A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ezzel a 200.000 fegyverrel egy picit óvatosan. Abban elvileg minden benne van. Az összes pisztoly a fegyveres szerveknek. Géppisztolyok, Brenek, Bren Br, minden.
Ugye nem csak a hivatásos állománynak lesz szüksége Bren-ekre, de a tartalékosoknak is.
A 200.000db fegyverből nagyon sok nem fog jutni tartalékra - szerintem. Viszont a későbbiekben sem kell beszántani a gyárat. Egyszerűen meghosszabbítjuk a licencet, ha további fegyverekre lesz szükségünk. Márpedig biztos vagyok benne, hogy tartalékot is szeretnének képezni.

Plussz ugye - ahogyan volt is pedzegetve a raj tervezett felépítésével kapcsolatosan - egy katonának lenne pisztoly+gépkarabély is. Ez ugye egy főre vetítve is mindjárt kettő (2). Plussz a rendőrök és egyéb szakszolgálatosok (+ tartalék fegyverek/alkatrészek) stb.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ha mindenki megkapja az őt megillető új fegyvert az elvi feltöltöttségi számok alapján, akkor is 50-75 ezer hiányzik a kétszázezres kerethez. Nem valószínű, hogy ilyen mennyiségben tartalékolnánk, szóval az a kétszázezres szám csak egy elvi plafon lehet, csak nem tudjuk mihez, mert a jelenlegi tervek nem számolnak akkora erőszakszervezetekkel, amekkoráknak a tartalékolt eszközökkel együtt ennyi kellene! Ha mindenkit átfegyverzünk, akkor egy 100-125 ezer körül fogunk legyártani maroklőfegyverből, gépkarabélyból és géppisztolyból és talán még 25 ezret a raktáraknak, nagyjából így:

75-80 ezer maroklőfegyver
30-35 ezer gépkarabély
5-10 ezer géppisztoly
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 542
113
Hát nem tudom.... Európában külföldi beszállító nélkül maszkot sem volt képes gyártani senki vészhelyzetben, de majd autót.... ;)

Elengedve a témát annyit azért megjegyeznék, Közép-Európa látja el alkatrészékkel a nagy autógyárakat és nem forditva.
Ebben benne van a szerszamgépgyartas is, komplett robotizált sorok, ahol lepréselik, összehegesztik lemezalakrészeket a karosszeriahoz.
Egyszóval ezek annyira összefüggő folyamatok, hogy önálló magas szintű termelésre sztem az USA-n és Kinán kívül mki képtelen lenne.
Egy nagyon extrém a valóságtól teljesen elrugaszkodott szituációban, bizonyára Németország önállóan hamarabb találna megoldást mint Mo., de ilyen extrém helyzetre teljesen felesleges felkészülni. Max. a maszkgyártásban, de nem az autóiparban.
A magas technológiát igénylő dolgok nyugaton készülnek.a lemezpreseles nem az.meg. A kulimunka a kelete.meg ami büdös.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
5000 geppuskaert felesleges ontodet meg miegymast epiteni. Meg kell venni 6000-8000 csovet meg mindent, amit kell hozza, a felet osszerakni, masik felet lezsirozva letarolni strategiai tartaleknak.

A hadrendben, minden géppuskához minimum, 2 cső van rendszeresítve. mert cserélni is kell, harc közben is, ha olyan az intenzitás.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Tetszik-nem tetszik, a világon nincs olyan üzem, ahol mindent egy helyen állítanak elő. Ilyen alapon csak az gyárt autót, akinek hengerműve van. Csövet gyártani meg szinte bármin lehet (csillag börtön kiállítását ajánlom). Még a minőségit (üregelt, felületbevont, immerziós, stb) sem talány. A fő a gazdaságosság; minek szerszámozzam fel a gépet 10 ezres sorozatokra? Megtérül? Gondolom volt, aki utánaszámolt.

Egy gépkocsi több ezer alkatrészből áll. Szinte mindegyiket más beszállító készíti. Japántól, Botswanán át, Brazíliáig. A hazai gyárainkba is a világ minden pontjáról érkeznek az alkatrészek, ahogy más országok gyáraiba is. Ez a globalizáció az iparban, nem a politikusok féle globalizáció persze. Attól még készíthetünk géppuskát, hogy az alkatrészek egy részét külföldről hozzuk be hozzá. Az autógyártásban, általában egy alkatrészt, két beszállítótól is vesznek. Azért, ha az egyik behal, vagy sztrájkol, vagy összedől, akkor is folyamatos legyen a saját termelésük. Egy géppuska alkatrészt is lehet legalább két helyről rendelni. Mert mi adjuk meg a terveket, a felhasznált anyagok összetevőit, hőkezelési eljárás követelményeit, stb. Veheted a csövet épp a csehektől is, de ha biztosra akarsz menni, embargó esetére is, akkor ugyanazt a csövet, párhuzamosan rendeld meg Szingapúrból is, ha épp ott van olyan gyártó, amelyik tudja gyártani. Így biztosítani tudod a folyamatos gyártást, ha az egyik beszállító valamiért leáll. Ez csak egy példa volt persze.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 542
113
Nem azért,de egy nemesacelmu nem csak fegyveracelt tud előállítani,hanem szerszamgepekheu,pancelhoz,moegymashoz is....
Ahogy a csogyarto gépsor se csak Bren csövet csinálhat.Lynx csövet is,vadászfegyvert csövet is....
És háborúban,elvágott külső utánpótlással magas ívben tojók a licencjogra...termeljen az a gépsor.Majd ha győztünk,utólag rendezzük
 
K

kamm

Guest
A licencet nem korlátlan darabszámra adják.

Dehogynem, csak export/sales eseten altalaban kap royaltyt minden darabbol a licensor.
A svedek kifejezetten igy szamolnak a braziloknak epitett Gripen gyarra, hogy majd onnan teritik be Del-Amerikat.

Nincs ebben ujdonsag, igy megy minden iparagban, ha megeri, siman megengedik az eladast is a licenseenek, csak fizessen erte.
Persze jo lenne konkretumot tudni a szerzodesrol...
 
K

kamm

Guest
Nem azért,de egy nemesacelmu nem csak fegyveracelt tud előállítani,hanem szerszamgepekheu,pancelhoz,moegymashoz is....
Ahogy a csogyarto gépsor se csak Bren csövet csinálhat.Lynx csövet is,vadászfegyvert csövet is....
És háborúban,elvágott külső utánpótlással magas ívben tojók a licencjogra...termeljen az a gépsor.Majd ha győztünk,utólag rendezzük

Ez igaz, mindenki vastagon tesz minden szerzodesjogra, olyankor az szamit, mi van a kezedben, amivel loni tudsz...
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
A magas technológiát igénylő dolgok nyugaton készülnek.a lemezpreseles nem az.meg. A kulimunka a kelete.meg ami büdös.
Robitizált szerzsámgépgyártas, szerszámbeallitás.... .utána a németek "kulimunkában" lemeztpréselnek.
Tudom durva, de a legmodernebb technikával dolgozik a magyar autóipar. Muttinak sincs jobb, sőt sokszor régebbi, elavultabb.
Lapozzunk!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Ha mindenki megkapja az őt megillető új fegyvert az elvi feltöltöttségi számok alapján, akkor is 50-75 ezer hiányzik a kétszázezres kerethez. Nem valószínű, hogy ilyen mennyiségben tartalékolnánk, szóval az a kétszázezres szám csak egy elvi plafon lehet, csak nem tudjuk mihez, mert a jelenlegi tervek nem számolnak akkora erőszakszervezetekkel, amekkoráknak a tartalékolt eszközökkel együtt ennyi kellene! Ha mindenkit átfegyverzünk, akkor egy 100-125 ezer körül fogunk legyártani maroklőfegyverből, gépkarabélyból és géppisztolyból és talán még 25 ezret a raktáraknak, nagyjából így:

75-80 ezer maroklőfegyver
30-35 ezer gépkarabély
5-10 ezer géppisztoly
Ez így kevés lesz Bren 2-ből.
Ugye 30+20 ezres haderőt terveznek létrehozni per pillanat. Azaz gépkarabélyból mindenkinek szükséges egy. Azaz 50.000db + párszáz a rendőrségnek. DE minimum ugyan annyit de akár dupláját is le lehet tárolni.

Pisztolyból (bár nem ismerem a rendőrségi igényeket) de talán összesen a 80-100.000db szükséges lesz. (+20-30.000 letárolva)
Géppisztolyból szerintem le lesz gyártva 7-10.000db (MH, rendőrség, ebből már talán le is lehet tárolni)
Bren 2 Br-ből vagy 500-1000. (Az 1000-ben már tárolva is lehetne bőven. Remélem minél több DMR lesz a szakaszban! ;))
 
K

kamm

Guest
Ez így kevés lesz Bren 2-ből.
Ugye 30+20 ezres haderőt terveznek létrehozni per pillanat. Azaz gépkarabélyból mindenkinek szükséges egy. Azaz 50.000db + párszáz a rendőrségnek. DE minimum ugyan annyit de akár dupláját is le lehet tárolni.

Jo lesz inkabb parezer a rendorsegnek - egy szukseghelyzetben altalaban azonnal felszereled a rendoroket is.
Ebbol siman lehet a strategiai tartalek 100-200 ezer, ha altalanos mozgositasra is szamolsz.

Pisztolyból (bár nem ismerem a rendőrségi igényeket) de talán összesen a 80-100.000db szükséges lesz. (+20-30.000 letárolva)
Géppisztolyból szerintem le lesz gyártva 7-10.000db (MH, rendőrség, ebből már talán le is lehet tárolni)
Bren 2 Br-ből vagy 500-1000. (Az 1000-ben már tárolva is lehetne bőven. Remélem minél több DMR lesz a szakaszban! ;))

Masik 2-3000 geppuska, fele tartalek, plusz masik 3000-hez alkatreszek.

Vidaman megvan az a 200 ezer mindennel egyutt.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Nagyon alábecsülitek a Honvédség tartalék raktárkészletét kézifegyverekből. Pontos számot senki nem fog mondani, mert ha valami, akkor ez tuti titkos infó. Ezért saccra, meg az egykori előd haderő tartalékait nézve, 100.000+ db kell csak gépkarabélyból és még lehet ezzel is keveset mondtam. A több fegyvert elő sem hozom. Ugye itt illene tudni, hogy háborús helyzet esetén hány főt kíván mozgósítani katonai szolgálatra a Honvédség. A meglévő békelétszám mellé még pluszban, 20.000-et ? Netán 80.000-et ? Esetleg 150.000-et ? Na akkor ezt szorozzátok be 2-vel, vgay 3-al. Tudja valaki mi mennyi ? Na ugye. Az is lehet. már 200.000 db Bren gépkarabély is van raktáron. Fölösleges ezen rágódni, mert senki nem fogja megmondani, senkinek, a pontos, ezért minősített információnak számító számokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and kamm
T

Törölt tag 2577

Guest
A magas technológiát igénylő dolgok nyugaton készülnek.a lemezpreseles nem az.meg. A kulimunka a kelete.meg ami büdös.
Tudnék mesélni a nyugati termékek minőségéről és a mérnökök szakértelméről is, de most fáradt vagyok. Semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint a nyugati cégek, de ha az olaszokat is a nyugathoz vesszük akkor meg nagyon jók vagyunk. Ez csak egy mítosz, hogy Óperencián túl bezzeg milyen jók, Óperencián innen meg csak a rohadás és a kulimunka van. Nálunk is vannak kiváló mérnökök és szakemberek, meg a németeknél is olyanok, akiknek csak malteres lapát való a kezükbe.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nagyon alábecsülitek a Honvédség tartalék raktárkészletét kézifegyverekből. Pontos számot senki nem fog mondani, mert ha valami, akkor ez tuti titkos infó. Ezért saccra, meg az egykori előd haderő tartalékait nézve, 100.000+ db kell csak gépkarabélyból és még lehet ezzel is keveset mondtam. A több fegyvert elő sem hozom. Ugye itt illene tudni, hogy háborús helyzet esetén hány főt kíván mozgósítani katonai szolgálatra a Honvédség. A meglévő békelétszám mellé még pluszban, 20.000-et ? Netán 80.000-et ? Esetleg 150.000-et ? Na akkor ezt szorozzátok be 2-vel, vgay 3-al. Tudja valaki mi mennyi ? Na ugye. Az is lehet. már 200.000 db Bren gépkarabély is van raktáron. Fölösleges ezen rágódni, mert senki nem fogja megmondani, senkinek, a pontos, ezért minősített információnak számító számokat.
Teljesen lényegtelen, hogy hányat kíván, mert nem lesznek kiképezve, nem lesznek alkalmasak a borzasztó fizikai és pszichikai állapotuk miatt és jobbára már itt sincsenek, mert az alkalmasak valahol Nyugaton dolgoznak. Huszonötezer gépkarabély tartalékba is erős túlzás! Felejtsétek el az előző haderőt, a kormány jelenleg extra kis méretű NATO segédcsapatot szerel fel ultramodern eszközökkel és néhány ezer tartalékost próbál toborozni melléjük homokzsákhordásra. Ez a realitás, nekik kell a fegyver!
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Teljesen lényegtelen, hogy hányat kíván, mert nem lesznek kiképezve, nem lesznek alkalmasak a borzasztó fizikai és pszichikai állapotuk miatt és jobbára már itt sincsenek, mert az alkalmasak valahol Nyugaton dolgoznak. Huszonötezer gépkarabély tartalékba is erős túlzás! Felejtsétek el az előző haderőt, a kormány jelenleg extra kis méretű NATO segédcsapatot szerel fel ultramodern eszközökkel és néhány ezer tartalékost próbál toborozni melléjük homokzsákhordásra. Ez a realitás, nekik kell a fegyver!
Nagyon "tájékozott" vagy.