Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 661
12 356
113
Nos, én szkeptikus vagyok mindkét oldal állításaival szemben.
Egyrészt élből elutasítom, hogy UFO-k, mágusok, gyíkemberek, vagy efféle agyfaszt okozó marhaságok építették volna ezeket a nagyméretű tömbökből álló építményeket.
Másrészt azt is elutasítom, hogy a ma széles körben terjesztett "tudományos" álláspont tartható lenne. Annál is inkább, mert minden kérdőjel felírása szinte már a holokauszttagadással összevethető hevességű reakciókat vált ki egy jól behatárolható tudományos közegből.

Engem nem érdeklenek a vallási hókuszpókuszok, a többszörösen egymásra épülő feltevésekből levont következtetések. Kizárólag gyakorlati oldalról szeretem megközelíteni a témát.
Az én tapasztalataim alapján két dolog bukik meg nagyon gyorsan.
1. görgők
A feltevés szerint fából készült görgőkön vontatták a több száz tonnás köveket, egyes esetekben több tucat kilométer távolságra. Ehhez a mutatványhoz főképpen két dolog kell, hogy működjön.
Tökéletesen henger alakú és tökéletesen egyforma átmérőjű görgők és tökéletesen sima, kemény felület. Amennyiben ezek közül valamelyik hibádzik, a fagörgők pár méter alatt szétforgácsolódnak.
A tökéletesen henger alakú fagörgők megalotása nem lehetetlen az ókor emberének, idő és ügyesség kérdése az egész.
Az igazi kemény dió a tökéletesen sima és ellenálló felület. Nem csak a görgők alatt, de azok felett is. Ennek az ellenálló felülettel ellátott szállítási nyomvonalnak a kialakítása sok esetben legalább akkora munka, mint magának az építménynek a megépítése, aminek az érdekében létre kell azt hozni.
+ tapasztalat: mámoros fiatalkoromban elhatároztuk, hogy a 8 tonnás marógépet átvisszük egyik műhelyből a másikba. Vascsöveken, betonon. A 2"-os vastag falú vascsövek a legkisebb porszemben is elakadtak, a küszöb és mögötte az 1 db lépcsőfok Alpoknak tűnt és ha valamerre kicsit is komolyabban lejtett volna a beton, lehet, hogy az a marógép ma is ott lenne az udvarnak abban sarkában ahova gurult volna.

2. megmunkálás
Innen is üdvözlöm a kedves rádiónézőket akik simán benyalták, hogy fakalapácsokkal, meg rézvésőkkel bármennyi idő alatt is ki lehet faragni egy monolit gránittömböt és azon csiszolásra alkalmas felületet képezni. Ugyaninnen üdvözlöm azokat is akik szerint a gránitot homokkal csiszolták be milliméter pontossággal. A kvarchomok, mint lehetséges csiszolóanyag nem vonaható kétségbe, ugyanakkor a felületen való egyenletes és kellő vékonyságú állandó eloszlatása megintcsak egy egy ismeretlen technika meglétét feltételezi, vagy tévút. Ne feledjük, hogy másik állandó feltételezésünk a kezdetlegesnek gondolt bronzkori szerszámkészlet.
(Félreértés ne essék nem vagyok annak az agyrémnek a híve, hogy már egyszer ismertük a plazmavágót csak elfelejtettük...)
+ tapasztalat: a gránithoz képest gyurma keménységű betonkoszorú átvésése acélvésővel és kalapáccsal is embert próbáló munka. Ilyenkor ha a fakalapácsra és a rézvésőre gondolok nyerítve tudnék röhögni az idiótán aki ezt kialálta.

Nagyon azt hiszem, hogy még mindig vannak olyan technikák (nem gépek!), amiket továbbra is a feledés homálya fed (és talán fedni is fog, mivel ma már nincs olyan széles felhasználási közeg, ahol ez kifinomodhatna a vélt szükséglet szintjére).

Kérem a tisztelt mérnök urakat, hogy mielőtt azzal aláznák meg magukat, hogy "valahogy biztosan odahúzták kézzel meg elefánttal" kezdjenek számolni, surlódást, ellenállást, talajnyomást, erőt. Esetleg a felületi keménységekből próbáljanak következtetni arra, hogy a gránit hogyan hat a rézvésőre és a rézvéső a gránitra.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
A ti szemszögetekből hoztam fel Bölömbéréket. Az én szemszögem nem ez, csak igyekeztem levezetni aszerint, hogy fél ősemberek nekiálltak világszerte megépíteni a mai napig legidőtállóbb és leghatalmasabb darabokból elkészített precíz mérnöki és csillagászati ismereteket feltételező építményeit, aztán nem csináltak pár évezredig, mert rohadt nehéz? :D Rézkaparókkal, meg szakócákkal, meg homokkal dörzölgetve?

Pont erről szólnak Tolkien történetei, az idő haladásával és technika fejlődésével eltűnik a varázslat, a misztikum és a szürke üresség marad.
Tudnánk ma is piramisokat építeni, de minek?
Nem hiszünk a túlvilágban; nem állnának emberek tízezrei önként munkába a dicsőségért, hogy részt vehettek benne; tudjuk mik a csillagok, tudjuk mikor miért és hol jelennek meg.
Gépek végeznék a munkát és a végeredmény egy halom egymásra pakolt szikla lenne, semmi több.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 731
113
A tökéletes megmunkálás :rolleyes:

Menkaures_Pyramid_Giza_Egypt.jpg


Khafre_casing.jpg


Ezek kőhalmok, amiket betömörített a súly, az erózió (homok) meg az idő.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 661
12 356
113
A fagörgőhöz még csak annyit, hogy a fa nem homogén közeg, az anyagon belül is változó a sűrűsége,a felhasználás következtében változatos alakváltozásokon megy keresztül a görgőkészlet ami szintén egyre gyorsuló forgácsolódáshoz és ellenállásnövekedéshez vezet. Kérem figyelembe venni, hogy egy kellő nagyságú, méretű és alakú keményfa görgő elkészítése mennyi időbe telik és mennyi idő alatt kopik szét. (ha fogadni kellene akkor a kopás megy gyorsabban...)
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Pogány

Úgy érzem nagyon megsértettelek a valósággal. Nem ez volt a célom, de ettől még a tény tény marad. :hadonaszos:
Szerintem el se hiszed milyen műszaki tudás kell egy Hagia Sófia megépítéséhez vagy egy katedrálishoz.
A katedrálisokból is nem egy 100 évekig épült.
Alhambra kb. 200 évig épült. A kínai nagy fal 2000 évig épült. A mai látványos szakaszok 300 év alatt épültek fel.
Meg ma nincs ilyen? Sagra da família mióta épül? (1882) És még nincs kész :D

Nem sértettél, foglalkoztam a katedrálisokkal is, de ha azt mondod, hogy ezek egyzserűbb építmények, akkor vagy nem is nézted meg soha őket mert valami távoli konteós holmi a fejedben, vagy csak nem értetted meg.

Puma Punku összelegózható darabjai:
ED-Puma-Punku.jpg


17796020_1078492_78717bff8bfbb0a1d08a13bacac5013b_wm.jpg


FPftUevXFgd6p4MaLP4zrddOZW57JBMl9Vrm0iBjPuQ9r6N_WI2x4Nic6BeUYlWWbv4RY5BUy6i8ujVhBm6vggwmeRNDzl0-4wVCjbmFSDhtK1dWHGYjNYTTSBbB5GpDtljjpO-g


Puma_Punku_carvedrock_3.JPG


Pumapunku-8.jpg


sk6ginujx0wz.jpg


pumapunku+(1)g.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
T

Törölt tag 008

Guest
Nagyon keserű volt ez a like...
Nyugi, lesz itt még reqonquista, nagyon kemény. Nem fog ez az idők végezetéig menni. Egyszer sok lesz. Egyszer az aki most a gyeplőt tartja meggyengül, egyszer nem figyelnek oda egyszer érdeke lesz valakinek. Eljön az idő. Volt már rosszabb helyzetben európa.
Az emberből kijön az állat amikor a létét fenyegetik. Túl sokan vagyunk. Tisztulás lesz.
Mert ez a természet törvénye és mindig az nyer.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Nos, én szkeptikus vagyok mindkét oldal állításaival szemben.
Egyrészt élből elutasítom, hogy UFO-k, mágusok, gyíkemberek, vagy efféle agyfaszt okozó marhaságok építették volna ezeket a nagyméretű tömbökből álló építményeket.
Másrészt azt is elutasítom, hogy a ma széles körben terjesztett "tudományos" álláspont tartható lenne. Annál is inkább, mert minden kérdőjel felírása szinte már a holokauszttagadással összevethető hevességű reakciókat vált ki egy jól behatárolható tudományos közegből.

Engem nem érdeklenek a vallási hókuszpókuszok, a többszörösen egymásra épülő feltevésekből levont következtetések. Kizárólag gyakorlati oldalról szeretem megközelíteni a témát.

Ugyanigy vagyok :)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 731
113
notaricon

Nem akarlak meggyőzni semmiről, de már írtam, hogy a köveket részben helyben bányászták, másrészt hajóval vitték egészen a helyszínig.
A homokos csiszoláshoz fakeretet használtak, oda vissza húzták a homok meg csiszolt. Kiemelném, hogy a kövek elenyésző része van megmunkálva, ott is főleg a mészkő. Az meg azért nagyon nem beton....
Kőhasítás:

De van olvasni való még a drága kövek megmunkálásáról:
https://www.gemsociety.org/article/the-history-of-lapidary/

 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Pont erről szólnak Tolkien történetei, az idő haladásával és technika fejlődésével eltűnik a varázslat, a misztikum és a szürke üresség marad.
Tudnánk ma is piramisokat építeni, de minek?
Nem hiszünk a túlvilágban; nem állnának emberek tízezrei önként munkába a dicsőségért, hogy részt vehettek benne; tudjuk mik a csillagok, tudjuk mikor miért és hol jelennek meg.
Gépek végeznék a munkát és a végeredmény egy halom egymásra pakolt szikla lenne, semmi több.

Pont erről beszélek én is csak visszafelé levezetve. Egy-egy nagy valamit hurrá módon megcsinálnak embercsoportok, de ha sokat kell, akkor egy idő után tele lesz vele a tökük és nem évezredekről van szó. Visszafelé is lebomlik a mágia meg a varázs rózsaszín köde és az ember belegondol, hogy csak a nagy piramishoz szakmányban két és fél millió darab sziklát kellett pontos sorrendben eltérő méretre kivágni egy hegyből, beletervezni a folyosókat, termeket, teheroszlató kamrákat, minden vájatot, aztán mindezt felpakolni 150 méter magasságig precízen és leburkolni még pár tízezer fényesre csiszolt mészkővel amik pontosan illeszkednek az eltérő geometriájú építőkövek által alkotott lépcsőkre. EZ CSAK EGYETLEN PIRAMIS! Ha homokrámpáztak, 8 millió köbméter homokot kellett ehhez összegányolni, egyben tartani. Két hasonló méretű meg egy zsák kis piramis, plusz Szfinx, aztán amíg a szem ellát, hasonló méretű piramisok és ki piramisok millió és millió köve, szakmányban. Ehhez nem hit kellett meg mágia, hanem tudomány, meg gépek.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
notaricon

Nem akarlak meggyőzni semmiről, de már írtam, hogy a köveket részben helyben bányászták, másrészt hajóval vitték egészen a helyszínig.
A homokos csiszoláshoz fakeretet használtak, oda vissza húzták a homok meg csiszolt. Kiemelném, hogy a kövek elenyésző része van megmunkálva, ott is főleg a mészkő. Az meg azért nagyon nem beton....
Kőhasítás:

De van olvasni való még a drága kövek megmunkálásáról:
https://www.gemsociety.org/article/the-history-of-lapidary/


Oksa. Az első figura vállaljon be egy csapattal egy hegyoldalban egy 800 tonnás tömböt és egyből veled együtt rájön, hogy egy másik műfajról beszélünk. Kapnak rézvésőket, meg fát, meg repeszthetnek vízzel is. Csiszolják téglára és vigyék el.

A második meg emelje fel ezt a cuccot hetvenöt méterre egy csapattal és illessze be az építménybe fél milliméteres pontossággal és akkor majd rájön veled együtt, hogy az egy másik műfaj.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 731
113
Pogány

A hit meg a tudomány között az a különbség, hogy utóbbi elbírja a cáfolatot. Ha te hinni akarsz szíved joga, de ne sértődj meg azon, hogy más emberek máshogyan állnak ehhez az egész témához.
 
M

molnibalage

Guest
Pogány

Úgy érzem nagyon megsértettelek a valósággal. Nem ez volt a célom, de ettől még a tény tény marad. :hadonaszos:
Szerintem el se hiszed milyen műszaki tudás kell egy Hagia Sófia megépítéséhez vagy egy katedrálishoz.
A katedrálisokból is nem egy 100 évekig épült.
Alhambra kb. 200 évig épült. A kínai nagy fal 2000 évig épült. A mai látványos szakaszok 300 év alatt épültek fel.
Meg ma nincs ilyen? Sagra da família mióta épül? (1882) És még nincs kész :D
Ellentmondást vélek felfedezi a gondolatmenetedben. Míg egyszer azt bizonygatod, hogy volt egy prehisztorikus globális évezredes magaskultúra, addig máskor azt mondod, hogy nem tudtak nagy léptékben gondolkodni, hiszen 'Nagyfogú után Vörösképű Bölömbér' következett. Most akkor melyik a kettő közül?
Hát kb.
De legalább jól választottam képet és lett belőle...
...valami...