A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 693
90 787
113
Dehogy van!
A Z2026 3500Mrd-dal gazdálkodik ugye. Ennek egy részét elköltötték már, de még messze nincs meg minden az eredeti célkitűzésből.
Attól, hogy valami jóvá lett hagyva, attól még nincs kifizetve. Fizetni vagy részben előre, részben teljesítéskor szokás.
Tehát pl. a török 4x4-ek szerződésére max. előleg lehet kifizetve, de hogy az egészet nem fizettük ki, az 1000%!
Ez vilagos és ezzel egyet is értek. A részletes éves fizetési tervekről van is az a fasza kis összefoglaló táblázat. Abból szépen latszanak a tervek. (az is hova jöhet új tétel extra pénz nélkül)
Viszont a honvédelmi bizottság semmilyen pénzköltésről nem döntött. Semmi céget nem láttak, semmi konkrét beszerzést. Csak reszletesebb célokat (pl. Vadászgép, IFV, szállítógép stb.) és arra előirányzott összeget, összesen 3.000 milliardot. A török buli tavaly megkötetett, már tavaly jóvá kellett hagyniuk, ezért mondom nincs bent ebben a 3.000 milliardban.
1 esetben lehet, ha módosultak a tervek.

járművek leszállítása jóval hosszabb projekt, különösen ha itthon készülnek), de ugye nem gondolod, hogy a 3000Mrd majd 4 évre fog eloszlani??? Mert akkor igen combos HM költségvetési növekedésre kell számítani '26 és '30 között! Az azt jelentené, hogy a jövő évi költségvetésnyi teljes összeget fejlesztésre fogjuk akkor költeni!:) És akkor minimum 3x annyi lenne a HM teljes költségvetése.
2027-re simán lehet évi 1.500 milliárd a honvedelmi büdzsé. 1/3-a fejlesztés, az évi 500 milliárd. 2030-ig 4 év alatt 2.000 milliard. Ennyit simán gondolok.

De mindettől függetlenül sztem ez a 3.000 milliárd egy mix. A Z2026 maradéka és a Z30+ :rolleyes: előzetese. Kebabos kocsik nélkül. De az amúgyis, tizmilliárdis "filléres tétel" ahogy @blogen mondta, ha akarod vedd bele a 3.000 milliárdba. :p
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Belegondoltatok az F-35-höz társuló politikai következményekbe? Az teljes elköteleződés az amerikai " jószövetségesi " körben, amihez társulhat az állandó amerikai jelenléttől kezdve minden egyéb csodálatosság is. Eddig a kormány eléggé kerülte az ilyen jellegű deklarációkat, főleg úgy hogy az amerikai poltikai szféra olyan instabil amilyen. Szerintetek Viktor ekkora fegyvert akar adni a Demokraták kezébe a politikai nyomásgyakorlásra?
Ja, csak akkor az a probléma, mit veszünk 1300 milliárd Forintért 2035-ig, amire ráillik egy F-35 beszerzés minden ismérve az apróbb részletek alapján, miközben az összes többi lehetséges beszerzés meg se közelíti ezt az értéket! Páncéloshadosztályt?
 
K

kamm

Guest
Az összeg nagysága, illetve mert 2026-on túlmutató tervek. A nehézdandár kialakítása már a Z2026 része volt, az benne volt a 3.500 milliárdos fejlesztési keretbe. Arról volt már kormánydöntés.

A vadaszgépek ügye jegelve volt 2026 utáni fejlesztésre. Most a 2026-2030-as fejlesztésekről is döntöttek, ezt okézta le a honvédelmi bizottság.
Persze semmi sem volt kimondva, leírva, de nekem így logikus.

Pontosan. Ezen vegigmentunk mar joparszor.

Nem plusz 2, hanem összesen kettő.
Milyen kombinációban, az passz.

Szerintem meg +2 szazad es Gripen E/F, az ugyanis pont 1300 milliard korul lenne, meg egy GlobalEye gepparral egyutt is... fingers crossed. :cool:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
Nem tudom már ki írta, talán molni, de arra emlékszem, hogy az volt a lényege, hogy ha váltani akarjuk a Gripeneket 26 után akkor 22-ig el kell dönteni a váltó típust és 22 körül el kell kezdeni az át/ki-képzést az új típusra, hogy a váltás zökkenőmentes legyen.
Miért kellene rohanni? '26 nem mennek sehova a Gripenek. Azok szépen ugyan így fogják csinálni azt amit eddig is! Ezért vagyunk jelenleg kényelmes helyzetbe. És ezért nem hiszem, hogy F-35-re költenénk a kifillérezett pénzt, miközben semmi sem siettet.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and kamm
T

Törölt tag 1586

Guest
Ennél kisebb ár szerepelt a korábbi hírekben!

"The Hungarian Ministry of Defence (MoD) signed a contract with Germany’s Krauss-Maffei Wegmann (KMW) on 19 December to buy 44 new Leopard 2A7+ main battle tanks (MBTs) and 24 Panzerhaubitze (PzH) 2000 self-propelled howitzers (SPH). The contract, is worth more than $565 million and included in addition 12 used Leopard 2A4 tanks for training purposes."
Igen, pontosan erről szól a linkelt Lengyel cikk.
"...The package procured for the Hungarian Army can be viewed as one of the most significant modernization programmes undertaken recently. The procurement also entails significant spending and financial effort. Nonetheless, the value of the deal is not officially known. However, when the deal was being signed, some information emerged suggesting that the cost exceeds EUR 500 million. In practical terms, however, there are many symptoms that the amount is multiple times higher. On the other hand, this could refer to MBTs alone, excluding the howitzers, support measures, and so on.

The German Ministry of Economy and Energy stated that approval has been issued, concerning the arms export to Hungary during the first half of 2019, for an amount of EUR 1.76 bn.. 79.1% of that amount (1.39 bn.) belongs to the A0006 category, including “main battle tanks, self-propelled howitzers, engineering tanks, ARVs, bridges, training tanks”, as well as trucks, ATVs, and parts and extras for the equipment listed above. 103 million euros has been allocated by the Hungarians to procure simulators and associated spares...."

Magyarán: az az 500 millió közel sem a teljes költség. Az összköltség a Gazdasági Minisztérium által közzétett €1.3 milliárd.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
K

kamm

Guest
Annyi pénzt fizetni, elavult, 4,5 vagy 4+ generációs gépekért, mintha 5. generációs F-35-öt vennénk a legdurvább hazaárulás és pénzügyi visszaélés lenne. +senkivel nem tárgyaltunk semmi ilyesmiről, kivéve az F-35-el kapcsolatos magyar érdeklődést. Már rég kiszivárgott volna az F-35 iránti érdeklődésünkhöz hasonlóan, hogyha másfele is kacsingattunk volna.

Ez a fogyatekos idea, hogy "4+ vs 5 gen = hazaarulas", ez valami ujdonsag az amerikai PR anyagopkban vagy honnan jon ez az okorseg?

A 60db Amraam ER külön tétel. Az lehetséges, hogy a 144 vagy 180 darab C-7-ből néhány majd szintén az NASAMS-ot erősíti, de csak a hatvan ER kerül biztosan a NASAMS-ba.


Mint parszor leirtuk, az mind opcio, nem muszaj egyet sem venni egyikbol sem...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ok csak,hogy te ezt írtad.

"Most pedig ott vagyunk, hogy egylőre nincs érdemleges fegyverzet az F-35-höz, ahogy a Gripenekhez sincs máig és csak az egyre valószínűbb a ráutaló jelek alapján, hogy típusváltás előtt állunk"
És ez igaz is, hiszen ha fejlesztik is egy század Gripen fegyverzetét, attól még az jóval kevesebb lesz mint amit két század igényelne!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 982
113
Ja, csak akkor az a probléma, mit veszünk 1300 milliárd Forintért 2035-ig, amire ráillik egy F-35 beszerzés minden ismérve az apróbb részletek alapján, miközben az összes többi lehetséges beszerzés meg se közelíti ezt az értéket! Páncéloshadosztályt?
amúgy az úri módon kifelejted az eddig beszerzési hírekből hogy az összes úgy fogalmaz, hogy több mint x-euró, szóval igazából fogalmad sincs mennyi az az annyi és álmodozol.

https://www.defence24.pl/wegierskie-leopardy-zaprezentowane-ile-kosztowaly-analiza

Itt egy lengyel elemzés, hogy szerintük mennyit is fizetünk mi mindenért. (angolra fordítani ajánlott)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 693
90 787
113
Erre nem tudom hogyan jutottál.

A választássok elött volt 800 milliárd egy hasonló ülésén eldöntve.

A mostani 3000 milliárd és e között mikor volt hasonló?
Vagy akkor az ellenzék a további 2700(majdnem3000) milliárd elköltéséről nem csinált patáliát? o_O




Na pont ez az. Ezért vetettem föl, hogy mivan ha Debrecen is pumát kap. Az 1.3M is nagyjából betakarna.
Airbus, páncélos egyéb eddigi beszerzést nem így intézték. Volt idejük nézegetni stb. Most is azzal volt gondjuk, hogy erőből átnyomták.

De sztem most helyzet van. Gazdasági válság, sok visszamondás, visszalépő megrendelők, ezért qrvagyorsan áttoltak mindent, hogy aki tárgyal szabad keze legyen és 0 infó szivarogjon ki pontosan kitől, mit akarunk.Sztem akár kedvezményesebb áron is lehet intézni pár vasat.

7 éves EU költségvetés elfogadása szintén nyaron, milliárd euros COVID-19 EU hitek segélyalapról szintén most döntenek.
5-7 évre eldőlnek Európában az irányok, a jó kompromisszum megtalálásához a partnerekkel segíthet egy 3.000 milliárd eurós fegyverpénz.

De ha az ipari kapacitások Covid-19 utáni újraelosztását nézem, ott is lehet a németek felé egy nagy piros pont, ha adunk a cégeiknek évekre előre megrendelést, cserében ők további autóipari, egyéb kapacitásokat hoznak ide.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
K

kamm

Guest
Azt értsd meg, hogy semmilyen más ajánlat nincs és nem is lehetséges, mert nincs más eladó ötödik generációs gép a piacon, annál rosszabbat pedig nem engedhetünk meg magunknak.

:D :D :D Rakas tudatlan- zoldseg megint. :D

Mint valami nagyon bena amerikai marketinganyagot ideznel... :D

Amit veszünk, az lesz a magyar légierő 2060-ig, addig kell fölényben lennie vagy legalább fifti-fiftire kihoznia az esélyt!

Micsoda hulyeseg... ha veszunk masik 28 Gripen E/F-et, plane ha a GlobalEye gepparral meg harom multirole cargo-tankerrel, akkor 42 geppel messze a legerosebb legiero leszunk a kornyeken, rogton a lengyelek utan, mikozben felebol-harmadabol repuljuk orankent, mint a lengyelek, de siman ugyanolyan EW kepessegeink lesznek (ha nem jobbak, mar eleve a ktg miatt.)

Istennek hála a szomszédaink nem bírtak magukkal és vagy tizenöt-húsz évvel a mi Gripen beszerzésünk után elkötelezték magukat a felújított negyedik generációs hidegháborús gépek vagy vadonat új 4++ generációs gépek mellett vagy olyan hülyeségekre költötték a pénzüket, mint a HIMARS, miközben a seggük az kilóg a gatyából. Nagyon jó, király, sőt!

Meg tobb zoldseg.
Romanoknal 1980-as, felujitott F-16A Block 15 van par darab egyelore, az meg 4. generaciosnak is joindulattal nevezheto csak, amugy abbol sincs egyelore tobb mint egy maroknyi, meg mindig nincs operational szinten.
Az ukranok oreg cuccokat repulnek, a szlovakok talan ki tudjak fizetni a latest F-16V-ket, amelyekre a gaytajuk ramegy, amugy eleve egyetlen squadron lesz.
Csehek azt fogjak venni, amit mi, ha egyszer lesz penzuk, de az nem mostanaban lesz.
Osztrakok lassan baltaval esnek a hadsereguknek, no meg toluk sosem tartottam.
Horvatoknal lassan mi adjuk majd a legtervedelmet.
Szerbeknek van egy tucat oreg MiG-29 es annyi.

Ha csak tíz Amraam ER-t vettünk volna, akkor is ugyanolyan fenyegetés lenne, mert az ellenséges pilóta nem tudhatja mi van a konkrét NASAMS ütegnél betárazva!

Nem vettunk meg egyet sem, ertsd mar meg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
Ja, csak akkor az a probléma, mit veszünk 1300 milliárd Forintért 2035-ig, amire ráillik egy F-35 beszerzés minden ismérve az apróbb részletek alapján, miközben az összes többi lehetséges beszerzés meg se közelíti ezt az értéket! Páncéloshadosztályt?
Oszd már el drágám a fenti összeget az aktuális USD/HUF árfolyammal, meg mondjuk 400-zal (darabszám)! 10M USD-s tételt fogsz kapni. Az meg pont az IFV nagyságrendje (supporttal, lőszerrel, oktatással, és még lehet, hogy némi gyöngédség is belefér valamelyik Bayor műintézményben :p).
Meg számold ki, hogy ha tényleg kapunk gyártási lehetőséget, akkor azt nem hinném, hogy nagyobb tempóban fogjuk produkálni, mint a PSM 2 gyára egyenként (most csak példának hoztam a PUMA-t) Ott kb. 30db/év mennyiségben gyártanak. Ha leosztod a 400 járművet 30-cal, akkor az 13+ évre jön ugye ki. Hja és még nem áll a gyár! ÉS nincsen rendszerben a jármű - bármelyik legyen is!
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Én megvárnám ezt a beszerzést hogy mennyire lesz ránk szabva,az az érdekes,hogy én jó pár beszámolót átolvastam de nem nagyon panaszkodnak rá,hogy zavaróan kicsi lenne, max csak megemlítik,hogy lehetne egy árnyalattal nagyobb de semmi esetre sem tartják komoly problémának,ellenben kiemelik a kiváló és stabil tornyát és a nagyon pontos lövegét valamint a kiváló elektronikai rendszerét szenzorait a védelmi képességét a kezelőszervek ergonómikus kialakítását mozgékonyságát és nem utolsó sorban az egyszerű karbantarthatóságát,hogy nem lehet úgy variálni mint a Lynx-t ez tény de az a nagy helyzet,hogy a Pumát rendszeresítette a német hadsereg míg a Lynx még csak pár példányban létezik,tehát én biztosabbnak látom jelenleg a jövőjét mint a Lynx-t.Egyetlen negatívuma a Pumának az ára de hát ha a világ egyik legjobb IFV-t akarjuk megvenni annak megkérik az árát,mi döntjük el,hogy kifizetjuk-e az
Amúgy az fel sem merül, hogy esetleg a marha sok zseton egy jórésze állománymegtartó intézkedésre is mehet? Katonai lakóparkok meg hasonlók létrehozása etc.
Nem! ...csilli-villi eszközparkot akarunk :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
amúgy az úri módon kifelejted az eddig beszerzési hírekből hogy az összes úgy fogalmaz, hogy több mint x-euró, szóval igazából fogalmad sincs mennyi az az annyi és álmodozol.

https://www.defence24.pl/wegierskie-leopardy-zaprezentowane-ile-kosztowaly-analiza

Itt egy lengyel elemzés, hogy szerintük mennyit is fizetünk mi mindenért. (angolra fordítani ajánlott)
Ja, de Rheinmetall brossúrából van egy számunk több mint kétszáz harcjárműre: 2,2bn Eur. A Leopard program valami 27 hónapnyi supportot kap és nem tizenöt évnyit, stb. Szóval egy tizenöt éves kifutású, 1300 milliárdos (4,2bn Eur) programra nem illik rá harcjárműprogram sem. 2035-ig elhúzódna két dandár felfegyverzése, miközben Tatának 2028-ra állnia kell? Nem, ezek nem azok a harci eszközök, amik a nehéz és közepes dandárnak kellenek! Felőlem lehet valami más is, csak valaki írjon valami ésszerűt! Mert az F-35-re ráillik, mást közelítőleg se tudok tippelni!

Teszem azt, akkor 1,2bn a tank és önjáró löveg +2bn a harcjárművek, az is csak 3,2bn és megvan egy újabb nehézdandár. Esetleg még hadosztálytüzérség és apróságokra elmehet egymilliárd Euró és akkor megvan a pénz a páncéloshadosztályhoz, ami áll két nehéz és egy köezepesdandárból, hadosztálytüzérségből és minden kiegészítő logisztikai elemből ebből az ezerháromszázmilliárdból a mostani dandárok felszerelésén túl. Szerinted reális erre gondolni?

Hidd el, örülnék én egy páncéloshadosztálynak, ha csak egy század Gripen oltalmazná akkor is! :hadonaszos:

Talán még fregattokkal össze lehet hozni ilyen kiadást.
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 982
113
Ja, de Rheinmetall brossúrából van egy számunk több mint kétszáz harcjárműre: 2,2bn Eur. A Leopard program valami 27 hónapnyi supportot kap és nem tizenöt évnyit, stb. Szóval egy tizenöt éves kifutású, 1300 milliárdos (4,2bn Eur) programra nem illik rá harcjárműprogram sem. 2035-ig elhúzódna két dandár felfegyverzése, miközben Tatának 2028-ra állnia kell? Nem, ezek nem azok a harci eszközök, amik a nehéz és közepes dandárnak kellenek!
hát mivel a közepesre se számok se időpont nincs ezek elég erős kijelentések...
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses