Szerintem két különböző dologról beszélünk, és ezért van szakadék a vélemények között.
Az egyik, hogy szövetségi rendszerben gondolkodunk, és ebbe az alacsony (igen, ez sajnos így van) számú Leo2, Pzh, Gripen, H225M, CG, (NASAMS, Puma, Boxer stb. ???) kiváló megoldás. Itt szükség lesz szinergiákra, melyeket nem feltétlenül nekünk kell összehozni, hanem lego szerűen és lehetőleg szervezetten, előkészítetten valamelyik szövetségesnek. Mennyire fog működni, nem tudom, de nem is a mi feladatunk.
A másik dolog, és ez még feltáratlan világ a számunkra mi korosztályainknak (de a horvátok esetleg tudnak erről mesélni), ha a helyzet váratlanul eszkalálódna és Magyarországot fenyegetés és esetleg támadás érné, akkor mi az amihez kapkodhatnánk. Nyilván akkor nem lennénk ilyen válogatósak, megfelelne az Elder, a felújított T-72, az ALCA, a BTR, a KUB, az RPG, sőt még a Szegfű is, ha még nem adták volna le a MÉH-ben mindet. A döntéshozóknak ezt is mérlegelni kell, sőt mintha érzékelném is ezt a feszültséget, ez az ő felelősségük, és erre nem válasz, hogy majd 2030-ra még ezt vagy azt veszünk.
Én a honvédelemre, egészségügyre, oktatásra nem sajnálnám a pénzt, aki nem így jár el - azt megjövendölöm, és nem kell jósnak lennem, ahhoz, hogy kijelentsem - egyszer nagyon pórul fog járni.
Egyébként -nem akarok újabb vitát nyitni- de egy újabb megoldást is látok a világban hasonló problémák kezelésére, hogy a bajba került ország hadsereget bérel
. De ez nyilván egyelőre: fúj, fúj! (Mert mi tutira megvédjük magunkat
Mondjuk én sem tudom megmondani a tutit, mert nagyon zavaros a helyzet, olyan dolgok történnek, amiket korábban csak scifikben láttam..