A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 386
120 617
113
Kedves T-55/72/** -t kohószökevényező versenyzők!

Egyszer nem írtátok még le, hogy mennyi tankot látnátok szükségesnek a jelenlegi "díszszemle" mennyiség felett(a kb. 50 Leo).
Azt a "véleményt"(???) had' hagyjam figyelmen kívül, hogy "elég" (???) .

Egyszer nem írtátok le, -Ti USA/Izrael költségvetést dorbézolók-, hogy honnan (gyengébbek kedvéért: honnan- teremtenétek elő a kimondatlan álmaitokra szükséges négy-öt Zrínyi-2026 összeget, amit elköltötök nagyvonalúan.

Nem mertek mondani (szükségesnek tartott) harckocsi mennyiséget.
Nem mertek/tudtok megnevezni árat/forrást, megoldást .
Cserebe romboljátok a mások által legalább részben jó(és más szomszédok által is alkalmazott) megoldásokat, ötleteket, a jelenlegi/korábbi "letolt gatyával várunk" helyzetre, "kicsit" elfeledve a pont 100 éves "eset" tanulságait a második vonalas technikáról/védvonalról.
...ami jelenleg nekünk ismét NINCS ! ! !


Ezért -értelmes gondolkodó- nem a jelenlegi vezetést szidná, hanem az elődöket, amikor a mostaniak mégis beszerzik(majd remélem) azt a "hulladékot", amiből újra megteremtik azt a védelmi potenciált(másodvonalas technika, +tartalékosok) ami minden szomszédnak megvan.

Ahelyett, hogy "ekéztek" mindenkit, talán válaszolnátok a kérdésekre!!!!!

Lengyelország, 40m ember. min 800 MBT.
Magyarország, 10m lakos, ??? MBT. ( 50 ??? )

Kevés a mi 30-50 T-72 tankunk a korszerűsítésre.
Így van.
100e $ a járóképes T-72. 1,5 m$-ból raknak rá 15T passzív páncélt, amit nem kell majd milliárdokért "etetni" mint az aktív(APS), alig tesztelt, qrva drága (csili-vili) rendszereket.
F@szságot mantráztok.


Senki közületek nem mond MEGOLDÁST a problémára, csak nem-et, tagadást, tiltakozást, Abból nem lesz megoldás.
Ilyen, -hülye döntésbe hajszoló- álláspontot fizetett román (ex-SECU-s) kommentelőktől tudok elképzelni.
Ti nem azok vagytok -szerintem-. Akkor miért nem gondolkoztok?



Vegyetek erőt végre magatokon, és válaszoljatok ! ! !

Kérdés 1: Mennyi is a szerintetek optimális tank mennyiség?
Kérdés 2: Milyen típust gondoltok megfelelőnek?
Kérdés 3: Hogyan/Miből vennétek meg?

Kíváncsi vagyok, ki tudja átlepni a "saját árnyékát"?
2040-ig lerakva 3 zlj A7.
2 a nehéz dandárba.
1 a közepesbe.
(ezt ha valami csoda folytán emelik a fizetést fel is tudjuk tölteni)
Illetve kéne még egy közepes/ könnyű dandár (ami mondjuk abban különbözne a közepestől, hogy nincs hk zászlóalja)
Ennyit elbír a gazdaság ha normálisan és időarányosan osztod le, ezért írtam 2040-et.
A későbbi esetleges rendelések olcsóbbak lennének mint a mostani mert ki van építve a support, és az infrastruktúra és nem kell kiképzési csomagot is megvenni hozzá.
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Oszmán Birodalom mesterfokon űzte már 500éve.

De mégis van létjogosultsága a definiciónak
Ezt a kifejezést olyan országban találták ki ami 500 éve még nem is létezett, akkoriban fedezték fel. Egy mesterkélt, túlgondolt fogalomnak tartom továbbra is.

Vagyis többre,mint a sima reguláris harcra
Többre? Hagyományos konvencionális hadviselésnél alkalmazott eszközök többsége használható asszimetrikus harcban is, fordítva nem feltétlenül igaz. Ami meg lényeges volt átemelték, lásd aknavédelem vagy a Pilar V-hez hasonló detektorok.

Egységesitő korszerűsités lehetne a megoldás(ez volt a 90es évekbeli terv,6zl T72 részére.Ezt fújta le a vajda 98ban)
Igen, de eltelt 20+ év, a T-72 nem lett jobb. Ezen kívül meg lett vizsgálva mindenféle lehetőség, a T-72 felújítás és a különféle elfekvőben lévő használt harckocsik beszerzése is, nem ez lett a megoldás, okkal.

Amcsik is ridegtartott rozsdafoltos vasakat varázsolnak újá.
Nekik csak Abramsük van. Egy típust (akár különféle alváltozatokkal) rendszerben tartani gazdaságosabb mint a Leok mellé még egy régi típus alkatrészigényét megtartani és a szerelőket kiképezni.

Zsidók meg kilőtt T55/62 gépeket pofoztak harcképessé-És az összes tipusukat(T55/62,M48,M60,Centurion)
Egyrészt Izraelben sorozott hadsereg van a szomszédos országok és saját politikájuk végett, szóval fel lehet szerelni akár másodvonalas egységeket is harckocsikkal, amit célszerű volt ezekkel megoldani, másrészt jelenleg az IDF csak Merkavákat használ és letárolva is azok vannak, a régebbi harckocsikból APC-ket építettek meg talán műszaki járműveket.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 048
113
@blogen A National Geographic TV-n volt egy sorozat a "MegaFactories". Köztük volt (2014-15?) ez a limai gyár is, csak nem elérhető a YT-n (letiltották).
Én végignéztem anno. Neked is tetszene.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Negan

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 048
113
Ha akarnák újra tudnák indítani a termelést.
A felújítás úgy kezdődik, hogy mindent leszednek a testről, beküldik utána (a testet) egy qva nagy hodályba, ahol apró fémgolyókkal bombázzák fél (vagy egy) napon át. A végén csak a csupasz fém marad. Na, ezután kezdik el beépíteni az új rendszereket. A motorral, toronnyal, elektronikával dettó ez történik. Gyakorlatilag üzemel a gyártósor. Havi 11 Abrams jött le róla (SEPv3). "But the last Abrams built from scratch was in 1996."
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 214
31 279
113
Ha jól van konzerválva, kapott egy állapotmegóvást és jó állapotban van akkor miért ne.
Hát,már régen láttam,gyanitom hogy a Masztiff emlegette film lehetett,de rozsdás,majdnemhogy fa nő belőle kategóriájú tárolás volt....
Azért egy tank nem 10milis vaslemezböl van.
Az a baj,hogy elszaladt a ló.Most itt mindenki csak csúcsszuper és méregdrága gépekben tud gondolkodni.És csak Kurszk 2.0-ba,ahol majd Armata hk-kal kell megütközni.Holott erre szinte 0 esély van.Inkább ha egyáltalán harcba keveredünk,az szerintem valamelyik szomszédunkal lesz.Itt,a KM-ben viszont egy tescogazdaságos korszerűsitést kapott T72 is még sokáig elég hathatós ultime racio.
Mint a chilei Sherman M60.Azok kiselejtezett és upgrádelt zsidó Sherman M50ek voltak,még ii. vh-us gyártásbol.80as évek európai hadszinterein röhej kategória lett volna,de Latin Amerikában még nagy erőt képviseltek-olcsón.
Környékünkön aligha lesz mostanában senkinek pénze arra,hogy olyan mennyiségben korszerű hk-t vegyen,hogy a T72 bevethetetlen legyen.Spike ellen meg ugy sem véd meg semmilyen páncél.Az ellen a rakéta közeledésjelző és a soft/hard APS véd meg.Azt meg rá lehet krampácsolni pl a Lynxböl is átemelve.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 052
113
2040-ig lerakva 3 zlj A7.
2 a nehéz dandárba.
1 a közepesbe.
(ezt ha valami csoda folytán emelik a fizetést fel is tudjuk tölteni)
Illetve kéne még egy közepes/ könnyű dandár (ami mondjuk abban különbözne a közepestől, hogy nincs hk zászlóalja)
Ennyit elbír a gazdaság ha normálisan és időarányosan osztod le, ezért írtam 2040-et.
A későbbi esetleges rendelések olcsóbbak lennének mint a mostani mert ki van építve a support, és az infrastruktúra és nem kell kiképzési csomagot is megvenni hozzá.



"...
Kérdés 1: Mennyi is a szerintetek optimális tank mennyiség?
Kérdés 2: Milyen típust gondoltok megfelelőnek?
Kérdés 3: Hogyan/Miből vennétek meg?
..."


3 hk. zlj. vagyis hány darab?
A lengyeleknek 800 a minimum (de lehet, hogy a jelenlegi Leo-ik mellé gondoltak ennyit).

Nekünk -1 biztos ellenséggel, aki másik 4-6 között kereshet szövetségest- szerintem legalább 250 db kellene. Leó-ból 150 is a megfizethetetlen magasságokban van.
Időben is:
- 3(-5) év múlva kezdik szállítani 5(-10)+ évig :eek:
- 2040-ig ha csak egyszer "becsúszik" a "csipet-csapat" :eek: :eek: :eek:
- a (nem) kicsit rohanó világban akkor 2040-ig "letolt gatya" ??? (na jó, "alsónadrágban", hurrá)

Valami rossz irányba változik -csak ezek jönnek mostanában "kintről"-, akkor megnyomjuk a "Pause" gombot amíg megjönnek a Leo-k? ? ?
Mikor is lesz figyelembe vehető mennyiség harckész állapotban ? ? ?
A hajam áll égnek időnként.

50 Leo, lehetséges ellenségekkel körülvéve ! ! ! Ertem én, hogy nyomasztó, de nem tagadni/megijedni/ félrenézni kell, hanem megoldani.


"...
Kérdés 1: Mennyi is a szerintetek optimális tank mennyiség?
Kérdés 2: Milyen típust gondoltok megfelelőnek?
Kérdés 3: Hogyan/Miből vennétek meg?
..."



Ezt a kifejezést olyan országban találták ki ami 500 éve még nem is létezett, akkoriban fedezték fel. Egy mesterkélt, túlgondolt fogalomnak tartom továbbra is.


Többre? Hagyományos konvencionális hadviselésnél alkalmazott eszközök többsége használható asszimetrikus harcban is, fordítva nem feltétlenül igaz. Ami meg lényeges volt átemelték, lásd aknavédelem vagy a Pilar V-hez hasonló detektorok.


Igen, de eltelt 20+ év, a T-72 nem lett jobb. Ezen kívül meg lett vizsgálva mindenféle lehetőség, a T-72 felújítás és a különféle elfekvőben lévő használt harckocsik beszerzése is, nem ez lett a megoldás, okkal.


Nekik csak Abramsük van. Egy típust (akár különféle alváltozatokkal) rendszerben tartani gazdaságosabb mint a Leok mellé még egy régi típus alkatrészigényét megtartani és a szerelőket kiképezni.


Egyrészt Izraelben sorozott hadsereg van a szomszédos országok és saját politikájuk végett, szóval fel lehet szerelni akár másodvonalas egységeket is harckocsikkal, amit célszerű volt ezekkel megoldani, másrészt jelenleg az IDF csak Merkavákat használ és letárolva is azok vannak, a régebbi harckocsikból APC-ket építettek meg talán műszaki járműveket.

Erősen hasonló a helyzetünk Izraellel, ezert kell a náluk bevált dolgokat a hazai/helyi viszonyokhoz alkalmazni. Gyorsan mozgósítható, korábbi sorozott állomany -amit béke-időben nem kell fenntartani- a jó megoldás, izraeli mintára "szuper-páncélozott" hk-val.
neked is felvetem a megválaszolatlan kérdést:

"...
Kérdés 1: Mennyi is a szerintetek optimális tank mennyiség?
Kérdés 2: Milyen típust gondoltok megfelelőnek?
Kérdés 3: Hogyan/Miből vennétek meg?
..."
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 134
26 822
113
Kedves T-55/72/** -t kohószökevényező versenyzők!

Egyszer nem írtátok még le, hogy mennyi tankot látnátok szükségesnek a jelenlegi "díszszemle" mennyiség felett(a kb. 50 Leo).
Azt a "véleményt"(???) had' hagyjam figyelmen kívül, hogy "elég" (???) .

Egy kombinált harckocsidandár két harckocsizászlóaljal és egy gépesített lövészdandár, gépesített lövészzászlóaljanként egy harckocsiszázaddal. Tehát minimum szerintem:

ATTILA GÉPESÍTETT HADOSZTÁLY: 148db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +60db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (szerintem inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Anjou) - Debrecen/Hódmezővásárhely: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

+1x gépesített közepes vagy könnyűdandár harckocsik nélkül 8x8 vagy 4x4

Ez pedig a maximum:

ATTILA PÁNCÉLOSHADOSZTÁLY: 256db Leopard 2A7HU, vagy 176db Leopard 2A7HU +80db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH 62. Bercsényi (inkább Anjou) - Hódmezővásárhely: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Savoyai) - Debrecen: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
 
  • Tetszik
Reactions: tarzaan

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 524
46 496
113
Hozzáfűzés-azok a vasak se egy változatúak.De mikor kijönnek az üzemből,már azok.
Az ugye feltűnt, hogy az USA army depo-król beszélsz, amelyek tulajdonképpen az eredeti gyári rendszerekkel rendelkeznek. Minden technikai hátterük megvan az újragyártáshoz is akár. Ráadásul náluk folyik a tartalék alkatrészek gyártása, és raktározása is. Tehát ha bármelyik alkatrésznél felmerül a csere szükségessége, akkor egyszerűen levesznek egyet a polcról, vagy gyártanak egy vadiújat eredetiben. Arról nem beszélve, hogy a Nevadai sivatagnál jobb letároló helyet nem találsz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 214
31 279
113
Egy kombinált harckocsidandár két harckocsizászlóaljal és egy gépesített lövészdandár, gépesített lövészzászlóaljanként egy harckocsiszázaddal. Tehát minimum szerintem:

ATTILA GÉPESÍTETT HADOSZTÁLY: 148db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +60db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (szerintem inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Anjou) - Debrecen/Hódmezővásárhely: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

+1x gépesített közepes vagy könnyűdandár harckocsik nélkül 8x8 vagy 4x4

Ez pedig a maximum:

ATTILA PÁNCÉLOSHADOSZTÁLY: 256db Leopard 2A7HU, vagy 176db Leopard 2A7HU +80db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH 62. Bercsényi (inkább Anjou) - Hódmezővásárhely: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Savoyai) - Debrecen: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
birom ezeket a hazafias neveket.De tényleg,viccen kivűl.
És miért ne léphetnénk meg mi is a 4százados amcsi zl kialakitást?
Gép zl miért csak 10db-os hk századot kap?Miért nem rendeset?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 500
77 286
113
Egy kombinált harckocsidandár két harckocsizászlóaljal és egy gépesített lövészdandár, gépesített lövészzászlóaljanként egy harckocsiszázaddal. Tehát minimum szerintem:

ATTILA GÉPESÍTETT HADOSZTÁLY: 148db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +60db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (szerintem inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Anjou) - Debrecen/Hódmezővásárhely: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

+1x gépesített közepes vagy könnyűdandár harckocsik nélkül 8x8 vagy 4x4

Ez pedig a maximum:

ATTILA PÁNCÉLOSHADOSZTÁLY: 256db Leopard 2A7HU, vagy 176db Leopard 2A7HU +80db Leopard 2A4
MH. 25. Klapka (inkább Hunyadi) - Tata: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH 62. Bercsényi (inkább Anjou) - Hódmezővásárhely: 108db Leopard 2A7HU, vagy 88db Leopard 2A7HU +20db Leopard 2A4
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- harckocsi zászlóalj: 44db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

MH. 5. Bocskai (inkább Savoyai) - Debrecen: 40db Leopard 2A7HU vagy Leopard 2A4
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT
- gépesített lövészzászlóal: 10db MBT

Honnan jönnek ezek a nevek?