A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Miért nem akarnak németet venni? Tudtommal a német cseh határhoz közel élők inkább németben dolgoznak, az iparuk is közelebb áll a német érdekszférához mint a szlovákhoz vagy a lengyelhez, kvázi szatellit állam.
Valoszinuleg tortenelmi okai vannak nem akarom ide keverni de a csehek inkabb nemetek mint szlavok a nyelvuk ellenere. /csehorszag nemet valasztofejedelemseg./ es nemetorszag mindig szerette volna uralni csehorszagot.../

• Tetszik
Reactions: kamm
- Szeretném látni a 2019 es auditált éves beazámolót. Majd abban lesznek a hivatalos számok a 2019 es évről. Ma 2020 Jún. 5. van. Szerintem hamarosan kijön...
- Várom a számokat hogy mennyi nyereséget produkált a cégnek az új üzlet. Ez is a beszámolóból fog kiderülni. Francot se ér a plusz sales ha nics rajta elég profit.
- Kicsit gyanús hogy ha annyira rózsás a helyzet akkor a jelenlegi tulajdonos miért adja el a céget?
Azt nemfogja az orrpdra kotni valoszinuleg van jobb befektetes ami magasabb profitot general szamara mint az osztrak aknavetogyar tulajdonosanak a csaptelep es szerelveny gyartas...leszrjak hogy repulogepbol van penze vagy szrbol a lenyeg hogy minel tobb legyen neki.

Miközben a cseheknek vannak tapasztalt repmérnökeik,nekünk meg nincsenek?
Igen, mivel ha tényleg 51%-os tulajdonunk lesz, szépen kiküldhetjük tanulni a saját embereinket 5-10 év alatt pedig a hazai megteremtett beszállító hálózat és a kint kitanult mérnökök már elég alapot adnak a saját KF-hez. Nem rövidtávban gondolkodunk.

.

Epp ezert irtam Benkőt a fentebbi hozaszoólasomba... Ha tularazzak nem veszi meg. Es nem fognak rajta nyomast gyakorolni hogy mar pedig meg kell mert nem politikus hanem katona. Tisztaba van vele hogy amiert o tartja a hatat abba o dont senki mas... Es ezzel a tobbiek is tisztaba vannak. A honvedelem nem politika .

Benkő mindíg is inkább politikus volt mint katona. Egyenruhában is. Ezért jutott oda ahol van.

Azt meg hogy mit veszünk mennyire ő dönti el?
A piackutatást gondolom nem ő végzi.
Ráadásul pl egy szállítógép kiválasztás ennyire bonyolult? Szakmailag?

Ott a gazdasági/politikai oldala miatt húzódik a dolog.

A honvédelem nem politika??? :rolleyes:

Ő tartja a hátát??? :cool::D:eek:Melyik magyar politikus lett felelősségre vonva az utóbbi 30 évben a honvédség lezüllesztéséért???

• Tetszik
Reactions: borisz
Ezt azért olvasd el a cégről amit @pöcshuszár belinkelt.
https://www.edrmagazine.eu/►-aero-vodochody-will-double-its-revenues-this-year
Az Aero Vodochody megduplázza bevételét ebben az évben

A legnagyobb cseh repülőgépgyártó, az AERO Vodochody AEROSPACE bevételei ebben az évben majdnem megkétszereződnek, 5-6 milliárd CZK-ra (200–240 millió euróra) növekedve 2019. évhez képest. Az Aero bevételeinek ilyen növekedését erőteljesen fogják hajtani az új Az MRO-vállalkozások felveszik az A220 programot, és megkezdik az L-39NG új sugárhajtású oktató és könnyű támadású repülőgépek iparosítását.

Az elmúlt évben az Aero számos szerződést írt alá a jelenlegi L-39 Albatros üzemeltetőkkel általános átalakítások és korszerűsítések céljából, többséget stratégiai partnerének, az OMNIPOL támogatásával. Jelenleg az Aero egyedülálló megrendelési felárral rendelkezik 35 repülőgép MRO-ján Közép-Ázsia és Afrika ügyfeleinktől az L-39-ös járműveken, és a cseh légierőtől az L-159-ös járműveken.

„Az aláírt szerződések alapján az MRO és a frissítési üzletág megduplázódik ebben az évben, és több mint 2 milliárd CZK bevételt (80 millió eurót) eredményez. Aerostruktúra-üzletágunkban is felgyorsulunk, elsősorban az Airbus A220 rögzített élvonalának termelésének 50% -os növekedésével 73 repülőgép-hajókészlethez. A részvényesünkkel megállapodott 2020-as költségvetésünkben az Aero ebben az évben visszatér a fekete számhoz ”- mondta Dieter John, a cég elnöke és vezérigazgatója.

Az AERO Vodochody sikeresen folytatja fő beruházási projektjét, az új sugárhajtású edzőt és az L-39NG könnyű támadású repülőgépet.

„A földi és repülési tesztprogramunk teljes sebességgel fut, és a teljes tréner tanúsítását 2020 harmadik negyedévére célozzák meg. Készült az L-39NG iparosítási koncepció, idén sorozatgyártást indítunk és folytatjuk értékesítési kampányainkat, amelyek szintén hozzájárulnak a bevételek növekedéséhez ”- tette hozzá Dieter John.

2019 elején az Aero elindította a Aero Fit For Future (A3F) középtávú átalakítási projektjét, amely optimalizálja az Aero működését és az ellátási láncot, növeli a vállalat hatékonyságát és felkészíti az erős növekedésre. Ennek részét képezi a munkaerő korszerűsítése és a költségbázis megfelelő méretezése. Az Aero 2019-ben mintegy 250 alkalmazottat bocsátott ki az összes funkció során, amely tavaly májusban fejeződött be. Az Aero új alkalmazottakat toboroz egy meghatározott repülési kulcsfontosságú szakmához. Az elmúlt három hónapban a vállalat 30 új alkalmazottat toborzott és jelenleg több mint 50 nyitott pozícióval rendelkezik.

Köszönöm,hogy belinkelted,de én is olvastam, ez mind szép és jó,de ahogy rudi én is utána néztem a cég pénzügyi beszámolóinak amelyek annyira nem rózsásak, a 2019-s pénzügyi év ugye nem publikus,esetleg az változtathat egy kicsit a helyzeten,de én nagy durranásra nem számítok.De szerintem legalább ennyire fontosak a cég kilátásai,én úgy látom,hogy egy olyan céget akarnak megvenni amelybe nagyon sok zsét kellene belepumpálni,hogy felzárkózzon a nála fajsúlyosabb piaci szerepelőkhöz és szerintem ez egy igazán kétséges üzlet,azért azon érdemes elgondolkodni ha annyira nagy potenciál lenne a cégben,akkor abban biztos vagyok,hogy a csehek nem engednék,hogy egy külföldi befektető csoport többségi tulajdont szerezzen a cégben,ráadásul ez a cseh hadiipar egy nagy múltú képviselője.Természetesen ezt az eszmefuttatást feltételes módban kell érteni,hiszen még nem tudunk arról semmit,hogy ténylegesen megveszik-e a céget.

Benkő mindíg is inkább politikus volt mint katona. Egyenruhában is. Ezért jutott oda ahol van.

Azt meg hogy mit veszünk mennyire ő dönti el?
A piackutatást gondolom nem ő végzi.
Ráadásul pl egy szállítógép kiválasztás ennyire bonyolult? Szakmailag?

Ott a gazdasági/politikai oldala miatt húzódik a dolog.

A honvédelem nem politika??? :rolleyes:

Ő tartja a hátát??? :cool::D:eek:Melyik magyar politikus lett felelősségre vonva az utóbbi 30 évben a honvédség lezüllesztéséért???

Lehet oneki az is hattartas ha aztmondjak lehetoseget kapott es elqurta ezert mocskoljak...
Miert szerinted ki donti el??? Borondi??? Tudod dontesi folyamat. Nem neki kell a piackutatast vegeznie ahogy nem neki kell szemelysen leverni a vakolatot egy felujitaskor. Elvegezteti a piackutatast kap gy csomo eredmemyt es valaszt... Nem az donti el aki piackutat az csak informaciot biztosit annak aki dont.

Valoszinuleg tortenelmi okai vannak nem akarom ide keverni de a csehek inkabb nemetek mint szlavok a nyelvuk ellenere. /csehorszag nemet valasztofejedelemseg./ es nemetorszag mindig szerette volna uralni csehorszagot.../
A cseheket ha vehetjük a morvák örököseinek akkor valóban németek ugyebár német-szláv keveredésből lettek a marótok

• Tetszik
Reactions: Szittya
Köszönöm,hogy belinkelted,de én is olvastam, ez mind szép és jó,de ahogy rudi én is utána néztem a cég pénzügyi beszámolóinak amelyek annyira nem rózsásak, a 2019-s pénzügyi év ugye nem publikus,esetleg az változtathat egy kicsit a helyzeten,de én nagy durranásra nem számítok.De szerintem legalább ennyire fontosak a cég kilátásai,én úgy látom,hogy egy olyan céget akarnak megvenni amelybe nagyon sok zsét kellene belepumpálni,hogy felzárkózzon a nála fajsúlyosabb piaci szerepelőkhöz és szerintem ez egy igazán kétséges üzlet,azért azon érdemes elgondolkodni ha annyira nagy potenciál lenne a cégben,akkor abban biztos vagyok,hogy a csehek nem engednék,hogy egy külföldi befektető csoport többségi tulajdont szerezzen a cégben,ráadásul ez a cseh hadiipar egy nagy múltú képviselője.Természetesen ezt az eszmefuttatást feltételes módban kell érteni,hiszen még nem tudunk arról semmit,hogy ténylegesen megveszik-e a céget.
Igen a privatizaciokor sem engedtek swmmit a kulfoldinek a volt vsz orszagok...

.

Epp ezert irtam Benkőt a fentebbi hozaszoólasomba... Ha tularazzak nem veszi meg. Es nem fognak rajta nyomast gyakorolni hogy mar pedig meg kell mert nem politikus hanem katona. Tisztaba van vele hogy amiert o tartja a hatat abba o dont senki mas... Es ezzel a tobbiek is tisztaba vannak. A honvedelem nem politika .

Szerintem te túlságosan nagy befolyást tulajdonítsz Benkőnek, nem ő bonyolítja a beszerzéseket a Honvédelmi tárca megfogalmazza a szakmai igényeket a beszerzendő harceszközökkel kapcsolatban és aztán,hogy azt mennyiért veszi meg a magyar állam abba nincs beleszólása,szerintem neki az a fontos,hogy a lehetőségekhez képest a legjobb eszköz kerüljön a honvédséghez,hogy mennyiért az nem az ő asztala.

• Tetszik
Reactions: SilvioD
Szerintem te túlságosan nagy befolyást tulajdonítsz Benkőnek, nem ő bonyolítja a beszerzéseket a Honvédelmi tárca megfogalmazza a szakmai igényeket a beszerzendő harceszközökkel kapcsolatban és aztán,hogy azt mennyiért veszi meg a magyar állam abba nincs beleszólása,szerintem neki az a fontos,hogy a lehetőségekhez képest a legjobb eszköz kerüljön a honvédséghez,hogy mennyiért az nem az ő asztala.
Hogy ne lenne az o asztala o mondja meg hogy mennyi van ra vagy menmyi nincs :D vagy mire van penz mire nincs :D ha nem megfeleo az ar nem fogadja el /legfeljebb aztmondja faragjanak le belle/

sajnos kissé túl van centralizálva a döntéshozatal olyan tekintetben is amiben kurvára nem kéne...

Gondolom nem olyan helyen dolgozol, ahol túlárazott, gyengébb képességű vackokat kell használni, mert sógor-koma nagyot akart szakítani.
Teljesen politikától függetlenül többször is belefutottam ebbe itthon.
Láttam a 13 000 forintos telefont 40 ezerért árajánlatozni, Aliexpressen 50 centért vett szarokat 900 forintos beszerárral kínálni, a "mesteremberek" pofátlan túlárazásai miatt karbantartórészleget létrehozni és felszerszámozni.
Bármilyen magyar gyártás/összeszerelés/közvetítő esetén sajnos vastagon benne van annak az esélye, hogy a valós értékénél sokkal drágábban kapsz valamit. Legyen szó fakanálról, munkavédelmi ruháról vagy IFV-ről.
Akkor ne csináljunk semmit, mert úgyis sogor- uram bátyám rendszer van?

Lehet oneki az is hattartas ha aztmondjak lehetoseget kapott es elqurta ezert mocskoljak...
Miert szerinted ki donti el??? Borondi??? Tudod dontesi folyamat. Nem neki kell a piackutatast vegeznie ahogy nem neki kell szemelysen leverni a vakolatot egy felujitaskor. Elvegezteti a piackutatast kap gy csomo eredmemyt es valaszt... Nem az donti el aki piackutat az csak informaciot biztosit annak aki dont.

Persze ő dönt egyedül. :D:D:D

Persze ő dönt egyedül. :D:D:D
Igen ezert o a donteshozo mert o dont egyedul. Ezrt van egy honvedelmi miniszter es nem egy honvedelmi miniszterek tanacsa./voltal katona tudod hogy a parancsnok dont az hogy meghalgat masokat vagy kikeri mas velememyet nem jelenti azt hogy a dontest mas hozna meg./

Hogy ne lenne az o asztala o mondja meg hogy mennyi van ra vagy menmyi nincs :D vagy mire van penz mire nincs :D ha nem megfeleo az ar nem fogadja el /legfeljebb aztmondja faragjanak le belle/

Nem egészen így van a beszerzéseket a Védelmi Beszerzési Ügynökség bonyolítja le, szervezet beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha az adott igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül.

https://hvg.hu/itthon/20200117_Vede...it_a_kormany_Orban_egykori_tanacsadoja_vezeti

• Tetszik
Reactions: SilvioD
Nem egészen így van a beszerzéseket a Védelmi Beszerzési Ügynökség bonyolítja le, szervezet beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha az adott igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül.

https://hvg.hu/itthon/20200117_Vede...it_a_kormany_Orban_egykori_tanacsadoja_vezeti
Igen de ez nem a dontes ez az hogy legyen valami amirol donteni kell :D a vegen a dontes a honvedelmi minisztere. Alatta vergodhet barki hogy ez legyen ha a honvedelmi miniszter nem latja el kezjegyevel nem lessz. Tehat o dont lessz vagy nem lessz.
A honvedelmi miniszternek nem azt kell eldontenie hogy kell e alsogatya vagy sem ahogy azt sem hogy boxer vagy fecske legyen. Neki azt kell eldontenie lessz e vagy sem. Es kell kiadja erre jonnek az alternativak amik az asztalara kerulnek koztuk egy amit alatta kivalasztottak es o eldonti hogy lessz e gatya most vagy ujrainditja a folyamatot tehat nem lessz gatya most. Nem o donti el hogy kell gatya /persze eldonthetne./ nem o donti el milyen fazon legyen /persze eldonthetne./ nem o donti el hogy melyik legyen /eldonthetne./ o azt donti el hogy legyen vagy ne legyen. Tehat o a donteshozo... Mert alatta akarhat akarki akarmit ha o nem latja el kezjegyevel es elfogadasaval nem lessz. Es ehhez a donteshez meg csak gatyat sem kell probalnia az irodaba.