Athozom ide...
A szandek dicseretes, de a baj az, hogy latszik, nem igazan ertik avagy tisztelik ezt a mufajt, mert ugy gondoljak, megoldjak hazon belul - ez hosszu tavon nem igy mukodik, be kell vonni majd a profi kreativokat.
En adtam supportot ott, ahol a US Army tavalyelotti "Lethal, Ready." GoArmy kampanyat csinaltak (ti elotte en terveztem ill epitettem az egesz backend IT-t az agencynek), napi szinten ralattam, hogyan alakult nemcsak a koncepcio, de az output is... azert ott korrekt kis stab dolgozott mar az otletestol az edit/post/vfxig vegig, egy 50-100 fos 20-25 eve a piacon levo full-service kreativ ugynoksegnel legalabb 3 ember volt a projekten honapokig. Ez amugy egy kis, szezonalis kampany volt csak, tehat kepzelheted,mi mehet egy nagyobb eseten...
Szerintem nem erröl van szó.
Nézd, szinte biztos vagyok benne, hogy van olyan (kormányközeli) kreatív ügynökség, aki már dolgozik egy átfogó kampányon (mert igen: többlépcsös, akár éveken keresztül folyó rebranding szükséges). Az egyre nagyobb mennyiségü haditechnika beérkezésével párhuzamosan elkerülhetetlen lesz ugyanis az MH társadalmi percepciójának megváltoztatása is (sokkal többröl van szó, mint toborzásról).
Pillanatnyilag még kísért egyrészt az a kép, hogy ilyen börkabátos-gépszórós alakok acélbilivel a fejükön vagoníroznak embereket, másrészt meg az a kép, ahol a béna, alkoholista pocakos bakák ripacskodnak szimatszatyorral/tártáskával, nem induló, szétlopott tankokkal.
Amúgy nagyrészt ennek az utóbbinak (gyenge operettsereg) a hozadéka az az elutasító nézöpont is, hogy minek nekünk sereg, NATO megvéd és nincs is senki aki megtámadna (kognitiv disszonancia redukcio). De az elsö miatt otthon kerülendö ez az amerikai ‘tökéletes gyilkológépek vagyunk’ tipusú kommunikáció is.
Másik oldala az idözítés: akkor érdemes csak ezt elindítani, ha már jön be a modern (‘a világ élvonalába tartozó’) technika, megvan a vagány egyenruha (személyi felszerelések(!)) és a versenyképes fizu. Akkor van mögötte olyan RTB, amire építeni lehet, hogy a Honvédségben szolgálni >>menö<<.
Meg hát persze az se’ ártana, ha addigra az olyan arcok, mint a jelenlegi államtitkár úr nem hiteltelenítenék az egészet (persze, lehet, hogy ennek az elöszele már a fentebb említett helyettes államtitkár úr pozícionálása).
De kicsit már messzire mentem.
Annyi csak, hogy a linkelt video szerintem jó (nem érzem közben azt a secondary shame-et, amit az eddigieknél), dolgoztak vele, megcsillantja a vadászpilótalét napsugaras oldalát. Kisszínesnek megfelel. És ehhez kapcsolódva linkeltem, hogy a franciák milyen videókat raknak össze így, amatör módon; lessék el a beállításokat, vigyenek magukkal nagy felbontású kamerákat és csináljanak minél több nyersanyagot odafenn, mert a nap végén (ha majd készítik a központi kommunikációt, ezekböl lehet majd jó anyagokat összevágni.)