A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 597
8 219
113
Srácok!
Dehogy radar. RELÉ!
Átjátszó, jeltovábbító. Elég fontos dolog, ha biztonságosan el akarod látni hálózati adatokkal a csapatokat. Ez kapcsolja össze a harcászati központokat és a harcoló alegységeket.
A MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred egyik fő feladata, hogy a kommunikációt kiépítse, fenntartsa az egyes alegységek között.
Jaaaa.
És ez magyar, ki gyártja? És ez minőségi termék?
 
W

Wilson

Guest
Ezt a csehek, hogyan oldják meg? Jön az új IFV, de marad a régi T-72.

Azt még ők sem tudják állítólag kap egy új tűzvezető rendszert meg egy új rádiót de ahogy én utána olvastam különböző cseh fórumokon oldalakon a cseh szakértők szerint ez az új tűzvezető rendszer gyakorlatilag csak azt jelenti,hogy ezeket a 72-t újra tudják a rendeltetésszerűen használni ahhoz,hogy a 21 sz követelményeinek megfelelően együtt tudjanak működni az ifv-l még egy vagon pénzt beléjük kéne önteni,csak ugye az a kérdés,hogy megéri-e ez nekik ha 10 év múlva új mbt szereznek be.
 
K

kamm

Guest
Ez jól hangzik. Nekünk is legyen ilyen! :)

Dehogy legyen regi MLRS, isten ments.

Maga a rendszer alkalmas lenne rá, csak a németek nem rendeltek hozzá.

Fizikailag. De ha jol tevedek, akkor a SW (az egyseges europai tuzvezeto) nem ismeri,,,?

Zsidó Lynx lenne jó.A legújabb verzió tudja kezelni az MLRS szabvány inditókazettákat is.Vagyis bármit ki tud lőni,amit az MLRS/HIMARS ki tud-meg még a saját cuccait.

Jaj, dehogy lenne jo, az a legrosszabb opcio. Nem kozel-keleti aggressziv-militans hodito kolonialista miniallam vagyunk.
Az idelis a nemetekkel, franciakkal, olaszokkal, angolokkal egyezo EFCS-t futtato MARS II, felteve, hogy van az ATACMS-nak valamilyen szinten megfelelo skulo hozza. :)
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 597
8 219
113
Dehogy legyen regi MLRS, isten ments.



Fizikailag. De ha jol tevedek, akkor a SW (az egyseges europai tuzvezeto) nem ismeri,,,?



Jaj, dehogy lenne jo, az a legrosszabb opcio. Nem kozel-keleti aggressziv-militans hodito kolonialista miniallam vagyunk.
Az idelis a nemetekkel, franciakkal, olaszokkal, angolokkal egyezo EFCS-t futtato MARS II, felteve, hogy van az ATACMS-nak valamilyen szinten megfelelo skulo hozza. :)
Én se a régi verzióra gondoltam, hanem az új változatra, nagyhatótávolságú opcióval. :)
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 597
8 219
113
Szerintem biztosan nem az egesz kapta. Ugyan a BW is felszamolta az egyik tuzerosztalyat par eve, de ha megnezed, akkor latszik, hogy 40 ill 2x 24 PzH van mindket pchadosztalyban naluk (plusz kulon 16 a nemet-francia ddban), azaz ha ezt 'lekicsinyitem', akkor szerintem a kozepesbe is 24 PzHnek illene mennie (de minimum 16-nak, meg ha addigra csorobbak is leszunk)...

...apropo, itt a radarrol ill a tobbirol egy tipp, amit @krisss is emlitett, hogy jon vele - ez a nemetek standard tuzerosztaly felepitese:

1st Panzer Div
- Artillerielehrbataillon 325
40x PzH 2000 155mm self-propelled howitzers, 8x M270 MLRS multiple rocket launch systems, KZO drones and 2x Euro-Art COBRA counter-battery radars


10th Panzer Div
- Artillerielehrbataillon 345
24x PzH 2000 155mm self-propelled howitzers, 8x M270 MLRS multiple rocket launch systems, 12x 120mm mortars, KZO drones and 2x Euro-Art COBRA counter-battery radars
- Artilleriebataillon 131
24x PzH 2000 155mm self-propelled howitzers, 8x M270 MLRS multiple rocket launch systems, KZO drones and 2x Euro-Art COBRA counter-battery radars
- Artilleriebataillon 295 (Franco-German dd)
16x PzH 2000 155mm self-propelled howitzers, 8x M270 MLRS multiple rocket launch systems, KZO drones and 2x Euro-Art COBRA counter-battery radars
Ezt elnezve komoly osszeget raknek arra, hogy lesz nalunk is MLRS, viszont gyanitom, hogy nem a lancos, hanem a kerekes HIMARS, megpedig amiatt, hogy ha jol emlekszem, a nemet verzio meg upgradelt, legujabb MARS II szinten sem lo ki M39-et (ATACMS), az pedig a romanokkal paritas miatt illene...?
Ha lesz ilyenünk, akkor 1x,2x, vagy 3x8 lesz szerinted?
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 207
10 995
113
dilettáns hülyék

Lássuk be, az elmúlt évtizedekben azért tettek erről.

tankpusztító műszaki párbeszéd

Ezt fáj elolvasni.

Csak ha meghagyod a lerottyant formájában. Ezért példaértékű az izraeli mentalitás ezek szempontjából. Maga a nehéz ifv elképzelése azokon a szarokon született meg, amik önmagukban kifutottak a harctéri teljesítőképességükből, de nagyobb löveggel, erősebb páncéllal máris mehettek vissza akár a frontba. Lásd a Magach széria (Patton) egyre durvább verzióit, vagy a Centurion gépekből létrehozott mozgó erődöket, megfigyelőpontokat, vagy a már sokat emlegetett Achzaritot. Ezeknek a példáján született meg lényegében a harckocsiépítésük, kezdve az eléggé felülfegyverzett shermanoktól eljutva a Merkava 4-ig. Nem dobálták ki a szarjaikat csak mert már kevés volt egy adott szerepre, hanem megkeresték, hogy milyen formában mire jó még és arra alkalmassá tették. Nem elengedték, hogy lerohadjon, hanem gondosan megtartották amit lehet, ezért van egy olyan haderejük, aminek nem kellett minden darabját nulláról modernre építeniük, de egy koncentrált támadás esetén ami érné őket, csak a gyalogsági járműveik kiszedése komoly fejfájást okozna, de ha a hk erejük is ott van köztük, előttük, mögöttük(másodvonal), akkor egy páncélfal az egész. A puszta passzív védelem mennyisége képes lenne megtörni egy támadást, a modern eszközeik mellett.

Azt ugye tudod, hogy Izrael sivatag?
Itthon olyan sarak tudnak lenni, hogy még. Azok a túlpáncélozott szarok úgy süllyednének el nálunk, hogy ki se jön többet.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 274
27 106
113
Azt ugye tudod, hogy Izrael sivatag?
Nem az.

Így néz ki Izrael:

2015_1-19-Palestinian-farmers-190115_SHH_00-8.jpg


Éspedig azért, mert területének több mint fele megművlet!

Agriculture.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 703
113
Mars-KMW-004.jpg

MARS II.Azért hasonlit annyira az MLRS rendszerre,mert az.Német gyártású MLRS.Bármit ki tud lőni,ami a szabvány kazettában van.Szlovákok,zsidók,gyártanek 122milis csőkőteges kazettákat,azt is ki tudja lőni.Pont.
Tüzvezető rendszerbe meg azt tudja kezelni,amire felkészitik.De ha elromlik az elektronika,akkor előveszik a papir táblázatot,és kiszámolják a lőelemeket régi jó hagyományos módon.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 274
27 106
113
Összességében Izrael és közvetlen keleti és északi szomszédainak (Libanon, Szíria, Jordánia) természeti viszonyai (itt alapvetően a talaj és növényzeti) nem igazán különböznek attól, ami az újdörögdi vagy a hajmáskéri lőtéren van! A szignifikáns különbség talán az, hogy a hegyeik többségét nem borítja sűrű erdő, hanem kopárak. Izrael csak Egyiptommal tud a sínai sivatagban háborúzni és ez sokakat megtéveszt. A Merkavákat olyan környezeti viszonyokra tervezték, amik azonosak fél Magyarországgal!
 
K

kamm

Guest
Mars-KMW-004.jpg

MARS II.Azért hasonlit annyira az MLRS rendszerre,mert az.Német gyártású MLRS.Bármit ki tud lőni,ami a szabvány kazettában van.Szlovákok,zsidók,gyártanek 122milis csőkőteges kazettákat,azt is ki tudja lőni.Pont.
Tüzvezető rendszerbe meg azt tudja kezelni,amire felkészitik.De ha elromlik az elektronika,akkor előveszik a papir táblázatot,és kiszámolják a lőelemeket régi jó hagyományos módon.

Ujra elismetelted ugyanazt a semmit, amit eddig is tudtunk mar. Tapsoljuk meg Pistiket, milyen ügyes, hogy negyedszerre is elmondja ugyanazt, amit mar ketszer elmondtak előtte, ugye?

EFCS, guglizd meg.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 064
32 552
113
Összességében Izrael és közvetlen keleti és északi szomszédainak (Libanon, Szíria, Jordánia) természeti viszonyai (itt alapvetően a talaj és növényzeti) nem igazán különböznek attól, ami az újdörögdi vagy a hajmáskéri lőtéren van! A szignifikáns különbség talán az, hogy a hegyeik többségét nem borítja sűrű erdő, hanem kopárak. Izrael csak Egyiptommal tud a sínai sivatagban háborúzni és ez sokakat megtéveszt. A Merkavákat olyan környezeti viszonyokra tervezték, amik azonosak fél Magyarországgal!

Azért aligha véletlen, hogy senki sem vesz Merkavát, Narmert stb. Nem hiszem, hogy azért, mert nem hajlandók senkinek eladni. Izrael saját igényei speciálisak, mondjuk így. Másrészt kényszermegoldás volt a Merkava, 1970 körül senki sem akart nekik eladni korszerű MBT-t (az amerikaiak akkor nem tudtak, mert nem volt nekik az M60-nál jobb). Chieftaint akartak eredetileg venni. A Merkavában azért került előre a motor, mert nem tudtak akkoriban megfelelő korszerű többrétegű páncélt beszerezni (pláne gyártani), így ezzel növelték a személyzet túlélési esélyét.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 274
27 106
113
Azért aligha véletlen, hogy senki sem vesz Merkavát, Narmert stb. Nem hiszem, hogy azért, mert nem hajlandók senkinek eladni. Izrael saját igényei speciálisak, mondjuk így. Másrészt kényszermegoldás volt a Merkava, 1970 körül senki sem akart nekik eladni korszerű MBT-t (az amerikaiak akkor nem tudtak, mert nem volt nekik az M60-nál jobb). Chieftaint akartak eredetileg venni. A Merkavában azért került előre a motor, mert nem tudtak akkoriban megfelelő korszerű többrétegű páncélt beszerezni (pláne gyártani), így ezzel növelték a személyzet túlélési esélyét.
Politikai okból nem vesznek, meg mert egészen a Merkava 4-ig komolyabb vetélytársak voltak piacon az aktuális szövetségi rendszereken (NATO pl.) belül, mint a Leopard 2. Azonkívül a klasszikus nagy vevők, mint az arabok ugye nem játszanak. Igazából a Merkava 4 lenne az első kurrens exporttermék, ahogy a Namer az első teljesen új építésű izraeli APC is, szóval nem igazán volt mint az új és korszerű termékek piacán eladniuk eddig!
 
W

Wilson

Guest
Nem az.

Így néz ki Izrael:

2015_1-19-Palestinian-farmers-190115_SHH_00-8.jpg


Éspedig azért, mert területének több mint fele megművlet!

Agriculture.jpg

Bizony a zsidók mezőgazdasága világszínvonalú kevesen tudják de élen járnak a technológia mezőgazdaságban való innovációjában ez részben a mezőgazdasági adottságainak is köszönhető természetesen,de ennek köszönhetően Izrael a víz felhasználásának több mint 80%-t újrahasznosítja.A különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

water_recycling_1.jpg
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 244
67 210
113