• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Technikai fölényét? Kínába tíz éve kutatják az intelligencia genetikai eredetét. Az USA-ban tagadják a kromoszóma létezését.

Az Usában meg EU-ban még a biológia alapjait is megtagadják.
Viszont tény, hogy jól jön nekik ez a "kis rilillió" a legfőbb riválisnál.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
Ssd540sdtCKRDIe-h9dUXVtePBgS27F8dQI60Oa4-Y4.jpg
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nézd én látom a képen azt a fedezet. Szerinted meddig műkődhet ez? Úgy hogy van legalább 20 millió környéki munkanélküli az usában. A gazdasági visszaesés zuhanóban. Ha netán véletlenül jövőre vagy azután az azokon hajókon szolgáló katonák, tengerészek..... Nem kapnának fizetést pár hónapon keresztül mert a központi büdzsét nem fogják tudni elfogadni ilyen és olyan okok miatt. Akkor mi mihez fognak kezdeni jó pár katona, "állami" alkalmazott egy részben felfordult hazai helyzetben.

Az 20 millió környéki munkanélküli az USA -ban csak önmagában nem lenne katasztrófa. Ez ugye olyan 6% körüli munkanélkülit jelentene - ami ott még nem katasztrófa. Ami aggasztóbb egy fokkal, hogy e körüli számot (20,1 millió fő) a tartósan munkanélküliek számának szoktak emlegetni (ami egy fokkal izgalmasabb dolog).

Igazából a koronavírus előtt voltak Ők 4% alatt is kicsivel. Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy "semmi idő" alatt lett ebből jócskán 14% feletti érték (14,7%) ... Most csökkenő tendencia van - elméletileg már 14% alatt vannak valamivel (13,3%) ...

Egyébként ez (ijesztgetés államcsőddel meg, hogy a közalkalmazottak nem kapnak fizetést és a komolynak tűnő politikai tili-toli stb.) odaát kvázi "nemzeti sport". Ilyenre lassan fel sem kapják a fejüket ott (úgy is megszavazzák a költségvetést a nyomtatással együtt) ... :)
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Technikai fölényét? Kínába tíz éve kutatják az intelligencia genetikai eredetét. Az USA-ban tagadják a kromoszóma létezését.
Kínában sok mindent kutatnak, ezért is szitokszó a biológiában a kínai publikáció. A párt megmondja, hogy ez így van, és a publikációban így is van. Ha ehhez a kínai méh a hangsebesség 5szörösével repül, és a kínai baktérium 5 kilós, akkor az.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
A gát műholdról 2009-ben. Még egész egyenes.
15828056-7227511-The_user_also_posted_the_above_photo_of_the_Three_Gorges_Dam_in_-a-1_1562695978934.jpg

A gát műholdról 2019-ben. Not great, not terrible.
15828058-7227511-A_Twitter_user_posted_recent_satellite_photos_from_Google_Maps_l-a-24_1562687979289.jpg

Nincs itt semmi látnivaló, csak "elasztikus" a vasbeton szuperstruktúra, oszoljanak.
8d7d1470-a22e-11e9-9a3c-98259c87fba2_1320x770_213559.jpg
Nyilván lehetnek gondok a gáttal, ahogy a cikkben is van, de ez eléggé Photoshop gyanús.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 770
7 004
113
Nyilván lehetnek gondok a gáttal, ahogy a cikkben is van, de ez eléggé Photoshop gyanús.
Érdekesen működik a blogmotor, mert nem tudom hogy idéztél egy hozzászólást, amit 30 másodperccel később töröltem és láthatóan nincs is. :)
Nekem is gyanús volt, szóval ránéztem a Google Maps-ra és a gát most egyenes. Jobban utána nézve kiderült, hogy kiadott Kína (CASC) egy saját műholdképet a kérdésről, amin szintén egyenes. Valószínűleg csak az algoritmus hajlította el átmenetileg az egyenes vonalakat a Google-nél ahogy különféle forrásokból összeillesztette a végső kompozit képet.
1562580295-5d23154795390.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Nem vagyok szakértő, de azért egy megjegyzés: ha egy 22 milliárd m3-es gátra rázúdul 250 milliárd m3, akkor a gát alatti szakaszokon mindenképp ihaj-csuhaj lesz, a gát összeomlásától függetlenül is.
Hm... Lelassitotta bolygo forgasat is...
Annyira xar gat nem lehet ha 86 ota kitart.
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 125
2 460
113
Volt már ott ilyen, százezer ember meghalt. Csak nem nagyon kerülnek be ilyen hírek a nyugati szférába.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nem vagyok szakértő, de azért egy megjegyzés: ha egy 22 milliárd m3-es gátra rázúdul 250 milliárd m3, akkor a gát alatti szakaszokon mindenképp ihaj-csuhaj lesz, a gát összeomlásától függetlenül is.

Amennyiben 250 milliárd m3 jön, akkor kb. "kalap-kabát". Azért van némi "játszótér" e tekintetben - pl. elkezdhetik már előre leengedni a víz egy részét (csak nem teljesen felkészületlenül a "semmiből" toppan be 250 milliárd m3) illetve az ár alatt is fokozatosan egyre többet engedni le, ami még nem veszélyes. Persze a gát telik, de amennyiben szerencséjük is van, akkor kitarthat addig, amíg tetőzik az ár. Persze rosszabb esetben a túlfolyón megy ami megy - ha nem tart túl sokáig. Akkor valamennyire kezelhető a dolog (biztos lenne sok halott meg sok kár). Az igazi nagy katasztrófa a gát összeomlása lenne - akkor nem 250 milliárd m3 indulna meg, az igazi soha nem látott katasztrófa lenne.

Az is a baj, hogy bár rengeteg további gát van még feljebb - köztük igazán nagy "dögökkel" - amik elméletben valamennyit tudhatnának "pufferelni", de mivel a legközelebbi is 600 km -re van, így valójában ilyen hatással nem tudunk érdemben számolni. Az alábbi képen a 'Three Gorges Dam' az érintett (utolsó előtti):

Yangtze_longitudinal_profile_upstream.JPG


További gond, hogy törésvonalon fekszik a gát (komoly földrengések veszélye). Továbbá az üledékezés és ebből eredő gigászi földcsuszamlások (ilyenek voltak is) - ezek nagyon komoly "vízlengéseket" okoznak a tározóban. Ne feledjük a tározóban 22 milliárd köbméter víz van. Azért, ha ez elkezd "fodrozódni" (brutál módon belengeni) - hát nem lennék a közelben az biztos ...

Hm... Lelassitotta bolygo forgasat is...
Annyira xar gat nem lehet ha 86 ota kitart.

1986 -ban indult hivatalosan a projekt (nem azóta áll a gát). 2008. október 30-án adták át. Az utolsó turbinák 2012. július 4-én váltak üzemképessé. Ekkortól él a 22,5 GW összteljesítmény (viszonyításul ez egy nagyságrenddel több, mint a Paks2). Ez még aránylag friss dolog ...

Volt már ott ilyen, százezer ember meghalt. Csak nem nagyon kerülnek be ilyen hírek a nyugati szférába.

Sajnos túl optimista "becslés". Gátszakadás (akár a fentebb említett 250 milliárd m3 ár nélkül is) - többszázmillió halott (csak a nagyvárosok közül: Jicsang és Vuhan teljesen elpusztulna - Sanghaj igen komoly károk). Százmillió halott biztos. Végülis "csak" három nagyságrend ment mellé ... (most nem rakok mosolygós szmájlit)
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 125
2 460
113
Sajnos túl optimista "becslés". Gátszakadás (akár a fentebb említett 250 milliárd m3 ár nélkül is) - többszázmillió halott (csak a nagyvárosok közül: Jicsang és Vuhan teljesen elpusztulna - Sanghaj igen komoly károk). Százmillió halott biztos. Végülis "csak" három nagyságrend ment mellé ... (most nem rakok mosolygós szmájlit)
Úgy értem volt már gátszakadásos eset. Ez nagyságrendekkel lenne rosszabb.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Nyugaton nagyon sokan drukkolnak a gátszakadásnak. Azt remélik a 100 millió halott akkora elégedettlenséget szül majd ami véget vet a ccp hatalmának. Eszméletlenül undorító emberek élnek ezen a bolygón. :(
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nyugaton nagyon sokan drukkolnak a gátszakadásnak. Azt remélik a 100 millió halott akkora elégedetlenséget szül majd ami véget vet a ccp hatalmának. Eszméletlenül undorító emberek élnek ezen a bolygón. :(

Én egészen egyszerűen nem hiszem (még pontosabban nagyon minimálisnak tartom az esélyét), hogy ekkora nagyságrendű katasztrófa megtörténjen. Gyakorlatilag nagyon erős rendkívüli földrengés (a gát pontos gyakorlati határait nem ismerjük) és esetleg egy nagyobb földcsuszamlás időbeni egybeesése kellene.

Az ár okozta problémákra feltételezem azért a felszín alatt felkészültek. Mármint előrejelző rendszerek (esőzések a vízgyűjtő területen, meteorológia stb.) terén valamint komplex forgatókönyvek beleértve a felsőbb szakaszon levő gátakkal egyetemben (összesakkozni, hogy sehol ne essenek egybe a tetőzések - akár ezen tározóra optimalizálva). Amennyiben vész lenne, akkor a Kínában jóval fegyelmezettebbek népek - egy komplett kitelepítés (akár 400 millió embert érintene) is "zökkenőmentesebb" lenne, mint kb. bárhol máshol. Tényleg az lehet a gond, ha pont nem mernék megtenni és tovább húznák az időt, mint kellene.

Azon elgondolkodtam, hogy mi lenne egy ilyennek a hatása. Persze egybekötve némi külföldről jövő aknamunkával is. A gazdaságban is van jónéhány buborék, ami ilyenkor történő kipukkadása is lehetne katalizátor. Mi lenne, ha sokan szeretnék megélni egyszerre az "amerikai álmot" vagy éppen a "ojrópai értékek" -et? Lehetséges lenne? Egy ilyen komoly társadalmi átalakítással egybekötött leépülés - hát komoly disztópia lenne belőle. Node, hagyjuk ezt a dolgot - túl komoly Sci-Fi is lehetne belőle ...