M
molnibalage
Guest
Az utóbbi napokban elgondolkoztam azon, hogy mennyire elkoptatott lett az áttörés és disztruptív technológia és mennyi minden szarra használják, amikor az elmúlt 250 évből talán egy tucat ilyen tudok mondani, minden más csak azok alkalmazása vagy cizellálása. Ehhez képest ma mindig majd "jön az áttörés". Arra, hogy lesz egy jobb akksi. Az nálam nem áttörés...
És, kb. ennyi. Minden más ezekre fejlesztett "alkalmazás".
Minden létezett már az ipari forradalom előtt. Volt optika, volt fémmegmunkálás, írás, nyomtatást, stb. Tehát hiába tart ma fényévekkel előbb a kohászat, mint 200 éve, magát az alapelvet már nagyon, nagyon, nagyon régen ismerte az emberiség.
Vagy pl. azt én nem nevezem áttörésnek, hogy valaki összepárosítja a vezeték nélküli komm + számítógépet és lesz okostelefon. Vagy, hogy ír valaki esz szoftvert egy hardverre. Ezek már alkalmazások cizellálva.
A fentiek olyan alap dolgokat tettek lehetővé, amit előtte semmi. Mondjuk ilyen lenne a fúziós energia.
Kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt.
- védőoltás,
Enélkül ma is hullana az emberiség, van ahol még most is, olyan betegségeket gyűr le ezek után maga az emberi immundrendszer, amire enélkül nem vagy borzalmasan rosszul lenne csak képes.
- antibiotikum,
Banális dolgokba bele lehetett hali mai szemmel (sikerült is jól túlhasználni...)
- gőzgép,
Végre nem az emberi teljesítménysűrűség volt a limit, hanem szélkerék és vízkerékhez képest sokkal nagyobb teljesítmény volt elérhető és nem kellett se szél, se víz, sokkal földrajzilag függetlenebb volt az alkalmazása és tervezhetőbb. Lényegében emiatt tűnt el a rabszolgaság egyes helyeken, mert a gőzgép olcsóbb volt, mint a rabszolga fajlagosan...
- belső égésű motor,
Szép szép, a gőzgép, de valami kompaktabb és a kisebb léptékű alkalmazáshoz is szükséges meghajtás volt szükséges, mert nem minden lehet gőzmozdony méretű... Konkrétan a repülést is ezt tette lehetővé és a nag léptékű közúti közlekedést
- gázturbina,
A repülés mai formában elképzelhetetlen lenne nélküle, és úgy tűnik a közeljövőben az energetika is nagyon erre fog alapozni. A CCGT erőművek hatásfoka 60% felett van. Ha Bp mellé ma épülne egy 500MW erőmű, akkor városfűtéssel kihasználva a hulladékhő nagyját ez akár 85% is lehetne...
- atomenergia,
Az első olyan energiaforrás, ami fosszilis tüzelőanyag nélkül is működik, a teljesítménysűrűsége megfelelő és tervezhető vele a termelés, mert nem függ az időjárástól sem. A vízienergiát korábban ismertük, tehát a völgyzáró gátban semmi új nincs, csak nagyobb...
- integrált áramkörök és tranzisztor,
Ezt nem kell magyarázni.
- villamosság
Ezt szerintem nem kell magyarázni.
- elektromos energia tárolása,
Még ha borzalmas energiasűrűséggel és drágán, de lényegében ez tette lehetővé, hogy egyes elektromos energiát használó berendezéseket lehessen a hálózattól függetlenül is használni.
- rakéta hajtómű
Enélkül nincs sem űrutazás,műholdak, sem a mai értelemben vett haditechnika sem.
- vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció,
Ezt nem akartam szétbontani, a lényeg az, hogy ezek előtt kb. egy futár a lovon és a postagalamb volt leggyorsabb kommunikáció. Az olyan egyedi dolgokat, mint a fénnyel egymásnak jelző állomások, azok marginális lefedettsége és költsége miatt az én szememben nem számítanak. Ezzel terjedhetett az információ olyan sebességgel, mint előtte soha. A korábbiakhoz képest valós időben volt tervezhető akár még a transzatlanti kereskedelem is.
- idő mérése pontosan
Ez előtt nem lehetett tervezve termelni, mert az idő mindenkinek más volt mindenhol. Ez talán határeset, mert az első tengerészeti kronométer ipari forradalom előtt volt, de az, hogy mindenkinek legyen pontos órája vagy legalább máshonnan idő adata, az azért odébb volt.
És, kb. ennyi. Minden más ezekre fejlesztett "alkalmazás".
Minden létezett már az ipari forradalom előtt. Volt optika, volt fémmegmunkálás, írás, nyomtatást, stb. Tehát hiába tart ma fényévekkel előbb a kohászat, mint 200 éve, magát az alapelvet már nagyon, nagyon, nagyon régen ismerte az emberiség.
Vagy pl. azt én nem nevezem áttörésnek, hogy valaki összepárosítja a vezeték nélküli komm + számítógépet és lesz okostelefon. Vagy, hogy ír valaki esz szoftvert egy hardverre. Ezek már alkalmazások cizellálva.
A fentiek olyan alap dolgokat tettek lehetővé, amit előtte semmi. Mondjuk ilyen lenne a fúziós energia.
Kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt.