolódni a NASAMS FDC-hez.)
és 12-18db Skyranger torony/ágyú, a hozzájuk tartozó Skyranger radarokkal, kimondottan csapatvédelmi CRAM feladatokra, de a Skyranger rendszer el tudná látni az IFV-k tornyit is céladatokkal a drónok elleni "több cső többet lő" elvén.

A veszprémi ezredhez csapnék egy szenzoros századot is, ahová további minimum 4 a NASAMS-hoz kapcsolt 150+km-es radarokat osztanám, továbbá 4 passzív radart.

Ha valakinek nagyon viszketne esetleg a segge rakéta-védelmi ütegért, azt is meg lehet oldani, csak akkor vagy dandárt alkotnak Veszprémben, vagy a harmadik Mistral/Skyranger üteget szétosztanám a lövészdandárok között...

És én praktikus okokból vegyesen táraznám a sima és a ER AMRAAM-okat a 6-os indítókba, hogy a már csak közelben érzékelt kisebb/lopakodó célokra ne a jóval drágább ER-t kelljen pazarolni. ;)
Jelenleg az ezrednek két zászlóalja van, és egy darabig ennyi is marad. A Kub helyett valószínű a NASAMS, a Mistral marad, távlatokban a harmadik zászlóalj nagyobb hatótávolságú eszközökkel lesz felszerelve. Az AMRAAM valószínüleg vegyesen lesz tárazva, kis hatótávolságú rakéták beszerzése sürgető kérdés a Griffek részére, ezekből is lehetne az indítókba pakolgatni. Az, hogy melyikből, mennyit, majd valakik eldöntik, ahogy azt is, hogy hány üteget vásárlunk. Valószínünek tartom, hogy kettőt a hozzávaló minden jóval együtt. Mire beérkeznek, rendszerbe fog állni az Airbus SAMOC rendszere, és ez így elég jó kezdeti lépés lenne.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 014
113
Ugyan dehogy, pont forditva, az csak a raketa.
Hozza a rendszer - aka NASAMS - egy *norveg* fejlesztes, amibol aztan rohejes modon az N betu "Norwegian" helyett "National" neven lett eladva Amerikan belul, a rohejesen gyerekes amerikai hadvezetes miatt.
.
.
Eleg sok fegyvert atneveznek az amerikai piac kedveert. De az is milyen mar, hogy az amerikaiak meg az F-16-ot neveznek at Indianak F-21-re, csak hogy az ne ugyanannak tunjön mint a pakisztani F-16? :)
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
261
296
63
Szerintem csak éppen telepítik.
Leengedi a talpakat, kiáll alóla a gép és leeresztik.

pont az a lényege, hogy jól széttelepíthetö, álcázható, stb.

Meg az örzés védelmén kívül csak 2 kezelö a szükséglete... ha jól értem a rendszer lényegét.
A mai viszonyok közt nem hiszek a telepített rendszerben. Ha felderítik valahogyan már vége is van mire felpakolják. Csak a mozgékonyság ad egy kis lehetőséget.Mi nem vagyunk Izrael ahol jól működhet a telepítés de nekik van más is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 320
113
Nah, ami a 2 DSCA engedély és a 180 C7 + 60 ER kapcsán ténynek látszik zordot olvasva. 2 külön engedély, 2 külön eljárás. Nem a tavaly augusztusi lett 60-ra lebutítva, csak akkor ER-re nem volt lehetőség engedélyt kérni. Viszont a számok bár szépek, ez a max plafon, messze nem tuti, hogy összesen ennyi lesz.

Türelemmel várni kell, bár ahogy elnézem, ma Szijjártó belegázolt a norvégok kis lelkébe, úgyhogy még jövőre is ezt fogjuk találgatni. :)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nah, ami a 2 DSCA engedély és a 180 C7 + 60 ER kapcsán ténynek látszik zordot olvasva. 2 külön engedély, 2 külön eljárás. Nem a tavaly augusztusi lett 60-ra lebutítva, csak akkor ER-re nem volt lehetőség engedélyt kérni. Viszont a számok bár szépek, ez a max plafon, messze nem tuti, hogy összesen ennyi lesz.

Türelemmel várni kell, bár ahogy elnézem, ma Szijjártó belegázolt a norvégok kis lelkébe, úgyhogy még jövőre is ezt fogjuk találgatni. :)
Végül is 60 ER, 60 C7 és 60 Iris-T vagy AIM-9X az már 15 indító kètszeri feltöltésre lenne elèg (15 x 6 x 2) ami nem rossz...
Ez már bő két üteg, szűken akár három is...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Raytheon contracted for National Advanced Surface to Air Missile System

The $92,3 million contract, announced Thursday by the Department of Defense, covers sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the NASAMS.

As noted by the company, NASAMS is owned by eleven countries and has been integrated into the U.S. National Capital Region’s air defense system since 2005. In addition to the U.S., Norway, Finland, Spain, The Netherlands, Oman, Lithuania, Indonesia, Australia, Qatar and one undisclosed country have chosen to depend on NASAMS for homeland defense and the defense of critical assets.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Raytheon contracted for National Advanced Surface to Air Missile System

The $92,3 million contract, announced Thursday by the Department of Defense, covers sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the NASAMS.

As noted by the company, NASAMS is owned by eleven countries and has been integrated into the U.S. National Capital Region’s air defense system since 2005. In addition to the U.S., Norway, Finland, Spain, The Netherlands, Oman, Lithuania, Indonesia, Australia, Qatar and one undisclosed country have chosen to depend on NASAMS for homeland defense and the defense of critical assets.


Raytheon Co., Tewksbury, Massachusetts, was awarded a $92,370,000 hybrid (cost-no-fee, cost-plus-fixed-fee, and firm-fixed-price) contract for sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the National Advanced Surface to Air Missile System. Bids were solicited via the internet with one received. Work locations and funding will be determined with each order, with an estimated completion date of Feb. 14, 2024. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 361
113
Ez mit jelenthet?

Nem tudom. Nekem az volt az első gondolatom, hogy ez kevés. De ha jól értem ez csak a support része a dolognak.
A radarok, rakéták stb. ebben még nincs benne.

Az is lehet hogy csak az amerikaiak kötöttek a saját meglévő rendszereikre egy kiegészítő support szerződést. Vagy valaki más.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ez mit jelenthet?

Három féle szerződés típust, ahol a beszállító vagy beszámíthatja a felmerülő költségeit, vagy nem, vagy teljesen fix az ár.
(nem mindegy hogy Texasban kell oktatást tartania vagy mondjuk Ománban, és az odautazás+szálloda+napidíj költségei elszámolhatóak-e)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and arcas
T

Törölt tag 1945

Guest
Raytheon contracted for National Advanced Surface to Air Missile System

The $92,3 million contract, announced Thursday by the Department of Defense, covers sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the NASAMS.

As noted by the company, NASAMS is owned by eleven countries and has been integrated into the U.S. National Capital Region’s air defense system since 2005. In addition to the U.S., Norway, Finland, Spain, The Netherlands, Oman, Lithuania, Indonesia, Australia, Qatar and one undisclosed country have chosen to depend on NASAMS for homeland defense and the defense of critical assets.

...and one undisclosed country...
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Három féle szerződés típust, ahol a beszállító vagy beszámíthatja a felmerülő költségeit, vagy nem, vagy teljesen fix az ár.
(nem mindegy hogy Texasban kell oktatást tartania vagy mondjuk Ománban, és az odautazás+szálloda+napidíj költségei elszámolhatóak-e)

Furcsa takolmanynak tunik ez az ER verzio. ESSM + AMRAAM. Amugy a 100Km+ hatotav szerintem nagyon eross tulzas/