Nekem a 2800-3000 jon be, az az emberi,
Én is megbarátkoztam a 2800-3000 K (meleg-fehér - warm white) színhőmérséklettel még a nagyfrekvenciás energiatakarékos fénycsöveknél (nemrég írtam róluk). Az utóbbi években azonban ledeknél áttértem a 4000 K (természetes fehér) ledekre. Az egyetlen hátránya ? Nehezen beszerezhetők.
A legtöbb led vagy melegebb, vagy hidegebb színhőmérsékletű.
állítható a szinhomerseklet 3000-6000 K kozott (utobbi kabe a boncterem a patologia alagsoraban.)
Ezért nem érdekel engem az ilyen, nekem megfelel az előre kiválasztott fix színhőmérséklet érték. Azért is róluk hogy melyik milyen, hogy többen tisztában legyenek vele, mielőtt vesznek valamilyen ledes világítást.
Egyik sem "villog", nem is szabad nekik (normalis LEDnel nem lehet olyan frekvenciaprobléma, mint a regi Hg vagy egyeb nemesgazos csoveknel.)
De bizony lehet, nézz csak utána !
Mostanában nagyon sok a "direct led drive" modulok, amik közvetlen 230V-ról mennek. Nincs teljes tartományú led áramszabályzás, kb. 20-30 százalék periódus időtartamban lecsökken a fényerő. Ugyan fizikailag általában nem látható, de vibrál, ami élettanilag a fénycső által okozott effektust válthatja ki. Én is ilyen 230V-os modulokat használok, nagyon jók, de kissé pufferelem őket. Így vesztenek a hatásfokból, kicsit jobban melegszenek, de már nem lesz villogás. Ezekről a modulokról van szó. Már 3 év tapasztalatom van velük. Alaposan bemértem őket. Az áram szabályzó chipek nagyon jól működnek. Egy un. "step-down" táppal lennének az igaziak, akkor megmaradna a jó hatásfok is, és kizárt lenne a villogás.
Na itt vannak azok modulok, amiket az utóbbi években előszeretettel használok. Én legszívesebben a 8W 570mm-es modulokat használom. (ott van az is, az sűrű, 72 ledes modul) Nem egészen névleges teljesítményen, inkább 5W körüli teljesítménnyel a nyolcasat. Inkább többet használok belőle, de tökéletesen elosztott fény lesz az eredmény, és nem is vakítanak a ledek. (a hatásfoka is sokkal jobb lesz) A konstans áramot át lehet állítani a chip-nél, ha valaki megfelelően felszerelt és ért is hozzá. Mindegyik modul alapja aluminium lap. Így a hűtés nagyon jó. A 8W-os 5-el elég önmagában a hordozó disszipációja, de az 5W-os rövidnek nagyobb felület kell mint az alu hordozója. Persze tudom, ezekkel csak olyanok tudnak dolgozni, akik értenek hozzá, és a tudásuk felszereltségük is megvan. Viszont az eredmény is profi lesz.
https://www.aliexpress.com/item/32355057782.html
Egyébként sok ledes táp van kisfeszültségre, ami sima trafós. Ezek ugye az 50Hz miatt villoghatnak, ha nincs rajtuk egy hatalmas adag puffer kondi. Az emberek nem értenek hozzá, csak azt érzik, hogy villog, fáraszt. Így már talán érthetőbb a villogás.
hosszúkás (vekonyka téglalap-csík) alakú overhead lampatesteket választottam
Én is ilyeneket gyártottam az asztalaim fölé, de 1,4 m a hosszuk, és több is van egy asztal felett
(általában 3) Nem kis teljesítménnyel mennek, mert darabontként 32-50W. Viszont a nagy X-Y szétosztásnak köszönhetően árnyékhatás nem nagyon van.
Ezeken az asztalokon a legfinomabb panel felbontású elektronikai berendezések is kényelmesen javíthatók. Nincs vakoskodás, a nagyítós / mikroszkópos eszközökhöz sem kell külön megvilágítás. A sok fény miatt nem fárasztó a munka, kevésbé terheli az agyat. Nem véletlenül írják elő egyes munkahelyekre a Lux értékeket. Azért van ez, hogy ne készítse ki az itt dolgozókat a kevés megvilágítás.