A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 165
113
Ami kérdés engem foglalkoztat - és persze elfogadom, hogy itt erre pontos választ nem lehet adni - hogy legalább csak úgy nagyságrendileg (akár +/- 100 db pontossággal) mennyi APC -re lehet szüksége a honvédségnek? Ugye egyik oldalról lamentálunk lehetséges típusokról, lehetséges konfigokról, lehetséges árakról stb. - ugyanakkor, hogy a számlán mekkora lesz a végösszeg abból a szempontból a mennyiség sem teljesen elhanyagolható kérdéskör.

A másik oldalról felvetődik sokszor a két APC járműcsalád alkalmazásának lehetősége is - azaz nem egy családon belül pl. a 8x8 vagy 6x6 variáns, hanem mondjuk "elsővonalas" meg "másodvonalas" technika teljesen különböző logisztikai alapokon. Miért érdekes kérdés ez? A mai modernkori hadseregeknél (is) ez a dolog "game changer" tud lenni. A környékünkön láthatunk számos példát arra, hogy a "kellően" heterogénre alakult hadi nehéztechnika egyik oldalról igen tetemes költségekkel és egyéb ráfordítással járhat - a másik oldalról viszont ennek ellenére is alacsony (illetve kiszámíthatatlan) rendelkezésre állást biztosít. Ez bizony azt eredményezi (a cseh példa volt korábban hozva linkkel illetve ezen rágódtunk már), hogy az akár alacsonyabb harcértékű vasakra van nagyon komoly költség- és egyéb ráfordítás (kvázi "nyugati élvonal szintű") - és a vasak tetemes része (akár közel fele) még csak mozdulni sem bír.

Ez az olyan "kicsi" haderők számára kritikus fontosságú - nem csak az anyagi oldalról vizsgálódva. Amennyiben a tetemes ráfordítás ellenére sem harcképes a vasak fele se, akkor azzal gyakorlatilag nem számolhatunk (azaz hiába lenne valakinek kétszer annyi eszköze egy fegyvernemben akár alacsonyabb harcértékkel, de ha a fele nem mozog, akkor a feleakkora, de nagyobb harcértékű vasak előnyben vannak - és még költség oldalról is jobban jöhetünk ki). Namost látszódik az eddigi koncepció alapján, hogy azért még a cross-platform (járműcsaládokon átívelő) logisztikai kompatibilitás is igen komolyan figyelembe van véve. APC kérdésnél maradva ebből a szempontból és persze a RM gyárat is figyelembe véve Boxer a legesélyesebb talán. Én is ezzel fogok példálózni, de mindenki behelyettesítheti a Patria -t vagy egyéb kiskedvencét. Ezt a folyamatot természetesen erősítheti, hogy mi gyakorlatilag "tiszta lappal" indulunk és gyakorlatilag most kerülhet évtizedekre előremenőleg meghatározásra A járműpark, a szervezeti felépítés illetve mindennek a logisztikája ...

Előre szaladva még annyit, hogy nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a végén egy olyan mennyiség jön majd ki az APC -k tekintetében és ebből a "másodvonalas" rész igénye aránylag nem nagy, hogy úgy gondolom, hogy anyagilag, üzemeltetés- és logisztika valamint kiképzés szempontjából (meg mennyiségi kedvezmény esetleg vagy RM gyár megléte stb.) akár megérheti egy típust alkalmazni. A másodvonalasok esetében esetleg nagyobb arányban a 6x6 (8x8 helyett) meg nehézgéppuskás (a gépágyús helyett) konfigokkal is. Sőt pl. a tartalékosoknál e mellett még az egyéb típusú járművek aránya (pl. kebabos kocsik) is magasabb lehet az elsővonalasokkal összehasonlítva. Mindamellett, hogy persze sok tízezer vagy százezres nagyságrendű létszámot a tartalékos rendszerbe nem vizionálnék ...

A lényegre térve. Az egyik fajta megközelítés lehet, ha a jelenlegi nagyságrendileg 500 db BTR számából indulunk ki, mint leváltandó típus és mennyiség. Tudom, ez bír sok "limitációval", de mivel az egyéb szempontok estén is túl sok ismeretlen faktor van illetve amire számíthatunk, hogy nagyságrendileg nem fog nőni a sereg - így kiindulópontnak megfelelő lehet most. A tényezők, amik befolyásolhatják vagy éppen nehezíthetik a becslést az APC igénnyel kapcsolatban szerintem az alábbiak:

- régi-új kategória - az IFV - megjelenik újra a seregnél. A Lynx. Ugye ez is csökkenteni fogja az APC igényt - hiszen az ezt alkalmazó egységeknél azokat "helyettesíti". Ugye voltak találgatások, hogy 3 vagy 5 zl. várható (5 esetén ugye az volt a mondás, hogy a közepes dandárnál fele IFV - fele APC. Most ebbe a részébe nem mennék bele, hogy mennyire marhaság vagy éppen nem, de a becslésre lehet hatása). Namost konkrét mennyiséget ez alapján úgy 100-200 db közé tették a legtöbben. A Wiki -s "első körben 200 db -os mennyiség" -et (amire ugye volt ráhatásod :)) most persze "mérsékelten" komolyan véve. Persze elméletileg lehet Lynx más egységnél is, de gyakorlatilag ezt nem tartom valószínűnek ...

- lesznek olyan pl. speciális szerepkörök (akár "elsővonalas" alakulatoknál), melyre jelenleg BTR -t használunk, de jövőben más járműtípus (pl. kebabos kocsi) veszi át a szerepét. Szándékosan nem katonai példát hozva - hanem mondjuk egy rendvédelmist: pl. a fekete TEK -es BTR -ek is valószínűleg átalakulnak kebabos kocsivá ... Namost ennek nagyságrendjére adjon becslést egy merészebb lelkületű kolléga ...

- lesznek(/lehetnek) olyan szerepkörök, melyekre jelenleg nem BTR -t használunk, de jövőben elképzelhető, hogy APC -t fogunk használni. Ilyen lehet pl. a harctéri tűzvezetési- és parancsnoki "számítógépesített" járművek (erre azért sok helyen MRAP-szerű vagy egyéb dolgokat használnak). Avagy éppen a részemről is felmerült, hogy pl. a közepes dandárhoz lehetne Boxer RCH 155 (ugye itt kihasználva, mint a PzH-2000 -el, mint a dandár egyéb Boxer -eivel és egyéb járműveivel a cross-platform kompatibilitás) mondjuk szintén 24 db -al ... Meg persze lehet csöves- vagy egyéb csapatlégvédelem alapja is esetleg ...

- a sereg szervezeti egységeinek számának vagy éppen strukturális átalakulásából eredő akár pozitív vagy negatív igényváltozások összesen. Tartalékos rendszer által támasztott igény módosulása (itt figyelembe véve a korábban írtakat).

Aki gondol más jelentősebb tényezőt is gondol az írja le nyugodtan. Most részleteiben nem levezetve én az alábbi APC igényre gondolok nagyságrendileg:

- teljes APC igény: kb. 250-400 db között. A tól-ig leglényegesebb oka az IFV várható darabszámából eredő bizonytalanság adja. Másodsorban pedig, hogy lesz-e APC alapon pl. tüzérség (pl. Boxer RCH 155) és/vagy csapatlégvédelem ilyesmi (pl. ha nem, akkor a max. számot nyugodtan lehet mondjuk 50 db -al kevesebbre venni). Stb. stb.
- a fentebbi mennyiségből "másodvonalas és tartalékos" igény kb.: 120-200 db (inkább közelebb a kisebb mennyiséghez).

Azt szeretném kérni, hogy a korábbi megjegyzéssel összhangban, ha pl. 50 db- al más mennyiséget gondolsz valahová, akkor ne kezdjünk bele személyeskedő any@zásba ... Az én személyes véleményem az lenne, hogy ilyen mennyiségeket alapul véve érdemes lehet "venni egy nagy levegőt" és egy típusos APC üzemeltetésben gondolkodni. Úgy vélem, hogy az ebből eredő nagyobb harcérték, közös logisztika/kiképzés stb. nagyobb előnyökkel járna, mint valami "B kategóriás" kisszériás tök egyedi logisztikával rendelkező vas párhuzamos üzemeltetése. Akár persze úgy, hogy 6x6 illetve ngp -s verziók itt nagyobb arányban előfordulhatnának.

Másfelől úgy gondolom, hogy pl. 10 éven belül nem fogja feltenni 100.000 fő amúgy magas harcértékű honfitársunk a kezét, hogy Ő tartalékos akar lenni - APC -vel (ugye még csak hasonló mennyiséggel sem tervezünk) ...

Másfelől mi lenne, ha nőne a tartalékosok részéről az APC iránti igény idővel? Érdekes szempont, de pl. folyamatban van az USA -ban az OMFV tender (amelyen európai gyártók is érdekeltek). Amennyiben ennek folyományaként az EU -ban is rohamosan terjedne a 50 mm gpá. iránti igény a NATO -n belüli közös logisztikát is hangsúlyozva, akkor majd indulhatna egy olyan program, hogy a manőverező főerőknél a járművek egy részét lecseréljük 50 mm -es gpá -s verzióra és a felszabadult 30 mm-esek (vagy ngp -sek) meg mehetnek a "másodvonalba" és/vagy tartalékosokhoz. Avagy mondjuk az oroszok kezdik az 57 mm -es gpá -kra történő átfegyverzést, akkor is léphetünk hasonlót hasonló módon ezzel is kielégítve a tartalékosok esetleges megnövekedett igényét. Persze azt is hozzátéve, hogy a 50 vagy 57 mm ilyenfokú terjedésének egyik oldalon sincs realitása 10-20 éven belül - így ezzel hozzáadva egy időfaktort is (amíg előjöhet ilyen igény tartalékos oldalról vagy nem). Most 50 vagy 57 mm -t választani meg nem lenne értelme - pláne amíg nincs eldöntve, hogy a nyugati féltekén melyik fog elterjedni és amíg senki más se használ ilyet ...



Szerk. és 'OFF': Az tetszett, hogy eme hsz -edet követően rögtön a következő hozzászólás 'Masztiff' -é volt ... :D:D

(igaz nem erre válaszolt, de akkor is)


Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
galopp.jpg

nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja. :D

Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 197
10 967
113
Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
galopp.jpg

nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja. :D

Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.

Aztán mégis milyen közös logisztikája van a mardernek meg a Lynxnek, jóbarát?
Ha meg nekiállna az ember heftölni, akkor lehet, hogy beljebb vagyunk, ha kicsit tovább megy a gyártósor, és mégis csak Lynx lesz.
Azok a Marderek is megvannak 30-40 évesek.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Amellett, hogy kerekes APC-re is van szükség, Mackensennek abban igaza van, hogy minél kevesebb típus jut egy ilyen kis haderőre, annál jobb.
De, és visszatérve egy korábbi vitára, az az APC az legyen kemény, és legyen rajta IFV-szintű fegyverzet. Tehát legalább 30-as ágyú (nagyobb egyébként egyelőre nem is indokolt igazán), és legalább két indítós ATGM egység.
A gpu-s torony meg jó lesz a kebabosokra és hasonlókra.
 

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
Most fog beindulni a Lynx egy új termékben persze van kockázat, de ezé a jövő. Csak olyan termék gyártását érdemes elkezdeni amit most kezdenek el, nem olyat aminek 25-30 éve van gyártósora, és oda se adnak.
Lehet hogy veszteséges lesz a gyár. Nos nincs kizárva, de akkor sem lesz haszontalan. Na meg minden vállalkozásnak van kockázata. De az állam költségvetését nézve nem olyan hatalmas beruházás, hogy bedöntene mindent ha esetleg veszteséges lenne.

De szerintem van fantázia benne, na meg fog fejlődni idővel ez a harcjármű is, kiforrja magát, és akkor lesz több megrendelés is rá a világban.
Na meg alkatrészek terén vannak más gépek is amikkel van közös alkatrésze, így azért szélesebb a paletta.

Ez a gyár egy jó dolog. Majd kiforrja magát nem kell azonnal milliárdos hasznokat várni. Sőt simán lehet évekig mínuszos lesz, aztán kap egy olyan rendelést, hogy alig győzi és többszörösen visszahozza a veszteséget. Előre nem lehet tudni.
Bocs, első hozzászólás:)) Szóval építünk egy gyárat, ami a Lynx-et gyártja.. Meg tud bármi mást, amit a kategóriájában lehet gyártani. Az assembly line simán átállítható pár óra/nap alatt, a KUKA (tökmindegy minek nevezzük) robotok meg az adott szoftver alapján melóznak 3 műszakban... Aki egyszer is betette a lábát egy bármelyik hazai autógyárba, az tudja hogy miről van szó - anno a kecskeméti Mercedes mellé terveztek egy olyan üzemet ami a világon bármelyik Mercedes gyárat képes lett volna pótolni (pl. sztrájk, katasztrófa,stb miatt) 24 óra alatt. Azt hiszem elmeszelte a gazdasági helyzet, amikor legutóbb arra jártam akkor a csarnokok még nem voltak készen. Nem tudom most hol tart a dolog, de az elv ugyanaz. Nyilván lehet azt mondani, hogy egy 1,5-2 tonnás autó és egy 40 tonnás harcjármű gyártástechnológiája különbözik - de mindkettőt gyárban gyártják, és valamennyire automatizálják a gyártást. Gondolom a legújabb partner németek sem hülyék (RM), hogy idetelepítenek egy gyárat a többi német cég után (Audi, Mercedes,BMW(talán), ZF, stb), valahol megéri nekik a dolog. Nem tudom milyen messzire tud lőni a cucc, hány darabra lesz szükség a végén és kinek, hány baka fér el benne, stb - de az tuti hogy jobb ha nálunk gyártják és nem valamelyik környező országban. Nem vagyok politikus, tehát nekem pont nem szempont a munkahely teremtő képessége a beruházásnak - ez a beruházás azt hiszem nem csak arról szól, hogy legyártsunk néhány Lynxet, hanem egy valamilyen rég elvesztett képesség megszerzése a lényeg. Rémlik valakinek a Ganz esete?:))
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 165
113
Aztán mégis milyen közös logisztikája van a mardernek meg a Lynxnek, jóbarát?
Ha meg nekiállna az ember heftölni, akkor lehet, hogy beljebb vagyunk, ha kicsit tovább megy a gyártósor, és mégis csak Lynx lesz.
Azok a Marderek is megvannak 30-40 évesek.

KF31 tulajdonképpen egy marderből született, a lynx a marderből született. A befogadó méretei tekintében elég sok eszköz lehet ami konkrétan ez alapján lett megtervezve. Szarok rá, hány évesek, a németek teljes harckocsiállománya ennyi éves csak tele van baszva új alkatrésszel. Enyit a levedlett szarokról mostmár.

Szóval ez alapján szerintem nem lenne olyan borzasztóan bonyolult a lényeges alkatrészek tekintetében megújítani őket, főleg úgy, hogy modernizált darabok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 522
113
Ahogy elnézem ez a kerekes gépágyús APC amolyan szegény eber IFV-je napjainkban. Komoly hadseregek közül talán a franciáknak van rendszerben ilyesmi. Amerikát hagyjuk a Strykerrel, mert az amolyan gyorsreagállású dolog. Általában kissebb államok rendszeresítik, alacsonyabb költségvetéssel. Ahol valamit is adnak magukra ott az IFV lánctalpas az APC meg marad a megszokott szerepkörében és önvédelemre visz magával képpuskát.
Szóval az APC nulla tűzerővel nem tudom, mennyire értelmetlen, mivel egy rakásat látok napjainban is.
De visszatérve a "Lynx APC az ugyanannyiba kerül majd mint egy gépágyús kerekes APC"-re. A kérdés, hogy mi a célod vele? Egy Lynx APC valszeg teljes értékű rajt képes majd szállítani, míg a gépágyús kerekesed meg kb 8-at.
A kérdés meg most is áll? Mekkora darabszámról beszélünk? Mert ha rendszeresíted a kerekes APC-det annak is biztosítanod kell a logisztikáját. Egy olyan alacsony darabszámnál megéri? Lehet ugyanott leszel vele mintha Lynxeket vettél volna oda is.
???

Az amerikaiak a Strykerre is gépágyut raknak.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 197
10 967
113
KF31 tulajdonképpen egy marderből született, a lynx a marderből született. A befogadó méretei tekintében elég sok eszköz lehet ami konkrétan ez alapján lett megtervezve. Szarok rá, hány évesek, a németek teljes harckocsiállománya ennyi éves csak tele van baszva új alkatrésszel. Enyit a levedlett szarokról mostmár.

Szóval ez alapján szerintem nem lenne olyan borzasztóan bonyolult a lényeges alkatrészek tekintetében megújítani őket, főleg úgy, hogy modernizált darabok.

Várjál, a KF31-et! De a KF41 meg át lett dolgozva.
Értem én, hogy gőzgép, de bakker, 0 konkrétumot tudunk, hogy mi közös.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Bocs, első hozzászólás:)) Szóval építünk egy gyárat, ami a Lynx-et gyártja.. Meg tud bármi mást, amit a kategóriájában lehet gyártani. Az assembly line simán átállítható pár óra/nap alatt, a KUKA (tökmindegy minek nevezzük) robotok meg az adott szoftver alapján melóznak 3 műszakban... Aki egyszer is betette a lábát egy bármelyik hazai autógyárba, az tudja hogy miről van szó - anno a kecskeméti Mercedes mellé terveztek egy olyan üzemet ami a világon bármelyik Mercedes gyárat képes lett volna pótolni (pl. sztrájk, katasztrófa,stb miatt) 24 óra alatt. Azt hiszem elmeszelte a gazdasági helyzet, amikor legutóbb arra jártam akkor a csarnokok még nem voltak készen. Nem tudom most hol tart a dolog, de az elv ugyanaz. Nyilván lehet azt mondani, hogy egy 1,5-2 tonnás autó és egy 40 tonnás harcjármű gyártástechnológiája különbözik - de mindkettőt gyárban gyártják, és valamennyire automatizálják a gyártást. Gondolom a legújabb partner németek sem hülyék (RM), hogy idetelepítenek egy gyárat a többi német cég után (Audi, Mercedes,BMW(talán), ZF, stb), valahol megéri nekik a dolog. Nem tudom milyen messzire tud lőni a cucc, hány darabra lesz szükség a végén és kinek, hány baka fér el benne, stb - de az tuti hogy jobb ha nálunk gyártják és nem valamelyik környező országban. Nem vagyok politikus, tehát nekem pont nem szempont a munkahely teremtő képessége a beruházásnak - ez a beruházás azt hiszem nem csak arról szól, hogy legyártsunk néhány Lynxet, hanem egy valamilyen rég elvesztett képesség megszerzése a lényeg. Rémlik valakinek a Ganz esete?:))

Pont ezért írtam én is, mert volt aki kritikusan állt ahhoz hogy jó e nekünk a gyár.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 522
113

Igen mert a kecskebaszókat zavargászni elég a nehéz-géppuska.Azt észrevetted,hogy elkezdték szinte mindenhol a gépagyús APC-ket beszerezni nehéz-géppuskás helyett?Az amerikaiak cserélik a Stryker fegyverzetét,a németek megrendelték a Boxer CRV-t.Amióta újra divat a szimmetrikus hadviselés azóta terjednek a gépágyús APC-k.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 522
113
Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
galopp.jpg

nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja. :D

Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.

Felejtsd el ezt a "B" hadsereget az csak pénzkidobás meg az emberek szándékos előre megtervezett lemészaroltatása.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 165
113
Várjál, a KF31-et! De a KF41 meg át lett dolgozva.
Értem én, hogy gőzgép, de bakker, 0 konkrétumot tudunk, hogy mi közös.

Persze, de most konkrétan a kérdés amiből ez kiindult az általam lobbizott másodvonalnak szól. Ha lesz egy lynx gyárunk, ami lynxeket gyárt, gondolom a 31-es technológiája is vele jön és nem csak 41-es gyár lesz. Ha van valami amit ezen fejlesztettek ki, akkor jó eséllyel a jelenkor szabványai mellett sok dolog, akár felfüggesztés helye is megmardhatott akkorának, ezáltal kapásból cserélhető. Ha már az tiszta, vagy megoldható, akkor lehet rápakolni szépen a páncél elemeit, lehet beilleszteni az elektronikát.

Másodvonalban, ha így olcsóbban jövünk ki, akkor lenne értelme. Bocs, de kezd elgurulni a gyógyszerem kicsit a 30-40 évtől. Szinte minden mai első vonalas technika ami hadrendben áll, ennyi idős konstrukció, csak belefaragtak egy csomó új dolgot, itt meg pont erről beszélek, hogy egy gyár birtokosaként kellene egy olyan gépbe faragni dolgokat amiktől jobb lesz, aminek a gyártmányát az alapján fejlesztették ki amit megfejleszthetne a gyár.
 

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
Pont ezért írtam én is, mert volt aki kritikusan állt ahhoz hogy jó e nekünk a gyár.
Egyetértek. Kell ez nekünk, majd kiforrja magát a dolog:) Tudom, hogy ez egy haditechnikai fórum, de melyik melós tudja hogy kire fognak lőni a cuccal amit éppen gyárt?:))
Először legyen meg a gyár, utána lehet gyártani mindenfélét ami az RM portfóliójába belefér. Gyanítom nem azért jönnek ide, mert drága a magyar munkaerő.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 165
113
Felejtsd el ezt a "B" hadsereget az csak pénzkidobás meg az emberek szándékos előre megtervezett lemészaroltatása.


Miért lenne az? Nem arról beszélek napok óta, hogy vegyünk szemetet, amiben aztán sikítva halálra éghet minden benne ülő mer' ezzel le is tudtuk a haderőfejlesztést, hanem arról, hogy vegyük meg ami olcsó, de használható és értelmes ütemben értelmes összegért hozzuk olyan szintre, amin hasonló készségeket ad, mint a csilliárdos haderő. Nem varázslat, csak ésszerű költségvetéssel tervező programmag, vagy eszmefuttatás, elképzelés, mert amiből választhatunk, az a van egy haderő ami 2028-ra feláll és annyi, parádésan modern, parádésan designos, de nyilvánvalóan kevés önmagában a biztos honvédelemre, vagy van ez a haderő és építünk (csak ehhez mérten) kicsi pénzből még annyit amennyivel már nem feszengünk, mert van elég nagy harcértékű tank, van kellő gyalogási támogatás, van kellő műszaki-utász, légvédelmi rőnk. Amennyire lehet a modern eszközeink darabjait használva, egy modernizációs program után.

Tudom, hogy egy gyár birtokában már nem lesz annyira életszerű a felsíró hang, hogy de nincs hadiiparunk, ez itt most nem is neked szól, hanem mindenkinek az elmúlt hetekből. :D
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
galopp.jpg

nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja. :D

Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.

A RM preziben szereplő "konkrét" kb. 220 db Lynx KF41 -ből ki lehet indulni. Az, hogy ezek milyen megoszlásban lesznek nem tudjuk - remélhetőleg minél több IFV konfigos lesz.

Elsőkörben a regulárisoknál maradva. Tegyük fel idővel lenne pénz meg igény mondjuk egy új zl. -re. Majd akkor nézzegessünk a piacon milyen meg mennyi Marder KF31 vagy akármi van? OK, megvesszük. Ez már két tök más logisztika (pl. a KF31 és KF41 között nem sok közös van, persze rá lehet rakni ugyanolyan tornyokat, de ugye nem biztos, hogy az lesz a használtpiacon eladó ami nekünk van).

Namost mi van, ha még egy zl. re összejön a pénz/akarat. Akkor is körülnézünk és mondjuk nem lesz éppen KF31 eladó? Hanem valami 3. féle tök más valami. Akkor nevezzünk be arra is vagy dőljünk hátra, hogy "megpróbáltuk"?

Sajnos itt igazat tudok adni azoknak, akik azt mondják, hogy akkor inkább ezen eset(ek)ben röffentsük be a Lynx gyárat és az a pár db lejön hamar. Nagyobb harcérték, közös logisztika, egységes kiképzés stb. stb.

Sajnos az is a félelmetes rögvalóság, hogy "másodvonalas" hadsereget illetve külön harcoló tartalékos egységeknek (saját IFV/APC járműparkkal) rövid- és középtávon nincs realitása. A tartalékosokról én is sokat elmélkedtem korábban. Amennyiben a realitásokból (létszám a gyakorlatban, tartalékos igen vegyes minősége stb. stb.) indulunk ki, akkor mondjuk 10 éven belül biztos, hogy az alábbi kettő kategóriába menne el az elsöprő többségük:

- reguláris haderő békelétszámának feltöltése (nyilván a krémből, meg volt leszerelt katonákból lehetőleg stb.),
- a háborús helyzetre való tekintettel jelentősen megemelkedett feladatok ellátására. Pl. kell több targoncás/adminisztrátor stb. a logisztikai központokra és telephelyekre, teherautó sofőr minden mennyiségben, objektumőrzés, egyéb jellemzően hátországi COIN jellegű feladatok stb. stb. Ezen második ponthoz nem nagyon kell IFV/APC. MRAP és egyéb járművek elegendőek lehetnek ...

Amennyiben mindezek felett összejönne még mondjuk párezer "magas harcértékű" tartalékos, akkor gondolkodhatunk, hogy "harcoló" tartalékos önálló egységeket hozzunk létre és fegyverezzünk fel - akár olyasmikkel is, mint a regulárisok.

Most egyes speciális fegyvernemekre vagy eszközökre stb. elképzelhetőnek tartom, hogy valami hasonló azért legyen. Pl. lenne döntés, hogy legyen még egy hk zl. mondjuk 10-15 év múlva. Az EMBT projektnek meg évei vannak hátra akkor. Akkor azt elképzelhetőnek tartom, ha éppen van értelmezhető állapotú Leo 2A4-2A6 körüli zl -nyi vas, akkor arra rácsapjunk és az egységet felállítsuk. Aztán, ha az EMBT ekkortól számítva 5-10 év múlva beválik és tuti, akkor simán átfegyverezzük az alakulatot és ezek a régebbi vasak mennek a tartalékosoknak vagy ilyesmi. Ez egy speciális szkenárió - csak hülye példa ...

Ami biztosnak tűnik, hogy az ex-szovjet vasak (pl. T-72, BTR stb.) az évtized közepéig velünk maradnak amíg az új eszközök hadrendbe nem állnak. Hogy utána mi lesz velük kérdéses - valószínűleg kivonják. Azonban egy darabig még adnak némi "tömeges tartalék" jellegű dolgot, akkor is, ha addigra már tényleg le lesznek lakva ...

Ami még nekem furcsa volt, hogy a kiindulópontnál említve volt, hogy "mi lesz az 500 BTR helyett". Válasz: Hát a kb. 220 db Lynx meg a kebabosok (ahol helyettesíteni tudják). Furcsán hangzik, de ez a szép új világ ...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 522
113
Miért lenne az? Nem arról beszélek napok óta, hogy vegyünk szemetet, amiben aztán sikítva halálra éghet minden benne ülő mer' ezzel le is tudtuk a haderőfejlesztést, hanem arról, hogy vegyük meg ami olcsó, de használható és értelmes ütemben értelmes összegért hozzuk olyan szintre, amin hasonló készségeket ad, mint a csilliárdos haderő. Nem varázslat, csak ésszerű költségvetéssel tervező programmag, vagy eszmefuttatás, elképzelés, mert amiből választhatunk, az a van egy haderő ami 2028-ra feláll és annyi, parádésan modern, parádésan designos, de nyilvánvalóan kevés önmagában a biztos honvédelemre, vagy van ez a haderő és építünk (csak ehhez mérten) kicsi pénzből még annyit amennyivel már nem feszengünk, mert van elég nagy harcértékű tank, van kellő gyalogási támogatás, van kellő műszaki-utász, légvédelmi rőnk. Amennyire lehet a modern eszközeink darabjait használva, egy modernizációs program után.

Tudom, hogy egy gyár birtokában már nem lesz annyira életszerű a felsíró hang, hogy de nincs hadiiparunk, ez itt most nem is neked szól, hanem mindenkinek az elmúlt hetekből. :D

Olcsón csak szemetet kapsz...Soha nem létezett a világon olyan,hogy olcsón jót.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 230
67 165
113
Olcsón csak szemetet kapsz...Soha nem létezett a világon olyan,hogy olcsón jót.

De fejleszthetőt igen, ami aztán jó lehet. Használhatóról, meg modernizációs programról beszélek, amire nem kell azonnal egyből elkölteni végtelenmilliárdot, hanem ütemezetten el lehet végezni a képességnövelést. Itt most konkrétan apc-ifv vonalon a sok(remélem) lynx mellé az ennek az alapját adó gépnek a gyár általi megfejlesztéséről beszélek, meg a leo gondolataim is ismertek szerintem már, annyiszor kellett körbejárnom, hogy szerintem a KMW-Rm vonalon felvesznek lobbistának.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 522
113
De fejleszthetőt igen, ami aztán jó lehet. Használhatóról, meg modernizációs programról beszélek, amire nem kell azonnal egyből elkölteni végtelenmilliárdot, hanem ütemezetten el lehet végezni a képességnövelést. Itt most konkrétan apc-ifv vonalon a sok(remélem) lynx mellé az ennek az alapját adó gépnek a gyár általi megfejlesztéséről beszélek, meg a leo gondolataim is ismertek szerintem már, annyiszor kellett körbejárnom, hogy szerintem a KMW-Rm vonalon felvesznek lobbistának.

Ha modernizálsz egy 2-es Golfot akkor az eléri egy 7-es Golf színvonalát?Nem!Ha nem költesz rá annyit amennyibe egy 7-es Golf kerül akkor a közelében sem lesz.Pont a finnek Leopardos példaja mutatja meg,hogy mekkora marhaság regi vasakat modernizálni(nem.is csinálták,mert vállalhatatlanul drága lett volna).
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár