Ahogy leírod.
Hogy ezeket a járműveket hogyan fogják az alegységekhez szervezni, azt még nem tudni.
Mert ugye a Wisent 2 az egyben tudja a műszaki-mentő (vontató, daru), és a műszaki (árokásó, buldózer, akadály- és robbanótest eltávolító).
A Buffaló "csak" műszaki-mentő (vontató, daru) meg egy kicsit műszaki (buldozer).
A számok elvileg ismertek - már ami a Leopard 2 alapú funkciójárműveket illeti.
Elvileg ugye a RM ügyletben vannak kerekes műszaki-mentők is. Ezek száma viszont nem ismert.
A kérdés, hogy lesz-e a harckocsi és lövész századoknak dedikált saját műszaki-mentő járműve. A dandárnak mindenesetre szüksége van egy önálló műszaki zászlóaljra. A számok azért érdekesek, mert a Wisent 2-eseket nem tudom hogy hova kerülnek. Mert ugye az ő műszaki funkcióikkal kerülhetnének ide is, oda is.
Ha viszont mennek a dedikát műszaki zászlóaljba (a Leguanok egyértelműen oda mennek, mert azt mindenki használja, erre utal a kis számuk is.), akkor az az érdekes helyzet áll elő, hogy a Buffalók lesznek kevesen. Mert műszaki-mentőnek illik lennie a nehéztechnikás századonként egynek.
Ez viszont azért érdekes, mert akkor az is előfordulhat, hogy a nehézdandár csak két a lövész zászlóaljat kap. Ennek viszont nem sok értelme lenne a viszonylag nagy darabszámú Lynx rendelés miatt. (Ebben az esetben Lynxet kellene kapnia a jelenlegi másik dandárnak is.)
Az alternatív megoldás az lehet, hogy minden Leo 2- es funkciójárművet behajítják egyetlen műszaki zászlóaljba a kerekes műszaki-mentőkkel együtt, és rugalmasan, a feladatnak megfelelően rendelik ki majd onnan a harcoló századokhoz. Ez utóbbit valószínűsítem én is, aztán ki tudja?!
Kérdés, hogy mi lesz a pct. zászlóaljjal. Mert ha tényleg 4x4-et kapnak, akkor az ő mentésükre elég a RM kerekes mentői.
Ha viszont szétdobják őket, akkor ott a lehetőség még egy hk. zászlóalj berendelésére. Azzal meg együtt, csomagban jöhetnek megint Leo 2 alapú járművek.
Hja és ne feledjük, hogy maradtak jelenleg is műszaki járművek. Sőt pár BAT-2-t fel is újítottak a szentesi ezred használatára.
Tehát ideiglenesen elég lesz a szám, de ezt azért eléggé kicentizték.