A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Azért vonhatták vissza, mert elírás volt benne, ez Csehországra vonatkozik, nem ránk, vagy kimaradt a Boxer rendelés belőle, mert a kettő együtt lehet ennyi!
Nem vonták vissza, csak nem nyilvános a dolog. Ettől függetlenül azért csak kikerült. Ezt olvashattad itt a fórumban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Miközben a cseheknek vannak tapasztalt repmérnökeik,nekünk meg nincsenek?
Még áttelepülni sem kell. Elég, ha az 51%-kal meghatározzák az új tulajdonosok, hogy mondjuk egy magyar alkatrészgyártó céget is bevonnak.
Megmondom őszintén, hogy erre a hírre komolyan leszűkíthető a későbbi rámpás gépek listája. A C-130-on kívül 3 másik potenciális géphez beszállító az AV.
Ennek hatásaként könnyebb üzletet kötni, ellentételezni egy esetleges vásárlást. Ha az Arsenal lesz a vevő, akkor minden nyereség 51%-a visszajut a Magyar Államhoz (vagy így, vagy úgy)
Egy ilyen méretű, tapasztalatú céget itthon mi nem tudunk összehozni, viszont résztulajdonosok lehetünk benne.
Nem véletlen a skandináv országok hadiipari összefonódásai (Patria, Kongsberg, Nammo, Milrem) sem.
Ha egyik ország vasárol a másik ország cégétől, akkor így közvetve kicsit saját magától vásárol.
 
W

Wilson

Guest
Egy Csehországban lévő cégtől mennyiben növekszik a hazai hadiipari képesség?Merthogy ha az egyébként már nem új szerszámgépeket áthozod,az nem lesz egy működő cég.
Sajnos én úgy látom,hogy a Z2026 program egyre inkább a külföldi politikai jóindulat vásárlás és a szokásos NER lopás egyvelegévé kezd válni.A tényleges országvédelmi képesség csak harmadrangú szempont.Amolyan járulékos nyereség csak.

Annyira nem sok.Ha 3 gépesitett zl kerül a nehéz dd-ba,és Lynx alvázon oldják meg a támogató-kiszolgáló járműveket is,akkor kell ennyi.

Szerintem igazából semennyire de a közvéleménynek el lehet adni.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 324
8 104
113
Bírom ezt,mikor elsőre egyeseknek csak az jut eszébe mennyit lehet lopni... Van egy kósza kacsa, egyesek meg már rég megettèk ellopták... Nehéz lehet így élni... Nincs semmink, ha van akkor meg nerezunk, haveri körözünk stb. Még szerencse, hogy a nokiás dobozok elfogytak. Legalább azt várjátok meg, hogy mi lesz... Aztán beszéljünk lopásról.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Aha,És ki fog fejleszteni?És mit?Ha meg nincs itt a gyártás,akkor hol a magyar hadiipar?

Semennyire.
Elsonek a gyar tapasztalt mernokei tapasztalatai altal tanitsak ki a hazi gardat. Ha ez megvan johet egy karbantarto nagyjavito muhely magyarorszagra. /miert ne johetne./ anyaceg felugyeletevel. Ha mind ez megvan bizonyos elem gyartasa koltozhet magyarorszagra...
Hogy ki fejleszt hat a ceg. Igen allami tamogatassal akar... Ha a bmw es elelmiszerforgalmazolk kaphatnak allami tamogatast a hazankba telepitett termelesre ez a ceg miert ne kaphatna miert ordogtol valo csak mert magyar erdekeltseg???? Nem kulfoldi?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Az meg hogy jol beadhato lopas lenne mar csak azert is furcsa es visszas mert a magyar sajtoba sot a magyqr koztudatba ezen a forumon kivul mashol meg nem jelent meg a hir... Maskulonben 100x hogy elo lett volna keszitve ha ilyen terveik vannak es mar az elokeszuleteknel hangos lett volna a sajto es magasztos irasok szulettek volna e targyba. De nem
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Egyebkent aki bele lat aki ide kommental azert belelat az lathatja hogy haddiiparral kapcsolatba amitoa Benkő van nincs lopas. Mimdent szinte "aron allul" vasarlunk masokhoz kepest. Es a penz okosan van elkoltve nem draga semmitero dolgokra.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 434
113
De még mennyire hogy az, hiszen ez egy eléggé kétséges jövőjű cég az ilyen cégekbe lehet csak jó sok állami pénzt beletólni,hogy aztán a "befektetők" azt mondják sorry így jártunk a cég becsődölt,de semmi gond a magyar adófizetők majd állják a cehet.
Nem tudom mennyire stabil anyagilag, új zsé biztos jól jön, de legutóbb megduplázták az árbevételük. Persze ez nem garancia a nyeresegre, de munkái bőven vannak.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Mimden alkalommal megy a ragalmazas de mindig pozitiv csalodas a vege mert kiderul hogy a dolgok ugy alakulnak amire legmereszebb almaimkba sem gondoltunk volna

A hadero nem politika. Nem veletlen nem politikus lett a honvedelmi miniszter. Olyan nehez megerteni hogy igenis legalabb egy ember van aki kivalloan vegzi a dolgat? Ennek semmi koze a partszinpatiahoz vagy unszinpatiahoz. Honvedelem teren jelenleg ezt felre kell tenni!!!

Ugyhogy politikabol szarmazo ellenerzelmeket kerem tessenek felretenni... /ha eddig nem esett volna le itt nem jatszik./ nem a politikai hatalomert valalta el Benkő a miniszterseget nem a jacmakert vagy a meggazdagodasert. Tehat nem kell felni ami honvedelem ott nem lessz lopas ameddig ő irányít.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 434
113
Egyebkent aki bele lat aki ide kommental azert belelat az lathatja hogy haddiiparral kapcsolatba amitoa Benkő van nincs lopas. Mimdent szinte "aron allul" vasarlunk masokhoz kepest. Es a penz okosan van elkoltve nem draga semmitero dolgokra.
Én elfogult vagyok, de ez nem Benkő asztala. Lopás vagy egy újraélesztett hadiiparban pozíciókat elfoglalni csak kommunikáció kérdése. Nem sirok, ha beleállnak és lesznek magyar tulajdonú hadiipari cégek. És igen ebből mki kiveszi a maga hasznát. Ha ésszerű keretek közt marad és a honvédség is jelentősen profitál belőle, engem qrvára nem zavar, ha Csányi zsebét tömjük ki, vagy a Rheinmetall-Airbus tulajdonosi körét.
A Z2026 előnye, hogy beszálltunk egy olyan játékba, ahol eddig csak a morzsákat szedegethettük a földről, most meg lassan székünk lesz asztalnál.
 
W

Wilson

Guest
Bírom ezt,mikor elsőre egyeseknek csak az jut eszébe mennyit lehet lopni... Van egy kósza kacsa, egyesek meg már rég megettèk ellopták... Nehéz lehet így élni... Nincs semmink, ha van akkor meg nerezunk, haveri körözünk stb. Még szerencse, hogy a nokiás dobozok elfogytak. Legalább azt várjátok meg, hogy mi lesz... Aztán beszéljünk lopásról.

Nézd elősször is én feltételes módban fogalmaztam "ha megveszik"másodszor ha hirtelen napvilágot lát,hogy egy magyar befektetői csoport amely a NER köthető,megvenne egy olyan hadiipari céget amely masszívan veszteséges és több mint kétséges a jövője,és igazából nekünk csak minimális hasznunk származna belőle,akkor bizony leszükulnek a lehetőségek.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson
W

Wilson

Guest
Az meg hogy jol beadhato lopas lenne mar csak azert is furcsa es visszas mert a magyar sajtoba sot a magyqr koztudatba ezen a forumon kivul mashol meg nem jelent meg a hir... Maskulonben 100x hogy elo lett volna keszitve ha ilyen terveik vannak es mar az elokeszuleteknel hangos lett volna a sajto es magasztos irasok szulettek volna e targyba. De nem

Valószínűleg a közvélemény ingerküszöbét nem lépi át ez a lehetséges vásárlás,de ha mégis már kész is a magyarázat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 705
113
Nézd elősször is én feltételes módban fogalmaztam "ha megveszik"másodszor ha hirtelen napvilágot lát,hogy egy magyar befektetői csoport amely a NER köthető,megvenne egy olyan hadiipari céget amely masszívan veszteséges és több mint kétséges a jövője,és igazából nekünk csak minimális hasznunk származna belőle,akkor bizony leszükulnek a lehetőségek.
Az aknavetogyar is vesztesegesnek volt kikialtva ezen az oldalon aztan kiderult hogy megsem. Aztan a jovokep nelkuliseg lett raaggatva aztan kiderult hogy tobb evre elorre le vannak szerzodve nagy tetelek szallotasara...utanna hogy nincs benne innovacio aztan kiderult hogy de van...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 879
91 434
113
Nézd elősször is én feltételes módban fogalmaztam "ha megveszik"másodszor ha hirtelen napvilágot lát,hogy egy magyar befektetői csoport amely a NER köthető,megvenne egy olyan hadiipari céget amely masszívan veszteséges és több mint kétséges a jövője,és igazából nekünk csak minimális hasznunk származna belőle,akkor bizony leszükulnek a lehetőségek.
Ezt azért olvasd el a cégről amit @pöcshuszár belinkelt.
https://www.edrmagazine.eu/►-aero-vodochody-will-double-its-revenues-this-year
Az Aero Vodochody megduplázza bevételét ebben az évben

A legnagyobb cseh repülőgépgyártó, az AERO Vodochody AEROSPACE bevételei ebben az évben majdnem megkétszereződnek, 5-6 milliárd CZK-ra (200–240 millió euróra) növekedve 2019. évhez képest. Az Aero bevételeinek ilyen növekedését erőteljesen fogják hajtani az új Az MRO-vállalkozások felveszik az A220 programot, és megkezdik az L-39NG új sugárhajtású oktató és könnyű támadású repülőgépek iparosítását.

Az elmúlt évben az Aero számos szerződést írt alá a jelenlegi L-39 Albatros üzemeltetőkkel általános átalakítások és korszerűsítések céljából, többséget stratégiai partnerének, az OMNIPOL támogatásával. Jelenleg az Aero egyedülálló megrendelési felárral rendelkezik 35 repülőgép MRO-ján Közép-Ázsia és Afrika ügyfeleinktől az L-39-ös járműveken, és a cseh légierőtől az L-159-ös járműveken.

„Az aláírt szerződések alapján az MRO és a frissítési üzletág megduplázódik ebben az évben, és több mint 2 milliárd CZK bevételt (80 millió eurót) eredményez. Aerostruktúra-üzletágunkban is felgyorsulunk, elsősorban az Airbus A220 rögzített élvonalának termelésének 50% -os növekedésével 73 repülőgép-hajókészlethez. A részvényesünkkel megállapodott 2020-as költségvetésünkben az Aero ebben az évben visszatér a fekete számhoz ”- mondta Dieter John, a cég elnöke és vezérigazgatója.

Az AERO Vodochody sikeresen folytatja fő beruházási projektjét, az új sugárhajtású edzőt és az L-39NG könnyű támadású repülőgépet.

„A földi és repülési tesztprogramunk teljes sebességgel fut, és a teljes tréner tanúsítását 2020 harmadik negyedévére célozzák meg. Készült az L-39NG iparosítási koncepció, idén sorozatgyártást indítunk és folytatjuk értékesítési kampányainkat, amelyek szintén hozzájárulnak a bevételek növekedéséhez ”- tette hozzá Dieter John.

2019 elején az Aero elindította a Aero Fit For Future (A3F) középtávú átalakítási projektjét, amely optimalizálja az Aero működését és az ellátási láncot, növeli a vállalat hatékonyságát és felkészíti az erős növekedésre. Ennek részét képezi a munkaerő korszerűsítése és a költségbázis megfelelő méretezése. Az Aero 2019-ben mintegy 250 alkalmazottat bocsátott ki az összes funkció során, amely tavaly májusban fejeződött be. Az Aero új alkalmazottakat toboroz egy meghatározott repülési kulcsfontosságú szakmához. Az elmúlt három hónapban a vállalat 30 új alkalmazottat toborzott és jelenleg több mint 50 nyitott pozícióval rendelkezik.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
Csak én érzem úgy, hogy a haderőfejlesztéssel úgy elkéstünk mint anno a győri programmal? Eléggé vegyes képet mutat a mai geopolitikai helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson