A KNBSZ pl. önmaga 1000 főt képvisel. Na ők szinte biztosan mind minimum altiszti besorolásúak, de inkább feljebb. A polgári alkalmazottak nagy része is normálisan inkább legénységi állományú lenne, de annyi pénzért nem kapnak még egy biztonsági őrt sem, amennyit egy kezdő honvéd kapna. Pl. a HM EI alkalmazottai is ide számítottak annak idején. Ma már hivatalosan a Nemzeti Vagyont kezelő tárca nélküli miniszterhez kerültek.
Én pl. rettenetesen meglepődtem a BHD (
Budapesti Helyőrségi Dandár)-n, és a funkciókon, amit ellát. Gyakorlatilag felmerül az emberben, hogy ezek a funkciók vajon mennyiben járulnak hozzá a haza védelméhez. Aztán rájössz, hogy mégis csak a Honvédségnek kell ezeket a funkciókat intéznie.
Mondom, hogy van mit lefaragni, de hogy komplett funkciókat vegyenek el a Honvédségtől, az nem nagyon tud majd összejönni. Pl. nem gondolom, hogy majd a nemzeti ünnepeken, delegációk érkezésekor a Száztagú Cigányzenekarnak kellene játszania, vagy a Pedagógusok Országos Szakszervezetének díszőrséget adnia. Esetleg a Koronaőrség vagy a Palotaőrség sem igazán kiszervezhető. (Elvi alapon!)
Meg lehet nézni a cseh haderő számait! Még rosszabb a helyzet náluk...
Ne a US ARMY számaiból indulj ki, ahol az emberek gyakran azért jelentkeznek a szolgálatba, hogy letudják a taníttatásukhoz szükséges éveket. Ezek az emberek nem is nagyon fognak Private rangnál feljebb jutni.
/Különben szerintem a Honvédség gondjaira elég komoly gyógyír lenne, ha hasonló rendszert vezetnének be.
/
Egy szónak is száz a vége, ha elkezdik emelni a "harcolók" bérét (ágazati juttatásokkal, mert máshogy a közalkalmazotti bértábla erre alkalmatlan), akkor lesz bővülés legénységi szinten is. Akkor majd javulnak az arányok is. Már a legutolsó MH létszám korlátozás esetén is a tiszti és altiszti létszám szigorúan meg volt szabva, a legénységi állomány nőhetett, de kizárólag a másik 2 csoport kárára.