Semennyire és nem reális szlovák beszerzés. Azt kell látni, hogy a haditechnikai beszerzések csak végszükség esetén szakítanak a politikai realitásokkal. A haderőfejlesztési kiadásokat befolyásszerzés relációjában kell látni, kivéve azt a néhány esetet, amikor a seregnek úgy kell valami, hogy azt politikailag számunkra jelentéktelen ország gyártja, ilyen lehet majd a KC-390 esete. Bizonyos funkciókat, hatékonyan ellátni tudó eszközökre van szükség és ebből konkrétan arra, ami tökéletesen megfelel a hadseregnek és kielégíti a külpolitikai szándékainkat is.Amikor EVAról, vagy akár ZUZANAról van szó, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a tuzérségi rendszerek kulombozo platformokra telepíthetok - majdnem mint a német AGM, bár az onbagában is simán használható. Mo számára milyen platform lenne érdekes, égy ilyen tuzérségi rendszer alá? Én eloszor Rábara gondoltam, de az most már nem tudom, menyire reális, ha leált a gyártás.
Teherautóra szerelt önjáró löveget Franciaország is gyárt, így borítékolható a CAESAR és majdnem biztosan kizárható bármilyen szlovák csoda. Nem akarunk szlovák politikusokat megvenni, nincs rájuk szükségünk, ezért a több lehetséges és megfelelő paraméterű löveg közül az EVA-nak igen kevés esélye van sikerre a Védelmi Beszerzési Ügynökségnél.
Lényegében ha lesz kerekes önjáró löveg, akkor szerintem fifti-fifti, hogy CAESAR vagy RCH155 lesz, de még a raktárban álló svéd ARCHER-eknek is több esélye van, mint bármilyen V4 terméknek. A V4 államok közeli szövetségesek a budapesti narratívában, így náluk nem szükséges pénzt költenünk. Nem is fogunk, mert annyi nincs, különösen most, a járványválság okozta nehézségek közepette, amikor a honvédelmi kiadások léptékét látható nem veszélyezteti a válság, de szinte biztos, hogy a politikai szempontok egyre keményebben fognak latba esni.