Nyáron huvos, télen meleg
Voltak akik hivatalosan folyamatos energiafelhasználás mérésével és a belső és külső hőmérsékletet folyamatos dataloggerekkel követték, így hajszálpontos fűtési energia mérleget lehetett belőle készíteni. Na az az aztán nem hazudik. Ez alapján az jött ki, hogy a vályogházra hangoztatott "hú de energiatakarékos" állítás egy hoax. Nos erről nekem gyakorlati tapasztalataim is voltak, mert hogy tudom mennyi fát nyomattunk el telente, és sokat, csak mérni nem tudtam. De a fából is számolható volt a felhasznált energia mennyisége. Viszont tudni kellett volna a folyamatos külső és belső hőmérséklet adatokat is, hogy pontosan számolható legyen a hőszigetelési érték, vagyis a hőátbocsátás értéke. Ez még speciális infrakamerás mérésekkel pontosítható, a nyílászáróknál történt hőveszteséggel. (áramlás / hővezetés)
Nem kicsit értek már ezekhez a dolgokhoz, és gyakorlatban benne lakva ismerem az értékeket. A vályogház szuper hőszigetelése a valóságban a hivatalos méréseken és nálam is megbukott !!! De van rengeteg dilettáns, aki "megdumálás" alapon ezt a "szuper hőszigetelő" dumát nyomja egy életen keresztül, de fingja nincs a mérési értékekről és a valós hőátbocsátási adatokról. Mindenkinek ajánlom ezt komolyan venni amiket most elmondtam !
Én a legvékonyabb és leginkább hőveszteséget okozó padlást leraktam 5cm-es hőszigetelővel. Mondanom sem kell, hogy már ez is hatalmas javulást okozott. Amúgy meg régen rengeteg helyen nyáron száraz szalmát tettek fel az állatok téli almozásához a padlásra, persze hogy sokkal jobb volt a hőszigetelése. És ezt ma ki csinálja ??? SENKI ???
NaB+ !!!
Szóval ha tudni akarsz valamit a vályogházak hőszigeteléséről (akit érdekel annak mondom), akkor ne dőlj be soha a hasra-ütésre mérések és valós adatok nélkül oltogatók
"hűűű de qurva jó a vályog hőszigetelése" dumájának, mert az nem úgy van,
és ezt mérésekkel is bizonyították !!!!! (egy autóra is rá lehet fogni, hogy 4 litert fogyaszt, de ha beleöntesz 10 liter benzint, és 100km múlva megáll, akkor neked hazudtak !!!! Na ezt bizonyították be mérésekkel a vályogházak hőszigetelésére is !
)
Én annyira otthon vagyok ezekben a kérdésekben, hogy egy passzív házat készülök átépíteni egy masszív 200m2-es téglaházból. Ha az kész, az után építem át a családi vályogházat majd, amiben sokat laktam. Egyben két különálló 1-1 család részére megfelelő lakásra is szétválasztom. Természetesen összkomfortosra. Ha kész lesz, brutálisan jó hőszigetelési és fűtési értékei lesznek, és garantáltan nem kell majd 40 éven belül hozzányúlni. Kb. 140-160 éves lehet. A dédapámék a századfordulón vették. Amúgy nagyon mélyen vagyok a modern hőszigetelési és energiatakarékossági technológiákban, mind a két házhoz hőcserélős szellőztető rendszer is tervben van. Olyan energiatároló rendszereket is kidolgoztam, amikkel más fejlesztői innovációs pályázatot nyert, mindenhol ünnepelték. Nem tőlem lopta, hanem egy időben dolgoztuk ki a megoldást. Viszont az enyém sokkal jobb, azt még nem ismeri a világ. De remélem majd meg fogja...
Ennyit szerettem volna csak mondani. Sajnos nem nagyon érek rá tanácsot adni vályogház felújításhoz, de ha valkit nagyon érdekel, a legfontosabbakkal elláthatom, hogy ne kínlódjon később, ne szórja ki a pénzt és energiát az ablakon, hanem amit megcsinál az tartós legyen, és később is folytathassa, hogy egy nagyon modern és minimális fenntartású kiváló hőszigetelésű ház legyen az eredmény, amiben tényleg csak lakni kell, nem állandóan "szögelni ahol megrogyik".