Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja.
Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.
A RM preziben szereplő "konkrét" kb. 220 db Lynx KF41 -ből ki lehet indulni. Az, hogy ezek milyen megoszlásban lesznek nem tudjuk - remélhetőleg minél több IFV konfigos lesz.
Elsőkörben a regulárisoknál maradva. Tegyük fel idővel lenne pénz meg igény mondjuk egy új zl. -re. Majd akkor nézzegessünk a piacon milyen meg mennyi Marder KF31 vagy akármi van? OK, megvesszük. Ez már két tök más logisztika (pl. a KF31 és KF41 között nem sok közös van, persze rá lehet rakni ugyanolyan tornyokat, de ugye nem biztos, hogy az lesz a használtpiacon eladó ami nekünk van).
Namost mi van, ha még egy zl. re összejön a pénz/akarat. Akkor is körülnézünk és mondjuk nem lesz éppen KF31 eladó? Hanem valami 3. féle tök más valami. Akkor nevezzünk be arra is vagy dőljünk hátra, hogy "megpróbáltuk"?
Sajnos itt igazat tudok adni azoknak, akik azt mondják, hogy akkor inkább ezen eset(ek)ben röffentsük be a Lynx gyárat és az a pár db lejön hamar. Nagyobb harcérték, közös logisztika, egységes kiképzés stb. stb.
Sajnos az is a félelmetes rögvalóság, hogy "másodvonalas" hadsereget illetve külön harcoló tartalékos egységeknek (saját IFV/APC járműparkkal) rövid- és középtávon nincs realitása. A tartalékosokról én is sokat elmélkedtem korábban. Amennyiben a realitásokból (létszám a gyakorlatban, tartalékos igen vegyes minősége stb. stb.) indulunk ki, akkor mondjuk 10 éven belül biztos, hogy az alábbi kettő kategóriába menne el az elsöprő többségük:
- reguláris haderő békelétszámának feltöltése (nyilván a krémből, meg volt leszerelt katonákból lehetőleg stb.),
- a háborús helyzetre való tekintettel jelentősen megemelkedett feladatok ellátására. Pl. kell több targoncás/adminisztrátor stb. a logisztikai központokra és telephelyekre, teherautó sofőr minden mennyiségben, objektumőrzés, egyéb jellemzően hátországi COIN jellegű feladatok stb. stb. Ezen második ponthoz nem nagyon kell IFV/APC. MRAP és egyéb járművek elegendőek lehetnek ...
Amennyiben
mindezek felett összejönne még mondjuk párezer "magas harcértékű" tartalékos, akkor gondolkodhatunk, hogy "harcoló" tartalékos önálló egységeket hozzunk létre és fegyverezzünk fel - akár olyasmikkel is, mint a regulárisok.
Most egyes speciális fegyvernemekre vagy eszközökre stb. elképzelhetőnek tartom, hogy valami hasonló azért legyen. Pl. lenne döntés, hogy legyen még egy hk zl. mondjuk 10-15 év múlva. Az EMBT projektnek meg évei vannak hátra akkor. Akkor azt elképzelhetőnek tartom, ha éppen van értelmezhető állapotú Leo 2A4-2A6 körüli zl -nyi vas, akkor arra rácsapjunk és az egységet felállítsuk. Aztán, ha az EMBT ekkortól számítva 5-10 év múlva beválik és tuti, akkor simán átfegyverezzük az alakulatot és ezek a régebbi vasak mennek a tartalékosoknak vagy ilyesmi. Ez egy speciális szkenárió - csak hülye példa ...
Ami biztosnak tűnik, hogy az ex-szovjet vasak (pl. T-72, BTR stb.) az évtized közepéig velünk maradnak amíg az új eszközök hadrendbe nem állnak. Hogy utána mi lesz velük kérdéses - valószínűleg kivonják. Azonban egy darabig még adnak némi "tömeges tartalék" jellegű dolgot, akkor is, ha addigra már tényleg le lesznek lakva ...
Ami még nekem furcsa volt, hogy a kiindulópontnál említve volt, hogy "mi lesz az 500 BTR helyett". Válasz: Hát a kb. 220 db Lynx meg a kebabosok (ahol helyettesíteni tudják). Furcsán hangzik, de ez a szép új világ ...