Ezt a fehérje dolgot nem tudtam.
Közel keleten tejet, tojást, középkori Európában tejet, sajt/vajgyártásból származó maradékot kevertek a habarcshoz. Ettől picit erősebb lett, jobban taszította a vizet, hosszabb ideig lehetett vele dolgozni és lágyabb, könnyebben formázható lett az anyag. Hátránya, hogy a megszilárdulási időt jelentősen megnövelte és baromira megdrágította az alapanyagot.
Ha betonozol és valami miatt abba kell hagynod, akkor a bekevert betonra löttyincs egy kis cukros üdítőt/vizet és keverd át. Ezzel pár óráig még használható marad az alapanyag, de a betonod is később fog teljesen megkötni. Ez egy régen ismert mixeres trükk is egyben. Ha nem tudtak valami miatt időben odaérni és félő volt, hogy beleköt a teherautóba a beton, akkor beletoltak egy palack kólát.

Csak a nagy piramishoz használták a vas fogaskerekes gépeiket? Vagy a másik kettőhöz is? Vagy azokat csak rézzel? Szakkarai? Volt már vasuk? Molni masztabájához? Kétezer évvel korábban szudánban? Vas? Hmm? Technológia? Kohászat? technikai civilizáció, fejlett tudás valahonnan, aztán romló állapotokban görög bronzkor? Vagy tényleg faszságról beszélek?

