A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Pontosaaan... Inkább legyen kevesebb lövegünk, de az legyen láncos, német és Pzh-val kezdődjön a neve :D
Szerintem a Z2026-utáni időkben jó eséllyel bővülhet a Pzh "flotta", minden szempontból ez volna az ideális megoldás.
Azért jó volna ha a lövegek száma is nagyobb lenne. Legalább szükség lenne még 3-4 tüzérosztályra meg 1-2 sv osztályra is. Szerintem egy PZH osztály árából kijönne vagy 3 osztály CAESAR
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and Halfdan

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Szerintem arra gondolhatott a cikkíró, hogyha évekig együtt működünk velük, megismerve az üzemeltetés fortélyait, értelmetlen lenne másféle típusú gépeket vásárolni. Vagy háttér infója van esetleg.
Én a brazil gép vásárlásának esélyét minimalizáltam. Az csak egy politikai manőver része volt, ami Európának szólt, hogy máshol is van fegyverpiac. Esetleg az AV miatt fordulhat elő kooperáció.
Ne nézzetek mindent politikai manővernek. Katonai szempontból nekünk tökéletesen megfelel a brazil gép.

Maróth
"Fontos leszögezni, hogy mire hozzám eljutnak a folyamatok, már döntések egész sorozatán vagyunk túl. Például az, hogy a haderőfejlesztésnek melyek a stratégiai elemei vannak, és azok milyen szempontok szerint valósulnak meg, rendkívül komoly katonai tervező munka előzi meg. Ez számomra már kész keretrendszert biztosít. Amit az én csapatom ehhez hozzá tud tenni, az az, hogy ezeket a beszerzéseket hozzáigazítjuk a legmodernebb ipari, szövetségi és nemzetközi, stratégiai környezethez."

Sztem ez a szemléletet tükröződik a beszerzések kapcsán. Csak politikai alapon nem vettünk semmit.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Azért jó volna ha a lövegek száma is nagyobb lenne. Legalább szükség lenne még 3-4 tüzérosztályra meg 1-2 sv osztályra is. Szerintem egy PZH osztály árából kijönne vagy 3 osztály CAESAR
Ez az egyetlen előnye van az Eva/Caesar rendszereknek a Pzh-val szemben, az áruk. Semmi más.
A cseh beszerzésből is látszik, valami még is csak odatette a Caesar-t a "testvéri" Eva helyett,...jómagam is - ha már - akkor inkább a Caesar-ra tenném a voksomat.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Szerintem arra gondolhatott a cikkíró, hogyha évekig együtt működünk velük, megismerve az üzemeltetés fortélyait, értelmetlen lenne másféle típusú gépeket vásárolni. Vagy háttér infója van esetleg.
Én a brazil gép vásárlásának esélyét minimalizáltam. Az csak egy politikai manőver része volt, ami Európának szólt, hogy máshol is van fegyverpiac. Esetleg az AV miatt fordulhat elő kooperáció.


Szerintem meg csak olvasgathatja a cikkíró ezen topikot avagy éppen a szállítógépest ... :D:D

Akár az én hsz -emet (alább idézem) amin vagy 3 oldallal korábban agyaltam 3 különböző lehetséges forgatókönyvön is ... ;)


Igen, ez régóta témakör volt már. Ami nekem meglepetés mindössze ez a "wunstorfi kitérő". Ennek olyan túl sok értelme nincs. Meg is ijedtem amikor olvastam a beidézett hírt, mert eredetileg Lechfeld volt emlegetve (ami itt van nagyon közel Bajorország - Augsburg -tól délre). Ugye a Leopard 2A4 -esek átadójakor (júliusban) is azt emlegette Thomas Silberhorn német védelmi miniszterhelyettes, hogy Lechfeld -en lesz az üzemeltetés - még szeptembertől (https://magyarnemzet.hu/kulfold/megerosodik-a-magyar-vedelmi-ipar-8425512/). Benkő papa pedig idén már kvázi minden interjújában emlegeti - kiemelve a légi-utántöltés képességét is mely ezzel előáll az oldalunkon ...

A wunstorfi üzemeltetés azt jelentette volna, ha kell valami, akkor úgy indul a buli, hogy először Németországot hosszában keresztülrepüljük (+ az aprajafalva). Ez igazából akkor fog beindulni, ha Lechfeld -en lesz minden ezzel kapcsolatban.

Mi is a koncepció?

- a németek bedobnak 10 db olyan A400M -et, mely típusból feleslegük van illetve ilyen módon kvázi kihasználatlanok,
- többnemzeti légiszállítási egység - egyelőre két taggal. A kezdetektől szempont, hogy mind a pilóták, mind a gépek tekintetében beszállhatnak a résztvevők. Namost ez ugye most kétnemzeti és még nincs a láthatáron más - ezen már korábban agyaltam külön topikokban, hogy esetleg vennénk A400M -et is a németektől és/vagy pilótával is beszállnánk? Ugyanis ebből bizniszt is csinálhatnánk, ha hozunk "ügyfeleket" és a gépek óráit mások is kivehetnék ... A németek - igaz informálisan - de számítanak arra, hogy esetleg meg tudunk masszírozni másokat is e tekintetben a környékből. Szép virágnyelven volt erre "ráutaló magatartás" a fentebb idézett interjúban is.
- légi-utántöltési képesség is. Ez hívószó lehet esetleg más országok számára is.
- egyébként igen, hasonlóan működne, mint a C-17 Pápán. Azaz ezen program keretein belül is most csak hülye példával élve, ha kellene cuccot kiszállítani misszióba, akkor előzetes foglalást követően ezek a gépek igénybevehetők.

Ugye lehet olyan logika is, hogy nyugodtan választhatunk mást is a rámpás katonai szállítók terén (pl. KC-390) - mivel az A400 "képességet" ezzel letudtuk és ilyen módon lesz diverz a szállítóképességünk (ugye akkor pl. lenne ezek a A400 -sok, lenne KC-390 és még a pápai C-17 -eseket is használhatnánk továbbra is).

Avagy amit emlegettem fentebb, hogy esetleg átveszünk pár gépet a németektől és ebben a buliban üzemeltetve megpróbáljuk másoknak is eladni a fennmaradó repórákat. Ugye azért nem teljesen idegen tőlünk használt teherszállító gépet venni - pl. most legutoljára két hete Katartól az A330 -st (https://airportal.hu/egy-airbus-a330-200f-aruszallito-repulogepet-vasarolt-a-magyar-allam/). Apróság zárójelben: ez is Airbus meg az is Airbus ... (+ hogy ezt a KM vette - nem a HM)

Ugyanakkor nem hagy nyugodni az a gondolat sem, hogy az utóbbi idők interjúijaiban pl. Benkő miniszter úr is egyre inkább arról beszél, hogy "katonai rámpás szállítógéppel kapcsolatos kérdés megoldása" vagy hasonló ilyen "képességes" hablaty meg hasonlók. Azaz nem az volt emlegetve, hogy "veszünk" vagy "érkezik" vagy ilyesmi ... Azaz lehet, hogy ez lesz a hosszú távú megoldás, hogy nem veszünk semmit (Se KC-390 -et - se A400 -at), hanem nagyjából mindent ezzel a programmal ("repóra-bérlés") tudunk le (meg persze a pápai C-17 -el) ...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Ez az egyetlen előnye van az Eva/Caesar rendszereknek a Pzh-val szemben, az áruk. Semmi más.
A cseh beszerzésből is látszik, valami még is csak odatette a Caesar-t a "testvéri" Eva helyett,...jómagam is - ha már - akkor inkább a Caesar-ra tenném a voksomat.
A Cseheknek nem EVA, hanem ZUZANA 2 volt kínalva, ami számukra Caesarhoz képest túl drága volt.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 992
13 300
113
Igaz igaz..., de választhatták volna ugyanúgy az Eva-t is...ha olyan jó lett volna...
Választani csak azt lehet, ami kínálva van. A szlovák fél nyilván abban bízot, hogy a Csehek nem lépnek visza a védetség jelenlegi szintjérol, és ZUZANA 2-vel majd tobbet lehetne kaszálni. El kényezthette iket a szlovák beszerzés. Nem jott be a számítás! :cool:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Masik dolog ha a csehek annyira Eva-t akartak volna, ami 100% hogy ismerik, akkor kuldenek egy email-t hogy he fiuk nevezzetek mar azt is.

Pontosan :)

'Nincs több kérdésem' :)
Az fel sem merült bennetek, hogy esetleg - az IFV-hez hasonlóan - előre el volt döntve a győztes?
Tudtommal maga a tender is meghívásos volt. De javítsatok, ha tévedek! ;)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 790
12 120
113
Az fel sem merült bennetek, hogy esetleg - az IFV-hez hasonlóan - előre el volt döntve a győztes?
Tudtommal maga a tender is meghívásos volt. De javítsatok, ha tévedek! ;)

De valoszinuleg igen. Az a baj hogy az Evivel meg azt se lehetett eljatszani hogy egyaltalan versenyben van mert ha el lehetett volna akkor valoszinuleg ott lett volna.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Szerintem arra gondolhatott a cikkíró, hogyha évekig együtt működünk velük, megismerve az üzemeltetés fortélyait, értelmetlen lenne másféle típusú gépeket vásárolni. Vagy háttér infója van esetleg.
Én a brazil gép vásárlásának esélyét minimalizáltam. Az csak egy politikai manőver része volt, ami Európának szólt, hogy máshol is van fegyverpiac. Esetleg az AV miatt fordulhat elő kooperáció.
A brazil géphez vettünk egy cseh beszállítót. Az A400M pedig olyan súlyos problémákkal küzd és olyan kijavíthatatlan hiányosságai vannak (a botrányos sebessége például), amik felülmúlják az előnyeit -mert azok is vannak! Nehezen tudnám elképzelni, hogy a légierő rábólintson az A400M-re, amikor KC390 is játékban van és annak nincsenek vagy legalábbis nem ismertek olyan problémái, mint az Airbus teherszállítónak. Mondjuk súlyos hajtóműproblémája már biztosan nem lesz, szóval ezzel és vele járó alacsony fogyasztás és nagy sebesség kombóval már komoly előnyben van! Akármi is legyen a KC390 gyerekbetegsége az már jó eséllyel lesz jóval csekélyebb, mint az A400M számos máig ki nem hordott baja.

Úgy, hogy a németek küszködnek vele és nekünk csak az éppen úgy-ahogy működő német gépet prezentálják még csak-csak elmegy az együttműködés. De saját tulajdonba ezt, nos, az őrülség lenne!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 410
113
Nehezen tudnám elképzelni, hogy a légierő rábólintson az A400M-re
Te hol voltál az elmúlt 2 napban? :)
34605929_b0790fd4937a4bac8fc40b02bd019346_wm.jpg

Látod az utálkozó arcokat? Szerintem minimum egy MG3-as van felállítva álványra a kamera mögött, hogy rávegyék őket a képre! :p:D
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ez az egyetlen előnye van az Eva/Caesar rendszereknek a Pzh-val szemben, az áruk. Semmi más.
A cseh beszerzésből is látszik, valami még is csak odatette a Caesar-t a "testvéri" Eva helyett,...jómagam is - ha már - akkor inkább a Caesar-ra tenném a voksomat.
Ez kétségtelen. Hidd el én is jobban örülnék még 3 osztály PZH-nak, de ha abból lehetne választani hogy még 1 osztály PZH vagy 3 osztály CAESAR akkor az utóbbit választanám.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
486
2 551
93
Ha már haderőfejlesztés, és ha már megjött a lendület, ill régóta nincs hadrendben grad-hoz hasonló sorozat rakétavetőnk, nagyon elrugaszkodott ötlet lenne sajátot előállítani? Azért érdekelne, hiszen igen olcsón előállítható maga a rakéta, amire sajnos van példa, pl: a hamas “kasszam” nevü sufni tuning terror rakétái, amiket az interneten olvasott adatok alapján párszáz euroért állítják elő darabját, és mivel nincs szükségük többszáz km-es hatótávra, vagy összetett elktronikára, a céljuknak tökéletesen megfelel a pár tíz km is. Habár már a sokkal messzebre is ellőttek már ezekkel..
Laikusként kérdezve, ha már anyagilag nem vagyunk egy katar, vagy lengyelország, érdemes lehetne ilyen fejlesztést megfontolni? Persze nem a hamaszhoz hasonló, terrort a civilek elleni célok elleni felhasználása, vagy a sufni tuning minőségre, és hatótávra gondoltam példának állításra, hanem az egyszerűségre, olcsó, és viszonylag egyszerű előállíthatóságra nagy mennyiségben. Persze mindez teoretikus, és elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy mennyire lenne létjogosultsága?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Csak néhány gondolat:
  • van nekünk olyan, hogy SAC program
  • van nekünk most már olyan, hogy közös német bázisú A400M program
Mi a máknak vennénk Atlast, ha ezt a 'képesség - kategóriát' két programból is immár oldani tudjuk?! Kis józansággal is látszik, hogy a korábbi beharangozott 3 saját rámpás a Herki - KC - Spartan trióból kerülhet ki.
Bár a magyar beszerzések tele vannak meglepetésekkel egy 3db-os A400M kicsengetésének fedezetét nem látom a számokban... 'megérzésem' szerint hamarosan megtudjuk, hogy miben spekuláltak eddig a döntéshozók..., de az én kalapomban az Atlas nincs benne.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and blogen