A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Itt az érdekes inkább a AERO, és a RM. Az AERO csak félig, mert ugye ott már volt egy korábbi ráutaló magatartás. A RM viszont sokkal inkább. Ne felejtsük el, hogy itt most nem Böröndiről, vagy Takács Attila Géza vezérőrnagyról van szó (a honvédség parancsnokhelyetteséről, vagy a szárazföldi szemlélőről), hanem a légierő szemlélőjéről. Előbbi kettővel szerintem már megitták a pertut is, de eddig Kiliánnak nem nagyon volt szerintem dolga a Rheinmetall-lal.
Ne felejtsük, hogy a légvédelem is a légierőhöz tartozik. És, hacsak nem akarunk egy újabb szimulátort beszerezni a valamelyik légijárművünkhöz, akkor nekem inkább az apropót ez adja (és nem a Boxer miatt):
Skyranger_Mobile_Flugabwehr_content_small.jpg


Megjegyzés: A SAAB esetén sem biztos, hogy olyan eset szóba, ami saját jogon repül... :rolleyes::p:D

A csapatlégvédelem is a légierőhöz tartozik? Ugye ennek az RM Oerlikon 35 mm -nek (itt Boxer alapokon Skyranger) van objektumvédelemre specializált rendszere (Mantis) ami szervezetileg "ki tudja" hova tartozna. Ugye ezek a rendszerek nemcsak gpá. -ból állnak, hanem egyéb komponensekből is (radaros- és egyéb érzékelős jammer -es; rakétás egység stb.).

Nálunk a láncos dandárhoz láncos alapplatform illene (ez a Boxer -es meg mehetne a Boxer -es dandárba, ha egyszer lenne ilyen is) - pl. hasonlóan a török Korkut rendszerhez (ez is RM Oerlikon 35 mm licensz alapján készül - csak "duplacsöves" kialakításban - egyébként rakétás egység is tartozik a brancsba ...):

KORKUT%2B1.jpg


Úgy egyébként én is pártolnám egy ilyen rendszert - a csöves csapatlégvédelem (ABM -el) reneszánszát - fogja - élni. Tulajdonképpen ezért is gondoltam(/gondolnám) logikusnak a Lynx -nél is a 35 mm -es gpá. használatát (egyébként meg lennék békülve a 30 mm -el is).
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 081
113
Abban igaza van @silurusglanis -nak, hogy az FN MAG/M240 nem igazán kiváltója a PKM-nek. Szerintem rajba túl nehéz (túl sok ember kell a hatékony üzemeltetéséhez). M249 meg biztosan nem jelent akkora tűzerőt, mint a PKM.
Igen nincs szerencsénk, de valahogy a NATO többi országának hadserege (a nyugatiak mindenképpen) valahogy elkaristol PKM nélkül is.
Az FN Maximi szerinted megoldás lehet? Az a 7.62 NATO változat.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Aminek nagyon nincs értelme: lecserélni a Gripent Gripenre. Annál olcsóbb az F-35 hosszú távon, egy nem ötödik generációs típust nem fogunk tudni sokáig üzemeltetni egy olyan környezetben, ahol előbb-utóbb ez lesz az alap. Értelmetlen.

Aminek értelme lenne, az féltucat további Gripen beszerzése használtan mondjuk valami akciós telephelyről, mint Dél-Afrika mondjuk. Ha lenne hajlandóság eladni néhányat ott!

Amire pedig pénzt kellene költeni, az a légierő felfegyverzése, hiszen itt egy létező típus a birtokunkban mélyen a lehetséges képességei alatt használva:
- SDB II
- cirkálórakéta kemény célok és repülőterek ellen
- radar elleni rakéta
- valamilyen olcsó irányított rakéta a Maverick-ek helyett.
Én sem helyettük, hanem a meglévő mellé gondoltam. Valszeg nem kellene Dél-Afrikáig menni, a svédek is cserélik a C-ket E-re.
De én az előrelépést sem hagynám veszni.
Legyen egy plusz század low costos használt C a svédektől, meg később egy új század E.
Most kicsit elgurult a gyógyszerem, sorry.

A másik megoldás arccal az USA felé.....
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Én sem helyettük, hanem a meglévő mellé gondoltam. Valszeg nem kellene Dél-Afrikáig menni, a svédek is cserélik a C-ket E-re.
De én az előrelépést sem hagynám veszni.
Legyen egy plusz század low costos használt C a svédektől, meg később egy új század E.
Most kicsit elgurult a gyógyszerem, sorry.

A másik megoldás arccal az USA felé.....
A jó megoldás, hogy ameddig a térségben mások nem vesznek F-35-öt, addig a Gripen képességeit fejlesztjük. Például az infra mellé radarcsalikkal, meg végre ütőképes fegyverzettel.

Talán kihúzzuk addig, amíg lesz választék is!
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Volt már?
https://airportal.hu/gripen-vadaszg...o-koteleke-huz-at-alacsonyan-ferihegy-felett/

"A Wizz Air egyik Airbus utasszállító repülőgépe és a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállítógépe hajt végre alacsony áthúzást Gripen vadászgépek kíséretében a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyes futópályája (13R/31L) felett csütörtökön délelőtt.
10:45 kor

A Wizz Air, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség Parancsnoksága a ferihegyi egyes terminálon tart sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt, a pilóta és légiutaskísérő gyakorlati és elméleti képzési és továbbképzési együttműködési megállapodásokró
l.""

Na végre...
Remélem az jön ki a dologból hogy a honvédség Airbus pilótáit is Wizzair standardek szerint képzik / vizsgáztatják és a cégnél gyűjrhetnek időt és tapasztalatot.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Blitz97

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Húúúú de aljas! :p:D

Kis ember nagy csővel jár ... :D:D

Azt, ha elfogy a skuló, akkor nagyot is lehet vele suhintani a közel merészkedő ellenre. :)


Nagy a barátkozás a Wizz Air és a minisztériumok között (benne Airbus gépekkel).

Először a Külügyminisztérium Katari Airbus A330-200F -el (https://airportal.hu/egy-airbus-a330-200f-aruszallito-repulogepet-vasarolt-a-magyar-allam/) aztán meg a Honvédelmi Minisztérium ezzel a hírben szereplő A320 -akkal ...
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 527
8 081
113
A jó megoldás, hogy ameddig a térségben mások nem vesznek F-35-öt, addig a Gripen képességeit fejlesztjük. Például az infra mellé radarcsalikkal, meg végre ütőképes fegyverzettel.

Talán kihúzzuk addig, amíg lesz választék is!
Szerintem is: folyamatosan modernizálni kell a saját Gripenek fegyverzetét, a radart, felderítőkonténert. Ha ez megvan, üzletelhetünk a svédekkel használt, de homogenizálható C/D-kről.
Növelhetnénk a darabszámot legalább18, max. 24 db között.
F-35 majd akkor, ha a Gripenekben nincs több. E/F: minek?
 

szarci1999

Well-Known Member
2020. augusztus 6.
430
478
63
Hiúz páncélos a Bakonyban, Leopard tank a Gerecsében

https://magyarnemzet.hu/belfold/hiuz-pancelos-a-bakonyban-leopard-tank-a-gerecseben-8709126/

Jófej forrásnegjelöléssel. :)

"Lapunk azután fordult a tárcához, hogy a htka.hu haditechnikai témájú internetes lap fórum rovatában képek jelentek meg a honvédség leendő gyalogsági harcjárművéről, amint az a Bakonyban tartott gyakorlaton is részt vesz."

Azt is megtudta lapunk, hogy a gyakorlat végén a gyártó által tartott harcjármű-bemutatón mutatkozik be a sajtó előtt a honvédség leendő lövészpáncélosa.
Ezek szerint pénteken várhatunk sajtónyilvános magyar bemutatót!?