A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Bocs,de egy beképzelt nagyképű tenyérbemászó fax vagy,akit egy tisztes kocsmábol seperc alatt kipofoznának.Otthon a kedves családtagjaiddal értekezz ilyen lenéző stillusban
Lehet, de egyrészt azt is kulturaltan teszem, másrészt en nem adok olyat a szadba, amit nem mondtal. Te igen.
A kocsmai reszt erosen ketlem, meg igy ötven körül is (6'3", 210 lbs, kodokan judo, box stb.) :p

Ki a szart érdekel Izrael állam politikája?A fegyver nem politizál
.És ha a muzulmán Azerbajdzsánt,meg a kazakokat nem zavarja a zsidó politika,vesznek zsidó fegyvert,akkor mi mit játszuk az agyunkat?

Olvasd vissza, amit írtam/tunk, mert megint dől az inkoherens okorseg belőled. :) Hogy jönnek ide ezek a vilagvegi, non-NATO zsebdiktaturak??

Komolyan, nem volt soha szovegertesi problemad?
Ha igen, akkor elnézést, akkor nem akartalak kipellengerezni.
 
K

kamm

Guest
Bizony a zsidók mezőgazdasága világszínvonalú kevesen tudják de élen járnak a technológia mezőgazdaságban való innovációjában ez részben a mezőgazdasági adottságainak is köszönhető természetesen,de ennek köszönhetően Izrael a víz felhasználásának több mint 80%-t újrahasznosítja.A különböző és többszörös tisztítást követően a visszaforgatott víz jól használható a mezőgazdaságban.

water_recycling_1.jpg

Mondjuk cirka harminc eve meg boven volt azert sivatagos terulet is es nemcsak a Negevben.
De igy igaz, a vizfelhasznalasuk elsőrangú, érthetően. :)
 
K

kamm

Guest
Összességében Izrael és közvetlen keleti és északi szomszédainak (Libanon, Szíria, Jordánia) természeti viszonyai (itt alapvetően a talaj és növényzeti) nem igazán különböznek attól, ami az újdörögdi vagy a hajmáskéri lőtéren van! A szignifikáns különbség talán az, hogy a hegyeik többségét nem borítja sűrű erdő, hanem kopárak. Izrael csak Egyiptommal tud a sínai sivatagban háborúzni és ez sokakat megtéveszt. A Merkavákat olyan környezeti viszonyokra tervezték, amik azonosak fél Magyarországgal!

Kiveve az esot, a bitang teleket, az ebbol adodo eltero talajt, a rengeteg folyovizunket, no meg naluk mas a nyari levego is.
Ja es naluk kotelezo, tobbeves, altalanos sorkatonasag van.
Amugy minden stimmel. :D
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Ocses
K

kamm

Guest
Politikai okból nem vesznek, meg mert egészen a Merkava 4-ig komolyabb vetélytársak voltak piacon az aktuális szövetségi rendszereken (NATO pl.) belül, mint a Leopard 2. Azonkívül a klasszikus nagy vevők, mint az arabok ugye nem játszanak. Igazából a Merkava 4 lenne az első kurrens exporttermék, ahogy a Namer az első teljesen új építésű izraeli APC is, szóval nem igazán volt mint az új és korszerű termékek piacán eladniuk eddig!

A Merkava 4 tovabbra is licenszelt europai es amerikai hajtason, motoron, valton stb rendszereken alapul. Ki akarna ilyesmit venni annyiert, amennyiert amugy megkapja az eredeti nemet, amerikai, francia, akarmilyen gyartmanyt, ami raadasul tovabbra is jobb? Akkor inkabb nemet hk es izraeli raketa avagy Trophy az Abramson.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Nem az.

Így néz ki Izrael:

2015_1-19-Palestinian-farmers-190115_SHH_00-8.jpg


Éspedig azért, mert területének több mint fele megművlet!

Agriculture.jpg

Ettől még a talajszerkezet nem ugyan az, mint Magyarországon. Attól, hogy termelnek rajta még nem lesz fekete föld, vagy az év nagy részében vizesen álló sárrétek/hortobágyak, árterek mint pl. a Tiszántúl jelentős és az ország más tájainak meghatározó része.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and Luthero

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 109
31 071
113
Azért aligha véletlen, hogy senki sem vesz Merkavát, Narmert stb. Nem hiszem, hogy azért, mert nem hajlandók senkinek eladni. Izrael saját igényei speciálisak, mondjuk így. Másrészt kényszermegoldás volt a Merkava, 1970 körül senki sem akart nekik eladni korszerű MBT-t (az amerikaiak akkor nem tudtak, mert nem volt nekik az M60-nál jobb). Chieftaint akartak eredetileg venni. A Merkavában azért került előre a motor, mert nem tudtak akkoriban megfelelő korszerű többrétegű páncélt beszerezni (pláne gyártani), így ezzel növelték a személyzet túlélési esélyét.
Hát ez igy nem igaz.Csak részben,jobban mondva.
Sokáig egyszerűen nem volt szabad gyártó kapacitásuk exportra.Minden db-ra szükségük volt,amit gyártottak.
Merkava koncepcionálisan egy harcjármű családnak készült.Ezért is került előre a motor,nemcsak a személyzet túlélőképességének növelése miatt.
Azonkivűl a korai változat még korlátozott lövészszállitó is volt,de pk-i járműként és harctéri sebesűltszállitóként is használható járgányt akartak.A mai változatot is használják ilyen célokra,csak a 105milis ágyús változat erre még úgy volt képes,hogy nem kellett csökkenteni a szabvány lőszerkiszabatot.Mai változat már a hátsó "deszant" térben hordozza a szabvány lőszerkiszabat nagyobb részét.Hogy miért nem oldották meg mondjuk az Abrams mintájára úgy,hogy a torony hátsó részében legyen az egész,azt nem tudom.
Viszont a tervezésnél eleve egy komplett harcjármű családdal számoltak.Csak az olcsón kapott(meg ingyen) amcsi technika miatt csak a hk,meg a lövészszállitó került sorozatgyártásra (illetve a lövészjárgányok a régi változatok átépitése többnyire)De az önjáró löveg protója pl még elkészült
sholef.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 109
31 071
113
Ettől még a talajszerkezet nem ugyan az, mint Magyarországon. Attól, hogy termelnek rajta még nem lesz fekete föld, vagy az év nagy részében vizesen álló sárrétek/hortobágyak, árterek mint pl. a Tiszántúl jelentős és az ország más tájainak meghatározó része.
A puha futóhomok ugyanolyan vendégmarasztaló tud lenni,mint a sár.De vannak sós mocsarak is a sivatagban,amire gyalog is necces rámenni,nemhogy iárgánnyal.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Komolyra véve a Szót...szerintetek lesz rakétás tüzérségünk vagy sem? Arról volt szó, hogy a kedves szomszédok nem örülnének neki és mivel jó fejek vagyunk nem lesz! :D
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 686
113
Ettől még a talajszerkezet nem ugyan az, mint Magyarországon. Attól, hogy termelnek rajta még nem lesz fekete föld, vagy az év nagy részében vizesen álló sárrétek/hortobágyak, árterek mint pl. a Tiszántúl jelentős és az ország más tájainak meghatározó része.
Teljesen lényegtelen, nincs olyan harcjárműtervezési szempont, hogy erdei talajon, vagy mezőségi talajon kell megfeleljen. A sivatagi homok és a nedves alföldi szántó egyformán laza talaj.

A Merkavát nem tervezték sivatagi vagy köves talajon mozgásra sepciálisan, ez egy buta legenda, ami részben itt született a htka-n és semmi alapja nincs. Azért buta legenda, mertha tervezték volna, akkor ez lenne a legtökéletesebb jármű nekünk az alföldi viszonyokra, mert a homok és a sár azonos követelményt kíván! De az égadta világon semmi jel sem utal arra, hogy a zsidók bármilyen formában figyelembe vették volna a földrajzi környezetet, mert pontosan ugyanolyan változatos a földrajzi környezetük nekik, mint nekünk. A havas-jeges viszonyoktól a forró sivatagi viszonyokig, az esők feláztatta szántóktól a köves-bozótos mezőkig mindenük van, ahogy nekünk is (igen, a Kárpát-medence tele van homokhátságokkal, szóval sivatag kipipálva nálunk is!). Mi értelme lett volna a sínai hadszíntérre egy speciális járműet tervezniük, vagy a jordánra! Semmi.

Az MBT univerzális, a világon mindenhol egyforma követelmények vannak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 109
31 071
113
Teljesen lényegtelen, nincs olyan harcjárműtervezési szempont, hogy erdei talajon, vagy mezőségi talajon kell megfeleljen. A sivatagi homok és a nedves alföldi szántó egyformán laza talaj.

A Merkavát nem tervezték sivatagi vagy köves talajon mozgásra sepciálisan, ez egy buta legenda, ami részben itt született a htka-n és semmi alapja nincs. Azért buta legenda, mertha tervezték volna, akkor ez lenne a legtökéletesebb jármű nekünk az alföldi viszonyokra, mert a homok és a sár azonos követelményt kíván! De az égadta világon semmi jel sem utal arra, hogy a zsidók bármilyen formában figyelembe vették volna a földrajzi környezetet, mert pontosan ugyanolyan változatos a földrajzi környezetük nekik, mint nekünk. A havas-jeges viszonyoktól a forró sivatagi viszonyokig, az esők feláztatta szántóktól a köves-bozótos mezőkig mindenük van, ahogy nekünk is (igen, a Kárpát-medence tele van homokhátságokkal, szóval sivatag kipipálva nálunk is!). Mi értelme lett volna a sínai hadszíntérre egy speciális járműet tervezniük, vagy a jordánra! Semmi.

Az MBT univerzális, a világon mindenhol egyforma követelmények vannak.
image001.jpg

kgbxvumh0jb21.png

54I12AB.jpg
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 095
113
Komolyra véve a Szót...szerintetek lesz rakétás tüzérségünk vagy sem? Arról volt szó, hogy a kedves szomszédok nem örülnének neki és mivel jó fejek vagyunk nem lesz! :D

Szerintem miután már lesz a kezünkben felmutatható erő, hogy ne kelljen elnézést kérni, akkor az is lesz, előtte nem hiszem.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85
W

Wilson

Guest

Ezt a Mekava-t a sivatagra tervezték (téves) sztereotípiának részben az lehet az alapja,hogy a Merkava IV-l megerősítették a lánctalpakat is: ez a TSAWS (Tracks, Springs, and Wheels System, Caterpillar fejlesztés, héberül Mazkom). A rendszer jóvoltából a lánctalpak a bazaltkőzetű Golán-fennsík és Libanon egyes területein nem kopnak annyira gyorsan mint a korábbi változatok
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Szerintem miután már lesz a kezünkben felmutatható erő, hogy ne kelljen elnézést kérni, akkor az is lesz, előtte nem hiszem.
Amúgy félelmetes, hogy egyes emberek ezen a fórumon milyen " jóslatokat" információkat közöltek és ezek egy nagy része teljesült! Szóval próféta beszéljen belőletek és legyen így! :):D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 109
31 071
113
Ezt a Mekava-t a sivatagra tervezték (téves) sztereotípiának részben az lehet az alapja,hogy a Merkava IV-l megerősítették a lánctalpakat is: ez a TSAWS (Tracks, Springs, and Wheels System, Caterpillar fejlesztés, héberül Mazkom). A rendszer jóvoltából a lánctalpak a bazaltkőzetű Golán-fennsík és Libanon egyes területein nem kopnak annyira gyorsan mint a korábbi változatok
Hát ez is olyan dolog,hegy ránézésre,kialakitásra semmiféle különbség nincs.Egyszerűen egy kopásállóbb,és persze emiatt drágább,anygbol van a lánc.De kölönben ugyanolyan,mint a nem kopásállóbb anyagbol lévő
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 581
8 189
113
Komolyra véve a Szót...szerintetek lesz rakétás tüzérségünk vagy sem? Arról volt szó, hogy a kedves szomszédok nem örülnének neki és mivel jó fejek vagyunk nem lesz! :D
Lesz szerintem. Ukránoknak, románoknak, szerbeknek, horvátoknak, szlovákoknak van. Nekünk se kell udvariaskodni, és nekünk is kell. BW-nek is van, szerintem a tatai nehézdandárba is kell.