A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Miért kellene rohanni? '26 nem mennek sehova a Gripenek. Azok szépen ugyan így fogják csinálni azt amit eddig is! Ezért vagyunk jelenleg kényelmes helyzetbe. És ezért nem hiszem, hogy F-35-re költenénk a kifillérezett pénzt, miközben semmi sem siettet.

Azt mondták hogy a vadászgépek ügye 2022 körül lesz aktuális, akkor kell megvizsgálni és dönteni róla hogy mi legyen... de már semmit sem lehet elhinni. Megy a dezinformálás ezerrel blogokon, fórumokon, hivatalosnak tűnő csatornákon keresztül. Mert ha egy szavahihetőnek tűnő ember azt mondja/írja valahol hogy ez vagy az biztos nem lesz, akkor a média (és fórumozók) elengedik azt a gumicsontot. A háttérben meg lehet tovább nyugodtan nézelődni, tárgyalni...
 
W

Wilson

Guest
Ja, de Rheinmetall brossúrából van egy számunk több mint kétszáz harcjárműre: 2,2bn Eur. A Leopard program valami 27 hónapnyi supportot kap és nem tizenöt évnyit, stb. Szóval egy tizenöt éves kifutású, 1300 milliárdos (4,2bn Eur) programra nem illik rá harcjárműprogram sem. 2035-ig elhúzódna két dandár felfegyverzése, miközben Tatának 2028-ra állnia kell? Nem, ezek nem azok a harci eszközök, amik a nehéz és közepes dandárnak kellenek! Felőlem lehet valami más is, csak valaki írjon valami ésszerűt! Mert az F-35-re ráillik, mást közelítőleg se tudok tippelni!

Teszem azt, akkor 1,2bn a tank és önjáró löveg +2bn a harcjárművek, az is csak 3,2bn és megvan egy újabb nehézdandár. Esetleg még hadosztálytüzérség és apróságokra elmehet egymilliárd Euró és akkor megvan a pénz a páncéloshadosztályhoz, ami áll két nehéz és egy köezepesdandárból, hadosztálytüzérségből és minden kiegészítő logisztikai elemből ebből az ezerháromszázmilliárdból a mostani dandárok felszerelésén túl. Szerinted reális erre gondolni?

Hidd el, örülnék én egy páncéloshadosztálynak, ha csak egy század Gripen oltalmazná akkor is! :hadonaszos:

Talán még fregattokkal össze lehet hozni ilyen kiadást.

"A Leopard program valami 27 hónapnyi supportot kap és nem tizenöt évnyit"

Szerintem ezt az A4 kapják az A7 supportja más tészta.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and arcas
K

kamm

Guest
Belegondoltatok az F-35-höz társuló politikai következményekbe? Az teljes elköteleződés az amerikai " jószövetségesi " körben, amihez társulhat az állandó amerikai jelenléttől kezdve minden egyéb csodálatosság is. Eddig a kormány eléggé kerülte az ilyen jellegű deklarációkat, főleg úgy hogy az amerikai poltikai szféra olyan instabil amilyen. Szerintetek Viktor ekkora fegyvert akar adni a Demokraták kezébe a politikai nyomásgyakorlásra?

Nalam is ez az egyik legnyomosabb erv ellene...
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
T

Törölt tag 1586

Guest
Azt mondták hogy a vadászgépek ügye 2022 körül lesz aktuális, akkor kell megvizsgálni és dönteni róla hogy mi legyen...
...amit jó eséllyel felülírt a COVID miatt a repiparban kialakult helyzet és AV nak ebből a helyzetből eredeztethetô sürgős felvásárlása (megmentése...:rolleyes: )
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Airbus, páncélos egyéb eddigi beszerzést nem így intézték. Volt idejük nézegetni stb. Most is azzal volt gondjuk, hogy erőből átnyomták.

De sztem most helyzet van. Gazdasági válság, sok visszamondás, visszalépő megrendelők, ezért qrvagyorsan áttoltak mindent, hogy aki tárgyal szabad keze legyen és 0 infó szivarogjon ki pontosan kitől, mit akarunk.Sztem akár kedvezményesebb áron is lehet intézni pár vasat.

7 éves EU költségvetés elfogadása szintén nyaron, milliárd euros COVID-19 EU hitek segélyalapról szintén most döntenek.
5-7 évre eldőlnek Európában az irányok, a jó kompromisszum megtalálásához a partnerekkel segíthet egy 3.000 milliárd eurós fegyverpénz.

De ha az ipari kapacitások Covid-19 utáni újraelosztását nézem, ott is lehet a németek felé egy nagy piros pont, ha adunk a cégeiknek évekre előre megrendelést, cserében ők további autóipari, egyéb kapacitásokat hoznak ide.


Ezzel egyet értek.
De a kérdésem nem ez volt blogenhez.
Arra azóta sem kaptam választ.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Attól függ milyen lakóparkot épít a honvédség ha az Árpád vonal néven fut a lakópark építés a honvédségnél akkor meg van az 1300 milliárd és a 30 éves titkosítás:):):):):):).
Én anno így képzeltem volna el:
katonailak-park.jpg

A katona a karrierjét a kadétszálláson kezdi főiskolán, vagy szerződésesként itt tölti a próbaidejét. Innen kerül át a legénységi szállások valamelyikére, függően a családi állaptotától. Nőtlenek a nőtlenszálláson, házasok az emeletes családos szálláson egészen az első gyerekig (kétszobás lakások), majd azután családos sorházban. Altisztek, tisztek a családi állapotuktól függetlenül a nekik kiutalt típusházban, míg a főtisztek és tábornokok villában.

Az én véleményem, hogy annyit kell építeni, amekkora ott az állomány és elvárás kell legyen, hogy a katonavárosban lakjanak. Ezek nem nagy városok, ötezer környéki kisvárosok, a főtéren a dandárparancsnoksággal, a helyőrségi templommal és fontosabb adminisztratív épületekkel és természetesen katonaiskolákkal a katonagyerekeknek, sportkomplexummal, stb. A lényeg az, hogy kialakuljon a testületi szellem, hogy a katona ne csak átmeneti állapot legyen, hanem életforma, közösség, kaszt. Maga a lakhatás ingyenes kell legyen, csak a közüzemi számlákat és egy fenntartást szolgálló közös költséget kelljen fizetniük, ha van saját tulajdonuk a közelben akkor adják ki bérbe és legyen abból is jövedelmük!

Ehhez kelljen társuljon további kedvezmény, mint személyi jövedelemadó kedvezmény (mondjuk a szerződéses/hivatásos katonák nulla százalék SZJA-t fizessenek, függetlenül attól, hogy hány gyerekük van), gépjárművásárlási program a családosoké mintájára, stb.

Igazából nem kerülne olyan sokba, komoly, igaz csak egyszeri beruházás lenne a magyar építőiparnak és olyan testületi szellemet teremtene, ami utoljára a monarchia hadseregének volt!
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
AFilléres tétel? Te meg vagy hibbanva? Egy Excalibur precíziós lövedék 112.000USD!! EGYETLEN DARAB!!!
Múltkor olvastam egy tanulmányt, hogy egy tüzérségi eszközök árára még egyszer annyit rá kell számolni, amennyit el fogsz vele pufogtatni!
Ezt azért böngészgesd majd!
Egyetlen 30mm-es 100db-os lőszeres doboznyi a PUMA-hoz APFSDS lőszer 1172 USD! A PUMA teljes tára 4 doboznyi.
Az olyan áhított 35mm-esből nagyjából ugyan ennyibe kerül 1 doboz. De csak 56db van a dobozba. Így a Lance toronyba elférő 200 lőszer ugyan annyiba kerül, mint a PUMA 400-a. :cool:
Ha csak a fent említett 400 db IFV-t akarjuk feltölteni akár csak 1x, az nagyságrendileg 1,7M USD! Bágátel...
Kis hamis :).
A 30-as APIhoz képest a 30-as APFSDS tud kb +25% páncélvastagságot áttörni.
A 30-as APIhoz képest a 35-ös API tud 50%-ot - és fajlagosan még olcsóbb is, és nem koptatja 10x-szeresen a csövet.
(API): $551 per case (56 db)
A HE/HEI lőszerek is egy árban vannak. HEIBF, HEINF pedig szintén olcsóbb, mint a 30-as HE.

A teljes géppuska állományról beszéltem! Nem csak a rajok által hordozottakról, de minden olyan eszközről is, amire géppuska van "akasztva", de ezen kívül kell ugye "némi" zárolt készlet is. Nem csak LMG-ből, de GPMG, és HMGből is!
Egy rohadt MG5 16000 EUR!!! A többit képzeld hozzá!
Pontosan ezért is mondom, hogy nem szabad áttérni a 7.62 NATO lőszerre és géppuskákra - Csak a Norma Magnum az igazi!
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero
W

Wilson

Guest
Én anno így képzeltem volna el:
katonailak-park.jpg

A katona a karrierjét a kadétszálláson kezdi főiskolán, vagy szerződésesként itt tölti a próbaidejét. Innen kerül át a legénységi szállások valamelyikére, függően a családi állaptotától. Nőtlenek a nőtlenszálláson, házasok az emeletes családos szálláson egészen az első gyerekig (kétszobás lakások), majd azután családos sorházban. Altisztek, tisztek a családi állapotuktól függetlenül a nekik kiutalt típusházban, míg a főtisztek és tábornokok villában.

Az én véleményem, hogy annyit kell építeni, amekkora ott az állomány és elvárás kell legyen, hogy a katonavárosban lakjanak. Ezek nem nagy városok, ötezer környéki kisvárosok, a főtéren a dandárparancsnoksággal, a helyőrségi templommal és fontosabb adminisztratív épületekkel és természetesen katonaiskolákkal a katonagyerekeknek, sportkomplexummal, stb. A lényeg az, hogy kialakuljon a testületi szellem, hogy a katona ne csak átmeneti állapot legyen, hanem életforma, közösség, kaszt. Maga a lakhatás ingyenes kell legyen, csak a közüzemi számlákat és egy fenntartást szolgálló közös költséget kelljen fizetniük, ha van saját tulajdonuk a közelben akkor adják ki bérbe és legyen abból is jövedelmük!

Ehhez kelljen társuljon további kedvezmény, mint személyi jövedelemadó kedvezmény (mondjuk a szerződéses/hivatásos katonák nulla százalék SZJA-t fizessenek, függetlenül attól, hogy hány gyerekük van), gépjárművásárlási program a családosoké mintájára, stb.

Igazából nem kerülne olyan sokba, komoly, igaz csak egyszeri beruházás lenne a magyar építőiparnak és olyan testületi szellemet teremtene, ami utoljára a monarchia hadseregének volt!

Szép elképzelés de szerintem ez így Magyarországon nem fog megvalósulni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
Kis hamis :).
A 30-as APIhoz képest a 30-as APFSDS tud kb +25% páncélvastagságot áttörni.
A 30-as APIhoz képest a 35-ös API tud 50%-ot - és fajlagosan még olcsóbb is, és nem koptatja 10x-szeresen a csövet.
(API): $551 per case (56 db)
A HE/HEI lőszerek is egy árban vannak. HEIBF, HEINF pedig szintén olcsóbb, mint a 30-as HE.


Pontosan ezért is mondom, hogy nem szabad áttérni a 7.62 NATO lőszerre és géppuskákra - Csak a Norma Magnum az igazi!
Az még drágább. A géppuska is, a lőszer is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 439
113
Nem olvasod ezt a topikot? Heteken át beszéltük ki a Rheinmetal pénzügyi jelentéseket... :D
Úgy látszik, te nem olvasod. Sehol nem állította semmilyen RM információs anyag, hogy mi márpedig Lynxet, meg Boxert veszünk.
Tudom, mivel én találtam azt, amire azt hiszed, hogy te megtaláltad a spanyolviaszt! ;)
HA arra a térképre gondolsz, amit vegyes színezéssel szerepelt Magyarország, mint ami kerekeset és láncosat is vesz, az csak a piaci kilátásokat jelezte azt, hogy milyen várható beszerzések lesznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses