Sztem a sereg, ha bejön a cucc. A többi blabla...És szerinted ki győzött?
Mi engedtünk vagy a Norvégok?
(értsd: mi osztjuk ki a pénzt vagy a Norvégok annak az NGO-nak akinek Ők akarják?)
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Sztem a sereg, ha bejön a cucc. A többi blabla...És szerinted ki győzött?
Mi engedtünk vagy a Norvégok?
(értsd: mi osztjuk ki a pénzt vagy a Norvégok annak az NGO-nak akinek Ők akarják?)
Hát nagyon nem! Próbálj már megkülönböztetni egy SHORAD-ot egy MRAD-tól! Egy AmraamER-es mobil NASAMS az MRAD, oda csak rakéta kell, míg egy 40mm-es Bofors ágyú azért van, hogy különféle intelligens lőszerrel legyen mivel ésszerű költségek között drónra is vadászni, míg hagyományos lőszerrel forgószárnyasra és a rövid hatótávolságú, de nagy pontosságú légvédelmi rakéta a korszerű radarral lehetővé teszi tüzérségi rakéták kilövését is (például HIMARS). Ez full SHORAD meló. Merevszárnyas rácsapásos CAS az A-10-et és a Szu-25-öt leszámítva már nincs (öngyilkosság ezzel bohóckodni Gripennel), így a korszerű SHORAD a forgószárnyasok, a drónok és a nagy precizitású, jobbára rakétatüzérségi eszközök csapásai ellen van a XXI. század első felében.Inkább a Dávid parittyája Stunner rakétáját kéne a NASAMSba integrálni.IR+ARH keresőfej,és volt olyan hir is,hogy a radarrész AESA.Vontatott csalikat is kiméri.Plusz egy jobb háttérradarral,svéd vagy izraeli ahogy PH irta,harcászati BM ellen is jó.Hadszintéri radar meg igyis-úgyis kell.
Sziasztok, igen, szoktam olvasni ezt a fórumot is, köszönöm a megosztásokat! Az ASELSAN spekulációt viszont egy külföldi forrásban olvastam, még amikor nézelődtem az ASELSAN SARP ügylet kapcsán. Nem volt mögötte semmi háttérinfó, akkor elég meredeknek tűnt a NASAMS fényében, most a darabszám láttán azért arra gondoltam, megemlítem.Nem csak mi olvassuk öt...
Nem azt irtam,hogy egy gá+rakétás rendszerbe,hanem a NASAMsba.NASAMS kb a Kub/Hawk modern megfelelője,nem az Osza/Roland/Tunguzka rendszereké.Hát nagyon nem! Próbálj már megkülönböztetni egy SHORAD-ot egy MRAD-tól! Egy AmraamER-es mobil NASAMS az MRAD, oda csak rakéta kell, míg egy 40mm-es Bofors ágyú azért van, hogy különféle intelligens lőszerrel legyen mivel ésszerű költségek között drónra is vadászni, míg hagyományos lőszerrel forgószárnyasra és a rövid hatótávolságú, de nagy pontosságú légvédelmi rakéta a korszerű radarral lehetővé teszi tüzérségi rakéták kilövését is (például HIMARS). Ez full SHORAD meló. Merevszárnyas rácsapásos CAS az A-10-et és a Szu-25-öt leszámítva már nincs (öngyilkosság ezzel bohóckodni Gripennel), így a korszerű SHORAD a forgószárnyasok, a drónok és a nagy precizitású, jobbára rakétatüzérségi eszközök csapásai ellen van a XXI. század első felében.
A magyar légvédelemnek fix MRAD NASAMS mellett mobil NASAMS-ra és valamilyen kompakt rakétás/ágyús SHORAD-ra lenne szüksége alapszinten.
És miért kellene?Hát speciel ezen a képen a telepítés folyamata látható, a rendszer már a földön áll, csak ki kell jönnie alóla a teherautónak és aztán lehet leereszteni teljesen!
Nem azt irtam,hogy egy gá+rakétás rendszerbe,hanem a NASAMsba.NASAMS kb a Kub/Hawk modern megfelelője,nem az Osza/Roland/Tunguzka rendszereké.
Iron Dome rakétája kb elég a HIMARS alap MLRS rakétáihiz,de a ATACMhez már kevés.Egy gá+rakétás SHORADnak viszont szerintem már necces a rakétaja nagysága.Kicsit nagy már oda.
Pont Te álmodoztál egy gá+Iron Dome rakétás nyugati Panszirrol.Hát nem, mert attól függ, hogy milyen hatótávolságú Amraam van benne!
Nem is kell több.
Egy olyan komplex SHORAD, ami egyszerre jó a három fő kihívás, a forgószárnyasok, a drónok és a tüzérségi rakéták ellen annyira specifikus, hogy soha nem fogsz tudni kimérát létrehozni az MRAD-al! Vagy nagyon jó valamire, vagy nem lesz jó semmire. Az egész gépágyú dolog teljesen fölösleges egy MRAD-nál, csak a rakéták elől foglalja a helyet, míg a SHORAD-nál a közepes hatótávú rakétát nem fogod soha betárazni, mert csak a helyet foglalná a nagy pontosságú rövid hatótávú rakéta elől!
Sziasztok, igen, szoktam olvasni ezt a fórumot is, köszönöm a megosztásokat! Az ASELSAN spekulációt viszont egy külföldi forrásban olvastam, még amikor nézelődtem az ASELSAN SARP ügylet kapcsán. Nem volt mögötte semmi háttérinfó, akkor elég meredeknek tűnt a NASAMS fényében, most a darabszám láttán azért arra gondoltam, megemlítem.
Igen, SHORAD.Pont Te álmodoztál egy gá+Iron Dome rakétás nyugati Panszirrol.
"Béla bácsira" csak tisztelettel szoktunk hivatkozni!Sziasztok, igen, szoktam olvasni ezt a fórumot is, köszönöm a megosztásokat! Az ASELSAN spekulációt viszont egy külföldi forrásban olvastam, még amikor nézelődtem az ASELSAN SARP ügylet kapcsán. Nem volt mögötte semmi háttérinfó, akkor elég meredeknek tűnt a NASAMS fényében, most a darabszám láttán azért arra gondoltam, megemlítem.
Nálam a csapatlégvédelem a Manpads ál kezdődik. Ettől csak felfelé mehet.Az ausztrálok NASAMS rendszere is csapatlégvédelmi feladatokat lát el
Hatalmas hiány a magyar haderőben. Olyan alapvető eszköz, ami nélkül egyszerűen nincs hadsereg.Nálam a csapatlégvédelem a Manpads ál kezdődik. Ettől csak felfelé mehet.
Az önjáró jármű formájában valójában még a Osza/Tor-t lenyomja. A Tunguzka fél szinttel lentebb van HMZ-ben, ahogy a Roland is.Nem azt irtam,hogy egy gá+rakétás rendszerbe,hanem a NASAMsba.NASAMS kb a Kub/Hawk modern megfelelője,nem az Osza/Roland/Tunguzka rendszereké.
Harcászati elhelyezkedés szempontjábol irtam ,hogy kb a Kub/hawk helyén van a hadrendbe önjáró csapatlégvédelmi változatban.Buk meg a Kub helyére került,már ahol került.Mert ügye nálunk még mindig a Kub van.Az önjáró jármű formájában valójában még a Osza/Tor-t lenyomja. A Tunguzka fél szinttel lentebb van HMZ-ben, ahogy a Roland is.
Az önjáró járműves változata az kb. tényleg a HAWK-Kub, ameddig sima AMRAAM van rajta. ER-rel ez már bizony Buk-M1 szint felett van HMZ-ben célcsatornában meg aztán hajjaj...
Ezért írtam, hogy ez az integrált indító + lokátor egy öntökönszúrás. Már ami a NASAMS rendszert illeti.Miért,lokátoros önjáró légvédelmi harcjárműként mennyivel kisebb a harcértéke?Semmivel se.Sőt,jóval nagyobb.Meg persze jóval drágább.És nem kell minden járművön pörögnie a radarnak.Kaphat céladatokat akár a rendszertől független forrásbol is,ugyan úgy,mintha csak inditóálvány lenne.Csak igy teljesen önálló üzemre is képes.Óriási a redundancia.Támadó légierő rémálma.Meg a saját pénzügyminiszteré.
A NASAMS eredetileg egy amerikai csapatlégvédelmi rendszer norvég változata.Leánykori neve SLAMRAAM.
Ugyan dehogy, pont forditva, az csak a raketa...
Sziasztok, igen, szoktam olvasni ezt a fórumot is, köszönöm a megosztásokat! Az ASELSAN spekulációt viszont egy külföldi forrásban olvastam, még amikor nézelődtem az ASELSAN SARP ügylet kapcsán. Nem volt mögötte semmi háttérinfó, akkor elég meredeknek tűnt a NASAMS fényében, most a darabszám láttán azért arra gondoltam, megemlítem.