Felsorolnál olyan hadseregeket, ahol 10 fő a deszant? Még a 10 fős raj is nagyon ritka!Erről elég sok vitát olvastam. Legyen akkor elég a 8, de van aki jobban szereti ha vannak legalább 10-en
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Felsorolnál olyan hadseregeket, ahol 10 fő a deszant? Még a 10 fős raj is nagyon ritka!Erről elég sok vitát olvastam. Legyen akkor elég a 8, de van aki jobban szereti ha vannak legalább 10-en
A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele a haderőtervezők napja alkalmából
"Folyamatban van a páncélozott, többcélú moduláris harcjárművek beszerzése: év végéig tíz harcjárművet adunk át"
Na, ez mi lehet?
Te nagyon nem vagy képben az azért ebből a "kapálózásból" eléggé látszik!Én abból indulok ki, amit felvetettem a napokban. Darabszámot most nem fogok citálni, mivel kb még minden csak sejtés, de ha kamm hírhedt kétszázából indulok ki és fejben számolok egy "b" haderővel is aminek kb. ugyanazt kell tudnia de olcsóbban, akkor a pumák által számunkra időben lecserélt mardereket venném "sz@ré-hugyé" amik onnantól Afrikába vagy Dél-Amerikába mennének, vagy az olvasztóba és a lynx fődarabjaival modernizálnám ahol lehet, illetve igyekeznék fegyverzetben egy vonalra állítani vele. Nagyjából ennek a megteremtéséért kapálózok napok óta, tankkal, mindennel együtt és próbálom belevésni az agyakba, hogy nem feltétlenül kell csilliárdokért bevásárolni mindig, mert gyönyörűen tudják kiegészíteni egymást nagyjából közös logisztikán működve. Ha már megint beleálltunk a német játéktérbe, akkor amit ki tudnak szolgálni, azt szerezzük tőlük, de én kacsintgatnék mindenfelé, ahol van valami ami olcsó és jó. nem érdekel, hogy a németek, vagy a
nem tartanak olyan fegyvernemet akár, mert nem vagyok se német, sem a fenti szidalmazott és a tankjait kivont nép tagja.
Szóval miután fellált a nato vállalásunk, igyekeznék megteremteni a "másolatát" csak olcsón, de a legnagyobb mértékig azonos logisztikán, vagy legalábbis csereszabatoson.
A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levele a haderőtervezők napja alkalmából
"Folyamatban van a páncélozott, többcélú moduláris harcjárművek beszerzése: év végéig tíz harcjárművet adunk át"
Na, ez mi lehet?
Kebabosok?
Az lehet, hogy a KF31 Marder alapú, de az gyakorlatilag egy tech. demó. Senki nem fogja megrendelni. És pont a KF41 miatt.KF31 tulajdonképpen egy marderből született, a lynx a marderből született. A befogadó méretei tekintében elég sok eszköz lehet ami konkrétan ez alapján lett megtervezve. Szarok rá, hány évesek, a németek teljes harckocsiállománya ennyi éves csak tele van baszva új alkatrésszel. Enyit a levedlett szarokról mostmár.
Szóval ez alapján szerintem nem lenne olyan borzasztóan bonyolult a lényeges alkatrészek tekintetében megújítani őket, főleg úgy, hogy modernizált darabok.
Viszont az a gond, hogy a láncos technikát 20-30%-kal több fenntartani békeidőben is.Missziozni beketfentartani jo a torok vas. Beket kikenyszeriteni meg nem igen megyunk ha megis adja az a vasat ingyen akinek megyunk...
2 tipus rendszeresitese eseten kis db szamban mindketto fentartasa es rendszeresitese az egekbe szal az eggyel szemben... Beleszamolsz rajossz.
Olyan kicsi az orszagunk hogy a lancosnak lancon sem futamido athutni eggyik vegebol a masikba.
Kanada bérelt tankokat, de azt azért tehette meg, mert a németeknek volt fölös. Most meg nagyon nem lesz, senkinek semmiből fölös. Mindenki csak veszi a nehéz technikát.Boxer -t írtam. A HMMWV -t, mint múltbeli példát hoztam.
Egyébként igen, sokan vannak Boxer -el, Rosomak -al ilyesmivel misszióban. Ők nyilván ennek megfelelő feladatokkal vannak. Amennyiben emelni "akarnánk a tétet" akkor e célra egy kisebb adag Boxer megvételével ezt meg tudnánk ejteni. Persze az a része is működhet, hogy bérlés (nem is tudom melyik 2A4 üzemeltető bérelt pl. 2A6 -okat - talán a hollandok a németektől? - csak misszióra pl.) vagy esetileg kisegítik egymást a missziós tagok ...
Őőőő....A tornyon kivűl milyen egyéb közös logisztikai elem lehet még a Boxer és a Lynx között?Viszont az a gond, hogy a láncos technikát 20-30%-kal több fenntartani békeidőben is.
Én értem az elméletedet, és én is azt gondolom, hogy a Lynx hazai, végső számai is bőven 300 felett lesznek (inkább 400 körül). Ellenkező esetben elég nagy marhaság volt gyárat alapítani 200db-ra.
Emellett nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen IFV gyártási volumene a 300-as példányszámot is 8-10 év alatt teszi lehetővé (évi 30-40db-nál többet a németek sem gyártanak semmiből).
Persze lehet nagyobb kapacitású gyárat is építeni, de ez itthonra nem túl életszerű, és ott már teljesen más elvek szerint kellene gyártani egy nagyságrenddel nagyobb pénzből létrehozott gyárban.
Szóval ha be is szerzünk annyi Lynxet, amennyi a jelenlegi lövészeknek elég lehet, nem osztanám ki mindegyiket a lövész zászlóaljakhoz.
A Boxer "sajnos" nagyon kézenfekvő megoldássá vált a Lynx mögé. Lehet vele jelentősen spórolni (igen Boxerrel spórolni, hülyén hangzik, de így van ), miközben a fedélzeti rendszerek, és főleg a torony azonossága miatt a lövészek átültetése egyikből a másikba sokkal egyszerűbb.
Azért írom, hogy sajnos, mert a Lynx "leigazolásával" a AMV XP egyre messzebb került. Látok még némi lehetőséget rá, amennyiben a Lynx leendő tornya, és a C4 rendszerek átkerülhetnek bele. Erre nyilván van lehetőség, de kérdés, hogy pénzügyileg megéri-e. El fog dőlni az is, hogy a vezérkar mennyire érzi fontosnak az úszóképességet. Az nyilvánvaló, hogy a Boxer még akkor is jobban fog illeni a logisztikai rendszerbe, ha az AMV XP-n meg is kapja a fent említett Lynx elemeket.
Hát egy párszor már be lett téve, a különböző Lynx topic-okba, de egy újszülöttnek minden vicc új!Őőőő....A tornyon kivűl milyen egyéb közös logisztikai elem lehet még a Boxer és a Lynx között?
Miért biztos,hogy ugyan az a torony kerűl a két gépre?
A Patria már vagy 10+ féle toronnyal létezik,Mi akadálya van a Lynx tornyának integrálásának?BMP-3 és a Leonárdo 120milis tornyát is rá lehetett kalapálni....
. És én is azt mondom, hogy a PUMA sokkal modernebb konstrukció, mint a Lynx bármelyike is.
Viszont az a gond, hogy a láncos technikát 20-30%-kal több fenntartani békeidőben is.
Én értem az elméletedet, és én is azt gondolom, hogy a Lynx hazai, végső számai is bőven 300 felett lesznek (inkább 400 körül). Ellenkező esetben elég nagy marhaság volt gyárat alapítani 200db-ra.
Emellett nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen IFV gyártási volumene a 300-as példányszámot is 8-10 év alatt teszi lehetővé (évi 30-40db-nál többet a németek sem gyártanak semmiből).
Persze lehet nagyobb kapacitású gyárat is építeni, de ez itthonra nem túl életszerű, és ott már teljesen más elvek szerint kellene gyártani egy nagyságrenddel nagyobb pénzből létrehozott gyárban.
Szóval ha be is szerzünk annyi Lynxet, amennyi a jelenlegi lövészeknek elég lehet, nem osztanám ki mindegyiket a lövész zászlóaljakhoz.
A Boxer "sajnos" nagyon kézenfekvő megoldássá vált a Lynx mögé. Lehet vele jelentősen spórolni (igen Boxerrel spórolni, hülyén hangzik, de így van ), miközben a fedélzeti rendszerek, és főleg a torony azonossága miatt a lövészek átültetése egyikből a másikba sokkal egyszerűbb.
Azért írom, hogy sajnos, mert a Lynx "leigazolásával" a AMV XP egyre messzebb került. Látok még némi lehetőséget rá, amennyiben a Lynx leendő tornya, és a C4 rendszerek átkerülhetnek bele. Erre nyilván van lehetőség, de kérdés, hogy pénzügyileg megéri-e. El fog dőlni az is, hogy a vezérkar mennyire érzi fontosnak az úszóképességet. Az nyilvánvaló, hogy a Boxer még akkor is jobban fog illeni a logisztikai rendszerbe, ha az AMV XP-n meg is kapja a fent említett Lynx elemeket.
És oda mi a fenének akarsz kerekest? Miért nem jó a Lynx?Nem csak az én kis testem igényli az APC-n a 30 milis gépágyút. A 8 fős raj meg bőven jó igazából.
Amit gondolom Dingoval váltanak. De kérlek nézd már meg a darabszámokat is és vest össze, hogy nekünk mekkora esetleges darabszámunk lesz. Mi a halálnak akarsz még rendszeresíteni kerekest is?De basszus!
A Fuchs az hidegháborús örökség, kapásból.
Meg van más, ami lőjön azok helyett is. Nálunk meg BTR van és meggyleves.
Légyszi nézd már meg a darabszámot. Igen, akkora mennyiségnél van értelme.Értem, de a németeknél mind kerekes...
De ilyen kis darabszámnál ha gépágyú+8fős desszanit miért nem ló a Lynx? Mert túl jó? És ez probléma?Amellett, hogy kerekes APC-re is van szükség, Mackensennek abban igaza van, hogy minél kevesebb típus jut egy ilyen kis haderőre, annál jobb.
De, és visszatérve egy korábbi vitára, az az APC az legyen kemény, és legyen rajta IFV-szintű fegyverzet. Tehát legalább 30-as ágyú (nagyobb egyébként egyelőre nem is indokolt igazán), és legalább két indítós ATGM egység.
A gpu-s torony meg jó lesz a kebabosokra és hasonlókra.
De ettől még nem fogják váltani velük a lánctalpas IFV-ket.Az amerikaiak a Strykerre is gépágyut raknak.
És a másik végletben meg megjelentek a sokkal egyszerűbb személyszállító páncélautók. De rendben. Nyított kapukat döngetsz.Igen mert a kecskebaszókat zavargászni elég a nehéz-géppuska.Azt észrevetted,hogy elkezdték szinte mindenhol a gépagyús APC-ket beszerezni nehéz-géppuskás helyett?Az amerikaiak cserélik a Stryker fegyverzetét,a németek megrendelték a Boxer CRV-t.Amióta újra divat a szimmetrikus hadviselés azóta terjednek a gépágyús APC-k.
A franciák számolnak a sivatagi tereppel, oda pont jók a kerekesek is. De gyorsreagálásuknak tényleg a kerekesek a jók, viszont itt a földrajzi távolságok miatt nem igazán látom bennük azt a nagy előnyt.Pont mivel nincsen tomeghadseregunk, azert kell a kerekes, ami 100km/h felett orak alatt ater akar az orszag egyik vegebol - ahol ovatpssagbol allomasozott - a keletibe, ahol megtortent a baj.
Érdekes amugy, mert a franciák, szintén nem tomeghadsereggel, de csak barati orszagokkal korbeveve is igy gondolkodnak, felszamoltak a lancos IFVt es csak kerekesre alltak ra.