[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Most akkor hány Mig-29est vettek? Vagy csak úgy kapták? mennyire van szerződé? Ezek az algériaiak?
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Most akkor hány Mig-29est vettek? Vagy csak úgy kapták? mennyire van szerződé? Ezek az algériaiak?

Azt hogy hány darabot kaptak, azt az ISI műholdképein fogják összeszámolni, meg az US műholdképeken, ha szerencséjük van. Úgy néz ki nem publikusak a számok.:)
A szíriai haderő elkezdte használni az új orosz MiG-29 repülőgépeket az ellenséges erők ellen
https://www.almasdarnews.com/articl...ussian-made-mig-29-jets-against-enemy-forces/

Az a kérdés, mennyi gépük van, mennyi a szervíz hozzájuk, mert az határozza meg mennyire lesznek bevethetőek, ha pedig ez rendben van, akkor a következő kérdés a felszereltségük (hát ez nagyon sok dolog, nem sorolom), de ez nagyon meghatározó, valamint az integráltságuk a légvédelemmel (ezt sem tudjuk), és mindezeknek a tetejére a legnagyobb kérdés, milyen milyen radar van rajtuk, és milyen air-to-air fegyverzetet kaptak. Szóval kismillió kérdés van, de válaszok nincsenek.

Régen írtam már ide. Van egy rakás nagyrészt kész anyagom a lézervezérelt tüzérségi lőszerekről, amivel a törököknek odapörköltek. Az oroszok használták 2018-ban is a drónos támadások után a dróngyártó bázisok ellen, gyakorlatilag teljesen kiiktatták a szellemi központot, akik készítették őket. Magáról a a tűzvezető és egyéb feladatokat ellátó drónokról már mutattam videokat is korábban. Lefoglalt a járvány téma. Majd lassan jövök ide is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Egyelőre még nem üzemelnek a Mig-29-esek, különben biztosan elbántak volna az izraeli gépekkel amik pár napja bombáztak Latakiában. Úgy tűnik, hogy az S-300 és az S-400 sem volt üzemképes, mert tőlük csupán 7 km-re lévő katonai bázist bombáztak le.

Maszjafnál nincsenek Sz-400 rendszerek. Csak szír Sz-300 . Sz-400 csak a Hmejmim légibázison van . Mindenféle kamu oldalról nem kellene posztolgatni.
Másik dolog, hogy az izraeli gépek nem repülnek be a szír légtérbe. Libanoni légtérből indítják a rakétákat. (Kár, hogy Libanonnak mnincs légvédelme)
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Maszjafnál nincsenek Sz-400 rendszerek. Csak szír Sz-300 . Sz-400 csak a Hmejmim légibázison van . Mindenféle kamu oldalról nem kellene posztolgatni.
Másik dolog, hogy az izraeli gépek nem repülnek be a szír légtérbe. Libanoni légtérből indítják a rakétákat. (Kár, hogy Libanonnak mnincs légvédelme)

De ha egyszer eltalálnak az izraeliek valamit, amit az oroszok nem akarnának, akkor lehet, hogy Libanonnak is lesz légvédelme :)
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
82ben volt. Ott veszett az egész szír légierő pár nap alatt.:)

Te összekevered a szezont a fazonnal. A jelenlegi orosz jelenlét az egész más, mint amikor a szírek beszálltak a 82-es konfliktusba. Az szíria volt, ez meg az oroszok. Már eddig is többet néztek el mind amit lehetne, pld. az orosz légtérellenőrző gép lelövését, mert az izraeli gépek bújócskát játszottak a szír légvédelemmel. A szírek nem bírnak visszaütni, de az oroszok igen, ha akarnak, nem is kicsit. Az oroszok nem szólnak bele az iráni állások piszkálásába szíriába, csak ha bárki mást veszélyeztetnek az izraeliek (ez volt korábban Damaszkusznál). Izrael sosem fogja eltűrni, hogy iráni állások legyenek 3-4-5 száz kilométeren belül a határaihoz közel. Ezt sokszor és világosan elmondták, nem titok. Az oroszok meg ebbe nem szólnak bele. De az oroszokat összekeverni a libanoniakkal meg a szírekkel az öreg hiba. Azt a légtérellenőrző gépet is elég nehezen nyelték le az oroszok. De úgy hallottam, megkapta izrael a leckét is érte, csak nem verték nagy dobra. Nem lőttek le izraeli gépet, csak bemutatták, hogy egy gombnyomás lett volna leszedni akár mind a kettőt amit becserkésztek. Azóta megint szent a béke köztük. Én így tudom. Ugye össze is ültek megtárgyalni az ilyen kérdéseket, de azt sosem fogjuk tudni, mit tárgyaltak. Szóval ne keverd a szíreket az oroszokkal vagy libanonnal, mert ég és föld a különbség köztük.
 
  • Tetszik
Reactions: monster

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
352
2 101
93
Te összekevered a szezont a fazonnal. Ugye össze is ültek megtárgyalni az ilyen kérdéseket, de azt sosem fogjuk tudni, mit tárgyaltak. Szóval ne keverd a szíreket az oroszokkal vagy libanonnal, mert ég és föld a különbség köztük.
"össze is ültek megtárgyalni" Nem igazán jó kifejezés inkább ment a főmufti hasonlóan mint Erdogán bocsánatot kérni s külön repülővel vitte a kártérítést.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
"össze is ültek megtárgyalni" Nem igazán jó kifejezés inkább ment a főmufti hasonlóan mint Erdogán bocsánatot kérni s külön repülővel vitte a kártérítést.

Van benne valami, de az oroszok voltak náluk tárgyalni, erre határozottan emlékszem, bár elő is lehet keresni. Már amikor ment akkor az jutott eszembe, hogy erről sem fogunk sokat hallani, hogy miben egyeznek meg. Hát úgy is lett. :) Nagyon morogtak akkor az oroszok, de biztos hogy kaptak valamit, meg biztosítékokat, hogy ez nem fordul többet elő, mert utána szépen csend lett, és azóta is hallgatnak. (többnyire) Amit én hallottam, hogy Damaszkus alatt Daraa körül két SU-35-ös megfenyített két izraeli F-16-ost, de nem lőtték le őket, csak erődemonstráció volt. Hogy meg is tehetnék. Hogy mennyi igaz belőle, ezt nem lehet tudni. Ez még a tárgyalásaik előtt volt ha jól tudom. Nem hinném hogy az izraeliek ujjat húznak az oroszokkal, ameddig semlegesek a szíriai iráni előretolt bázisok rendszabályozásában. Assad izrael ellenes verbális kirohanásait sem támogatják. Sem az izrael elleni szír rakétázást.