A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Ez nem mérnökök kérdése, hanem az ipari lehetőség eke..A legjobb mérnökeinek egyébként is lépnek az óperenciáson túlra
Az igazság meg az,hogy a mi iparunk a cseh iparhoz képest is másodrangú,nemethez z képest még lofax és estifeny
Sajnálom,de ez van.Onamitastol még nem leszünk meg meg kepesek fegyvercsovet gyártani.Ahoz nemesacelmu kell és csogyarto gépsor.


Ugyan, hagyjuk mar ezt. A magyar ipart - ami egyebkent a Monarchian belul joval nagyobb volt, mint a cseheke, hiaba hiszik sokan az ellenkezojet - gyakorlatilag modszeresen szetvertek, eloszor Trianonnal, azutan a ruszkik-komcsik, majd a rendszervaltas utan eloszor az Antallek, majd Hornek, utobbiak az agrariummal egyetemben, pedig azt a teeszesites, majd 1956 utan beken hagytak a komcsik es vilagszinvonalu agrarfejleszteseket dolgokat produkaltak. Mindezt a 10-20 evvel korabban romma lott orszagban. Ehhez kepest a csehek, akiknel szinte semmi nem lett szetverve, az "elsorangu" iparuk ott tart, hogy beletort a bicskaja meg abba is, hogy a T72-esek felujitasat megtervezze, a sajat IFV avagty fegyvertorony hekkelesrol mar nem is beszelve.
Az autoiparuk ugyanugy teljesen nemet, mint a magyar.
Naluk a lengyelek is sokkal elorebb jarnak, ok lassan az ezredik legyartott Patrianal jarnak (Rosomak), es az oregecske 2A4-eket sajat maguk upgradelik 2A5 szintre, megha aranyarba is kerul (vegul is otthon marad.)

Az teny, hogy rengetegen eljottek, viszont joval kevesebben kotottunk ki ideat, a tobbseg Europaban maradt, ami - elarulom - azt jelzi, hogy nem zarta ki, hogy hazatelepul 10-20 utan.
Teremts nekik helyzetet, megfelelo, vonzo korulmenyeket es lesz boven, aki hazakoltozik - mondjuk kezdesnek ehhez el kellene engedni a Meszaros Lol-fele rablokommunizmust, halkan megjegyzem.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azért más felajánlani(amit ugye egyszer már nem tartottunk be), meg más a valóság. Olvasd el amit linkeltem, remélem egy ezredes talán hiteles számodra is. Ő max két közepes dandárt tart reálisnak, ha minden stimmel. De egy nehéz dd már jó lenne mindenkinek kb.
Olvass vissza pár évet, hogy ki az a fickó és ez a tanulmány miért nem aktuális már a megállapításait tekintve, aktuális viszont a hadszervezet tekintetében! Annyit segítek, hogy lényegében ő tervezte azt a nehézdandárt és közepes dandárt, amit most megvalósítanak.
 
K

kamm

Guest
Tudnék mesélni a nyugati termékek minőségéről és a mérnökök szakértelméről is, de most fáradt vagyok. Semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint a nyugati cégek, de ha az olaszokat is a nyugathoz vesszük akkor meg nagyon jók vagyunk. Ez csak egy mítosz, hogy Óperencián túl bezzeg milyen jók, Óperencián innen meg csak a rohadás és a kulimunka van. Nálunk is vannak kiváló mérnökök és szakemberek, meg a németeknél is olyanok, akiknek csak malteres lapát való a kezükbe.

Nagyon igaz. Errol amugy orakat tudnek en is meselni, hogy milyen katasztrofalis ma mar az oktatas, beleertve a mernokkepzest is Amerikaban, hogyan karomkodik keseruen az 50-60 kozotti kollega avagy ugyfel, akivel elmegyunk egy vacsorara, hogy ez az orszag (US) keptelen mar megfelelo mennyisegu es minosegu, normalis muszaki embereket kepezni, barmit epiteni avagy legyartani, semmihez sem erto, nagyhangu, 'liberal arts' marketingesek meg onmegvalosito 'muveszek' meg gatlastalan profitehes penzugyesek meg politikusok iranyitanak mindent.
En csak husz eve elek itt, ok 50-60, de mar nekem is feltunt, milyen felkeszuletlenek sokszor, meg puszta logikaban is sokszor borzaszto lassuak hozzank kepest, az absztrakciokkal meg vegkepp bajban vannak, fel eletem azon megy el, hogy alt. isk. szintu vizualis dolgokat krealok ahhoz, hogy megertessek dolgokat donteshozokkal.
 
K

kamm

Guest
Nincs a két meghatározás között "ÉS".
Azaz ez lehet egy és ugyan az is.

Dehogy, ez magyarul vilagosan ket kulonbozo egyseget jelent.

Te tényleg azt gondoltad, hogy először 2023-ban egyet majd 2028-tól a maradék 1 gépesített lövészdandárt is bedobjuk a közösbe? :)

Nem "bedobunk", hanem azokkal rendelkezhet majd a NATO bizonyos korulmenyek kozott. Ezzel nem szunnek meg a HM resze lenni, de ezt vallaltuk, ezt teljesitjuk, de mellettuk lesz meg legalabb 1-2 dandar, ha jol ertem..
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Nem, a ketto vilagosan ket kulon egyszeg.
Lehet, de nem egyértelmű. 2023-ra felajánlottunk egy közepes, 2028-ra pedig már egy nehéz dandárt. Ez nem jelenti automatikusan mind a kettőt egyszerre. De mondom, biztos nem vagyok benne, hogy nem is lesz kettő vagy három ddnk, csak szeretném, ha vki olyan írna erről infót, aki számomra értékmérő itt.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem én gondolom, így van. Kicsit késő rácsodálkozni erre... :D

Egyébként ha ez van már több mint egy évtizede, a tatai féldandár és a debreceni viszonylag teljes a magyar felajánlásnak felelt meg, már 2004-ben eldöntötték, hogy a haderő maximális mérete a felajánlott erő méretével lesz azonos és úgy is lett (2007: "az ország határain kívül folytatott műveletekben egyidejűleg egy dandár méretű erő hat havi harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci körülmények közötti alkalmazására; vagy egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci jellegű tevékenységére")

Annyi a különbség most, hogy ugyanezt nem szovjet technikával fogjuk csinálni és a felajánláshoz két teljes dandárt mellékelünk.

Fél évvel ezelőtt ezen is jót vitatkoztunk.
Ez durva követelmény, de örülök, ha van (volt) ilyen ambíciószint):
"egy dandár méretű erő hat havi harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci körülmények közötti alkalmazására;"
Egy dandárt fél évig harcban tartani az nagyon durva. Ezért kell óvatosnak lenni az ilyen felajánlásokkal. Nem tudjuk cserélni a technikát, nem tudjuk váltani az embereket, feltölteni a veszteségeket. Sőt, még a lőszert sem tudnánk fél évig folyamatosan szállítani szerencsétleneknek.
De egy három dandáros koncepcióban már látnék esélyt a működésére, mert lehetne cserélni az alegységeket, technikával emberrel. Csak hát jó lenne, ha minél inkább kompatibilisek lennének azok az alegységek.
Ergó mindegyik lövésznek Punx-xal (Pumából épített lynxxel :D) kellene rendelkeznie. Meg kellene még egy két Leo és Pzh osztály, és már kész is a Z26.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 450
113
Nem én gondolom, így van. Kicsit késő rácsodálkozni erre... :D

Egyébként ha ez van már több mint egy évtizede, a tatai féldandár és a debreceni viszonylag teljes a magyar felajánlásnak felelt meg, már 2004-ben eldöntötték, hogy a haderő maximális mérete a felajánlott erő méretével lesz azonos és úgy is lett (2007: "az ország határain kívül folytatott műveletekben egyidejűleg egy dandár méretű erő hat havi harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci körülmények közötti alkalmazására; vagy egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci jellegű tevékenységére")

Annyi a különbség most, hogy ugyanezt nem szovjet technikával fogjuk csinálni és a felajánláshoz két teljes dandárt mellékelünk.
Akkor most légyszives emeld már ki, hogy hol beszélnek neked 2 dandárnyi felajánlásról? Csak szólok, hogy a jelenlegi missziókban is zászlóalj méretű kontingens van jelen összesen. Semmi nem változott. 1 dandárt 6 hónapi harcra fogunk felkészíteni, és emellett továbbra is viszik a missziókat. Csak '23-tól az az 1 dandárnak közepes lövészdandárnak kell lennie, '28-tól viszont már nehézdandárnak.
Ez a váltás azért volt, hogy rá legyünk kényszerülve a nehéztechnika újbóli rendszerbe állítására
 
  • Tetszik
Reactions: Schurrer

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Fél évvel ezelőtt ezen is jót vitatkoztunk.
Ez durva követelmény, de örülök, ha van (volt) ilyen ambíciószint):
"egy dandár méretű erő hat havi harci és egy zászlóalj méretű erő tartós (hat hónapon túli) nem harci körülmények közötti alkalmazására;"
Egy dandárt fél évig harcban tartani az nagyon durva. Ezért kell óvatosnak lenni az ilyen felajánlásokkal. Nem tudjuk cserélni a technikát, nem tudjuk váltani az embereket, feltölteni a veszteségeket. Sőt, még a lőszert sem tudnánk fél évig folyamatosan szállítani szerencsétleneknek.
De egy három dandáros koncepcióban már látnék esélyt a működésére, mert lehetne cserélni az alegységeket, technikával emberrel. Csak hát jó lenne, ha minél inkább kompatibilisek lennének azok az alegységek.
Ergó mindegyik lövésznek Punx-xal (Pumából épített lynxxel :D) kellene rendelkeznie. Meg kellene még egy két Leo és Pzh osztály, és már kész is a Z26.
Punx ez jó :D
 
K

kamm

Guest
Senki nem biztos semmiben. Boxer és Patria két legjobb, a Boxer a német.

Patria messze jobb opcio nekunk. Ertem en, hogy a Lynx melle kapnank valamivel olcsobban, meg kozos a valto/hajtas stb, de a Boxer nemhogy uszni nem tud, de meg egy folyon sem tud atkelni, raadasul irgalmatlanul nehez es meg draga is, no meg ugye a Lynx mellett akkor mar ket sehol sem bizonyitott jarmuvet vennenk irgalmatlan penzekert.
A mar meglevo millio Patria-opciorol nem is beszelek, gyakorlatilag mindent es mindenhova integraltak mar ra; ha a logisztikat stb tartjuk szem elott, akkor tegyuk a Lynx leendo Wotan35 tornyat ;) a Patriara is es atvagtuk a gordiuszi csomot... :)
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
Debrecen már jobbára elkészült (ők adják a zászlóalj szintű felajánlást is, az MH Zászlóalj Harccsoport formájában, az már megvan), ők még a BTR-el lesznek felajánlva és csak aztán kerül cserére a szovjet technika náluk. Azért kezdik a tataiakkal az átfegyverzést, mert ott a felajánlás határidejének tartását nem akadályozza, meg lehet csinálni előtte! Lényegében 2022/23 előtt nem lesz Boxer bejelentés se ez alapján, mert jobb dolguk is van, mint új fegyverre felkészülni!

A Zrínyi2026-ban pedig szó szerint említik a háromdandáros koncepció elemeit:

"HÁROMDANDÁROS FEJLESZTÉS
A háromdandáros fejlesztési koncepció részeként megvalósul a nehéz, közepes és könnyű lövészdandár szervezet, amelynek elemei felszerelésükben és képességeikben megfelelnek mind az országvédelmi, mind a szövetségesi elvárásoknak. Az eszközeiket a Zrínyi 2026 program keretében új, modern fegyverzet beszerzésével biztosítjuk."
Zrínyi2026

Próbálj meg minimálisan képben lenni!
nagyon vicces hogy te mondod hogy az ember próbáljon képben lenni miközben itt boxer bejelentésekről beszélsz
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
miért vagy ebben biztos? mondták hogy ez a járgány van kiválasztva?

Nem mondta senki fejes, csak szerintem ő erre a következtetésre jutott.
4 típus van ami komolyabban felmerülhet, valamelyik politikai okból, valamelyik meg műszakilag és harcérték miatt.
Ez miatt már oldalak tucatjait vitatkozták tele itt a fórumon, pedig amikor szóba jött a beszerzés, kb. 3 oldalon belül ki lett tárgyalva mindegyik előnye és hátránya. Azóta meddő vita megy.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Nem mondta senki fejes, csak szerintem ő erre a következtetésre jutott.
4 típus van ami komolyabban felmerülhet, valamelyik politikai okból, valamelyik meg műszakilag és harcérték miatt.
Ez miatt már oldalak tucatjait vitatkozták tele itt a fórumon, pedig amikor szóba jött a beszerzés, kb. 3 oldalon belül ki lett tárgyalva mindegyik előnye és hátránya. Azóta meddő vita megy.
előbb utóbb bejelentik mi lesz akkor meg azon megy majd egy darabig a sírás miért nem A lett a B helyett vagy miért nem éppen C.
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
442
1 458
93
Benkő Tibor szemügyre vette a közelmúltban felépített hangár-sátrat az előtte kialakított, impozáns méretű előtérrel, amely a forgószárnyas képesség megújítása érdekében beszerzett Airbus H145M helikoptereknek és a Zlin kiképző repülőgépeknek nyújt átmeneti védelmet, amíg a végleges hangárkomplexum fel nem épül. A már felújított, minden igényt kielégítő hangárt szintén megtekintette a miniszter, és látogatást tett a Mi-17-es szimulátornak helyet adó, felújítás előtt álló épületben.

https://honvedelem.hu/fooldal-kieme...n2p20vk7fNaZzXLrI_yXjTE9dd7Fu8bDGM57DcoAOhp3I
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig megvalósult és a közeljövőben megvalósuló infrastrukturális terveinek aktuális helyzetéről tájékozódott Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86 Szolnok Helikopter Bázison...

20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-8.jpg


20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-6.jpg


20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-11.jpg


20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-12.jpg


20200629_MH-86.-Szolnok-Helikopter-B%C3%A1zis-15.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 518
113
"Vokla János ezredes helyett július elsejétől Oszlánszki Béla alezredes vezeti az MH Bakony Harckiképző Központot. A parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepséget hétfőn tartották meg a Thury-vár udvarán.

Vokla János ezredes 2014 óta töltötte be a várpalotai alakulat parancsnoki beosztását, júliustól pedig, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoki beosztását látja majd el. Utódja, Oszlánszki Béla alezredes eddig az MH Bakony Harckiképző Központ központparacsnok-helyettesi beosztását látta el. Kinevezésével egyidejűleg előléptették ezredes rendfokozatba."



 
  • Tetszik
Reactions: BiancoGasto