Én anno így képzeltem volna el:
A katona a karrierjét a kadétszálláson kezdi főiskolán, vagy szerződésesként itt tölti a próbaidejét. Innen kerül át a legénységi szállások valamelyikére, függően a családi állaptotától. Nőtlenek a nőtlenszálláson, házasok az emeletes családos szálláson egészen az első gyerekig (kétszobás lakások), majd azután családos sorházban. Altisztek, tisztek a családi állapotuktól függetlenül a nekik kiutalt típusházban, míg a főtisztek és tábornokok villában.
Az én véleményem, hogy annyit kell építeni, amekkora ott az állomány és elvárás kell legyen, hogy a katonavárosban lakjanak. Ezek nem nagy városok, ötezer környéki kisvárosok, a főtéren a dandárparancsnoksággal, a helyőrségi templommal és fontosabb adminisztratív épületekkel és természetesen katonaiskolákkal a katonagyerekeknek, sportkomplexummal, stb. A lényeg az, hogy kialakuljon a testületi szellem, hogy a katona ne csak átmeneti állapot legyen, hanem életforma, közösség, kaszt. Maga a lakhatás ingyenes kell legyen, csak a közüzemi számlákat és egy fenntartást szolgálló közös költséget kelljen fizetniük, ha van saját tulajdonuk a közelben akkor adják ki bérbe és legyen abból is jövedelmük!
Ehhez kelljen társuljon további kedvezmény, mint személyi jövedelemadó kedvezmény (mondjuk a szerződéses/hivatásos katonák nulla százalék SZJA-t fizessenek, függetlenül attól, hogy hány gyerekük van), gépjárművásárlási program a családosoké mintájára, stb.
Igazából nem kerülne olyan sokba, komoly, igaz csak egyszeri beruházás lenne a magyar építőiparnak és olyan testületi szellemet teremtene, ami utoljára a monarchia hadseregének volt!