A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Hivatásos legénységiről meg nem hallottam, a tiszt és altisztjelöltek tuti nem legénységiek (kulön állománykategóriák) de a tartalékosok esetében valóban sántit.

BTW a tartalékos főhadnagy elöljárója a hivatásos hadnagynak? Nem találom a választ hogy hogy oldották meg, a hivatásos, szerződéses, vs. tartalékos rendfokozatok alá-fölé rendeltségét.
A szolgálati szabályzat meg gondolom csak katonáknak elérhető.

A hivatásos tizedes akkor nem legénység? Az infografikán sem (OK, azt is hagyjuk) :) ? A tartalékos őrvezető meg a tiszti étkezdén kajál és a tiszti kantinban szlopálja a konyakot a szivar mellé ... ;)

Itt persze számít a beosztás is. Egy jármű parancsnoknak (legyen az hajó vagy akár egy teherautó) egy tábornok sem utasíthat. Jó annyit, hogy ide menj/oda menj nagy vonalakban, de hogy mikor tekerje a kormányt meg taposson a fékbe azt nem. Ilyen még pl. az őrparancsnok is (meg az őrség állománya is). Elhangzik az "állj vagy lövök", akkor ott mindenkinek meg kell állnia. Pláne, ha messziről vagy sötétben nem látszódik annyira a rangjelzés ... :) MEg vannak még olyan beosztások, ahol alacsonyabb rangú utasíthat egy magasabbat is - akár a "klasszikusabb" helyzetekben is ...
 

felfoldi

Active Member
2020. július 23.
119
108
43
A hivatásos tizedes akkor nem legénység? Az infografikán sem (OK, azt is hagyjuk) :) ? A tartalékos őrvezető meg a tiszti étkezdén kajál és a tiszti kantinban szlopálja a konyakot a szivar mellé ... ;)

Itt persze számít a beosztás is. Egy jármű parancsnoknak (legyen az hajó vagy akár egy teherautó) egy tábornok sem utasíthat. Jó annyit, hogy ide menj/oda menj nagy vonalakban, de hogy mikor tekerje a kormányt meg taposson a fékbe azt nem. Ilyen még pl. az őrparancsnok is (meg az őrség állománya is). Elhangzik az "állj vagy lövök", akkor ott mindenkinek meg kell állnia. Pláne, ha messziről vagy sötétben nem látszódik annyira a rangjelzés ... :) MEg vannak még olyan beosztások, ahol alacsonyabb rangú utasíthat egy magasabbat is - akár a "klasszikusabb" helyzetekben is ...


Szerintem nincs olyan hogy hivatásos tizedes. Csak szerződéses es tartalékos tizedes van. (Meg sorállományú, jelenleg felfüggesztve.)

Persze hogy számit a beosztás, de most nem erről kérdezek. Hanem hogy tiszteleg-e a szerződéses hadnagy a tartalékos századosnak, vagy a hivatásos őrmester a tartalékos főtörzsnek? A való életben gondolom nem, de szabály szerint kene-e neki?
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Mert ez egy hatásvadász marhaság. Ebből mennyire derül ki, hogy mennyi csapattiszt van a rendszerben, és mennyi a parancsnokságon dolgozó. Mennyi tiszt ül különböző NATO parancsnokságokon? A számokból mennyi a Honvédkórház állománya, mert a 2020-as költségvetés szerint 3400 főt számlálnak? 2014-ben még a nagy részük civil státuszú volt. Mára már mindenki katonai státuszt kapott. Az orvosok minimum tiszti, de inkább főtiszti rendfokozatúak. A főiskolát végzett ápolók, nővérek szerintem szintén. De minimum tiszthelyettesek.
A KNBSZ pl. önmaga 1000 főt képvisel. Na ők szinte biztosan mind minimum altiszti besorolásúak, de inkább feljebb. A polgári alkalmazottak nagy része is normálisan inkább legénységi állományú lenne, de annyi pénzért nem kapnak még egy biztonsági őrt sem, amennyit egy kezdő honvéd kapna. Pl. a HM EI alkalmazottai is ide számítottak annak idején. Ma már hivatalosan a Nemzeti Vagyont kezelő tárca nélküli miniszterhez kerültek.
Én pl. rettenetesen meglepődtem a BHD (Budapesti Helyőrségi Dandár)-n, és a funkciókon, amit ellát. Gyakorlatilag felmerül az emberben, hogy ezek a funkciók vajon mennyiben járulnak hozzá a haza védelméhez. Aztán rájössz, hogy mégis csak a Honvédségnek kell ezeket a funkciókat intéznie.
Mondom, hogy van mit lefaragni, de hogy komplett funkciókat vegyenek el a Honvédségtől, az nem nagyon tud majd összejönni. Pl. nem gondolom, hogy majd a nemzeti ünnepeken, delegációk érkezésekor a Száztagú Cigányzenekarnak kellene játszania, vagy a Pedagógusok Országos Szakszervezetének díszőrséget adnia. Esetleg a Koronaőrség vagy a Palotaőrség sem igazán kiszervezhető. (Elvi alapon!)

Meg lehet nézni a cseh haderő számait! Még rosszabb a helyzet náluk...
Ne a US ARMY számaiból indulj ki, ahol az emberek gyakran azért jelentkeznek a szolgálatba, hogy letudják a taníttatásukhoz szükséges éveket. Ezek az emberek nem is nagyon fognak Private rangnál feljebb jutni.
/Különben szerintem a Honvédség gondjaira elég komoly gyógyír lenne, ha hasonló rendszert vezetnének be. :rolleyes:/

Egy szónak is száz a vége, ha elkezdik emelni a "harcolók" bérét (ágazati juttatásokkal, mert máshogy a közalkalmazotti bértábla erre alkalmatlan), akkor lesz bővülés legénységi szinten is. Akkor majd javulnak az arányok is. Már a legutolsó MH létszám korlátozás esetén is a tiszti és altiszti létszám szigorúan meg volt szabva, a legénységi állomány nőhetett, de kizárólag a másik 2 csoport kárára.

Szerinted az normális, hogy egy mondjuk 25 ezres honvédségből 3500 a Honvédkórház, am i még csak nem is kizárólag katonákat/volt katonákat/családtagokat lát el?

Őket kapásból ki kéne venni az állományból és áttenni az EMMI költségvetésbe.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Ami azt illeti,kicsit helyre kéne rakni néhány tévhitet.
Valóban volt egy összehasonlitás anno az Abrams és a Leo között,amit a Leo nyert,még mindkét tipus sorozatgyártásának elindulása elött.Ezután az Abramsot átdolgozták.Az Abramsbol is volt dizelmotoros protó,egy amerikai 1450le-s léghűtéses motorral.Az összehasonlitó próbák után a gázturbina nyert.Különben mindkét hajtómű régi,50 éves konstrukció.Többször is felmerűlt a dizelmotorra való átépités,de mindig elvetették.A GE új gézturbina fejlesztési ajánlatát szintén elutasitották.A régi turbina még mindig megfelel,valójában azt is lehetne jelentősen upgradelni,de feleslegesnek itélték egyenlőre.Közhiedelemmel ellentétben az amerikai változatoknak is csak egy része készült urán páncélzattal.Mindkét tipus konstrukciósan tekintve ugyan azt a kazamatás páncélzati rendszert használja.Az alkalmazott modulelemek azonban mások,ezek az idők folyamán is változtak.És mindkét tipus fejlődőtt az idők folyamán.Az Abrams konstrukciós előnye,hogy nincs lőszer a testben.Több Abrams is túlélt lőszerrobbanást,volt amelyik saját lábon visszament a támaszpontjára utána.És van Abrams gyártás.Az egyiptomi összeszereléssel.Az USA hazai összeszerelést jelenleg nem csinál saját felhasználásra.Az új változatokat a régiek átépitésével állitják elő.De ami azt illeti,ezt a Leoval is csinálják.
A két tipus között valószinűleg nincs igazán nagy harcértékbeli különbség.Az egyik ebben jobb,a másik abban.A Leo valamivel talán jobb.
Merkava egy eltérő konstrukció.Nem jobb,avagy rosszabb,hanem más.Jelenlegi változatában egy német eredetű motor és ágyú van.A konstrukciót az izraeli harci tapasztalat alapján fejlesztették.És ezt nem becsülném le.A II.vh óta az IDF a legtapasztaltabb haderő páncéloshadviselés terén.Nagy előnyének tartom,hogy van egy hátsó tere,ami rugalmassá teszi.
Igazábol mindhárom tipusnak megvannak a gyengéi.De az előnyei is.Az adott ország igényei,várható harckörülményei döntik el,hogy néki melyik a jobb.Pl Japánnak egyik se.Az ő hegyvidékeiken mindhárom alulmarad a saját Type10 tipusukkal szemben

Nem a Leo nyerte. Volt olyan pont amit igen, de pl. a védettséget nem.

A Leo oldalpáncélja - különösen a toronynál érdemben vékonyabb, mint az Abrahmsé + a Leonál elől a testben a vezető mellett van egy csomó lőszer.

És igen, az M1-et is átdolgozták (de a Leo-t is).

A Merkava szeritnem izraelen kívül nem működne. Pont a hátsó térben elhelyezett lőszerek alig védettek KE ellen ill. nagyon orrnehéz.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Én letojom ezt az infográfiát, ami mostanra (mivel az aktualitása 2014-es volt) elvileg még talán rosszabb kinézetű is lett az említett változtatások miatt.
A kolléga azt a marhaságot találta ki, hogy majd ő jól megfejti azt az anomáliát, hogy egy 40.000-es sereget hogyan kell a jelenlegi 20.000-esből úgy, hogy a tisztek és a tiszthelyettesek számát jól lecsökkenti, és helyettük a legénységiek számát megtoldja 20.000-rel. És és még MARAD IS lóvé!
Minderre felhozta szemléltető példának a fenti infográfiát.
Ez meg különösen hibás:
magyar-honvedseg-2014-660jelm.gif

Sem Hivatalnok meg Honvéd olyan, mintha egy fakockát és egy cápát tettél volna a képre.
A Hivatalonok helyett civil alkalmazottat kellett volna feltüntetni, míg a Honvéd helyére legénységi állományú-t. A Honvéd (helyesen honvéd) a Magyar Honvédség legalacsonyabb rendfokozatú katonája. A 7895 fő-be viszont beletartoznak a tizedesek, és a szakaszvezetők is.
Alapvetően a Magyar honvédségnek nem 7895 fő honvédja van, hanem több millió, ugyanis háború esetén mindenki azzá válik...
Szóval amellett, hogy elméleti probléma van az infografikával, még technikailag is értelmezhetetlen. Akkor mi ez, ha nem pontosan az "Értelmetlen Infografikák" egyik oszlopos tagja.

Őőő, most gyorsan annyit, hazudtál te már nagyobbat is...
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Én letojom ezt az infográfiát, ami mostanra (mivel az aktualitása 2014-es volt) elvileg még talán rosszabb kinézetű is lett az említett változtatások miatt.
A kolléga azt a marhaságot találta ki, hogy majd ő jól megfejti azt az anomáliát, hogy egy 40.000-es sereget hogyan kell a jelenlegi 20.000-esből úgy, hogy a tisztek és a tiszthelyettesek számát jól lecsökkenti, és helyettük a legénységiek számát megtoldja 20.000-rel. És és még MARAD IS lóvé!
Minderre felhozta szemléltető példának a fenti infográfiát.
Ez meg különösen hibás:
magyar-honvedseg-2014-660jelm.gif

Sem Hivatalnok meg Honvéd olyan, mintha egy fakockát és egy cápát tettél volna a képre.
A Hivatalonok helyett civil alkalmazottat kellett volna feltüntetni, míg a Honvéd helyére legénységi állományú-t. A Honvéd (helyesen honvéd) a Magyar Honvédség legalacsonyabb rendfokozatú katonája. A 7895 fő-be viszont beletartoznak a tizedesek, és a szakaszvezetők is.
Alapvetően a Magyar honvédségnek nem 7895 fő honvédja van, hanem több millió, ugyanis háború esetén mindenki azzá válik...
Szóval amellett, hogy elméleti probléma van az infografikával, még technikailag is értelmezhetetlen. Akkor mi ez, ha nem pontosan az "Értelmetlen Infografikák" egyik oszlopos tagja.
Majd ha az a több millió ember fizetest/illetményt kap a honvédségtől akkor lesz több millió honvéd. Tehát teljesen erelmezhető az infografika.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Én letojom ezt az infográfiát, ami mostanra (mivel az aktualitása 2014-es volt) elvileg még talán rosszabb kinézetű is lett az említett változtatások miatt.
A kolléga azt a marhaságot találta ki, hogy majd ő jól megfejti azt az anomáliát, hogy egy 40.000-es sereget hogyan kell a jelenlegi 20.000-esből úgy, hogy a tisztek és a tiszthelyettesek számát jól lecsökkenti, és helyettük a legénységiek számát megtoldja 20.000-rel. És és még MARAD IS lóvé!
Minderre felhozta szemléltető példának a fenti infográfiát.
Ez meg különösen hibás:
magyar-honvedseg-2014-660jelm.gif

Sem Hivatalnok meg Honvéd olyan, mintha egy fakockát és egy cápát tettél volna a képre.
A Hivatalonok helyett civil alkalmazottat kellett volna feltüntetni, míg a Honvéd helyére legénységi állományú-t. A Honvéd (helyesen honvéd) a Magyar Honvédség legalacsonyabb rendfokozatú katonája. A 7895 fő-be viszont beletartoznak a tizedesek, és a szakaszvezetők is.
Alapvetően a Magyar honvédségnek nem 7895 fő honvédja van, hanem több millió, ugyanis háború esetén mindenki azzá válik...
Szóval amellett, hogy elméleti probléma van az infografikával, még technikailag is értelmezhetetlen. Akkor mi ez, ha nem pontosan az "Értelmetlen Infografikák" egyik oszlopos tagja.
A MH legalacsonyabb rendfokozata a "közkatona". A hivatalnokból pedig két féle van, úgymint "kormánytisztviselő", illetve "honvédelmi alkalmazott". Az előzőek a HM-ben dolgoznak, az utóbbiak pedig az alakulatoknál. Egyébként minden katona honvéd.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
A MH legalacsonyabb rendfokozata a "közkatona". A hivatalnokból pedig két féle van, úgymint "kormánytisztviselő", illetve "honvédelmi alkalmazott". Az előzőek a HM-ben dolgoznak, az utóbbiak pedig az alakulatoknál. Egyébként minden katona honvéd.
Mi az a közkatna pontosan?
Mi a különbség közte és a szerződéses között?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Ami azt illeti,kicsit helyre kéne rakni néhány tévhitet.
Valóban volt egy összehasonlitás anno az Abrams és a Leo között,amit a Leo nyert,még mindkét tipus sorozatgyártásának elindulása elött.Ezután az Abramsot átdolgozták.Az Abramsbol is volt dizelmotoros protó,egy amerikai 1450le-s léghűtéses motorral.Az összehasonlitó próbák után a gázturbina nyert.Különben mindkét hajtómű régi,50 éves konstrukció.Többször is felmerűlt a dizelmotorra való átépités,de mindig elvetették.A GE új gézturbina fejlesztési ajánlatát szintén elutasitották.A régi turbina még mindig megfelel,valójában azt is lehetne jelentősen upgradelni,de feleslegesnek itélték egyenlőre.Közhiedelemmel ellentétben az amerikai változatoknak is csak egy része készült urán páncélzattal.Mindkét tipus konstrukciósan tekintve ugyan azt a kazamatás páncélzati rendszert használja.Az alkalmazott modulelemek azonban mások,ezek az idők folyamán is változtak.És mindkét tipus fejlődőtt az idők folyamán.Az Abrams konstrukciós előnye,hogy nincs lőszer a testben.Több Abrams is túlélt lőszerrobbanást,volt amelyik saját lábon visszament a támaszpontjára utána.És van Abrams gyártás.Az egyiptomi összeszereléssel.Az USA hazai összeszerelést jelenleg nem csinál saját felhasználásra.Az új változatokat a régiek átépitésével állitják elő.De ami azt illeti,ezt a Leoval is csinálják.
A két tipus között valószinűleg nincs igazán nagy harcértékbeli különbség.Az egyik ebben jobb,a másik abban.A Leo valamivel talán jobb.
Merkava egy eltérő konstrukció.Nem jobb,avagy rosszabb,hanem más.Jelenlegi változatában egy német eredetű motor és ágyú van.A konstrukciót az izraeli harci tapasztalat alapján fejlesztették.És ezt nem becsülném le.A II.vh óta az IDF a legtapasztaltabb haderő páncéloshadviselés terén.Nagy előnyének tartom,hogy van egy hátsó tere,ami rugalmassá teszi.
Igazábol mindhárom tipusnak megvannak a gyengéi.De az előnyei is.Az adott ország igényei,várható harckörülményei döntik el,hogy néki melyik a jobb.Pl Japánnak egyik se.Az ő hegyvidékeiken mindhárom alulmarad a saját Type10 tipusukkal szemben

Melyik amerikai Abrams nem uránis?A TGY-nek volt pár ilyen és kész.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Szerinted az normális, hogy egy mondjuk 25 ezres honvédségből 3500 a Honvédkórház, am i még csak nem is kizárólag katonákat/volt katonákat/családtagokat lát el?

Őket kapásból ki kéne venni az állományból és áttenni az EMMI költségvetésbe.
:)
A Honvédkórház költségvetésének 29,7%-át adja csak a Honvédelmi Minisztérium.
Ha kiveszed az állományból, akkor hogyan óhajtod őket vezényelni?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Mibol gondolod? Pancelzatban szerintem ugyanaz, vedettseget meg ugye olyat teszel ra, amilyet akarsz, szerintem az nemigen szempont... a K2 kiesik, mert tenyleg a vilag vege es nem NATO, meg csak nem is "testveri-barati" orszagbol valo, mint a zsidok Merkavaja esetleg...
Árban a K2 a legjobb. Omán 886 millió USD-t vásárolt 76 db-ot 2018-ban. Nem értem ezt a világvége mentalitást. Amerika is messze van. Amúgy tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb beruházó hazánkban. Nagyon jónak tűnnek a koreaiak harckocsiban, gyalogsági harcjárműben, önjáró tüzérségben.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Nem a Leo nyerte. Volt olyan pont amit igen, de pl. a védettséget nem.

A Leo oldalpáncélja - különösen a toronynál érdemben vékonyabb, mint az Abrahmsé + a Leonál elől a testben a vezető mellett van egy csomó lőszer.

És igen, az M1-et is átdolgozták (de a Leo-t is).

A Merkava szeritnem izraelen kívül nem működne. Pont a hátsó térben elhelyezett lőszerek alig védettek KE ellen ill. nagyon orrnehéz.
A löveg volt a Leo legfőbb előnye.Azóta mindkét tipus sokat fejlődőtt.
Merkava bizonyos szempontbol szerintem az igényeinknek leginkább megfelelő tipus.Mindezt mondom úgy,hogy a német-lengyel sikságon a két másik tipus simán felülmúlná klasszikus manőverharcban.Viszont a hibridháború körülményeinek legjobban megfelelő tipus.Nagyon jol védett (persze kilőhetetlen hk nincs).Az a hátsó tér meg sokféle feladatra alkalmassá teszi.Ez a korai 105milis változatokra mégjobban igaz,mert az a szabvány lőszerkiszabatát nem ott hordta (bár erről megoszlanak a vélemények,én meg nem voltam egybe se)."62db-os normál kiszabatát a torony hátuljában és a teszt két oldalán robbanázbiztos tárolokban hordta.A hátsó részben plusz 23 lőszer helyezhető.Igy a maximális lőszerkészlet 85db lehet.A hátsó rész felhasználható lövészek szállitására,sebesültszállitásra,plusz berendezések behelyezésével parancsnoki vezetési pont kialakitására".Kb ezt irták róla anno,Főleg a plusz berendezések elhelyezhetősége manapság igen fontos.De a többi is.Bár közben a 120milis lőszer helyigénye miatt már a szabvány lőszerkiszabat jórésze is bekerűlt abba a hátsó térbe.Nameg mert a pánzélozás is más lett.Különben a Merkava teste oldalrol is kazamata páncélzatú a végéig.A hátsó ajtórol vannak képek a mai IV-es változatról,hogy milyen marha vastag.Oldalról alighanem a legvédettebb.Oldalról külőnben meg minden hk kilőhető sabottal.Lassabb mint a másik kettő,De egyáltalán nem rossz terepjáró.A mai változatnak ugyanúgy 1500lovas motorja van,mint azoknak,miközben jóval könnyebb náluk.
Ami szerintem a legfontosabb,hogy a kialakitása jol megfelel a hibridháború körülményeinek.
De mindezek ellenére se rendszeresiteném most már a Leo mellé.Inkább a Lynxet választanám IFV alaptipusnak,és az annak bázisán igért hk változatot alkalmaznám gyalogsági kisérő szerepben-ha megfelelőnek bizonyul a próbán.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Mert ez egy hatásvadász marhaság. Ebből mennyire derül ki, hogy mennyi csapattiszt van a rendszerben, és mennyi a parancsnokságon dolgozó. Mennyi tiszt ül különböző NATO parancsnokságokon? A számokból mennyi a Honvédkórház állománya, mert a 2020-as költségvetés szerint 3400 főt számlálnak? 2014-ben még a nagy részük civil státuszú volt. Mára már mindenki katonai státuszt kapott. Az orvosok minimum tiszti, de inkább főtiszti rendfokozatúak. A főiskolát végzett ápolók, nővérek szerintem szintén. De minimum tiszthelyettesek.
A KNBSZ pl. önmaga 1000 főt képvisel. Na ők szinte biztosan mind minimum altiszti besorolásúak, de inkább feljebb. A polgári alkalmazottak nagy része is normálisan inkább legénységi állományú lenne, de annyi pénzért nem kapnak még egy biztonsági őrt sem, amennyit egy kezdő honvéd kapna. Pl. a HM EI alkalmazottai is ide számítottak annak idején. Ma már hivatalosan a Nemzeti Vagyont kezelő tárca nélküli miniszterhez kerültek.
Én pl. rettenetesen meglepődtem a BHD (Budapesti Helyőrségi Dandár)-n, és a funkciókon, amit ellát. Gyakorlatilag felmerül az emberben, hogy ezek a funkciók vajon mennyiben járulnak hozzá a haza védelméhez. Aztán rájössz, hogy mégis csak a Honvédségnek kell ezeket a funkciókat intéznie.
Mondom, hogy van mit lefaragni, de hogy komplett funkciókat vegyenek el a Honvédségtől, az nem nagyon tud majd összejönni. Pl. nem gondolom, hogy majd a nemzeti ünnepeken, delegációk érkezésekor a Száztagú Cigányzenekarnak kellene játszania, vagy a Pedagógusok Országos Szakszervezetének díszőrséget adnia. Esetleg a Koronaőrség vagy a Palotaőrség sem igazán kiszervezhető. (Elvi alapon!)

Meg lehet nézni a cseh haderő számait! Még rosszabb a helyzet náluk...
Ne a US ARMY számaiból indulj ki, ahol az emberek gyakran azért jelentkeznek a szolgálatba, hogy letudják a taníttatásukhoz szükséges éveket. Ezek az emberek nem is nagyon fognak Private rangnál feljebb jutni.
/Különben szerintem a Honvédség gondjaira elég komoly gyógyír lenne, ha hasonló rendszert vezetnének be. :rolleyes:/

Egy szónak is száz a vége, ha elkezdik emelni a "harcolók" bérét (ágazati juttatásokkal, mert máshogy a közalkalmazotti bértábla erre alkalmatlan), akkor lesz bővülés legénységi szinten is. Akkor majd javulnak az arányok is. Már a legutolsó MH létszám korlátozás esetén is a tiszti és altiszti létszám szigorúan meg volt szabva, a legénységi állomány nőhetett, de kizárólag a másik 2 csoport kárára.

Nagyon jó, hogy ezt belinkelted. nekem egy szám nagyon tetszik: a tábornok száma harmada, negyede az MH-nak. Csodálatos. Lehet ezt így is.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Árban a K2 a legjobb. Omán 886 millió USD-t vásárolt 76 db-ot 2018-ban. Nem értem ezt a világvége mentalitást. Amerika is messze van. Amúgy tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb beruházó hazánkban. Nagyon jónak tűnnek a koreaiak harckocsiban, gyalogsági harcjárműben, önjáró tüzérségben.
Az több mint 10m USD / db..... És a K2 azért nem A7+..... Lehet hogy jók a koreaiak, de egy német neheztechnikat jelenleg nem überelsz, mondhatjuk ha a Lynx v Puma v Boxer jön meg. akkor a világ legjobb láncos technikáját kapja a honvédség... És ki van elégítve a politikai nemetbarat kör is, nekünk az EU sokkal fontosabb mint Korea...
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and zsolti

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Melyik amerikai Abrams nem uránis?A TGY-nek volt pár ilyen és kész.
A többség nem az.A 80as évek végén gyártották az urán páncélzatú változatot,kifejezetten az európai hadszintérre.Az addig gyártottak nem uránosak,és az azóta upgradelt változatok sem kapták meg.Másfajta páncélmodernizálást használtak,dehogy az végül is milyen,az tikos,
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
A többség nem az.A 80as évek végén gyártották az urán páncélzatú változatot,kifejezetten az európai hadszintérre.Az addig gyártottak nem uránosak,és az azóta upgradelt változatok sem kapták meg.Másfajta páncélmodernizálást használtak,dehogy az végül is milyen,az tikos,

Minden használatban lévő Abrams urános.Ezalól a most kivont TGY harckocsik kivételek,de azokat ugye most vonták ki. A 80-as evek közepe óta gyártják uránnal a harckocsijaikat.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Azt meg felejtsük el,hogy az export változatok védelme hasonlóan jó mint a hazai, mert mással helyettesítik az uránt.Ez marhaság és értelme sincs.Azért nem exportálják az urános verziót mert nem akarnak a sajatjukkal megegyező szintű harckocsit eladni.Ebből következik,hogy niem fogják helyettesíteni az uránt.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas