A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Szerintem ezt a nyilatkozatot a Románok lehet nem halloták ezért vettek Himarst de szerintem még valószínűbb,hogy tudomásuk van erről a nyilatkozatról de a román nyelvben a jó szomszédi viszony egy értelmezhetetlen szóösszetétel :):)
Értelmezik ök és élvezik is....

a következö átállásukig! :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: Wilson
Ha jól emlékszem az előző Honvédelmi miniszter mondta hogy csöves rakéta sorozat vetőnk nem lesz a jó szomszédi viszony miatt! Remélem azóta változott a vélemény és lesz beszerezve!

ha tényleg ezt mondta akkor szomorú hogy egyáltalán tiszti beosztásban lehet, nem hogy vezető pozícióban :O

Ezzel két probléma van...
1.) egy békeidős békefenntartó misszióban szerzett konvoj kísérés, meg reptér őrzés és ehhez hasonló tapasztalatok, nem tudom mennyiben hasznosak egy near-peer ellenség ellen vívott háborúban?
Kiterjesztve ezt a gondolatot a különlegesekre is (akik esetleg tényleg még lőnek is néha): egy buckalakók ellen vívott COIN művelet mennyiben lehet hasznos tapasztalat egy K.Eu.ban vívott konfliktus során?
Jó eséllyel semennyire….
2.) a politikai vezetés felelőssége eldönteni hogy milyen konfliktus zónákba vezényel magyar katonákat. Szerény véleményem szerint elég limitált azon ENSZ felhatalmazással zajló konfliktusok száma amik politikai szempontból megérik magyar katonák életét kockáztatni.

Ebbol annyi derult ki, hogy nem erted, mi az a politikai toke ill hogyan alakulnak nemzetkozi politikai dontesek.

Ha nem lennének a missziók akkor a szakmai szinvonal és a szemlélet meg mindig a béka segge alatt lenne.Egesz egyszerűen a missziók kb generaciós ugrást hoztak a Honvédsegben kb mindenben!

Ezt siman el is tudom kepzelni. Anno szinte minden teruleten igaz volt, hogy amig be volt zarva az orszag, addig borzaszto belterjes hulyesegek keringtek minden szakmaban, amelyik nem latott ki a vilagra (meg az amugy nemzetkozi szinten nagyon jo szinvonalu hazai oktatassal egyutt is.)

Az ELŐZŐ HM az Simicskó István volt, echte civil ... ha őrá gondolt AlbaRegia.

A civillel semmi baj - a vilag minden normalis orszagaban civil kontrol alatt van a hadsereg -, az ostobasaggal inkabb. Simicsko meg egy allamtitkari szintre sem volt igazan valo, a miniszteri kabat meg vegkepp tul nagy volt neki.

• Tetszik
Reactions: sisimoto
Nem értettelek félre, mert te írtál csapatlégvédelemről, és mint képesség, megismétlem nem objektumvédelemre szolgál. Jelenleg a csapatlégvédelemből visszamaradt eszközünk a KUB, a Mistral már későbbi bevásárlásból származik. Olvasd el molni összefoglalóját.
Ja, a KUB. Igen, ezt akarják NASAMS-ra cserélni.

Ebbol annyi derult ki, hogy nem erted, mi az a politikai toke ill hogyan alakulnak nemzetkozi politikai dontesek.
Csakhogy itt arról megy az eszmecsere, hogy katonailag mennyi haszna van az expediciós hadviselésnek abban a formában, ahogyan mi űzzük! Néhányan úgy gondoljuk, hogy gyakorlatilag semmi, mások szerint meg van