A zsaruk után a TEK is. Jön, jön, jön... A hadsereg.
Drónra szerelhető hőkamera a Terrorelhárítási Központ alkalmazásában
https://jogalappal.hu/dronra-szerelheto-hokamera-a-terrorelharitasi-kozpont-alkalmazasaban/#
"a TEK a kínai DJI
Zenmuse XT2 típusú hőkameráját vette alkalmazásba. A kamera legfontosabb képességeit az alábbi videó mutatja be."
Ami érdekes, hogy amennyiben a specifikációt (
https://www.dji.com/hu/zenmuse-xt2/specs) megnézzük, akkor "kedves" módon feltüntetnek kétféle felbontást meg frame rate -t egyebeket - ugyanakkor semmi csillagozás nincs. Miért érdekes ez? Azért mert az USA export szabályozása miatt kétfajta változatot gyártanak és országfüggően kapod azt a verziót, mely csoportba tartozol:
- STA országok kaphatják a teljes értékűt (mi benne vagyunk ebben),
- akik nincsenek az előző csoportban, azok a brutálisan lebutított verziót kapják.
STA országok listája:
https://www.tuttlelaw.com/newsletters/sta_license_exception7-26-2011.html
Ugye ez gyakorlatilag még egy Obama idejében létrehozott "COCOM lista" szerű dolog (ugye a COCOM megmaradás törvénye szerint: "a COCOM lista nem vész el - csak átalakul" ...

).
Azaz, ha erre nem figyelsz és megkapod a brutálisan lebutított verziót, akkor nem reklamálhatsz mivel a specifikációban az is benne van. Laikus fejjel pedig elsőre gondolhattad volna, hogy csak pl. aksi kímélő üzemmódként van lehetőség a kisebb opciót használni igény szerint - hát nem ...
Ami érdekes még, hogy ez Kínára is vonatkozik - Nekik sem adható el a teljes verzió (Hong-Kong -ba meg talán még igen). Ugyanakkor hol is gyártják ezt az egész miskulanciát? Kínában? Akkor mindenki fejezze be a gondolatmenetet ...

(tisztában vagyok vele, hogy ezt keményen ellenőrzik és csak egyszer lehet elveszteni az USA bizalmát)
Hölgyeim!
:kézdörzsölőssmile:
Akkor welcom FN Herstal.
Ha nem is ez lesz a raj végleges fegyverzete, de csak megvillant a képeken egy "vacsiúj" Minimi (tippre 7,62-es), meg egy szintén frissen a dobozból kiemelt M240 (ami meg ugye csak 7,62-es).
Érdekesség, hogy mintha a háttérben a személyzetet imitáló 3 főnél meg Scorpion lenne.
Well...
Szerintem ez nem egy echte raj konfig. Inkább egy amolyan "megmutatjuk amit még eddig csak sejtettetek Pupákok" kép. Én kicsit erősnek érzem az M240-et rajfegyvernek.
Különben rendszerben gondold végig. A járműveink fedélzeti fegyverei is vagy mind FN lesz, vagy legalább is a nagy része.
A Leo2 A4-eseink első kiszivárgott képein fent volt egy FN. Majd nagyon gyorsan el is tüntették.
Rendszerszinten valószínűleg sokkal jobb üzletet tudtunk kötni, ha minden egy gyártótól jön, mintha szétapróztuk volna. Ez nem probléma egy német, francia, vagy lengyel haderőnél, de nálunk csak úgy tudsz mennyiséget rendelni, ha a különböző kategóriákat is egy gyártótól rendelnéd.
A 7,62x54R meg ugyebár egyáltalán nem opció. Szerintem a PKM-ek mennek a raktárba, meg a tartalékosoknak.
De azt is el tudom képzelni, hogy a US Army/Marines-tól tudunk majd egy nagy tételt venni inkurrens M249-ből, M240-ből. Így töredék áron jutunk használható tartalékhoz. Ez nem újdonság, mert a KRD így kapott már korábban rendszeresített fegyvereket ezekből.
Ez a kérdés foglalkoztatott engem is. Eddig "közfelkiáltással" az volt a mondás, hogy a coax (párhuzamosított) gpu a Lynx -en a háromcsövű RMG7.62 lesz. Ugyanakkor apró megjegyzésként beszúrtam már korábban is, hogy az ausztrál Boxer CRV -ken meg a FN Herstal g58 van ...
Most végignéztem az összes képet ami kb. fellelhető és azt tapasztaltam, hogy mindegyik úgy van fényképezve, hogy a coax. gpu takarva legyen (balról, hátulról vagy éppen úgy beállítva a gpá -t, hogy takarja a coax gpu -t) ... Ez még titkos dolog vagy miért ügyeltek erre ennyire kínosan a fényképek készítésénél?
Az MCCA meg nincs a torony SEOSS 2 mellett ezen a példányon. Így a független gpu. is "lehet bármi" ...