A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
És mennyivel hasznosabban tellne a Red Flag- en ennek akár 10-e is...


Amivel eddig is gyakorolták. Az éves svéd kiképzés keretén belül is kérhetjük a még nem jártas pilóták oktatását.
A Luftwaffe-val bármikor lehet bizniszelni (A400, MRTT, A310). A MAGDAY-en mindig van utántöltés gyakorlás. De ahogy írtam is, addigra itt kell legyen a saját rámpásunk is!


Ez most hogy jön ide? Ki mondta, hogy minden Red Flagre ki kell menni? Az egy amerikai gyakorlat, amire időnként külföldieket is meghívnak. Nem egy olyan volt, amin viszont nem is volt külföldi. Mi konkrét tesztelési céllal megyünk ki eseti jelleggel. Az amerikaiak is kapnának az alkalmon, mivel AESA radaros Gripennel nem sok lehetőségük van gyakorolni.


Így van. Idén több nemzetközi gyakorlatot kellett lemondani/elhalasztani a COVID miatt. A gyalogságnak meg gatyája nincs.
Viszont amíg egy ilyen Red Flag gyakorlaton való részvétel súlyos milliárdok elköltéséhez ad segítséget - ellenben a gatyával - sokkal hamarabb fogják megszervezni, mint az új gatyát!


Éppen most változnak a prioritások. Lásd még: jövő évi költségvetés.
A prioritások nem változnak, pusztán a HM költségvetése növekszik az elvárásnak megfelelően.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Én már nem akarok belemenni igazán az itt ott felmerülő költségekbe, haderő fejlesztési pénzekbe, de ez a tavalyi, szegedi írás, tképpen azt támasztja alá, hogy a Z2026 záró évig lenne 3500 milliárd és ezen felül lenne a légierő fejlesztésének az összege. Most ez változott amúgy meg? Mert tavalyi a cikk.
https://szeged.hu/hirek/31167/3500-...-legerosebb-hadserege-lesz-a-magyar-honvedseg
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 552
11 111
113
https://jogalappal.hu/milliardos-fe...ites-a-katonai-nemzetbiztonsagi-szolgalatnal/

,,A benyújtott törvényjavaslat szerint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kiadási lehetősége a következő évben több mint 10 milliárd forinttal növekszik, ez többek között egy 60 fős létszámfejlesztést is lehetővé tesz, sőt a napokban kerül sor a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képességfejlesztésére 10 milliárd forint többlet biztosítására a költségvetés központi tartalékainak a terhére."
 
K

kamm

Guest
Szerintem egy dolog biztos, még legalább 14 db vadászgépre szükségünk lenne, semmi bajom a Gripen-el,de ha már választani kéne, akkor inkább már F-16V

Ertelmetlen lenne, az E/F messze modernebb es jobb gep nala.

vagy F-35 persze látjuk, hogy a szlovákok is szinte F-35-ös árában vették. Mindig várjuk, hogy ki lesz az USA következő elnöke,de gondolom egy vadászgép beszerzés nem 4 évre szól. A másik dolog: Svédország sem egy nagyhatalom,de ilyen indokkal össze lehetne kötni 1-2 század Gripen meg a CV90-ket, mert lett írva a fórumban, hogy mindenből a lehető legjobbat. Számomra a láncos IFV terén egyértelmű a Puma és Lynux,mert a kelet-német anyucikánkat meg kell nyugtatni. A harmadik dolog: elhangzott a fórumon,hogy a 8x8-as Patria 3-4 milla. Gondolom, ez a csupasz ára,mert a Patria meg a Boxer között akkora különbség nem lehet árban,

Tevedsz.

jó, tudom, pár száz ezer meg főleg 1 milla is sokat számít,de a Patriat most nem érzem a levegőben, tárgyaltunk mostanság egyáltalán a finnekkel ? Vagy esetleg a lengyel Rosomak.

2017 oszen teljes kuldittseg ment a pgz-hez: https://www.defence24.com/hungarian-governments-delegates-visit-the-pgz-group

Majd a PGZ nyitott vmi magyar irodat: https://www.defence24.com/pgz-opens-a-subsidiary-branch-in-hungary

Az USA-hoz visszatérve, ha már végképp venni kell valamit, párszor le lett írva,hogy számunkra a legnagyobb luxus kimondottan a harci helikopter beszerzés. Mondjuk 8 db Apache-t vagy Vipers-t, el tudnék képzelni,mert szerintem ennyire azért a környező országokhoz képest nem lóghatunk ki a sorból, az USA-ból való fegyverbeszerzés terén.

Ilyen sor nem létezik. Nincs kilogas, no meg amerikaiaknak ekkora osszegekkel a valagaba bujni most teljesen ertelmetlen. Ahogy mar korabban irtam, Trump szarik Europara, max $100M rendelessel 5-10 evre letudhato. A Demokrata Part elitje meg policy-driven, tokmindegy, mennyit koltesz vasra.
Heloknak most amugy sem lenne sok értelme, amikor most lettek felujitva a Hindjeink, inkább vegyünk hozzajuk fegyverzetet meg mindent, az sokkal olcsóbb es egybol mukodik.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 438
113
Én már nem akarok belemenni igazán az itt ott felmerülő költségekbe, haderő fejlesztési pénzekbe, de ez a tavalyi, szegedi írás, tképpen azt támasztja alá, hogy a Z2026 záró évig lenne 3500 milliárd és ezen felül lenne a légierő fejlesztésének az összege. Most ez változott amúgy meg? Mert tavalyi a cikk.
https://szeged.hu/hirek/31167/3500-...-legerosebb-hadserege-lesz-a-magyar-honvedseg
Alapvetően igen.
De jelenleg még a Z2026 is javában folyik, de van olyan projekt (az elkotyogott 1000Mrd forintos 15 éves távlatú), amelyik még annak a keretén belül kezdődik - tehát a Z2026 pénzügyi keretét is használják rá - de a kifutása már túlnyúlik azon. Ez azért fontos, mert a Z2026 nem úgy működik, hogy a meghírdetéskor a kormány átutalt egy számlára 3500Mrd forintot, és azzal a HM szabadon garázdálkodik, hanem ez a 3500Mrd forintnyi összeg a mindenkori éves költségvetésbe beletervezett fejlesztési pénzek főösszege. Hovatovább a 3500Mrd forintos összeg sincs kőbe vésve. Ez abban az esetben jön össze, ha a Kormány tartja magát a 8-10 éves költségvetési előtervezéshez.
Most a terv az, hogy a költségvetés tervezésekor nincs a költségvetésben akkora összeg évre előre tervezve, mint amit a Z2026 program feltételez, hanem év közben a gazdasági helyzet alakulásával a PM június elején véglegesíti a számokat és tetemes fejlesztési összeggel hajigálja meg a HM-et.
Aztán év végén készül egy zárszámadás, amiben mindenki szépen megnézheti, hogy végül is mennyi lett az "annyi".
A fő számok: A GDP 2%-át vállaltuk a NATO-nál, mint célértéket a HM költségvetésére fordítani. A NATO erre 2026-ot adta meg. Ehhez képest Orbánék megfejelték a dolgot annyival, hogy ők már 2024-re ígérik ezt a 2%-ot. A miheztartás végett a jövő évre 1,66%-ra kúszik a tervezett költségvetési szám (amit megint nyáron felülvizsglhatnak.).
A most emlegetett 3000Mrd forintnyi közbeszerzést kikerülő 11 elemes beszerzés csomag pedig teljesen random teljesítésű is lehet. Az is lehet, hogy holnap bejelentik, hogy vettünk 1500 különböző géppuskát, amit 2 éven belül le is szállítanak, és mi azt egybe fizetjük, de az is lehet, hogy mondjuk rendelünk 5000db különböző terepjáró teherautót a Tatrától, vagy a Rheinmetalltól, de ezeket csak 8-10 évre leosztva szállítják, és úgy is kell kifizetni.
Mindenesetre, szerintem a most felmentést kapott projektek bejelentésére már nem hiszem, hogy sokat kell várni. Ezek várhatóan már mind le vannak tárgyalva, és ha hazai gyártási hozzájárulás is van egyes beszerzésekben, akkor a mostani gazdasági helyzetben minden munkahelyet, GDP növelő beruházást hype-olni kell!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD
K

kamm

Guest
Én már nem akarok belemenni igazán az itt ott felmerülő költségekbe, haderő fejlesztési pénzekbe, de ez a tavalyi, szegedi írás, tképpen azt támasztja alá, hogy a Z2026 záró évig lenne 3500 milliárd és ezen felül lenne a légierő fejlesztésének az összege. Most ez változott amúgy meg? Mert tavalyi a cikk.
https://szeged.hu/hirek/31167/3500-...-legerosebb-hadserege-lesz-a-magyar-honvedseg

Legiero mindig is a Z2026 utan/kivul jott...
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Legiero mindig is a Z2026 utan/kivul jott...
Pedig itt előző napokban, pont nem ez az összeg lett elosztva egyesek részéről, hanem cakk pakk a 3000 milliárd. 1700+1300(a + ami ugye F-35 is, meg Gripen is lehet vagy akármi, mert ugye egyszeri beszerzés ).
 
W

Wilson

Guest
Én már nem akarok belemenni igazán az itt ott felmerülő költségekbe, haderő fejlesztési pénzekbe, de ez a tavalyi, szegedi írás, tképpen azt támasztja alá, hogy a Z2026 záró évig lenne 3500 milliárd és ezen felül lenne a légierő fejlesztésének az összege. Most ez változott amúgy meg? Mert tavalyi a cikk.
https://szeged.hu/hirek/31167/3500-...-legerosebb-hadserege-lesz-a-magyar-honvedseg

Ez a cikk csak nagy vonalakban hozta le az ott elhangzottakat egy aprócska mondat kimaradt a cikkből amit bizony Benkő papa mondott,tehát helyesen:

Amennyiben Magyarország kormánya úgy dönt,hogy
2026 után esedékessé válik a hazai vadászgépek,a svéd Grippenek cseréje.Akkor nem árulunk el nagy titkot,hogy ennek költsége önmagában csillagászati lesz,és ez nincs benne a jelzett 3500 milliárd forintban.

Az általam feketével kiemelt rész kicsit más megvilágításban,helyezi a linkelt cikkben leírtalak.:)

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Hagyjátok már abba a marhaság beszélesét.Fingja nincs senkinek,hogy mire meg hogyan költik a pénzt ti meg írkáltok marhaságokat napok óta.Olyan blődsegek kerültek ide az elmúlt napokban,hogy néga fáj őket olvasni is.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Hagyjátok már abba a marhaság beszélesét.Fingja nincs senkinek,hogy mire meg hogyan költik a pénzt ti meg írkáltok marhaságokat napok óta.Olyan blődsegek kerültek ide az elmúlt napokban,hogy néga fáj őket olvasni is.
Szerintem meg pont a nem egyértelmű kommunikáció az, ami zavaró. Én pl ezt tettem szóvá, nem spekuláltam semmiről. Amúgy igazad van.
 
K

kamm

Guest
Másnap nem lenne tűzoltó, rendőr aki felvenné a szolgálatot, de igazából az összes állami alkalmazott necces lenne, ráadásnak az adófizető zsebében is jogosan nyílna a bicska, hogy az új elitnek minden ingyen van. Így is nagy a szakadék, nem kéne ezt tovább mélyíteni. Tisztességes fizetés, rendes munkakörülmények a többi nem az állam dolga.

En nem is reagaltam erre a hajmereszto, ketbites marhasagra. Nem tudom, mennyi idos blogen, de ketlem hogy felnőtt - maskulonben nem rajzolgatna ilyen verlazito, sértő, gyerekesen egyszerű dolgokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
és mi így állunk bosszút! :D :D
És amíg nincs hivatalos bejelentés, addig le is kellene állítani ezt a topikot, mert miről beszélgetnének itt az emberek,ugye.De én értem egyrészt amit a hozzáértők írnak, hogy nincs konkrétum és sok a fantazmagória meg a baromság , másrészt azért annyira nem szakmai ez a fórum, hogy mondjuk én, tudjam mi az ami hülyeség és mi az ami nem. Szóval akkor mehet a T-72 upgrade? :D
 
W

Wilson

Guest
Hagyjátok már abba a marhaság beszélesét.Fingja nincs senkinek,hogy mire meg hogyan költik a pénzt ti meg írkáltok marhaságokat napok óta.Olyan blődsegek kerültek ide az elmúlt napokban,hogy néga fáj őket olvasni is.

Most miért hűtöd le a kedélyeket:)Mert én már nagyon várom (3000 milliárd) a Halálcsillagos és a Birodalmi csillagrombolós beszerzésekről szóló kommenteket.:)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Hagyjátok már abba a marhaság beszélesét.Fingja nincs senkinek,hogy mire meg hogyan költik a pénzt ti meg írkáltok marhaságokat napok óta.Olyan blődsegek kerültek ide az elmúlt napokban,hogy néga fáj őket olvasni is.
Mindenkinek lehetnek elképzelései hogy mire fogjuk költeni azt marha sok pénzt.
Biztos vagyok benne hogy neked is van.
Ha valaki úgy érzi hogy ezt itt meg kell ossza másokkal is....miért ne?
Legfeljebb elmondjuk neki ha szerintünk téved.
Ez a fórum szerintem erre (is) van.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Csak kérdés: kis moszkvának és a szovjet bunkereknek pápa felé lehetne még valamikor funkciót találni, vagy katonai szempontból teljesen felejtős?
Ugyan ez; Kiskunlacháza, Kunmadaras.