1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System)

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2015. december 15..

 1. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Tavaly hirtelen megjelent a demó a nemzeti ünnepen, valami ordenáré festéssel. Felvonult, semmi több, de ez azért valami határozott érdeklődést jelenthet. Szerződésről nem hallottam.
   
  marton likes this.
 2. marton

  marton Well-Known Member

  Köszi!
  Azért érdekelt, mert ugye másik topikba megy a matek Lynx meg Puma közt.
   
 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  Igazabol a Lynx csak azert kerult a tippmixbe, mert eltuntek a Pumas latogatasrol a hirek a HM oldalarol, no meg a Lynx a RM sajat termeke.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az RM éves jelentéseiből és az egyik telekonferencia átirataiból tűnik úgy, hogy már nagyon izgulnak hogy mikor írhatják már alá magyarországi Lynx szerződést. Persze ettől még lehet bármi más is vagy semmi...
   
  arcas likes this.
 5. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az RM osszes doksijat vegigolvastam tegnap este, szerintem nem nevezik meg a tipust sehol. Az "IFV" takarhatja a Pumat is, abban is benne vannak.
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Ez kb mindent levakar az égrol, F-22,F-35 kivételével, ugye?
  +stealth bombázók.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azokra is igen veszélyes lehet.
  A HTÖ XXI. századi fejezetét tessék elolvasni, ott van benne a rendszer ismertetése.
   
  Schurrer, arcas and kamm like this.
 8. kamm

  kamm Well-Known Member

  Tavalyelott volt es tenyleg kicsit gaz volt a festes, de az araboknak eleg fura izlesuk van, ez azert koztudott:

  [​IMG]

  Remelem nem mindenben kovetjuk oket, mert az a Jelcinuk az ukran Stugnaval a tetejen baljosan megmagyarazna a hazai Jelcineket:

  [​IMG]

   
  LMzek 2.0 and mindenen kívül like this.
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  SilvioD, Wilson and arcas like this.
 10. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Azért érdekes, hogy majdnem minden beszerzésünkről külföldi portálok írnak információt. Török, lengyel, cseh oldalakról tudunk csak értesülni. Mi ennek az oka?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Beteges titkolózás,ez olyan NM-es maradék.
   
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ott nincs tetje ha megsem igaz.
   
 13. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Szerintem kényszerpálya az ellenzéki (fizetett) média-hiénák miatt.
  ...ha van sapka azért, ha nincs: főleg ugranak.


  Rep-gépeknél az Eu-s Meteor hasonló mint az itt újragondolt AMRAAM, nem tudom -jó-pár-év alatt- fogják-e ide is integrálni?
   
 14. migfun

  migfun Well-Known Member

  10 év kétharmad után nem lehet azt állítani, hogy számít, mit ír az ellenzéki sajtő. Ha annyira figyelembe vennék a választók, amennyire ezt állítja a kormány, még többségnek sem szabadna lenni a választásokon, nemhogy kétharmadnak.
  Szerintem vélt, vagy valós gazdasági/külpolitikai pozícióharcok miatt nem mondanak semmit. Így remélnek előnyösebb tárgyalási és alkupozíciót elérni a beszerzéseknél. Hogy működik-e, azt nem tudom, mivel a nyertesen kívül a többi ajánlatot sem ismerhetjük meg...
   
  endre, Capslock27, fip7 and 8 others like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Mindig működik, aki adott el vagy vett életében autót, lakást és nem szerencsétlen, fogalmatlan, az tudja hogy így kell csinálni. Ahol több pénzről van szó, ellentételezés, külpolitikai kegy is játszik, pláne muszáj alkudozni, taktikázni, kivárni, akár kicsit cigánykodni is!
   
  LMzek 2.0 and emel like this.
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  NASAMS medium range air defence systems arrives in Lithuania.

  The contract for procuring the NASAMS air defence system for the Lithuanian Air Force was signed by the Ministry of National Defence and Norway’s Kongsberg, the manufacturer of the system, on October 26, 2017. The €109 million contract includes equipment for two air defence batteries and logistical maintenance package, as well as training for operators and maintenance personnel.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  endre, fishbed, migfun and 2 others like this.
 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Június 19-én a litván védelmi minisztérium bejelentette, hogy a norvég fél megkezdi a Kongsberg NASAMS légijármű-rendszerek alkatrészeinek szállítását, amelyeket 2017 októberében rendeltek meg.


  A rendelkezésre álló információk szerint az egyedi rendszerek alkatrészeinek (kétféle Mercedes-Benz teherautó) szállítójának szánt alvázot, valamint rakétavetők. A norvégiai személyzetképzés 2019 második felében kezdődött, és a tervek szerint 2021-ben el kell érni a teljes harci képességet. A litván oldal nem részletezi a kézbesítést.

  Litvánia két Kongsberg NASAMS 2 légijármű- blokkot rendelt el - mindegyik két hordozórakétából áll, egy AN / MPQ-64 Sentinel radarállomásból, egy modulból, amely elektro-optikai megfigyelő és célzó fejjel van felszerelve, parancsnoki járműről és egy kommunikációs járműről. Ezenkívül határozatlan számú irányított AIM-120 AMRAAM rakétát utasítottak az Egyesült Államokban a rendszer élesítésére. A NASAMS csatlakozik a már használatban lévő RBS-70, FIM-92 Stinger és Grom légvédelmi rendszerekhez.

  A NASAMS rendszer megvásárlása a litván fegyveres erők hardver modernizációs programjának része. Ezenkívül átvette a Vilkas ( Boxer ) kerekes páncélokat , az Oshkosh L-ATV kocsijait és a PzH 2000 pisztoly ágyút.
   
 18. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Valaki világosítson fel, hogy az lehetséges, hogy a már jóváhagyott 180 AMRAAM rakéta mellett pluszban hagyták jóvá a 60 AMRAAM-ER-t? És ez akkor összesen 240-et is jelenthetne?
   
 19. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen akár annyi is lehet.
   
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Valahol azt olvastam, hogy tavaly az ER-t még nem lehetett hivatalosan jóvá hagyni, ezért lett két részletben rendelve. De az is felmerült, hogy utólagos változtatás.
  Ami tuti, ez a max. jóváhagyott rakétaszám, ennél többet jelenleg nem vehetünk csak kevesebbett. Majd megtudjuk, már ha a sztori valóban révbe ér...
   
  endre and Schurrer like this.

Ezen oldal megosztása