Rheinmetall Lynx

Én is a kisebb páncélozott tér irányába hajlitanam a kompromisszumot, szerintem erre célzott. A Puma kisebb, kényelmetlenebb belső tere kisebb célpont. Ez a Puma előnye a Lynx el szemben, amin változtatni nem lehet.
Az a kérdés,hogy kisebb célpont e annyival,mint amennyivel kisebb a beltere?Mert marha sok cuccnak kéne elférni odabent...
és még a katonáknak is.

Az a kérdés,hogy kisebb célpont e annyival,mint amennyivel kisebb a beltere?Mert marha sok cuccnak kéne elférni odabent...
és még a katonáknak is.
A BW szerintem, (remélem), alapos szakmai döntést hozott. Meg én is keresem a katonák cuccait a képeken, meg tartalék lőszert, kaját. Vesztesként, de 2 vh van a hátuk mögött.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
Írtam is: "...Kényelem és/vagy biztonság (témájához/kérdéséhez):..."

Tágabban értelmezve kapcsolódik a te hozzászólásodhoz -és az azt megelőzőkhöz-.

...és jól hangzott el, hogy a nem sokkal kisebb méretet/befogadóképességet sokkal jobban lehet páncélozni és jóval kisebb cél(felülete-)t is mutat.
...csak akkor több is kell belőle!
Ezt a (€)különbözetet -szerintem- a kiegészítő páncélzat itthoni gyártásával lehet(kellene) ellensúlyozni.
Ránk is fér végre, hogy ne csak a hadiipari cégek "fejőstehene" legyünk, adjanak/vegyünk/lopjunk/fejlesszünk saját részterületet.
Bővebben nem fejtem ki most..., másik téma tárgya, majd ott.

Írtam is: "...Kényelem és/vagy biztonság (témájához/kérdéséhez):..."

Tágabban értelmezve kapcsolódik a te hozzászólásodhoz -és az azt megelőzőkhöz-.

...és jól hangzott el, hogy a nem sokkal kisebb méretet/befogadóképességet sokkal jobban lehet páncélozni és jóval kisebb cél(felülete-)t is mutat.
...csak akkor több is kell belőle!
Ezt a (€)különbözetet -szerintem- a kiegészítő páncélzat itthoni gyártásával lehet(kellene) ellensúlyozni.
Ránk is fér végre, hogy ne csak a hadiipari cégek "fejőstehene" legyünk, adjanak/vegyünk/lopjunk/fejlesszünk saját részterületet.
Bővebben nem fejtem ki most..., másik téma tárgya, majd ott.

Jaa,én csak az ajtóról beszéltem,nem úgy általában.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
A rámpa a legjobb.Az a legegyszerűbb és a legpraktikusabb.
Ne az ajtót nézd!
A rámpa az evidens. A fejrésznél lévő elhúzható ajtóra gondoltam. Nem az elhúzás a lényeg, hanem mivel az ajtó páncélozasa miatt a rámpa taposó része túl magasra kerül, logikusan csak felfelé a lehet helyet nyitni a deszantoló katonák fejének.
Különben a PUMA egyik korai verzióján volt valami hasonló.
Múltkor @mindenen kívül egyik linkelt képén látszott egy hasonló megoldás.
Gondolkodtam (mintha rajtam múlna:cool:) egy osztott ajtó/rámpa lehetőségén is, de ott valószínűleg a gázlóképességet rontaná.

Ne az ajtót nézd!
A rámpa az evidens. A fejrésznél lévő elhúzható ajtóra gondoltam. Nem az elhúzás a lényeg, hanem mivel az ajtó páncélozasa miatt a rámpa taposó része túl magasra kerül, logikusan csak felfelé a lehet helyet nyitni a deszantoló katonák fejének.
Gondolkodtam (mintha rajtam múlna:cool:) egy osztott ajtó/rámpa lehetőségén is, de ott valószínűleg a gázlóképességet rontaná.

Tudod milyen nehéz lenne az az ajtó?

Én azt nem értettem, hogy ehhez miért nem szerkesztettek sze olyan felfelé nyíló megoldást, mint amilyeneket a kishajó kabinoknál szoktak.
Joanna_makett_013.jpg

Nem pontos a kép, mert felnyílóra gondoltam, nem elcsúsztathatóra, de az elv a lényeg.

Hasonló létezik, igaz kényszerből.
3-achzarit-apc.jpg

achzarit-heavy-apc-idf-service-desert_1_8bc94258386c1318c1aa19258a8711e5.jpg

cI4JbpE.jpg

dXJvQdH.jpg

Ne az ajtót nézd!

Én rendszeresen Maxpro és MATV ből másztam ki be, naponta többször. A Maxpro belmagassága olyan 136 cm lehet, az ajtó nyilván kisebb. Nem volt olyan, bárhogy húztam össze magam, hogy a mellényem, (hátul), vagy a sisakom, ne basztam volna be. Ami azért rossz, mert már lefelé mentem volna egy bazi magas rámpán, de mindig kibillentett az egyensúlyomból. Nagyon szar a 130 kilós tömeggel újra nekimenni. Ez fontos szerintem a lövész katonáknak. Az ajtóban vágott süllyesztett lépcsőben látnám a kompromisszumos megoldást. Persze ott nem lehet 50 centi vastag az ajtó. De gugolva ki-, be mászni egy ilyen járműbe napi 10-20 alkalommal teljes cuccban az szar. Ja, és még egy géppuskát, CG-t is hajtogass magaddal a 110 centis ajtóban.

Akkor most nézd meg a Lynx vagy a Puma tetejét is.
Mit nézzek rajta?
puma-ifv-image04.jpg

Valóban, de itt a motor felett nem volt más megoldás. A vékony lemezek a közlekedő folyosó oldalán valamit merevitenek. Viszont a folyosó holt tér, szerintem. BMP 3 ra gondolok.

Persze mind a kettő élhetetlen szar, csak beraktam érdekességnek, hogy pöcshuszár ötletével is készültek már járművek.

A BW szerintem, (remélem), alapos szakmai döntést hozott. Meg én is keresem a katonák cuccait a képeken, meg tartalék lőszert, kaját. Vesztesként, de 2 vh van a hátuk mögött.
Éppenséggel a folyamats fejlődés vonalát a Lynx képviseli(Marder 2 ujragondolva)Puma meg a lélgi szállitható békefentartó.

• Tetszik
Reactions: ravenlord
Éppenséggel a folyamats fejlődés vonalát a Lynx képviseli(Marder 2 ujragondolva)Puma meg a lélgi szállitható békefentartó.
Nem értek egyet. A Puma a BW gyalogsági harcjárműve a következő 40 évben. A Lynx egy magáncég kétségbeesett próbálkozása, hogy a piacon maradjon. A Lynx nem egy haderő követelményeinek megfelelően kifejlesztett harcjármű, hanem az RM által eladhatonak vélt termék, egy piaci résben. A Puma költséghatékony alternatívája. Kérdés, hogy valóban alternatíva, vagy csak egy pótló eszköz. Az árát, ígért képességeit így kell nézni.

Nem értek egyet. A Puma a BW gyalogsági harcjárműve a következő 40 évben. A Lynx egy magáncég kétségbeesett próbálkozása, hogy a piacon maradjon. A Lynx nem egy haderő követelményeinek megfelelően kifejlesztett harcjármű, hanem az RM által eladhatonak vélt termék, egy piaci résben. A Puma költséghatékony alternatívája. Kérdés, hogy valóban alternatíva, vagy csak egy pótló eszköz. Az árát, ígért képességeit így kell nézni.
Ez igy nekem meggyőző!

Most is nyitó mechanika nyitja a hátsó ajtót, ráadásul még akkora felső nyíló fedél sem kellene, mint ami a Lynx tető búvó nyílásain vannak, mivel csak annyi kell, hogy a kilépő katona ne kúrja be a fejét. Talán egy 30-40 cm mélységű bevágas kellene.
Ráadásul nem is kellene teljesen 90fokig nyithatónak lennie, mivel csak egy kb.40cm nagyságú plusz fejtér kellene a deszanthoz ideiglenesen. És mivel menet közben a helyén van ez a felnyíló rész, így ilyenkor oldalról megtámasztja a nyílas peremét, tehát megmarad a kaszni merevsége.
Nem kell olyan nagy felső ajtóra gondolni, mint a BMP3 nál.
De reméljük, hogy mi már a 10 centivel magasabb PUMA-ból kapunk...;)

• Tetszik
Reactions: Loken

A Puma költséghatékony alternatívája a KF31-es.

A KF41 egy eggyel nagyobb*** kategóriájú jármű, amiből ráadásul számtalan verzió van tervbe véve (a Boxerhez hasonló mission modulok segítségével)

***Eggyel nagyobb kategória a szállítható deszant (6 helyett 8, esetleg 9 fő) és a fegyverzet is (30 helyett 35 vagy 50mm és 2 helyett 4 ATGM).).

A nagyobb célfelület dologhoz annyit, hogy 24 fő lövésznek 4 Puma vagy 3 Lynx kell.

4 Puma már lehet, hogy nagyobb célfelület, miközben lényegét tekintve nem nagyobb tűzerő.