Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 982
10 727
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/egy-matektanarno-szerint-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

"A New York-i Brooklyn College egyik tanára szerint 2+2=4 matematikai művelet a fehér felsőbbrendűség és a patriarchalizmus egyik megnyilvánulási formája, de akadnak olyanok is, akik szerint a matematika önmagában véve a fehérség jele, mivel európai jellegű tudomány. A New Jersey-i Rutgers Egyetem egyik oktatójának a véleménye alapján pedig a nyelvtan rasszista, ezért a radikális baloldalnak való megfelelés érdekében újra kell alkotni a szabályait.."
 
T

Törölt tag 1711

Guest
https://magyarnemzet.hu/kulfold/egy-matektanarno-szerint-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

"A New York-i Brooklyn College egyik tanára szerint 2+2=4 matematikai művelet a fehér felsőbbrendűség és a patriarchalizmus egyik megnyilvánulási formája, de akadnak olyanok is, akik szerint a matematika önmagában véve a fehérség jele, mivel európai jellegű tudomány.

Ne zavarja őket, hogy a matematika úttörői között kifejezetten kevés fehér van (attól függ úgye zsidók éppen hova sorolják magukat érdekeik szerint), mondjuk fekete még annyi se.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and Tiria

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/egy-matektanarno-szerint-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

"A New York-i Brooklyn College egyik tanára szerint 2+2=4 matematikai művelet a fehér felsőbbrendűség és a patriarchalizmus egyik megnyilvánulási formája, de akadnak olyanok is, akik szerint a matematika önmagában véve a fehérség jele, mivel európai jellegű tudomány. A New Jersey-i Rutgers Egyetem egyik oktatójának a véleménye alapján pedig a nyelvtan rasszista, ezért a radikális baloldalnak való megfelelés érdekében újra kell alkotni a szabályait.."
A tanárnő:
https://twitter.com/Laurie_Rubel?re...t-a-224-a-feher-felsobbrenduseg-jele-8526795/

University of Haifa, nincs is több kérdésem.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
István mennyire nézte volna el Bulcsúéknak a bizánci kereszténységet, aki mint állítottad teljes mélységében hitt az anyaszentegyházban? Mert a magyarokat őelőtte rohadtul hidegen hagyta, hogy Bulcsú és Termacsu így akarta az életének ezt a szegletét képviselni. Bulcsú ezzel politikai haszonra tett szert bizánci barátjánál, akit szintén nem vádolhattak a saját kultúrájában idegenszívűséggel. Itthon meg mindenki azt és úgy hitt ahogy akart. Könyörgök, ne legyünk álszentek, Bulcsú nem ásatott el senkit elevenen, mert új vallást vett fel.
Alapvetően egyetértek. De ne felejtsük el még az egyház szakadás előtt vagyunk, alapítottak néhány görög rítusú kolostort és egyházat is. A magyarok a legtöbb sztyeppei néphez hasonlóan szinkrétisták voltak, azaz igyekeztek minél több földöntúli hatalom segítségét elnyerni.("Elég nagy úr vagyok, hogy két istennek áldozzak" Géza fejedelem) Bulcsú és Termacsu egyértelműen politikai okból keresztelkedett, sőt az erdélyi Gyula még ortodox püspökséget is alapított. De ennek nem volt jelentősége, hiszen az alapvető kultusz az őstiszteleten alapult. Én nem is beszélnék vallásról, csak kultuszról az ősi hitvilág tekintetében.
Amúgy Bulcsútól nem állt messze a kegyetlenség, nyárson sütögette a németeket.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Egy korábbi kommentedben is megfogalmaztad, hogy István a csúnya keresztények oldalára állott ahelyett, hogy összefogott volna a ""testvéri"" sztyeppei népekkel.

Ezt verjük már ki a fejünkbõl, mert totál tévút.

Nincsen semmiféle sztyeppei "központi tudat", "testvéri szellem".

Ezért kerekedtünk fel és indultunk el nyugatra. :D

Keletrõl nyugatra tartó népvándorlás volt, a törzsek űzték egymást.

A szamanida emirátus 893ban rátámadt az úzokra, de az úzokat keletrõl is zúzták, ezért nyugatra lökõdtek neki a besenyõknek, akiket kifosztottak.

Emiatt a besenyõk nyugatra indultak, 894ben megjelentek az etelközben az ottani magyarok szomszédjaként, akik ekkor a bolgàrokkal nyírták egymàst, majd késõbb a besenyõk is betámadták az etelközben maradt magyarokat. Illetve késõbb is, egy késõbbi, erõsebb bolgár cárral..

Nincs itt semmi féle kurultáj szövetség, a sztyeppei népek ugyanúgy nyírták egymást, mint a keresztény népek. Egymást űzték a népek országútján.

Szövetkezni a mongolokkal ?
Lekaszálták a hozzájuk hasonlatos kunokat, akkor mit akartál volna velük szövetkezni ? :D:D:D Te jó ég...ezért kopogtattak a keresztény Magyar Királyság kapuján...hogy hadd telepedhessenek le, biztonságban, messze a "sztyeppei testvér" ölelésétõl. :D:D:D
A kunokat legalább kétszer legyőzték, sőt az Arany Horda népének gerincét éppen a kunok biztosították.
A stzyeppei népek vándorlásánál ez a dominóhatás-szerű vándorlás sok kétséget vet fel. A 893-as szamanida támadás miatt nem lökődtek nyugatra a besenyők, mert még 922-ben, Ibn Fadlan utazása idején is a Volga-Emba vidékén tartózkodtak. A Nesztor krónika szerint a besenyők egy része előbb a pontuszi steppén volt, mint a magyarok.

Volt szövetség a steppei népek között, Al-Maszúdi arab polihisztor az Aranymezők és drágakőbányák c. művének 17.fejezetében a következőt írja: „A kazárok s az alánok szomszédságában, köztük s a Nyugat között elterülő vidékeken négy török nemzet él, AKIK LESZÁRMAZÁSUKAT EGYETLEN ŐSTŐL EREDEZTETIK. Ezek részben nomádok, részben földművelők; nagy a tekintélyük és bátorságuk; e nemzetek mindegyikének külön királya van. Mindegyikük országának kiterjedése több napi járóföldet tesz ki; egy részüknek az országai a Fekete-tenger mentén terülnek el, támadó hadjárataik egészen Rómáig, sőt a Spanyolországgal szomszédos területekig érnek, diadalmaskodva az ott élő nemzetek fölött. Ezek s a kazárok királya között egyesség van, hasonlóan az alánok fejedelmével. Szállásaik a kazárok vidékeihez csatlakoznak. Közülük az első nemzetség neve yasni (jászok vagy ÚZOK). Ezzel egy másik szomszédos, amelyet úgy hívnak: basdzsird (MAGYAROK), ennek közelében más nép lakik, melynek neve badzsanak (BESENYŐK) ez e népek közül a legvitézebb végül ez utóbbi szomszédságában megint másik nemzet lakik, melyet úgy neveznek: unukarda (ONOGUR). Királyaik nomádok.”
Természetesen a rokonságtudat lehet fiktív is, de a fenti népek egy szövetségi rendszerben éltek valamikor, innen a rokonságtudat. A legvalószínűbb szcenárió szerint a nyugati türk államalakulat(582-658), de szóba jöhet a kangar szövetség(659-750) esetleg a korábbi időkből a tielö szövetség. Van egy ciklikusság a KM történetében, amelyet a kereszténység államvallássá tétele megszakított, és Pogány ezt nagyon jól látja. A rokonnépek pogány ellenséggé változtak a katolikus klérus szemlélete miatt, megfosztottuk magunkat a természetes szövetségeseinktől.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 994
53 887
113
A kunokat legalább kétszer legyőzték, sőt az Arany Horda népének gerincét éppen a kunok biztosították.
A stzyeppei népek vándorlásánál ez a dominóhatás-szerű vándorlás sok kétséget vet fel. A 893-as szamanida támadás miatt nem lökődtek nyugatra a besenyők, mert még 922-ben, Ibn Fadlan utazása idején is a Volga-Emba vidékén tartózkodtak. A Nesztor krónika szerint a besenyők egy része előbb a pontuszi steppén volt, mint a magyarok.

Volt szövetség a steppei népek között, Al-Maszúdi arab polihisztor az Aranymezők és drágakőbányák c. művének 17.fejezetében a következőt írja: „A kazárok s az alánok szomszédságában, köztük s a Nyugat között elterülő vidékeken négy török nemzet él, AKIK LESZÁRMAZÁSUKAT EGYETLEN ŐSTŐL EREDEZTETIK. Ezek részben nomádok, részben földművelők; nagy a tekintélyük és bátorságuk; e nemzetek mindegyikének külön királya van. Mindegyikük országának kiterjedése több napi járóföldet tesz ki; egy részüknek az országai a Fekete-tenger mentén terülnek el, támadó hadjárataik egészen Rómáig, sőt a Spanyolországgal szomszédos területekig érnek, diadalmaskodva az ott élő nemzetek fölött. Ezek s a kazárok királya között egyesség van, hasonlóan az alánok fejedelmével. Szállásaik a kazárok vidékeihez csatlakoznak. Közülük az első nemzetség neve yasni (jászok vagy ÚZOK). Ezzel egy másik szomszédos, amelyet úgy hívnak: basdzsird (MAGYAROK), ennek közelében más nép lakik, melynek neve badzsanak (BESENYŐK) ez e népek közül a legvitézebb végül ez utóbbi szomszédságában megint másik nemzet lakik, melyet úgy neveznek: unukarda (ONOGUR). Királyaik nomádok.”
Természetesen a rokonságtudat lehet fiktív is, de a fenti népek egy szövetségi rendszerben éltek valamikor, innen a rokonságtudat. A legvalószínűbb szcenárió szerint a nyugati türk államalakulat(582-658), de szóba jöhet a kangar szövetség(659-750) esetleg a korábbi időkből a tielö szövetség. Van egy ciklikusság a KM történetében, amelyet a kereszténység államvallássá tétele megszakított, és Pogány ezt nagyon jól látja. A rokonnépek pogány ellenséggé változtak a katolikus klérus szemlélete miatt, megfosztottuk magunkat a természetes szövetségeseinktől.



Akkoriban akik megkeresztelkedtek, nem kell túl komolyan venni, mert másnap (kb) feloldatták magukról az átkot, és éltek boldogan jaldabahot(neked jehovaként mutatták be a szimpatikus fiatalembert) beteg hazugságai nélkül.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 982
10 727
113
A kunokat legalább kétszer legyőzték, sőt az Arany Horda népének gerincét éppen a kunok biztosították.
A stzyeppei népek vándorlásánál ez a dominóhatás-szerű vándorlás sok kétséget vet fel. A 893-as szamanida támadás miatt nem lökődtek nyugatra a besenyők, mert még 922-ben, Ibn Fadlan utazása idején is a Volga-Emba vidékén tartózkodtak. A Nesztor krónika szerint a besenyők egy része előbb a pontuszi steppén volt, mint a magyarok.

Volt szövetség a steppei népek között, Al-Maszúdi arab polihisztor az Aranymezők és drágakőbányák c. művének 17.fejezetében a következőt írja: „A kazárok s az alánok szomszédságában, köztük s a Nyugat között elterülő vidékeken négy török nemzet él, AKIK LESZÁRMAZÁSUKAT EGYETLEN ŐSTŐL EREDEZTETIK. Ezek részben nomádok, részben földművelők; nagy a tekintélyük és bátorságuk; e nemzetek mindegyikének külön királya van. Mindegyikük országának kiterjedése több napi járóföldet tesz ki; egy részüknek az országai a Fekete-tenger mentén terülnek el, támadó hadjárataik egészen Rómáig, sőt a Spanyolországgal szomszédos területekig érnek, diadalmaskodva az ott élő nemzetek fölött. Ezek s a kazárok királya között egyesség van, hasonlóan az alánok fejedelmével. Szállásaik a kazárok vidékeihez csatlakoznak. Közülük az első nemzetség neve yasni (jászok vagy ÚZOK). Ezzel egy másik szomszédos, amelyet úgy hívnak: basdzsird (MAGYAROK), ennek közelében más nép lakik, melynek neve badzsanak (BESENYŐK) ez e népek közül a legvitézebb végül ez utóbbi szomszédságában megint másik nemzet lakik, melyet úgy neveznek: unukarda (ONOGUR). Királyaik nomádok.”
Természetesen a rokonságtudat lehet fiktív is, de a fenti népek egy szövetségi rendszerben éltek valamikor, innen a rokonságtudat. A legvalószínűbb szcenárió szerint a nyugati türk államalakulat(582-658), de szóba jöhet a kangar szövetség(659-750) esetleg a korábbi időkből a tielö szövetség. Van egy ciklikusság a KM történetében, amelyet a kereszténység államvallássá tétele megszakított, és Pogány ezt nagyon jól látja. A rokonnépek pogány ellenséggé változtak a katolikus klérus szemlélete miatt, megfosztottuk magunkat a természetes szövetségeseinktől.

A magyarok is keletről jöttek, keveredhettek az ottani népekkel, de jól bizonyára nem érezték magukat, hiszen valamiért csak elindult egy népvándorlás. Csak elindultak a magyarok nyugatra.

Az arany horda tul.képp egy állam/birodalom volt, sok keleti birodalmat meghódítottak, köztük Kunországot is.. ezért voltak ilyen segédcsapatok is a mongol támadáskor, de hogy az arany horda gerincét alkották volna a kunok.. azért az erős túlzás, hiszen akkor miért menekültek a Magyar Királyságba Kötöny vezetésével a kun törzsek.. /hogy mennyi kun csatlakozott Kötönyhöz és mennyi a mongolokhoz, azt nem tudom/

A "rokonnépek" pedig nem a katolikus klérus szemlélete miatt változtak ellenséggé, ha volt is ilyen ellenségkép /konkrét példa erre nem sok van, talán csak ez:/, hanem amiatt, mikor néhány kisebb csatát sikerült megnyerni a keresztényeknek az elfogott mongolok között kunok is voltak... ezért teljesen jogosan gondolhatták a magyarok, hogy a már befogadott kunok esetleg hátba támadják a magyarokat, ha megérkezik a mongol támadás. Szintén nem erősítette a bizalmat, hogy "A megkeresztelt kunok azonban nem vállalták az ország határainak védelmét, ezért Béla király 1239-ben az ország belsejében adott nekik menedéket."

Tehát ha rokonnépnek gondoljuk a kunokat, ez a gesztusa Bélának egyáltalán nem támasztja alá, hogy a "rokonnépek pogány" ellenséggé változtak volna... ha így lett volna, akkor a király a határon lekaszabolta volna őket, vagy egyszerűen nem engedélyezte volna a bebocsátásukat..

Továbbá fontos tény, hogy amióta létrejött a keresztény magyar állam, az ország mindig csak védekezett... nem viselkedett hódítóként/agresszorként /egy-két kivétel van, pl. Mátyás bécsi kirándulása/. Védekezett a betörő német, a mongol, az oszmán, habsburg, és szovjet ellen. Lehet ez nem mindenkinek fontos, de nekem igen. Már csak a keresztény szellemiség miatt is.

Szóval továbbra is tartom, hogy nem nagyon van "testvéri" szellem a sztyeppei népekkel, és emiatt nem foszthattuk meg magunkat semmitől...valamikor a múltban egy térségben laktunk/lakhattunk kb ennyi, ez ahhoz hasonlatos dolog, mint pl a lengyel-orosz vagy a horvát-szerb ellentétek... szláv ez is, az is... mégis megtudnák fojtani egymást egy kanál vízben. Pedig elvileg "testvér" népek... szinte kis túlzással értik is egymás nyelvét... aztán mégis,.. ennyit ér.

Viszont az építőjellegű, "barát"kereső külpolitikát teljesen támogatom, amit pl a mostani kormány csinál... a keleti nyitás politikája is támogatandó, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok ápolása /legyen az Erdogan vagy Putyin/ fontos.
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 128
2 461
113
Ne zavarja őket, hogy a matematika úttörői között kifejezetten kevés fehér van (attól függ úgye zsidók éppen hova sorolják magukat érdekeik szerint), mondjuk fekete még annyi se.
Lásd :al-gebra és al-goritmus. De a geometriát (földméres) is az ókori Egyiptomban dolgozták ki ha jól tudom. Az adó kiszámításához.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 079
113
A magyarok is keletről jöttek, keveredhettek az ottani népekkel, de jól bizonyára nem érezték magukat, hiszen valamiért csak elindult egy népvándorlás. Csak elindultak a magyarok nyugatra.

Az arany horda tul.képp egy állam/birodalom volt, sok keleti birodalmat meghódítottak, köztük Kunországot is.. ezért voltak ilyen segédcsapatok is a mongol támadáskor, de hogy az arany horda gerincét alkották volna a kunok.. azért az erős túlzás, hiszen akkor miért menekültek a Magyar Királyságba Kötöny vezetésével a kun törzsek.. /hogy mennyi kun csatlakozott Kötönyhöz és mennyi a mongolokhoz, azt nem tudom/

A "rokonnépek" pedig nem a katolikus klérus szemlélete miatt változtak ellenséggé, ha volt is ilyen ellenségkép /konkrét példa erre nem sok van, talán csak ez:/, hanem amiatt, mikor néhány kisebb csatát sikerült megnyerni a keresztényeknek az elfogott mongolok között kunok is voltak... ezért teljesen jogosan gondolhatták a magyarok, hogy a már befogadott kunok esetleg hátba támadják a magyarokat, ha megérkezik a mongol támadás. Szintén nem erősítette a bizalmat, hogy "A megkeresztelt kunok azonban nem vállalták az ország határainak védelmét, ezért Béla király 1239-ben az ország belsejében adott nekik menedéket."

Tehát ha rokonnépnek gondoljuk a kunokat, ez a gesztusa Bélának egyáltalán nem támasztja alá, hogy a "rokonnépek pogány" ellenséggé változtak volna... ha így lett volna, akkor a király a határon lekaszabolta volna őket, vagy egyszerűen nem engedélyezte volna a bebocsátásukat..

Továbbá fontos tény, hogy amióta létrejött a keresztény magyar állam, az ország mindig csak védekezett... nem viselkedett hódítóként/agresszorként /egy-két kivétel van, pl. Mátyás bécsi kirándulása/. Védekezett a betörő német, a mongol, az oszmán, habsburg, és szovjet ellen. Lehet ez nem mindenkinek fontos, de nekem igen. Már csak a keresztény szellemiség miatt is.

Szóval továbbra is tartom, hogy nem nagyon van "testvéri" szellem a sztyeppei népekkel, és emiatt nem foszthattuk meg magunkat semmitől...valamikor a múltban egy térségben laktunk/lakhattunk kb ennyi, ez ahhoz hasonlatos dolog, mint pl a lengyel-orosz vagy a horvát-szerb ellentétek... szláv ez is, az is... mégis megtudnák fojtani egymást egy kanál vízben. Pedig elvileg "testvér" népek... szinte kis túlzással értik is egymás nyelvét... aztán mégis,.. ennyit ér.

Viszont az építőjellegű, "barát"kereső külpolitikát teljesen támogatom, amit pl a mostani kormány csinál... a keleti nyitás politikája is támogatandó, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok ápolása /legyen az Erdogan vagy Putyin/ fontos.


Attól tartok igen kisszerű elképzeléseid lehetnek az ókortól a tárgyalt időszakig és még jóval utána is a keleti népek elterjedtségéről és a származásuk és rokonságuk ismeretéről. A mongolok nem lettek keresztények és a mai napig elég jól számontartják kik és mik ők, kik és mik a hunok, magyarok, a népek akiket megzúztak. Háborúztak egymással korrol korra amikor valamelyik nép hódító szellemű urat kapott, de a rokonságot mindig szem előtt tartották, megénekelték, megírták. A mai napig élnek töredékek akik származásilag hunnak,magyarnak, alánnak tartják magukat, pedig egy-másfél évezred eltelt ezek óta az idők óta. Kötöny a fehér kunok ura volt, velük jött be, a fekete kunok nem tartottak velük. Álmos idejében már volt egy magyar államszerveződés a felvidék egyes részeit is magába foglalóan, akik fekete magyarok voltak, az uruk neve Tudun. Ezek a színek égtájakat jelölnek, javaslom elolvasni Várkonyi Nándor Sziriat Oszlopai című művét, gyakorlatilag az akkor ismert térre és időre kiterjedően teljes tartamában végigveszi ezt a kérdéskört is. Egy-egy nép több uralom alatt, több központot létrehozva is létezett és számontartották a rokonságot. Kötöny kunjai kis részét képezték magának a kun népnek, a többség önálló és alávetett alakulatokban létezett a mongol hódításig, a Nagy és Arany Horda megszületésével pedig komoly katonai erejét adta az utóbbinak. Ugyanúgy ahogy hun, magyar(baskír) és alán népek is kerültek a befolyásuk alá. De ekkor még mindig a régi nagy népek létzeztek a szállásterületeiken és városaikban. A Kuma menti Magyarország Dzsingisz hadjáratáig virágzott, Fekete és fehér kunok is a népessége részét képezték, városokat építettek, királyaik voltak, aztán a mongol hadjárat végigvágott rajtuk, de túlélték. Később Tamerlán 150 év elteltével külön figyelmet fordított az elpusztításukra Dzsingisz leírása miatt a kiemelkedő vitézségükről. Alánia is létezett szintén Tamerlán pusztította el. Ősi mondáink emlékeznek meg Dulo akán kán lányainak a magyarok és hunok általi elvételéről, a népek keveredéséről. A sztyeppén, a Kaukázusban ezek számontartott rokoni szálak voltak. És még a mai napig is az oszét területek lakossága, a régi alán-jász uralom alól az államszervezete megsemmisülése miatt több mint ötszáz éve felszabadulva(?) tudja, hogy melyik hegyek, völgyek, települések lakossága tartozott alániához. És bár karacsaj és balkar török törzsek, és oszétok lakják ezeket, egymást alánnak nevezik.

A perzsa uralom inkább kussban mered maga elé, ha a szasszanida korszak előtti, a birodalmiságukat megalapozó Pártus birodalomról kellene beszélni. És ugyanígy tesz a nyugat, a kereszténység, meg minden, mert fájó emlék nekik. Szintén a szarmata közösségből származó nép (mint az alánok, jazigok, alánok roxolánok) volt akik meguralták a Közel-Kelet hatalmas darabját. Nem perzsák voltak, hanem sztyeppei lovasok, akik félelmetes erővel bírtak. Kereszténységed szemszögéből azért zavaróak, mert állandóan előkerül egyes emberek részéről a Jézus pártus király szöveg, de én mint kívülálló nevetek a harcon, hogy zsidó volt, vagy pártus. Mindkettő lehetett. Júdea tartomány volt római alávetettségben, de Galilea az bezony másik kultúra alávetetségében volt, az övékben. Hatalmas kultúrát építettek, szarrá alázták rómát amikor bepróbálkozott náluk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Carrhaei_csata

Csak a torzításról, ha magára Suerána(Szörény? )keresel, szasszanidaként beszél róla a wikipedia szerkesztője. Csúnya nomád harcos nem győz veszteség nélkül szinte, két római légió és a segédcsapatok ellen. :D

Szóval az a helyzet, hogy az Ázsia méretű fekete folt valójában eléggé színes volt mindig, olyan koronákkal és központokkal, amikről inkább nem tanítanak a nyugati kultúrkörben, mert túl sok közös és vonzó dolog szivárogna belőle a fejekbe. Aki magyar meséken nőtt fel, nem a biblikus történeteken(én azokat is ismerem szintén nagyon fiatal korom óta), annak más a lelke. Magyar a lelke és az észreveszi a többi keleti népet is. Régen ezeket mindennap mesélték, tanították, számontartották. Van vagy inkább volt sztyepei rokonságtudat, Mandzsúriától az Atlanti-óceánig, Szibériától a meghódított afrikai területekig, nyomokban ma is él a leszármazottak közt.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka and zeal

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 079
113
Jobb híjján ide teszem....kommentár nélkül....





Izraeli telepítésű cserjéket zúztak ki? Mert ez az egyetlen amit képes vagyok megérteni, mégha egetverő ostoba és aljas is, mert a föld amiben voltak ugyanilyen aljasan nem teremhetett nekik sem. Mást nem tudok értelmesnek tekinteni. Hozzátenném, európai baloldal, welcome refugees, ők is ugyanolyan értékes emberek, blablabla :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 982
10 727
113
https://m.origo.hu/tudomany/2019041...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html

"A kereken 778 éve 1241.április 11-én elkezdődött, és Batu kán mongol hadai, valamint IV. Béla király csapatai között vívott muhi csata, mint a magyar történelem egyik legnagyobb, Mohácshoz hasonló sorsfordító csapása él a hazai történelmi emlékezetben. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb . A két napig zajló öldöklő küzdelemben ugyan Batu kán kerekedett felül a magyar királyi haderőn, de az elszánt magyar ellenállás miatt csak egy hajszál választotta el a mongol kánt a vereségtől. A muhi csatát követő „tatárdúlás" noha megrendítő károkat okozott az országnak, de Batu kán az őt ért súlyos veszteségek miatt nem válthatta valóra nagy tervét: Magyarország meghódítása elmaradt, és a megfogyatkozott mongol hordák 1242-ben kitakarodtak az országból."
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 079
113
Attól tartok igen kisszerű elképzeléseid lehetnek az ókortól a tárgyalt időszakig és még jóval utána is a keleti népek elterjedtségéről és a származásuk és rokonságuk ismeretéről. A mongolok nem lettek keresztények és a mai napig elég jól számontartják kik és mik ők, kik és mik a hunok, magyarok, a népek akiket megzúztak. Háborúztak egymással korrol korra amikor valamelyik nép hódító szellemű urat kapott, de a rokonságot mindig szem előtt tartották, megénekelték, megírták. A mai napig élnek töredékek akik származásilag hunnak,magyarnak, alánnak tartják magukat, pedig egy-másfél évezred eltelt ezek óta az idők óta. Kötöny a fehér kunok ura volt, velük jött be, a fekete kunok nem tartottak velük. Álmos idejében már volt egy magyar államszerveződés a felvidék egyes részeit is magába foglalóan, akik fekete magyarok voltak, az uruk neve Tudun. Ezek a színek égtájakat jelölnek, javaslom elolvasni Várkonyi Nándor Sziriat Oszlopai című művét, gyakorlatilag az akkor ismert térre és időre kiterjedően teljes tartamában végigveszi ezt a kérdéskört is. Egy-egy nép több uralom alatt, több központot létrehozva is létezett és számontartották a rokonságot. Kötöny kunjai kis részét képezték magának a kun népnek, a többség önálló és alávetett alakulatokban létezett a mongol hódításig, a Nagy és Arany Horda megszületésével pedig komoly katonai erejét adta az utóbbinak. Ugyanúgy ahogy hun, magyar(baskír) és alán népek is kerültek a befolyásuk alá. De ekkor még mindig a régi nagy népek létzeztek a szállásterületeiken és városaikban. A Kuma menti Magyarország Dzsingisz hadjáratáig virágzott, Fekete és fehér kunok is a népessége részét képezték, városokat építettek, királyaik voltak, aztán a mongol hadjárat végigvágott rajtuk, de túlélték. Később Tamerlán 150 év elteltével külön figyelmet fordított az elpusztításukra Dzsingisz leírása miatt a kiemelkedő vitézségükről. Alánia is létezett szintén Tamerlán pusztította el. Ősi mondáink emlékeznek meg Dulo akán kán lányainak a magyarok és hunok általi elvételéről, a népek keveredéséről. A sztyeppén, a Kaukázusban ezek számontartott rokoni szálak voltak. És még a mai napig is az oszét területek lakossága, a régi alán-jász uralom alól az államszervezete megsemmisülése miatt több mint ötszáz éve felszabadulva(?) tudja, hogy melyik hegyek, völgyek, települések lakossága tartozott alániához. És bár karacsaj és balkar török törzsek, és oszétok lakják ezeket, egymást alánnak nevezik.

A perzsa uralom inkább kussban mered maga elé, ha a szasszanida korszak előtti, a birodalmiságukat megalapozó Pártus birodalomról kellene beszélni. És ugyanígy tesz a nyugat, a kereszténység, meg minden, mert fájó emlék nekik. Szintén a szarmata közösségből származó nép (mint az alánok, jazigok, alánok roxolánok) volt akik meguralták a Közel-Kelet hatalmas darabját. Nem perzsák voltak, hanem sztyeppei lovasok, akik félelmetes erővel bírtak. Kereszténységed szemszögéből azért zavaróak, mert állandóan előkerül egyes emberek részéről a Jézus pártus király szöveg, de én mint kívülálló nevetek a harcon, hogy zsidó volt, vagy pártus. Mindkettő lehetett. Júdea tartomány volt római alávetettségben, de Galilea az bezony másik kultúra alávetetségében volt, az övékben. Hatalmas kultúrát építettek, szarrá alázták rómát amikor bepróbálkozott náluk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Carrhaei_csata

Csak a torzításról, ha magára Suerána(Szörény? )keresel, szasszanidaként beszél róla a wikipedia szerkesztője. Csúnya nomád harcos nem győz veszteség nélkül szinte, két római légió és a segédcsapatok ellen. :D

Szóval az a helyzet, hogy az Ázsia méretű fekete folt valójában eléggé színes volt mindig, olyan koronákkal és központokkal, amikről inkább nem tanítanak a nyugati kultúrkörben, mert túl sok közös és vonzó dolog szivárogna belőle a fejekbe. Aki magyar meséken nőtt fel, nem a biblikus történeteken(én azokat is ismerem szintén nagyon fiatal korom óta), annak más a lelke. Magyar a lelke és az észreveszi a többi keleti népet is. Régen ezeket mindennap mesélték, tanították, számontartották. Van vagy inkább volt sztyepei rokonságtudat, Mandzsúriától az Atlanti-óceánig, Szibériától a meghódított afrikai területekig, nyomokban ma is él a leszármazottak közt.

Bocs, Belár lányai, csak kopik az emlékezetem. :)
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 694
3 882
113
Izraeli telepítésű cserjéket zúztak ki? Mert ez az egyetlen amit képes vagyok megérteni, mégha egetverő ostoba és aljas is, mert a föld amiben voltak ugyanilyen aljasan nem teremhetett nekik sem. Mást nem tudok értelmesnek tekinteni. Hozzátenném, európai baloldal, welcome refugees, ők is ugyanolyan értékes emberek, blablabla :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
A népek kinézete alapján ezek pakik... lengetnek pakisztáni zászlót is 0:32-nél.
Lehet, hogy a nagy jogbiztonságban valakik egyszerűen einstandolták a földjüket, vagy esetleg az indiaiak átszántottak...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
https://m.origo.hu/tudomany/2019041...iv-bela-strategiai-gyozelmenek-bizonyult.html

"A kereken 778 éve 1241.április 11-én elkezdődött, és Batu kán mongol hadai, valamint IV. Béla király csapatai között vívott muhi csata, mint a magyar történelem egyik legnagyobb, Mohácshoz hasonló sorsfordító csapása él a hazai történelmi emlékezetben. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb . A két napig zajló öldöklő küzdelemben ugyan Batu kán kerekedett felül a magyar királyi haderőn, de az elszánt magyar ellenállás miatt csak egy hajszál választotta el a mongol kánt a vereségtől. A muhi csatát követő „tatárdúlás" noha megrendítő károkat okozott az országnak, de Batu kán az őt ért súlyos veszteségek miatt nem válthatta valóra nagy tervét: Magyarország meghódítása elmaradt, és a megfogyatkozott mongol hordák 1242-ben kitakarodtak az országból."

Egesz erdekes video a csatarol:

 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 982
10 727
113
https://magyarnemzet.hu/belfold/szent-istvan-horvath-attila-alkotmanybiro-interju-8530746/

"Az Árpádok leszármazottjaként a római pápától kért koronával avatták magyar királlyá Géza fejdelem fiát, Istvánt. Az első koronás fő ezer évvel ezelőtt létrehozta a magyarok államát. Ezzel az addig jórészt vándorló, főként állattenyésztéssel foglalkozó pogány népességet a Kárpát-medence keretei között földművelő lakossággá, keresztény országgá szervezte. Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró azt tartja a legfőbb tanulságnak, hogy a fennmaradáshoz mindig meg kell őrizni a szuverenitás lehetséges legnagyobb mértékét és megtalálni, megkötni a szükséges kompromisszumokat."
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
https://magyarnemzet.hu/belfold/szent-istvan-horvath-attila-alkotmanybiro-interju-8530746/

"Az Árpádok leszármazottjaként a római pápától kért koronával avatták magyar királlyá Géza fejdelem fiát, Istvánt. Az első koronás fő ezer évvel ezelőtt létrehozta a magyarok államát. Ezzel az addig jórészt vándorló, főként állattenyésztéssel foglalkozó pogány népességet a Kárpát-medence keretei között földművelő lakossággá, keresztény országgá szervezte. Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró azt tartja a legfőbb tanulságnak, hogy a fennmaradáshoz mindig meg kell őrizni a szuverenitás lehetséges legnagyobb mértékét és megtalálni, megkötni a szükséges kompromisszumokat."
A magyar államot Álmos és Árpád szervezte meg, Géza és Vajk a keresztény
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A magyarok is keletről jöttek, keveredhettek az ottani népekkel, de jól bizonyára nem érezték magukat, hiszen valamiért csak elindult egy népvándorlás. Csak elindultak a magyarok nyugatra.

Az arany horda tul.képp egy állam/birodalom volt, sok keleti birodalmat meghódítottak, köztük Kunországot is.. ezért voltak ilyen segédcsapatok is a mongol támadáskor, de hogy az arany horda gerincét alkották volna a kunok.. azért az erős túlzás, hiszen akkor miért menekültek a Magyar Királyságba Kötöny vezetésével a kun törzsek.. /hogy mennyi kun csatlakozott Kötönyhöz és mennyi a mongolokhoz, azt nem tudom/


Tehát ha rokonnépnek gondoljuk a kunokat, ez a gesztusa Bélának egyáltalán nem támasztja alá, hogy a "rokonnépek pogány" ellenséggé változtak volna... ha így lett volna, akkor a király a határon lekaszabolta volna őket, vagy egyszerűen nem engedélyezte volna a bebocsátásukat..

Továbbá fontos tény, hogy amióta létrejött a keresztény magyar állam, az ország mindig csak védekezett... nem viselkedett hódítóként/agresszorként /egy-két kivétel van, pl. Mátyás bécsi kirándulása/. Védekezett a betörő német, a mongol, az oszmán, habsburg, és szovjet ellen. Lehet ez nem mindenkinek fontos, de nekem igen. Már csak a keresztény szellemiség miatt is.


Viszont az építőjellegű, "barát"kereső külpolitikát teljesen támogatom, amit pl a mostani kormány csinál... a keleti nyitás politikája is támogatandó, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok ápolása /legyen az Erdogan vagy Putyin/ fontos.

A Dzsocsi ulusz 1236-os hadjáratra 4 ezer mongol és 30 ezer kipcsak(=kun) harcost állított ki. Ezt egészítették ki a másik három dzsingiszida ág különítményei. Összesen 15-17 tümen vett részt a hatéves hadjáraton. A kazak sztyepptől a Kárpátokig meghódított területen a domináns népességet a különféle kun törzsek és nemzetségek jelentették. Nem véletlenül az Arany Horda "hivatalos nyelve" nem a mongol, hanem a kipcsak.

Nem hányták Kötöny népét kardélre, mert megkeresztelték őket. Béla már régóta viselte a Kunország királya címet is.