Igen, ez így megy, kellene még vasbeton fedezék is!Kiváló.
Hacsak előtte nem lövik szét a Kecskeméti repteret a román ATACMS-ek, ukrán Grom 2-ők, Neptunok, szerb Sumadija sorozatvetők.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen, ez így megy, kellene még vasbeton fedezék is!Kiváló.
Hacsak előtte nem lövik szét a Kecskeméti repteret a román ATACMS-ek, ukrán Grom 2-ők, Neptunok, szerb Sumadija sorozatvetők.
Kiváló.
"...A környéken "szinte" csak nekünk nincs ilyen" (közepes/nagy hatósugarú rakéta-tüzérség: 20-250km)
Szerintem a 70-90 km is erosen alom kategoria 122 grad esetebe az meg hogy ahhoz 20-30 km et + hozzavejlesszenek plane...Ezért szoktam emlegetni/hiányolni a Grad-ot, aminek van 70-90km-es verziója -és segíthetne "kikapcsolni" ezeket. Azzal sok "kezdeti problémát" meg lehet oldani.
Szerintem még egy ex-SzU gyártót is érdemes lenne megvenni, főleg most, hogy "leárazás" van (úgy sejtem)
Ha meg asztán' még "hozzá-fejlesztenénk" a hatótávhoz 20-30 km-t...
"Kis" precizitást ha tudunk bele tenni, akkor pl eltudom képzelni, hogy vmi drón/Griff/mélységi-felderítő kijelöl, Grad/Hu "bevégez".
A környéken "szinte" csak nekünk nincs ilyen.
A "többi(elqurt és "kicsit" hiányzó) technikát" együtt ezúton is köszönöm az "illetékeseknek".![]()
Sorozatvetőknél is érvényes a technikai fejlődés.A jobb hajtóanyag őnmagában hatótávnövekedést ad.A jibb robbanóanyag meg hatóerőnövekedést,vagy kisebb robbanótöltettel szintentartást.Persze ez általában,de nem mindig,árnövekedést iseredményez.Ezzel a tochka b szintu hatotavolsaggal 122 mm grad eseteve mar nagyon tul toljatok... Szerintem. Az eredeti tochka meg enmyit sem tudott. Na most ebbe a mlysegbe 10-15 kg /nagy jo indulattal iszonyatosan nagy joindulattal./ mire lenne kepes egy grad? Mit tamadna? /szerinzem fizikai keptelenseg lenne kihozni a 120 km nek a felet is. Vagy legalabbis nagyon surolna. 10-15 /de inkabb 10 kg s toltettel 10 kg iranyitas celravezetes es a fregmentalo kopeny /tehat szinte semmi repeszhatas./
A bszot nagy 300 mm smerch is csak 90 km rt tud
Ami azt illeti,ponthogy jön vissza az Sz-60.Az AU220M egy továbbfejlesztett Sz-60 gá.Akkor mar inkabb az s 60 ast full automatizalni tuzvezeto redszerrel ellatni es tabori tuzersegkent alkalmazni aztan az is veret... /jo ez nem komoly./ 40-45 os roppalyan azt megvan a teruletszorastenyleg nem komolyan irom /mielott megkapom a minden ocskavas hasznositasat./azt is vagom hogy igy is csak kb 15 km ig menne el a 2,5 kg os kismalac. De a tuztem prima lenne./
![]()
Nem furcsa, hogy vettünk egy éve egy csúcskategóriájú aknavetőgyárat a sógoroknál, és azóta legalábbis én nem láttam egyetlen megrendelést sem rá , se külföldről se haza igényekre. Márpedig olvasom, hogy szükséges lenne zászlóaljszinten is tüzérség, és elaggott orosz mintájú 37M 82mm-es aknavetőtink vannak (most a 82 darab spanyol 60mm-es EXPAL M-08 típust kihagyva) Egy Mercedes,/Unimog alvázra szerelt automata aknavetős alegység nagyban növelni a tűzerőt, és "kvázi magunknak gyártanánk" mégha Ausztriában is.
Minek is vettünk aknavetőgyárat, ha a veszteséget generálja??.
Nem furcsa, hogy vettünk egy éve egy csúcskategóriájú aknavetőgyárat a sógoroknál, és azóta legalábbis én nem láttam egyetlen megrendelést sem rá , se külföldről se haza igényekre. Márpedig olvasom, hogy szükséges lenne zászlóaljszinten is tüzérség, és elaggott orosz mintájú 37M 82mm-es aknavetőtink vannak (most a 82 darab spanyol 60mm-es EXPAL M-08 típust kihagyva) Egy Mercedes,/Unimog alvázra szerelt automata aknavetős alegység nagyban növelni a tűzerőt, és "kvázi magunknak gyártanánk" mégha Ausztriában is.
Mi a reteknek tennél UNIMOG alvázra aknavetőt? Jelenleg intézik hozzá az új hordozókat!Nem furcsa, hogy vettünk egy éve egy csúcskategóriájú aknavetőgyárat a sógoroknál, és azóta legalábbis én nem láttam egyetlen megrendelést sem rá , se külföldről se haza igényekre. Márpedig olvasom, hogy szükséges lenne zászlóaljszinten is tüzérség, és elaggott orosz mintájú 37M 82mm-es aknavetőtink vannak (most a 82 darab spanyol 60mm-es EXPAL M-08 típust kihagyva) Egy Mercedes,/Unimog alvázra szerelt automata aknavetős alegység nagyban növelni a tűzerőt, és "kvázi magunknak gyártanánk" mégha Ausztriában is.
A Honvédség 1000 munkahelyet hirdet meg, majd további 2000-et.Mai kormányinfó
A következő években többet költünk a Honvédségre
Miután beléptünk a NATO-ba annak idején, így vállaltuk, hogy 50 forintból 1-et a hadseregre költünk. Ezért nőni fognak a következő években a hadi célú kiadások, még ha egyébként a biztonsági helyzet ezt nem indokolja.
A határvédelemre is szükség van, mert nem tudjuk, hogy Afrikában hogyan alakul a járvány, és ez egy menekülthullámot indíthat el - mondta Gulyás.
Mozgékonyság,olcsóbb ár,kisebb fentartási költség.....Mi a reteknek tennél UNIMOG alvázra aknavetőt? Jelenleg intézik hozzá az új hordozókat!
Mozgékonyság,olcsóbb ár,kisebb fentartási költség.....
Nyilván,a nehéz,közepes csapatoknál logikus a csapattest alapjárművére tenni az aknavetőt.De azt ki is kell fejleszteni.Pláne ha aknavetőlövegről van szó,és toronyba akarod tenni.
Megerősitő erőnek,tartalékos erőknek viszont még jó lehet,olcsó,mozgékony teherautó alvázon
Van platós változata?Egy komoly tornyot rárakni,már igy is elég magas.Max pont ilyesmire tudom elképzelni a kebabos kocsikat (eddig es nem tovább, ennel komolyabb eszköz ill jármű csakis eszakrol vagy nyugat felől johet.)
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..