1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  Talán ez a forrás forrása:
  "Raytheon Co., Tewksbury, Massachusetts, was awarded a $92,370,000 hybrid (cost-no-fee, cost-plus-fixed-fee, and firm-fixed-price) contract for sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the National Advanced Surface to Air Missile System. Bids were solicited via the internet with one received. Work locations and funding will be determined with each order, with an estimated completion date of Feb. 14, 2024. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity (W31P4Q-20-D-0008)."
  https://www.defense.gov/Newsroom/Contracts/Contract/Article/2194990/#
   
  Terminator likes this.
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Legyen eleg annyi hogy a hatotavolsag egy dinamikus dolog. Allo vagy tavolodo kozeledo cel magasan alacsonyan stb stb. Valamennyi lerakrendszer max hatotavolsaga olyan idealis esetben igaz ami a valo eletben a ringyo ritka kategoriaba tartozik.
   
  fishbed, zsolti and pöcshuszár like this.
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Meg annyit hogy az ESSM egy pontvedelmi raketa. Egyszeruen nincs szukseg 50 km nel nagyobb hatotavra de meg ennyire sem az esetek 99 % ban mert meg a lapos tengeren sem latsz el 40 km nel messzebbre ( sea skimming celnal)
   
  fishbed likes this.
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Igen, ezt másoltam be én is. Csak az nem volt világos hogy a "U.S. Army Contracting Command" az azt jelenti hogy a US Army saját magának rendelte meg a szolgáltatást vagy a Védelmi Minisztérium "U.S. Army Contracting Command" segítségével intézi a külföldi igényekre is a szerződéskötést. De ahogy olvasgatom hogy mivel foglalkozik ez a parancsnokság, valószínűleg maguknak rendelték meg az amerikaiak.
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Maguknak rendelték sztem is. A végén írnak arról kik alkalmazzák a NASAMSt és ott ugrik be egy meg nem nevezett ország

  "Ahogy a vállalat megjegyezte, a NASAMS tizenegy ország tulajdonában áll, és 2005 óta integrálódik az Egyesült Államok nemzeti fővárosi régiójának légvédelmi rendszerébe. Az Egyesült Államokon kívül Norvégia, Finnország, Spanyolország, Hollandia, Omán, Litvánia, Indonézia és Ausztrália , Katar és egy nyilvánosságra nem hozott ország úgy döntött, hogy a hazai és a kritikus javak védelme érdekében a NASAMS-tól függ."
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HMZ állandó egy adott célsebességig, csak nem kéne keverni az indítási zónával...
  Akkor is leszedi a Buk-M1 a cél, ha nem éppen a HMZ szélén és közelében van, ha távolodik vagy közeledik a cél, csak az indítási távolság lesz egészen más, ha pl. a célt 6 km magasan és 15 km távolságban kapja el a rakéta.

  [​IMG]
  Ott van a HTÖ-ben, csak el kéne olvasni és megérteni....
  Pontvédelmi rendszernek hívni egy 40 km-es HMZ-val bíró rakétát meg kicsi erős... A RIM-116 RAM, na az pontvédelem. A 25 km feletti a közepes hatótávolság a NATO besorolás szerint.
   
  fip7 likes this.
 7. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Lehet nem tetszik neked de az ESSM nek POINT DEFENCE a besorolasa. Ez van !Nem en talaltam ki de majd megkeresem az "elkovetoket" es kuldok nekik egy emailt hogy hulyek es olvassak el a HTO x-ik oldalat.
   
  ladagrant likes this.
 8. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Akkor ők is alighanem rosszul tudják...
  :rolleyes:

  EVOLVED SEASPARROW MISSILE BLOCK 1 (ESSM) (RIM 162D)
  Description
  ESSM Block 1 is part of a 10-nation international cooperative development program between the U.S., NATO partner nations and Australia and is a kinematic upgrade to the RIM-7P SEASPARROW Missile that leverages U.S. guidance technology. ESSM is a medium-range, semi-active homing missile that makes flight corrections via radar and midcourse data uplinks. The missile provides reliable ship self-defense capability against agile, high-speed, low-altitude anti-ship cruise missiles (ASCMs), low velocity air threats (LVATs), such as helicopters, and high-speed, maneuverable surface threats. ESSM is integrated with a variety of U.S. and international launchers and combat systems across the Consortium navies and several Foreign Military Sales customer nations.

  ...
   
  rappali_, fip7, fishbed and 2 others like this.
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Hogy az iroasztal huszarok minek hivjak az az o dolguk. A flottanal a kikepzesen a hajon ez POINT DEFENCE kent szerepel. Ilyet repulogepre nem is inditottak meg talan csak ASM re. Incoming ASM re.
  A nemzetkozi sajto is hol medium hol self hol point defence rendszerkent emliti. Nallunk igy hivjak.
   
 10. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nyilván, mivel egy hajó midig egy pontcél önmagában, és ezt alapvetően ASM ellen tervezitek önvédelemként bevetni.
  De attól még a rakéta maga NATO besorolás szerint a közepes lérak kategóriába esik.
   
  fip7, Python, arcas and 1 other person like this.
 11. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Mondom a tanfolyamon a flottanal a hajon mindenki csak igy hivja. Valoszinuleg azert mert csak es kizarolag erre a celra hasznaljuk.
   
 12. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Akik egész életükben a fejjel lefelé lógnak a földgömb alján azokból bármit ki tudhatok nézni...
  ... mindenesetre a gyártó szerint:
  :rolleyes:

  The Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) is a medium-range, surface-to-air missile developed to protect warships from advanced anti-ship cruise missiles. It was designed and manufactured by a twelve-nation industrial collaboration led by Raytheon Missile Systems (US), with BAE Systems as the lead Australian participant.
   
  fip7, Masztiff and arcas like this.
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  Az anya aki megszülte, már csak tudja, hogy minek is nevezte az édesgyermekét! :rolleyes:
  Egy újabb "minek is nevezzelek vita" lezárva. Sup.
   
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Az egy picit nagyobb méretileg.

  + két fokozatú.

  Inkább egy jó hordozó jármű kellene. Mondjuk egy álcázható ponyvás teherautó, esetleg a KUB-ok alvázai.
   
 15. Negan

  Negan Well-Known Member

  [​IMG]
  Nem sokkal hosszabb,mint az ESSM.Kétfélekéen is megoldható a robléma.Egy rövidebb inditófokozattal,ami ersze a HMZ-t is sokkenti,vagy egy némileg hosszabb inditótubssal.Syder-ER megoldása.
  [​IMG]
  Ami azt illeti,a Spyder-ER egy nagyon is logikus alternativa.Ezek lego rendszerek,simán integrálható bele az AMRAAM,vagy az ESSM Block II is.Meg a Stunner is.És Grúziában már eredményes bevetése is volt.
  [​IMG]
  Az álcázható jóféle hordozójármű viszont valóban kéne
   
  fishbed and SilvioD like this.
 16. kamm

  kamm Well-Known Member

  Kizart hacsak nem kulon lenne a beszerzes. Ez egy support contract, toredekaron, meglevo rendszerhez: "covers sustainment, maintenance, training, refurbishment, overhaul, engineering services and spares to support ongoing operations of the NASAMS."
   
 17. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igen, ilyesmi.

  FYI a finnek a hozzank hasonlo Bukjaikat 10 evvel ezelott csereltek le NASAMS II-re es egy uj radarrendszerre, $550M-ert, raketak nelkul.

  Amugy ezekben az uzletekben az az erdekes, hogy az ar szinte mindegy. Az Aster-30-at lovoldozo SAMP/T joval olcsobb a PAC-3-as Patriotnal ($500M vs $1B per battery, $2M vs $3M per missile), kothetsz ra akar legujabb Saab Griffent vagy barmilyen latest-greates AESA radart, megbizhatobb is (a szaudiak tudnanak meselni a Patriot megbizhatatlansagarol), de a politikai nyomas miatt megis inkabb az amerikaiaktol rendeltek a lengyelek meg masok is, egyedul talan Szingapur vette az europai rendszer a kontinensen kivul.
   
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A szerb hírekben a magyar AMRAAM / NASAMS vásárlás. Feliratozva magyarul nincs benne új infó, néhány videó miatt érdekes.
  Ők úgy veszik mindkét csomagot a tavalyi 180 rakétát és az idei ER csomagot is megvesszük. Katar után szerintük mi fogjuk a világon másodikként a nagyobb hatótávolságú ER verziót használni.

  Igy legyen minden!!!:)

   
  Schurrer, fip7, papajoe and 5 others like this.
 19. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ez a Katar mindig előttünk jár beszerzésben. Mi meg szorosan a nyomában járunk.o_O
  Leo-2, Pzh
  Yalcin,
  Lynx?
  NASAMS?

  Kezdem nézni a tengerészetüket is...
  Ki tudja? Hátha....:D
   
  alfa74, Veér István, fip7 and 5 others like this.
 20. marton

  marton Well-Known Member

  Katar Lynx mellett döntött? Bocs lemaradtam valamiről, hány darabot rendeltek?
   

Ezen oldal megosztása